Brez česa ne gremo na izlet ali potovanje – naša popotniška lekarna

0

Ko smo še potovali v dvoje, smo – priznamo – na pot vzeli zgolj kakšno tableto proti bolečinam, dva obliža in, nujno rehidracijske praške ali aktivno oglje, še sploh če so bile destinacije kje izven Evrope.  Z mulci se zadeva zelo spremeni. Daleč od tega, da bi pretirano komplicirali, a dobra popotniška lekarna nam je že prihranila marsikatero tegobo. Pa ne samo na daljših potovanjih izven Evrope, manjše in večje težavice, odrgnine in podobno se lahko zgodijo kjerkoli.

Kaj torej priporočamo, da pripravite s seboj na pot? (seveda pa je dobro, da se sploh za daljša potovanja in v države, kjer je nivo higiene nižji in voda ni pitna, posvetujte tudi s svojim pediatrom). Seznam vam ponujamo na način “od najmanjšega k največjemu” oz. od sproščenega vikend pobega do daljšega potovanja izven Evrope.

Najpomembnejše doma in na poti, da do težav sploh ne pride: probiotiki za otroke in odrasle Better Biotics

Probiotiki so postali naša stalnica praktično takoj, ko so mulci prestopili vrata vrtca. Hitro po tistem smo jim sledili tudi starši. Zelo hitro je namreč postalo jasno, da so probiotiki ključni pri dobri presnovi vitaminov in s tem pri ohranjanju podpore imunskemu sistemu, hkrati pa tudi poskrbijo, da je prebava optimalna. Tako niso naša obvezna popotnica samo pred in med dopustom, ampak praktično vsak dan v letu, s tem pa poskrbijo, da se morebitnim nevšečnostim izognemo tudi na dopustu.

Probiotiki so pomembni tudi za odrasle, ne samo na poti, tudi in predvsem doma, Better Biotics

Če pa jih še ne uporabljate, pa jih le vključite v dnevno rutino že pred dopustom – saj veste, kako nam in otrokom zna sprememba okolja nekoliko negativno vplivati na prebavo in ni hujšega, kot če se na dopustu ukvarjate bodisi z zaprtjem, bodisi s prebavnimi težavami.

Z Better Biotics Junior probiotiki, s 3 milijardami živih kultur 11 različnih sevov/g, poskrbimo, da so otroci od 1-14 let zagotovo dobro podprti. Starši pa se poslužimo odrasle verzije – Better Biotics Strong ali Extra Strong verzije.

Probiotiki so postali naša stalnica pri otrocih, doma in na poti, Better Biotics

1. Kaj KZM družine vzamemo s seboj na vikend pobeg?

 • obliži (navadni, vodoodporni, proti žuljem), malo večji sterilni zloženci: ker se enemu ali drugemu mulcu vedno zgodi kakšna odrgnina, padec, nov in nerazhojen čevelj ali kaj podobnega.
 • robčki: papirnati ali iz blaga, pridejo vedno prav.
 • še posebej poleti: krema za sončenje in repelent proti komarjem.
 • Balzam za ustnice: še posebej ob sončnih dnevih ali ko je vetrovno.
 • razkužilo za roke (še posebej, če nimamo dostopa do čiste vode): Seveda je umivanje rok v čisti vodi naša prva izbira, a vedno žal nimamo te opcije. Zato manjša flaška razkužila, idealno v gelu, pride vedno prav.
 • fiziološka raztopina: uporabimo za izpiranje nosne sluznice, spiranje ran,… v primeru alergij in pri močnejši zamašitvi nosu pa uporabimo tudi hipertonično obliko (2% raztopino NaCl)
 • Mazila za blaženje pikov insektov: kljub repelentom (ali če ga pozabimo uporabiti:)), se nam včasih zgodi, da so otroci grozno popikani od komarjev. Za te primere imamo s seboj vedno naravne kremice (preverjeno odlična je SOS Balm od Skinfairytale, ki jo uporabljamo tudi ob odrgninah). Včasih pa rabimo tudi kakšno močnejšo različico z antihistaminiki v obliki mazila (Fenistil).
 • Tablete proti alergijam: čeprav priznamo, jih nimamo vedno s seboj, jih je fino imeti, sploh pri mlajših otrocih, nujno pa  seveda pri tistih, za katere vemo, da so nagnjeni k alergijskim reakcijam.
 • Kreme za blaženje sončnih opeklin: še posebej v poletnem času. Uporabimo lahko tudi aloe-vero.
 • Termometer: ker se, žal, še prepogosto zgodi, da kateri od otrok zakuha.
 • Nekaj proti prehladu (še posebej za najmlajše): kombinacija vročine zunaj in (premočne) klime v avtu ali kje drugje lahko privede do neželenega prehlada. Odrasli in večji otroci seveda zvozimo brez težav, sploh pri mlajših pa je lahko zelo zoprno. Priporočamo kakšno dobro mazilo s kapljico eteričnega olja na podplate in prsa (preverjetno odličen je tudi Skinfairytalov kompletek treh kremic – proti prehladu in kašlju).

2. Kaj vzamemo s seboj na potovanje (tudi izven Evrope)?

 • vse zgoraj našteto, poleg tega pa še:
 • sredstva za zniževanje temperature in proti bolečinam (paracetamol): za dojenčke v obliki svečk, za malo večje pa v obliki sirupa.
 • rehidracijske praške in aktivno oglje: slednje še posebej, če gremo kam dlje, kjer vemo, da so higienske razmere slabše, voda iz pipe pa ni pitna.
 • sredstva za preprečevanje potovalne slabosti (še posebej, če so otroci nagnjeni k temu) ali naravnejšo varianto v obliki ingverjevih bombonov.
 • Sprej ali tablete za boleče grlo: ker se tudi to lahko hitro zgodi, manjše bolečine pa hitro odpravi. Če je kaj hujšega, pa bo tako ali tako potrebno do zdravnika.

Zbrani so naši predlogi popotniške lekarne, ki so se izkazali za učinkovite na naših poteh. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime