Celje z okolico – najboljša kombinacija zgodovine, kulture in doživetij v naravi

0

Celje z okolico smo vedno radi obiskali, saj smo že od prej vedeli, da ponuja lepe izletniške točke. Smo pa tokrat – priznamo – prvič združili tako odlično kombinacijo zgodovine in kulture skupaj z doživetji v naravi. In točno tako tudi priporočamo, za enodnevni ali kar vikend izlet: malo vsega, da bodo zadovoljeni vsi še tako zahtevni okusi.

In če bi bil slučajno kakšen pomislek ob naštetih aktivnosti, predlagamo, da ga kar izpustite. Namreč tudi zgodovinska in kulturna doživetja Celja so tako lepo približana mulcem, tudi najmlajšim, da bodo zagotovo našli veliko stvari zase. Narava s poučnimi, adrenalinskimi in drugimi športnimi doživetji pa tako poskrbi, da bo družina po izletu popolnoma prerojena.

Kaj torej priporočamo za ogled?

1. Stari grad Celje

Pomembni podatki:

  • odpiralni čas
  • vstopnina: odrasli 6 eur, otroci 6-15 let 2 eur, mlajši brezplačno. Obstaja tudi kombinirana vstopnica za ogled gradu in enega izmed muzejev.

V Celju enostavno res ne moremo mimo njegovega gradu. Dviga se visoko na vzpetini nad mestom in tam stoji že od 14. stoletja naprej. Nekdanji dom Celjskih grofov je bil z leti dozidan in spremenjen, sedaj pa je lepo obnovljen in s svojimi številnim kotički in prireditvami vabi obiskovalce.

Že vhod na grad je mogočen.
Ob prihodu smo mulca najprej okronali, nato pa pričeli raziskovanje.

Nam je bilo v okviru celotnega obiska najbolj všeč prikaz tehnik tiskanja, kjer se na enak način na ročno izdelan papir tiska že več stoletij.

Prikaz ročnega tiskanja.

Tudi sicer pa grad ponuja več zanimivih kotičkov in razstav: razstavo Teater groze (stalna razstava mučilnih naprav od 16. do 18. stoletja), v Stolpu nad Pelikanovo potjo pa se nahaja razstava Pod zlatimi zvezdami (vpogled v življenje 15. stoletja-predstavitev grajskega, vojaškega in gosposkega življenja). Na gradu sta na voljo prav tako doživetji: virtualno doživetje (VR) in obogatena (AR) resničnost. Na več mestih pa nas tudi spremlja tragična ljubezenska zgodba med Friderikom II in Veroniko Deseniško. Eden izmed lepših kotičkov so tudi razgledne ploščadi, od koder se ponuja krasen razgled na Celje.

Čudoviti razgledi.

V poletnem času pa se ob vikendih, od 10.00 ure naprej odvija tudi prikaz starodavnih praks v okviru programa Živa zgodovina. Gre za edinstven animacijski program, ki je vštet v ceno vstopnice. Mulci (in starši) se bodo lahko z vitezom pomerili v mečevanju, v lokostrelstvu ali se spoznali z dvornimi damami.

Posebno doživetje je  tudi piknik na grajskem dvorišču ali med grajskimi zidovi. Ker se aktivnosti na gradu odvijajo čez cel dan, slednje reši marsikatero zagato z lačnimi mulci, zato res priporočamo. Pri pikniku vas oskrbijo tudi s priborom in dekco, tako da ni potrebno dodatno skrbeti in lahko zgolj uživate s pogledom na zgodovinske zidove.

2. Muzej novejše zgodovine Celje z otroškim muzejem Hermanov brlog

Pomembni podatki:

  • Odpiralni čas: torek-petek: 9.00-17.00, sobota 9.00-13.00, nedelja in prazniki: 14.00-18.00
  • Vstopnina: odrasli: 5 eur, šolska mladina: 2 eur, mlajši brezplačno, družinska vstopnica (2 odrasla, 1 otrok): 10 eur

V okviru Muzeja novejše zgodovine Celje je del muzeja, t.i. Hermanov brlog, namenjen otrokom in je pravzaprav edini otroški muzej v Sloveniji. Nas je navdušil Herman Lisjak, ki nas je na interaktiven način popeljal skozi osnove bontona (npr. pri pozdravljanju, oblačenju, ob vsakodnevnih opravilih, v gledališču, v naravi itd.). Čeprav bi sprva pomislili, da omenjene vsebine morda niso na prvo žogo tako zanimive mulcem, a so materiali, prikazi in naloge speljane tako, da bo zagotovo uživala celotna družina. Več si lahko preberete tukaj.

Interaktivna razstava uporabe bontona pri vsakodnevnih pravilih – npr- vožnja z avtobusom.
Uporaba besed: hvala, prosim, izvoli… in poziv, da mulci napišejo ali narišejo, kdaj so besede nazadnje uporabili.
Priprava pogrinjka z najmlajšimi.
Bonton oblačenja.

Del Hermanovega brloga je urejen tudi kot muzej nekdanjih igrač, učnih pripomočkov, starša pa sva bila najbolj navdušena nad razstavo “starinskih” telefonov in mobitelov oz. preučevanjem, kateri model je imel kdo doma kakšni dve do tri desetletja nazaj.

Nam je sicer zmanjkalo časa, saj smo se zadržali na delu za otroke, a je v okviru muzeja tudi stalna razstava življenja v Celju pred desetletji in stoletji ter številne druge zanimivosti. Tisti, ki v kratkem praznujejo rojstni dan pa se bodo zagotovo tudi navdušili nad možnostjo praznovanja s Hermanom Lisjakom, ki ponuja več različnih aktivnosti.

Ob vhodu je tudi krasno urejena muzejska trgovina.

3. Sprehod po mestnem jedru

Po končanih ogledih v mestu priporočamo, da se podate tudi na sproščen sprehod čez mestno jedro. Mesto je raznoliko, lepo, a hkrati dovolj majhno, da bodo sprehod zmogli tudi najmlajši mulci. Mi smo se podali od Muzeja novejše zgodovine Celje po Prešernovi ulici in spotoma zavili na sladoled.

V poletnem času pa nismo mogli niti mimo vodometa na Krekovem trgu. Mulca sta se zabavala ob izogibanju curkov, kar je kmalu postalo načrtno skakanje skoznje.

4. Obisk Celjske koče

Celjska koča se nahaja malenkost iz mesta in je del Posavskega hribovja. Pozimi kot priljubljeno smučišče, poleti pa začetna ali končna točka za številne pohodne poti (Tolst, Grmada, Bavč, Srebotnik,..) ali zgolj kot priložnost za postanek in uživanje v krasni naravi, ki jo obdaja. Poleg pohodništva bodo za mulce zagotovo zanimive tudi številne druge aktivnosti, ki jih Celjska koča nudi v neposredni bližini. Že njen vrt je lepo urejen, s krasnimi igrali, ki bodo zadovoljila še tako zahtevne mulce. Ob igralih se nahajajo info table s slikami in opisi značilnih rastlinskih in živalskih vrst, kar je naš mlajši z veseljem pregledoval.

Tik ob koči je tudi mini plezalna stena, ki se nadaljuje v zip line (ki je namenjen odraslim in mulcem nad 12 let).

5. Adrenalinsko sankanje Bobkart

Pomembni podatki:

  • Odpiralni čas: 10.00-19.00
  • Vstopnina: otroci (8-15 let) 3 eur/vožnja, odrasli 5 eur, odrasel+otrok 7 eur. Obstajajo tudi karte za 3 ali 5 voženj skupaj.

Tik ob Celjski koči se nahaja tudi letno sankališče Bobkart, 800m dolga proga, kjer hitrost doseže tudi do 40km/h. Mulci se lahko naj samostojno podajo od 8 let naprej, mlajši pa v spremstvu staršev. Ker imajo sani tudi ročno zavoro, lahko sami reguliramo hitrost, tako da je vožnja primerna tudi za mlajše (naš triletnik se kar ni in ni mogel ločiti od sankališča).

6. Pustolovski park Celjska koča

Pomembni podatki:

  • Odpiralni čas: 10.00-19.00
  • Vstopnina: odrasli 16 eur, otroci do 15 let 10 eur, otroci do 7 let 8 eur. Obstajajo tudi družinske vstopnice.

V neposredni bližini, v gozdu, predlagamo, da obiščete tudi pustolovski park. Primeren je za mulce od 5 let naprej oz. od višini 150cm s stegnjenimi rokami. Park vsebuje 3 poligone različnih težavnostnih stopenj: modro, najlažjo progo, rdečo srednjo in najtežjo črno progo. Rdeča in črtna sta primerna za mulce od 8 let naprej. Naš starejši, 9 letnik, je z veseljem preplezal vse, a moram priznati, da je on veliko bolj užival, kot jaz kot mama, ko sem ga opazovala:)

7. Gozdna učna pot

Ob Celjski koči poteka tudi gozdna učna pot, ki vas krožno vodi skozi gozd. Na zanimivih info tablah so predstavljena različna drevesa z vsemi posebnostmi, ki so zanje značilna, npr. katero drevo je najboljše za strma pobočja ali iz lesa katerega drevesa izdelujejo violine. Zanimivo tudi za starše:).

Pot je primera tudi za mlajše, saj je dovolj kratka, a z mestoma nekoliko strmejšimi predeli. Kljub temu ni primerna za voziček, zato predlagamo uporabo nahrbtnika ali nosilke za malčke, ki še ne hodijo.

Takoj na začetku poti se nahaja tudi tabla z gozdnim bontonom. Zelo lepo in koristno.
Učna pot postreže tudi s krasnimi razgledi.

8. Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero je krasen izlet že sam po sebi, a tudi sicer nujen postanek ob obisku Celja. Mi smo se tja odpravili predvsem na dopoldansko kavo, a je aktivnosti toliko, da zapolnijo z lahkoto kar cel dan: od sprehajanja, kopanja, veslanja, opazovanja ribic, odličnega otroškega igrišča, pa do bolj adrenalinskih užitkov v wake parku.

Tukaj pa si lahko ogledate naših 8 razlogov za obisk.

Kaj še priporočamo?

Zbrani so vtisi, ki smo jih doživeli ob krasnem obisku Celja z okolico. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime