Če hočete, da otroci v hribih zares uživajo, jim skrbno izberite pohodniško opremo

0
nosilka

Vremenska napoved je idealna, destinacija skrbno izbrana, cela družina se že veseli vikenda, ko kar naenkrat ugotovimo, da so mulcu pohodniške hlače iz lanskega leta premajhne, pohodniški čevlji pa bodo ravno prav veliki za mlajšega, ki je komaj shodil. Ne preostane drugega, kot da se lotimo nakupa nove pohodniške opreme, kjer pa naletimo na nove ovire.

Da vam olajšamo dileme pred nakupom, smo za nasvet vprašali strokovnjakinjo. Petra Stritar Pečar je direktorica trgovine Kibuba, strastna pohodnica, popotnica in smučarka, pa tudi mamica 3 letne malčice in 8 mesečnika. S pohodništvom in aktivnim preživljanjem prostega časa v naravi sta oba z možem okužena že kar lep čas, zato je z veseljem z nami delila na kaj vse moramo paziti, ko se lotimo nakupa pohodniške opreme za otroke.

Kateri so nepogrešljivi kosi opremi, ko se z otroki odpravimo na pohod v hribe?

Oprema za otroke je odvisna predvsem od temperatur in letnega časa, v katerem se odpravimo v hribe, pa tudi starosti otroka. Glavno vodilo pri izbiri opreme naj bo, da otroke oblečemo podobno kot oblečemo sebe. Pri dojenčkih upoštevamo, da so večinoma bolj ali manj na izletu pri miru, kar pomeni da jih je dobro toplo obleči, hkrati pa stalno preverjati da jim morda ni prevroče. Dojenček ima namreč omejeno sposobnost termoregulacije, kar pomeni, da telo še ni tako odzivno kot je naše, če se znajde v vročih ali hladnih razmerah. Pozimi je dobro paziti tudi na okončine in da mu primerno zaščitimo kožo na obrazu. Če se odpravimo z večjim otrokom, ki že samostojno hodi, pa je velik poudarek na primerni obutvi in oblačilih, primernih za izbrani izlet. Oblačimo se po t.i. »tehniki čebulnega oblačenja«. Prvi sloj je hitro sušeča majica, sledi toplotni sloj in na koncu nekaj vetro- ali vodo- odbojnega.

Tudi poleti moramo upoštevati, da je v hribih temperatura nižja kot v nižinah in vreme zna biti spremenljivo, zato vedno vzemimo s sabo kak dodaten topel kos oblačil. Poleti so koža in oči izpostavljeni soncu, zato imamo mi v nahrbtniku vedno klobuk, sončno kremo in sončna očala za otroka.

V primeru, da se otrok močno znoji, priporočam, da s sabo vedno vzamete eno rezervno majico iz materiala iz umetnih vlaken, ki se hitro sušijo. Ne glede na letni čas pa je zelo pomembno, da imamo s seboj komplet rezervnih toplih oblačil, prvo pomoč, sončno kremo, kapo ali klobuk, rokavice, ustrezno nosilko, vetrovko, sredstvo proti klopom, dovolj hrane in predvsem tudi dovolj pijače. Tudi čelna svetilka zna pogosto priti zelo prav.

Kaj pa otroški nahrbtnik? Kdaj naj otrok prične nosit svoj nahrbtnik in koliko naj bo velik?

To odločitev bi pa prepustila vsakemu staršu posebej. Se mi zdi nahrbtnik lepo darilo za  3-letnika in je lahko odlična motivacija za izlet v gore. Po drugi strani pa bi lahko skupaj z nahrbtnikom obveljalo kakšno starševsko načelo, da mora otrok sam nositi svoje stvari. Tako bi lahko dosegli ravno obraten učinek. Prvi bi bil motivacijski in drugi demotivacijski. Pomembno se mi zdi, da otroku izlete in naravo približamo spoštljivo in z veliko mero razumevanja. Dejstvo je, da otroci ne zmorejo razumeti cilja in vrha tako kot ga razumemo odrasli. Hoja v hribe na začetku celo od odraslih, ki se začenjajo na novo ukvarjati s tem športom, zahteva veliko zagona, motivacije, vztrajnosti in kondicijske pripravljenosti. Spoštujmo torej naše mulce in se z njimi zabavajmo ter jim premikajmo njihove meje v gorništvu tako prijetno, da premikov ne bodo niti zaznali.

Kako izberemo pohodniško obutev za samostojnega pohodnika? Na kaj vse moramo biti pozorni?

Pohodniško obutev izberemo podobno kot za odrasle. Načeloma velja, da so pohodniški čevlji malenkost večji ampak ne več kot za eno številko. Bolj kot sama cena in blagovna znamka čevljev je pomembno, da so izdelani iz kakovostnih materialov. Najbolj poznana blagovna znamka materiala v svetu alpinizma je GORE-TEX. Tak material je sestavljen iz dveh ali treh membran, odvisno ali je dvo- ali tro- slojen. Sloji omogočajo, da znoj v obliki sopare, izhaja iz čevlja, voda pa v njega iz zunanje strani ne more vstopiti. Tako imamo nogo suho, čeprav se potimo, hkrati pa če stopimo v lužo nismo mokri. Na trgu obstajajo že relativno dobri približki, prej omenjene Gore-Tex membrane.

Sama sem pozorna, da ima pohodniška obutev tudi kakovosten podplat. Blagovna znamka gume, ki je vodilna na trgu je Vibram, spoznate jo, če čevelj obrnete in na podplatu najdete rumen znak v katerem piše Vibram. Pri podplatih so tudi izjeme. Guma, ki najmanj drsi od vseh na tržišču izhaja iz plezalne gume in jo uporablja pri čevljih blagovna znamka Five Ten. Vse čevlje je dobro vsake toliko časa impregnirati, saj izgubijo vodo odbojnost z uporabo. Obstajajo posebna sredstva za impregnacijo, ki so prilagojena membranam in jih ne poškodujejo. Pri nas lahko za mulca kupite gojzar blagovne znamke Terzeta, ki uporablja za zgornji del lastno membrano, podplat pa je narejen iz priznanega Vibram materiala.

Kako pa “uhodimo” pohodniško obutev za otroke?

Včasih so priporočali, da obujemo dvojne nogavice, da bi preprečili žulje. Novejši materiali hitreje odvajajo vlago, zato so žulji redkejši. Če otroku obujemo priporočljivo kombinacijo kvalitetnih pohodniških čevljev in kvalitetne pohodniških nogavic, potem do žuljev načeloma ne pride. Bi pa na prvo turo z novimi gojzarji vseeno vzel rezervni par obutve in nekaj obližev, za vsak slučaj, če pride do težav.

Vem, da si testirala več nosilk in nahrbtnikov, preden si našla idealnega zase in za svoje otroke. Kaj si ugotovila?

Res je 🙂 Imela sem možnost testirati kar nekaj različnih nosilk in nahrbtnikov. Iz svojih izkušenj lahko rečem, da če imajo starši možnost, da začnejo z nošnjo v Boba wrapu, ki je moja daleč najljubša izbira do približno tretjega meseca. Okrog tretjega meseca, ko otrok že večinoma samostojno drži glavico, se je meni najbolj obnesla nosilka Boba. Pri starejši hčerki sem vmes uporabljala tudi nosilko Strokke, ki omogoča tudi nošnjo v položaju, kjer otrok gleda naprej. Ta nosilka mi je bila manj udobna za nošenje, prav tako pa so strokovnjaki mnenja da ta položaj ni optimalen za razvoj hrbtenice otroka. Je bil pa ta položaj, za karakter naše dojenčice, edini sprejemljiv, saj je bila zelo zvedav otrok.

Ko sta otroka začela samostojno sedeti smo pričeli z uporabo nahrbtnika Deuter Kid Comfort III. Ta model ima z razliko od Deuter Kid Comfort II stremena za noge, tako da ima otrok oporo, pa tudi višjo oporo za vrat, kar pride še posebej prav, če otrok med nošenjem zaspi. Nahrbtnik Deuter včasih uporabljamo tudi za starejšo hčerko, čeprav sedaj samostojno zmore že krajše vzpone. Maksimalna dovoljena kilaža za nošnjo v Kid Comfort nahrbtnikih je 25 kg.

Otrok spi v Deuter nahrbtniku
Otrok spi v Deuter nahrbtniku

Ali priporočaš, da ima otrok v hribih sončna očala? Kakšna naj bodo?

Sončna očala priporočam že od rojstva, Še posebej če se z dojenčkom odpravite v hribe, kjer je sonce močnejše. Zwlo moteča je tudi kombinacija snega in sonca.

Kaj je bila najbolj nenavadna stvar, ki si jo vzela s seboj v gore?

Ko je bila hčerka stara 8 mesecev, smo se odpravili na Trupejevo poldne. Bil je že marec, vendar je bilo še ogromno snega, poleg tega pa so bile temperature kar krepko pod ničlo. Ker sem želela hčerki na poti pripraviti svež, topel obrok, sem s seboj vzela kuhalnik.  Poti nismo opravili do vrha, saj je bilo res preveč mrzlo, vendar je hčerka dobila vsaj svoj topel obrok. To navado sem kasneje kar vzdrževala na izletih.

Katerega izdelka, ki si ga preskusila sama, ne bi nikoli več priporočila in zakaj?

Hčerki sem kupila nizko cenovne hlače za na sneg v diskontni trgovini, saj sem hotela preskusit kakšno kvaliteto lahko dobim za najnižjo ceno. Hlače so se sicer dobro obnesle pri vsakdanjih izletih v res blagih zimskih razmerah, ko pa je bilo mraz, več snega in posledično več vode so hitro premočile in niso bile primerne za igro na snegu. Naredila sem malo »raziskavo« in hkrati kupila tudi dvodelni kombinezon Columbia. Res, da je komplet stal neprimerljivo več kot hlače, vendar sem bundico uporabljala celo zimo, hlače pa so bile odlične za sneg in mraz. Tovrsten nakup priporočam posebej tistim, ki načrtujete tedenske počitnice na snegu.

V trgovino Kibuba pride kupec in vpraša kaj naj kupi za darilo novopečenim staršem pohodnikom. Kaj predlagate v rangu 20€, 50€, 200€?

Za 20€ bi izbrala stekleničko Nalgene  in otroško rutko 4Fun, za 50€ obvezno Boba Wrap. Če bi imela na voljo 200€, bi zagotovo dodala še par deset evrov in kupila Deuter Kid Comfort.

Petra Stritar Pečar je direktorica trgovine Kibuba, strastna pohodnica, popotnica in smučarka, pa tudi mamica 3 letne malčice in 8 mesečnika. S pohodništvom in aktivnim preživljanjem prostega časa v naravi sta oba z možem okužena že kar lep čas. Za več informacij lahko pišete v komentar ali na info@kamzmulcem.si