Bukovniško jezero ponuja adrenalin doživetja in zen občutja hkrati

5
Sprehod okoli Bukovniškega jezera, Pomurje

Če iščete adrenalin in potrebujete malce pozitivne energije, je obisk Bukovniškega jezera, najbolj prepoznavne točka občine Dobrovnik (Pomurje), pravšnji za vas. Oddaljen je le 25 min vožnje iz Murske Sobote. Adrenalin boste našli v Pustolovskem parku visoko med krošnjami bukovniškega gozda, mir in blagodejno energijo pa na energetski poti do zdravilnega Vidovega izvira. Na poti boste uživali v tisoč odtenkih zelene, otroci pa se bodo zamotili z iskanjem pravljičnih bitij, ki živijo ob Bukovniškem jezeru.

 • Lokacija:  25 min vožnje od Murske Sobote
 • Letni čas: spomladi, poleti in jeseni
 • Trajanje: cel dan
 • Otroci: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki, predšolski, šolarji
 • Vreme: vse, razen dežja
 • Psi: psom prijazna izletna točka

Kako do Bukovniškega jezera: Vozimo se po prekmurski avtocesti in jo zapustimo na izvozu za Turnišče. Sledimo tablam Dobrovnik. V Dobrovniku bo tabla, ki  usmeri proti Bukovniškemu jezeru. Po kratki vožnji, na levi, vidimo parkirišče.

Izhodišče: Od parkirišča hodimo naprej po cesti, po kateri smo prišli in čez kakih 200 m nas bodo table usmerile naravnost proti jezeru ali pa levo po poti energijskih točk do izvira sv. Vida.

Po adrenalin in pozitivno energijo na Bukovniško jezero

1. Pustolovski park v bukovniškem gozdu

Naš 6 letni mulc se je najbolj razveselil novice, da bomo obiskali pustolovski park. Kot smo že navajeni iz pustolovskih parkov, tudi tukaj najprej inštruktorji poskrbijo za varnost in nas najprej napotijo na testni poligon, kjer predstavijo vsa varnostna pravila. Šele na to se lahko odpravimo na poligone, ki so sestavljeni iz mostov, vrvi, mrež in žic, prek katerih se boste preizkusili v spuščanju, drsenju po žici, plezanju in hoji po brvi – skupaj park zajema 58 adrenalinskih elementov.

Inštruktor namenšča opemo za pustolovske dogodivščine, Pustolovski park Bukovniško jezero, Pomurje

Adrenalinski poligoni so prirejeni višinam obiskovalcev, nekateri so primerni že za otroke od 4. leta naprej.  Naš mulc se je lahko preizkusil na rumeni in oranžni progi. Športni navdušenci pa lahko uživate na kar 8 metrov visokih elementih. Posebno doživetje pa predstavlja 27 metrov dolg Štorkljin let. Vse o Pustolovskem parku Bukovniško jezero si preberite tukaj.

Na poligonu visoko med krošnjami, Pustolovski park Bukovniško jezero, Pomurje
Preizkušanje v plezalnih veščinah, Pustolovski park Bukovniško jezero, Pomurje
Pustolovski park ima prilagojene proge tudi otrokom od 4. leta. Bukovniško jezero, Pomurje

2. Energijska pot do izvira Sv. Vida

Iz pustolovskega parka nas je pot naprej vodila po poti 26 energijskih točkah speljanih po čudovitem starem gozdu v neposredni bližini jezera. Pot v objemu zelene barve nudi sprostitev in kot pravijo domačini, obnovo vitalnih energij.  Za izvir sv. Vida, ki ga najdemo ob istoimenski kapelici, velja, da ima energijsko moč in številne zdravilne učinke.

Tisoč odtenkov zelena na energijski poti do Vidovega izvira, Bukovniško jezero
Vidov izvir pri Bukovniškem jezeru, Pomurje

Radiostezisti so ugotovili, da je na tem prostoru več kot 50 energijskih točk in  da v okolici potekata dve »liniji moči«, ki jih imenujejo tudi zmajeve črte, ki naj bi se križali ravno na mestu, kjer stoji kapelica.  Več o energijskih točkah in katere učinke imajo preberite tukaj.

Sproščanje na energijskih točkah, Bukovniško jezero Pomurje

3. Krožen sprehod okoli Bukovniškega jezera in iskanje pravljičnih bitij

Ste vedeli, da ob Bukovniškem jezeru živijo tudi pravljična bitja? Naša naloga je bila, da poiščemo vse 4 in ugotovimo, kaj je njihova naloga in zakaj so postavljeni ravno na določena mesta ob jezeru. Tako smo najprej spoznali našli Škrata Blagodejnega, nato Vilo Rusalko, kasneje Žabca Jezernika in čisto na koncu na otroškem igrišču še Vilo Orhidejo. In ker smo se fotografirali pri vseh štirih smo v informativnem centru dobili nagrado.

Pomirjujoča narava Bukovniškega jezera, Pomurje
Pravljična bitja ob Bukovniškem jezeru

Jezero je obdano s kostanjevimi in bukovimi gozdovi, ki še bolj poudarijo pomirjenost in spokojnost tukajšnje narave, tako da vsem priporočamo sprehod okoli jezera, ki ga bodo zdržali tudi najmanjši. Sprehod je primeren tudi za otroke v vozičkih, pot je makadamska. Če je kdo med vami ribič, pa le ne pozabite doma ribiške palice.

Za starše:

Brunarica prekmurskih dobrot, Bukovniško jezero
Igrišče tik ob Brunarici prekmurskih dobrot, Bukovniško jezero
 • S seboj prinesite nekaj proti komarjem, saj jih je kar veliko
 • Ob izhodišču je treba plačati takso v višini 2,5 EUR
 • Tukaj najdete tudi sodobno urejeno parkirišče za avtodome

  Še eno manjše otroško igrišče tik ob Bukovniškem jezeru, Pomurje

Dodatne ideje za izlet v okolici: