Cesta najlepših razgledov – Solčavska panoramska cesta

7

V naročju Kamniško-Savinjskih Alp, v povirju reke Savinje leži Zgornja Savinjska dolina z območjem Solčavskega. Solčavsko tvorijo tri najlepše alpske doline – Krajinski park Logarska dolina, Matkov kot in Krajinski park Robanov kot. Nad njimi se dviguje čudovita Solčavska panoramska cesta, ki s svojim naravnim in kulturnim bogastvom ter dih jemajočimi pogledi na vršace, doline ter idilične visokogorske kmetije dopolnjuje harmonijo treh alpskih dolin. Na poti po panoramski cesti boste na več kot 20 informativnih postankih spoznali domovanje pastirčka Krištofa, ki išče svoje »bicke« in se srečuje s starim zmajem Lintverjem. Privoščite si edinstven pobeg v naravo in uživajte v številnih doživetjih, ki jih nudijo živali, narava in ljudje ob poti.

Glavne informacije za starše

 • IZHODIŠČE:  Zgornje Savinjska Dolina, Solčava (Solčavska panoramska cesta ima 4 vstopne točke –  V Solčavi, v Logarski dolini, prek mednarodnega mejnega prehoda Pavličevo sedlo in prek Zgornjega slemena s koroške strani)
 • LETNI ČASspomladi, poleti in zgodaj jeseni
 • TRAJANJE: cel dan ali več dni
 • OTROCI: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki, predšolski, šolarji, kolesarji (mali in veliki)
 • VREME: vse, tudi po dežju se lahko ustavite pri Turističnih kmetijah
 • PSI: psom prijazna izletna točka (nekje morajo obvezno biti na povodcih)
 • DOSTOP: Do Solčave vodi več poti. Mi smo izbrali tisto, ki pelje mimo Kamnika proti prelazu Črnivec, skozi Gornji Grad, nato v smeri Logarske doline do Luč in naprej do Solčave, kjer je tudi izhodišče za Solčavsko panoramsko cesto.
Booking.com
Razgled s Turisticne kmetije Žibovt, Solčavska panoramska cesta
Razgled s Turisticne kmetije Žibovt, Solčavska panoramska cesta

Zakaj Solčavska panoramska cesta?

 • Po poteh Pastirčka  Krištofa

Po cesti najlepših razgledov vas spremlja pastirček Krištof, ki išče svoje izgubljene ovčke – »bicke«. Na več kot 20 informativnih točkah boste imeli priložnost, da mu pomagate najti izgubljene ovčice. Poleg turističnih zanimivosti in izzivov boste na Solčavski panoramski cesti spoznali tudi zgodbo o starem zmaju Lintverju.

Solčavska panoramska cesta je razdeljena na tri sklope: osrednji del poti, dolg 21 km z 12 postanki, del ki pelje do Matkovega kota in potem še del, ki vodi do kmetije Bukovc in planine v Grohotu. V enodnevnem izletu z avtomobilom lahko s tempom otrok doživite prva dva dela poti, za celotno pot potrebujete vsaj en dodaten dan. Pot je skoraj  v celoti asfaltirana, najlepše pa se je po njej potepati peš ali s kolesom. Družinam z majhnimi otroci priporočamo, da se na pot odpravijo kar z avtom, ob vseh postankih je predvsem spomladi in jeseni dovolj prostora za parkiranje avtomobila.

Turstična kmetija Žibovt, Solčavska panoramska cesta
Turstična kmetija Žibovt, Solčavska panoramska cesta
Razgled s postojanke Pastirkovo, Solcavska panoramska pot
Razgled s postojanke Pastirkovo, Solčavska panoramska pot
Klemenškova kmetija, Solčavska panoramska pot
Klemenškova kmetija, Solčavska panoramska pot
 • Najlepši vzgled sobivanja narave in človeka

Solčavska panoramska cesta povezuje visokogorske samooskrbne kmetije med Matkovim kotom in Podolševo ter je najlepši zgled sobivanja narave in človeka. Pot izjemnih razgledov vas bo navdušila s številnimi zanimivimi doživetji. Na Turistični kmetiji Žibovt vas bodo naučili, kako preživeti  v naravi, na kmetiji Ramšak bodo predstavili ekološki način pridelave, Klemenčevim se lahko kpridružite pri sezonskih opravilih, pri izviru kisle vode lahko poskusite kislo železovo mineralno vodo, v Planinskem domu Majerhold  lahko igrate “visokogorski« nogomet”, na turistični kmetiji Gradišnik pa se lahko preizkusite v lokostrelstvu. A to so le nekatere od aktivnosti, čudovita razgibana narava namreč nudi številne ideje za sprehode, pohodniške podvige in kolesarske izlete.

Razgled s postojanke Klemenškova kmetija, Solčavska panoramska cesta
Razgled s postojanke Klemenškova kmetija, Solčavska panoramska cesta
Pitje železne kisle mineralne vode, Solčavska panoramska cesta
Pitje železne kisle mineralne vode, Solčavska panoramska cesta
 •  Kulinarična doživetja

Na poti vas bodo spremljale tudi kulinarične specialitete, ki jih pripravijo na kmetijah, ki svojo hrano pridelajo same. V teh krajih morate poskusiti značilni zgornjesavinjski želodec, vrhunske domače mlečne izdelke, okusne jedi na žlico, žlikrofe ter sladice iz domače skute.  Za kulinarična doživetja poskrbijo skoraj na vseh kmetijah ob panoramski poti, enodnevnim izletnikom pa priporočamo, da se predhodno za obisk najavijo.

Domače specialitete, Solčava
Domače specialitete, Solčava
Kosilo v objemu gora v Planisnkem domu Majerhold, Solčavska panoramska cesta
Kosilo v objemu gora v Planisnkem domu Majerhold, Solčavska panoramska cesta
 • Lepote in doživetja Zgornje Savinjske doline

Vseh naravnih in kulturnih doživetij, ki jih nudita Solčavsko in Zgornja Savinjska dolina, je nemogoče doživeti v enem dnevu ali dveh.  Priporočamo, da se v te kraje odpravite kar za več dni, pokukate še v tihi in trajnostno naravnani Robanov kot, kjer je zaradi izjemnega ohranjanja narave gibanje omejeno, obiščete slap Rinka in arheološko jamo Potočko Zijalko, se potepate po Logarski dolini, »začaranih vrtovih«, ki krasijo Mozirski gaj, se osvežite ob Savinji ali okopate v jezeru  Kampa Menina. Za nekoliko starejše mulce je zanimiv tudi adrenalinski park in rafting na zeleni Savinji. Golte, ki so pozimi odlična točka za prve smučarske zavoje, od pozne pomladi do jeseni pa so prava ideja za pohod med zasanjanimi pašniki in barvitim rastlinskim svetom, ki ga najlepše predstavlja Alpski vrt. Veliko kmetij v Zgornji Savinjski dolini nudi prenočišča, kjer bo otrokom in staršem zagotovo zanimivo prespati in se zbuditi ob razgledu na zelene gozdove, travnike, doline in gore.

Pogled s Cerkvice Sv. Duha, Solčavska panoramska cesta
Pogled s Cerkvice Sv. Duha, Solčavska panoramska cesta
Razgled na Cerkvico sv. Duha, Solčavska panoramska pot
Razgled na Cerkvico sv. Duha, Solčavska panoramska pot

Dodatni predlogi za izlet v okolici

 • Mozirski gaj
 • Golte
 • Kamp Menina
 • Robanov kot
 • Ogled slapu Rinka in Orlovega gnezda
 • Obisk Koče na Loki
 • Potočka Zijalka

Pomembne spletne strani za dodatne informacije:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.