Čarobna Indija z družino

0

Vsako leto se z družino odpravimo na eno potovanje izven Evrope. In tudi tokrat ni bilo nič drugače. »Indija? Z otrokom?! Huh, sta pa pogumna,« so besede, ki sva jih slišala nič kolikokrat, ko sva znancem povedala, da se odpravljamo v Indijo.

Vendar želja je bila velika in tako smo v začetku marca spakirali nahrbtnike in se podali novim dogodivščinam na pot.

 • Destinacija: Indija
 • Čas potovanja: marec 2023 (nizka turistična sezona)
 • Trajanje potovanja: 20 dni
 • Potovali smo: ena družina (mami, ati in 5-letnica)
 • Primerno za: družine, ki imajo že malo potovalne »kilometrine«
 • Vreme: sončno, toplo, na severu je bila nizka vlaga v zraku, na jugu visoka
 • Nastanitev: Hoteli
 • Letalska povezava: Ljubljana-Dubaj-Mumbaj; Mumbaj-New Delhi; Jaipur-Kochi, Kochi-Mumbaj
 • Prevozi z/iz letališča in po mestu: Taxi (iz letališča), po mestu pa tuk tuk / rikša in taxi / Uber. Med New Delhijem in Agro ter Agro in Jaipurjem smo potovali z letalom.

Okvirni budget:

 • nastanitev (hotel s tremi zvezdicami, nočitev z zajtrkom): 30-35 eur/noč (za vse tri), hotel s petimi zvezdicami, nočitev z zajtrkom: 50-70 eur / noč (za vse tri)
 • Hrana: ulična hrana: cca. 20 rupij / obrok, v restavraciji: 300-500 rupij / obrok
 • Prevoz: blazno poceni – relacija 18 km, vozili smo se cca. uro in pol, Uber: 600 rupij
 • Letalske karte: Mumbaj-New Delhi (45 eur/osebo, prtljaga vključena)
  Jaipur-Kochi (150 eur/osebo, prtljaga vključena)
  Kochi-Mumbaj (40 eur/osebo, prtljaga vključena)
  Karte za notranje lete smo kupovali dan/dva pred odhodom

Naše potovanje smo začeli na letališču Jožeta Pučnika, od koder smo poleteli proti Dubaju. Tukaj smo imeli postanek ravno dovolj dolg, da smo se naspali, šli z ladjico po kanalih Dubaja, pojedli kosilo in odpravili na končno destinacijo… Mumbaj.

1. Mumbaj z “Vrati Indije” in otokom Elephanta

Mumbaj je drugo največje mesto na svetu. Je poslovno in finančno središče Indije in ima največ nebotičnikov v Indiji… in mesto nas je sprejelo z odprtimi rokami. Doživeli smo kaos na cesti, kot se ga da doživeti le v Aziji. Le s to razliko, da so se poplavi tuk tuk-ov, avtomobilov, avtobusov in drugih prevoznih sredstev, pridružile še krave. Kmalu smo tudi ugotovili, da v Indiji ni važno v kakšnem stanju je avtomobil, važno, da mu dela troblja. Troblja je najpomembnejše komunikacijsko sredstvo med vozniki. Z njo oznanijo, da se priključujejo na cesto, da zavijajo, da se peljejo po nasprotni strani ceste ipd.

V Mumbaju smo si ogledali »Gate of India« (vrata Indije), spomenik, zgrajen v začetku 20. stoletja, ki je bil postavljen v spomin na izkrcanje kralja – cesarja Jurija V., prvega britanskega monarha, ki je obiskal Indijo decembra 1911.

Tukaj je tudi pristanišče za ladjice, ki plujejo do otoka Elephanta, kjer so jame, ki so bile uvrščene v Unescov seznam svetovne dediščine, katere smo si tudi ogledali.

2. New Delhi z “Rdečo trdnjavo”

Po nekajdnevnem bivanju v Mumbaju smo nadaljevali pot v New Delhi. V glavnem mestu Indije smo bili ravno v času njihovega zelo pomembnega praznika, imenovanega »Holi«. Ta dan so bile zaprte vse trgovine, restavracije, ljudje so bili na ulicah in praznovali »Holi«. Naključne mimoidoče so pobarvali z raznoraznimi živimi barvami in veselje je bilo popolno.
V New Delhiju smo se usedli na tuk tuk in si ogledali »Red fort« (Rdeča trdnjava).

Cesar Shah Jahan je naročil gradnjo Rdeče trdnjave 12. maja 1638, ko se je odločil prenesti svojo prestolnico iz Agre v Delhi. Dobra stran praznika je bila, da je bil v vse znamenitosti prost vstop, kar smo s pridom izkoristili. 🙂

Po ogledu trdnjave smo se podali na lov za vozovnicami za vlak. Odločili smo se, da bomo naredili pot po t.i. »zlatem trikotniku« in si ogledali New Delhi, Agro in Jaipur. Tako da je naša naslednja destinacija bila Agra.

3. Agra z znamenitim Tadž Mahalom in Hava Mahalom v Jaipurju ter druženje s sloni

Vlak za Agro je iz železniške postaje odpeljal ob 6.00 zjutraj. Še sreča, da smo imeli hotel v bližini železniške postaje, saj je bilo naporno vstati »sredi noči« 🙂 Vlaki so točni in, na naše veliko presenečenje, sploh niso slabi. Vzeli smo karte za prvi razred in bili v klimatiziranem vagonu. V ceno karte je bila všteta tudi plastenka vode in (ne)vegetarijanski obrok, katemu smo se odrekli, saj smo vedeli, da bo vse preveč pekoče za nas.

Kot se spodobi, če si že v Indiji…si ogledaš tudi Tadž Mahal.

Naše potovanje po severnem delu Indije smo zaključili v glavnem mestu zvezne države Radjastan, Jaipurju. Mesto je znano po svojih rožnato obarvanih zgradbah, velikih dvorcih in arheoloških čudesih in velja za eno najbolje načrtovanih mest svojega časa.
Očaral nas je dvorec »Hava Mahal«, dvorec vetrov.

Strukturo je leta 1799 zgradil vnuk ustanovitelja mesta Jaipur.

Po ogledu mesta, je na vrsto prišla najmlajša članica naše družine. Preživeli smo dan s sloni. Slonico smo hranili, jo porisali in nato umili in skrtačili, na koncu pa smo še jahali.

4. Kerala, porajina nasadov čaja in obisk mesta ob obali, Alappuzha

Po dogodivščinah na severu, smo leteli na jug, v zvezno državo Kerala. Pristali smo v mestu Kochi, nato pa se odpravili v notranjost države, do mesta Munnar, kjer so nasadi čaja in čudovita narava.

Po dnevih preživetih med nasadi čaja, obiska tovarne čokolade, tovarne čaja in ogleda vrta začimb, smo se vrnili proti obali v mesto Alappuzha. Tukaj smo si privoščili nekaj dni oddiha. Uživali smo ob peščeni plaži, ob obali je tudi mini zabaviščni park (ena vožnja z vrtiljakom stane 50 rupij, kar je preračunano cca. 70 centov, tako da si je hči lahko privoščila voženj, kolikor je želela). Dopust smo zaključili z vožnjo s »šikaro« (njihova tradicionalna ladjica), po kanalih v mestu Alappuzha.

Zaključek: Indija JE otrokom prijazna država.

Edini problem, ki smo ga imeli, je bila hrana. Včasih je bilo težko dobiti za jest nepekočo hrano. Tudi, če smo rekli, da reeees ne želimo pekoče in so natakarji zatrjevali, da reeeees ni pekoče…je bilo pekoče. 🙂 V skrajni sili se je pa vedno našla kakšna jajčna omleta ali ocvrt krompirček.
Zobe smo si umivali z vodo iz plastenke, prav tako smo tudi pili samo vodo iz plastenke in v treh tednih nihče izmed nas ni imel prebavnih težav (bravo mi! 🙂 ). Indija je država ki nas je očarala. Ljudje so prijazni, sprejeli so nas odprtih rok, narava in arhitektura sta krasni. Vsekakor je vredna obiska, za nas pa je bilo to eno izmed boljših potovanj.

Sem Metka, čistokrvna Štajerka, ki pa jo je pot zanesla na Notranjsko. Že v mojem otroštvu smo s starši veliko potovali, svojo ljubezen do potovanj in izletov pa sem prenesla tudi na moža in posledično nama je sledila hči. 🙂
Ob vikendih nas težko najdete doma, raje se potepamo po bližnji okolici ali skočimo do morja. Vsako leto obiščemo vsaj eno državo v Evropi in eno izven Evrope. Poleg lepot nad vodo, rada raziskujem tudi lepote pod vodo, saj se potapljam že dobrih 14 let. Sem ljubiteljica dobre hrane, sonca, morja in živali, življenje pa zajemam s kar se da veliko žlico, saj, kot sama pravim, je življenje prekratko, da bi se sekirali zaradi nam nepomembnih malenkosti.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime