Blejska koča – z mulci v osrčje Pokljuških vršacev

1

Blejska koča na Lipanci (1630 m) leži v osrčju venčka lažje dostopnih 2000 m visokih vršacev nad planoto Pokljuke. Je lahko dostopna skoraj vsakemu mulčku, pot do nje pa ima veliko odsekov, kjer se lahko odpočijejo in pretegnejo svoje noge.

Za mulce z več kondicije in poguma je lahko izhodišče za prvega dvatisočaka, za ostale pa možnost prijetnega kosila v objemu gora. Prostora na poljanah Blejske koče je dovolj tudi za piknik in čeprav je gneča v vseh letnih časih kar precejšnja, si z lahkoto najdeš kotiček ali dva kamor se umakneš. Mi jo obiščemo vsaj parkat letno :).

20150808_120414
Pri Blejski koči si lahko odpočijete

 

Primeren letni čas obiska: vsi letni časi. Poleti je tam prijetno zaradi višine in hladnejših temperatur, Jeseni in pomladi vas bo očaral vonj gozdnih sadežev, pozimi pa je lahko dostopna za sprehod do koče, pogumni, pa se lahko v dolino vrnejo kar s sankami.

1907_1076000414516_350_n
Blejska koča pozimi

 

Priporočen čas obiska: najbolje je, da se tja odpravite dopoldne, si vzamete čas za pristop, ter opoldne pojeste kosilo in se počasi odpravite nazaj v dolino. Če boste pot nadaljevali naprej, se seveda odpravite dovolj zgodaj.

Primerno za: dojenčke v nahrbtniku, malčke, predšolske in šolarje

hribci 021
Pohod na do Blejske koče je primeren za mulce vseh starosti

 

Primerno za pse: absolutno

Vreme: izlet priporočam kadarkoli ne dežuje ali sneži

Pot do izhodišča: po Gorenjski avtocesti se peljete do izvoza Bled, kjer sledite oznakam na Pokljuko. Ko pridete do prvega križišča na Pokljuki se makadamska pot na Blejsko kočo odcepi desno.

20150808_125721
Na parkirišču vas lahko ob toplih dneh pozdravijo krave

 

Izhodišče: Pristopov s Pokljuke je več, mi ponavadi izberemo tistega iz planine Zajavornik (1292 m). Ob poti boste zagledali manjše parkirišče in skoraj vedno kar lepo število parkiranih avtomobilov. Za pot na planino Lipanca enostavno sledite smerokazom. Časovnica do koče je 45 min, kar pomeni, da lahko pot s povprečno uhojenim mulcem opraviš v dobri uri in pol. Hkrati pa lahko ta čas izkoristiš za spoznavanje gozda, gozdnega rastja in gozdnih plodov (gobe, borovnice, storži, mah…).

hribci 004
Raziskovanje narave na poti na Blejsko kočo
3 razlogi, zakaj lahko obiščete Blejsko kočo z otroki

1. Obisk je primeren v vseh letnih časih

Gozdna pot na Blejsko kočo je razgibana. Ponuja nekaj rahlih vzponov, pa tudi  vmesnih ravnic, nekaj klopic in vrsto zanimivih naravnih pojavov. Primerna je za otroke v nosilkah in tudi najmlajše pohodnike. Ker se pretežno vije po gozdu, jo drevesa ščitijo pred različnimi vremenskimi pojavi: poleti pred sončkom, jeseni pred vetom in potencialnimi kapljicami, pozimi je lepo zasnežena in ravno prav uhojena. Pomladi vas bo pritegnil vonj prebujajoče narave.

20150808_110218(0)
Ob poti na Blejsko kočo si lahko odpočijete na številnih klopcah v senci

 

2. Na vrhu vas pričaka koča s pestro ponudbo hrane

Koča je prijetna in lepo urejena, ponuja pester nabor jedi na žlico, planinsko literaturo in zunaj obilo možnosti za posedanje, poležavanje… Idealna je za opoldansko kosilo, ali pa pozno popoldansko malico. Koča je v poletni sezoni odprta vse dni, v zimski sezoni pa vsak vikend.

20150808_112835
V koči vam postrežejo s pravo turško kavo

 

Mulci z več energije se lahko podijo po okoliških travnikih in vrtačah, kjer pomladi in poleti cvetijo rožiče, tisti pa ki imajo energije preveč, jo lahko mahnejo še kam.

potepanja 056
Cvetoči travniki v okolici Blejske koče

3. Blejska koča je odlično izhodišče za osvojitev prvega pravega dvatisočaka

Za prave hribovske nadebudneže je Blejska koča idealno izhodišče za naskok na prvega dvatisočaka. Ponujata se kar dva – Brda (2008 m) in Debela peč (2014 m). Do njiju prideš v dobri uri (Brda) ali uri in pol (Debela peč), se pa na vrhu odprejo čudoviti pogledi na pogorje Julijcev.

potepanja 054
Blejska koča je odlično izhodišče za vzpon na dvatisočaka

 

Venček okoli Blejske koče zaokrožuje še nekaj ‘skoraj’ dvatisočakov, povečini lahko pristopnih, ki ponujajo pogled s ptičje perspektive na Blejsko kočo spodaj in celotno Pokljuko – Debeli vrh na Lipanco (1962 m), Lipanski vrh (1974 m), Mrežce (1965 m),…

Pomembno za starše:

Ko greš z mulcom v hribe ne pozabi na naslednje (2000 m je že visoko in marsikaj nas lahko preseneti):

  • sončno kremo,
  • dovolj tekočine zase in mulčka. Mi izkoristimo kar prostor v Deuter Kid Comfort nahrbtniku, ki je namenjen vodnemu mehu. Na ta način se izognemo stekleničkam.
  • malico/ priboljške zase in mulčka,
  • primerno obutev (mulci, ki že samostojno prehodijo pot naj imajo gojzarje, saj je tako njihov korak bolj varen),
  • rezervna oblačila,
  • oblačila, ki ščitijo pred vetrom in morebitnimi spremembami vremena,
  • kapo, trak ali rutico (zaščita pred soncem ali pa mrazom).
hribci 014
Zagotovite dovolj tekočine za sebe in mulce ne glede na letni čas

 

Prispevek je napisala Erika, otrok in potepuh po duši, ki neskončno uživa v igri, raziskovanju in odkrivanju skritih kotičkov skupaj z možem in svojima nadebudnežema. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.