Bornova pot na planino Preval – pohodniško doživetje za vso družino

4

Planina Preval (Prevala) je priljubljena izletniška točka na južnem pobočju Begunjščice. Slikovita, razgibana in nezahtevna pot nas z Ljubelja pripelje do pašne planine in koče Preval na nadmorski višini 1311 metrov. Čar poti je 200 metrov dolg rov, izdolben v živo skalo. Prehod skozi tunel s svetilko je posebno doživetje, zato je to pohodniški družinski izlet, ki bo navdušil prav vsakega mulca.

Primeren čas obiska: od sredine maja do prvega snega, ko je odprta planšarija.

Primerno za vreme: vse, razen dežja.

Dolžina oz. čas pešpoti: 3–4 ure (1,5 ure do vrha).

Primerno za otroke: 5+

Primerno za vozičkarje: ne.

Izhodišče in parkirišče: Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Tržiču oz. Avstriji in se peljemo na mejni prehod Ljubelj. Parkiramo na makedamskem parkirišču na levi strani tunela, pod nekdanjim hotelom. Na koncu parkirišča je oznaka za začetek poti na planino Preval.

Zahtevnost: Bornova pot je lahka pohodna pot, ki jo priporočamo starejšim predšolskim otrokom (5+) ter šolskim otrokom. Prvi del poti ima nekaj melišč in izpostavljenih robov, zato je potrebna večja pozornost in pazljivost, v nadaljevanju pa je to lahka gozdna pot, ki se le mestoma nekoliko vzpenja. Nekoliko strmejša je proti koncu, ko pa smo že skoraj na cilju. Priporočilo za dodatno varnost predšolskih otrok: plezalni pas in vrv, s katero se otroke zavaruje na izpostavljenih mestih.

Obvezna oprema: pohodna obutev in svetilka.

Na koncu parkirišča pod nekdanjim hotelom je tabla z oznako poti Planina Preval

Na začetku poti prečkamo nekaj melišč, ki se spuščajo z Begunjščice proti Podljubeljski dolini, nato pa kmalu pridemo do vojaškega bunkerja, ki je že prva točka za postanek in raziskovanje.

Začetek poti na planino Preval je po melišču
Lina vojaškega bunkerja, ki se nahaja ob poti na planino Preval
Vhod v bunker ob poti na planino Preval
Raziskovanje bunkerja s svetilko je za mulce zelo vznemirljivo in zanimivo doživetje

Izpred bunkerja je tudi lep panoramski razgled v dolino na ostanke delovnega taborišča Ljubelj – edinega taborišča na slovenskem ozemlju v času druge svetovne vojne. Delovno taborišče Ljubelj je bilo namreč podružnica koncentracijskega taborišča Mauthausen, kjer je v letih 1943–1945 v nemogočih razmerah več kot tisoč jetnikov gradilo današnji predor na Ljubelju.

Pogled na spominski park koncentracijskega taborišča Mauthausen izpred bunkerja

Pot nadaljujemo po robu stene Begunjščice, ki je mestoma varovano z jeklenico, in že kmalu pridemo do 200 metrov dolgega Bornovega tunela. Za prehod skozi tunel potrebujemo svetilko in za naše najmlajše pohodnike je to vrhunec doživetja – tudi zaradi velikih luž, ki se jim velja spretno izogibati. Starši pa predvsem pazimo na glavo in tunel raje prehodimo sklonjeni.

Po kamniti poti do vhoda v Bornov tunel
Vhod v Bornov tunel – vrhunec našega pohodniškega izleta

Tunel je konec 19. stoletja dal zgraditi baron Julij Born, nemški bankir iz Berlina, lastnik Šentanskega rudnika in vile na Ljubelju. Bil je velik ljubitelj divjih živali, zato je na tem območju naselil večje število kozorogov, jelenov in košut. Predor mu je tako omogočil, da je imel lažji dostop do svojih lovišč na južni strani Begunjščice. Tunel je vmes prekinjen z odprtino, ki služi osvetlitvi in prezračevanju, obenem pa ponuja čudovit razgled na gorsko pokrajino.

Za prehod tunela potrebujemo svetilko, svetujemo pa tudi hojo ob robu, saj so po sredini prehoda velike in precej globoke luže                
Pogled skozi odprtino, zadaj Hajnževo sedlo

Ko pridemo iz tunela, se pot nadaljuje po robu gorske stene, ki je mestoma zavarovana z jeklenico, nato pa sledi lepa in le rahlo vzpenjajoča se gozdna steza, dokler ne prispemo do sedla oz. na vrh planine Preval. S sedla je lep razgled na Begunjščico in proti Julijskim Alpam, mulci pa bodo uživali tudi ob opazovanju pašnje krav. Na planini je koča, kjer strežejo domače jedi iz mleka in sira ter jedi na žlico. Mi priporočamo štruklje – presenečeni boste!

Četica koraka ob jeklenici, da kdo ne pade čez rob!
Bornova pot na planino Preval
Koča na planini Preval

Dodatno priporočamo za obisk v bližini:

  • Ogled spominskega parka Mauthausen
  • Kosilo v gostišču Karavla 297
Melišče je tudi priložnost za igro s kamni

Članek je za Kamzmulcem napisala Viktorija, mamica dveh otrok, ki za svojo družino hudomušno reče: “Smo štiričlanska družina z malce nadležnim priimkom – Muha.” Za več informacij o izletu, nam pišite na info@kamzmulcem.si. 

 

4 KOMENTARJI

  1. To je zavajujoča objava, očitno ste bili tam s šolskimi otroki. Jaz sem bil tam z 3 letnico in 5 letnikom. Pot je zelo nevarna za predšolske otroke. Izpostavljena je celotna prva polovica poti. Pot nikakor ni primerna za otroke, ki so zmožni samo 1 uro samostojne hoje, to so lahko npr. 2-3 letniki. Minimalna starost je približno 5 let. Kot obvezna oprema za (predšolske) otroke naj se dopiše plezalni pas in vrv, s katero se otroke zavaruje na izpostavljenih mestih. Prosim popravite članek, da se komu kaj ne zgodi.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime