Baskija – priljubljen del Španije za družino in pasje ljubljence

0

Baskija velja za najbolj priljubljen košček Španije, Baski pa za najbolj prijazne gostitelje. Svojevrstna pokrajina s številnimi plažami in visokimi valovi je pravi raj za surfarje.

Destinacija: Baskija v Španiji

Obdobje potovanja: julij

Čas potovanja:  4 dni v Baskiji (v sklopu 14 dnevnih počitnic po Španiji)

Starost otroka: 4 leta

Starost psa: Briarka Lady, 2 leti

Raj za: deskanje, potapljanje, kopanje, za ljubitelje zabav in umetnosti ter morske hrane

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za pse: da

Potrebni dokumentni za pse: za potovanje s psom po Španiji potrebujete le potni list psa z žigom rednega cepljenja proti steklini. Preberite si še članek o tem, kako se pripravite na družinsko potovanje s psom.

Vreme: Baskija je večino časa obsijana s soncem. Čeprav je dež stalnica, pa ne vztraja dolgo. Temperature so okoli 30 °C.

Pot: Z avtom smo prečkali Italijo in Francijo. Avtocesta čez Italijo je nanesla nekaj manj kot 50 EUR. Cestnine po Franciji so stale nekaj manj, vendar imajo sistem cestninjenja po našem mnenju izjemno nepraktičen. Ustavljati se je treba na približno 20 minut, pri tem je pametno v denarnici imeti pest kovancev ali kreditno kartico. S papirnatim denarjem si žal nismo mogli pomagati. Preberite si kako na pot z avtom.

Namestitve: Ker je pot do Španije precej dolga, smo prvo noč prespali v hotelu verige B&B v mestecu Villeneuve Loubet v Franciji. Za nočitev z zajtrkom za dva odrasla z otrokom smo odšteli nekaj več kot 60 EUR. Kužki so v hotelu dobrodošli. Kasneje smo se posluževali kampiranja. Po Španiji je precej kampov, ki so vsi dokaj solidno opremljeni. Cene se gibljejo od 35 do 50 EUR na noč, v kar je všteto: dva odrasla, otrok, pes, avto, šotor in elektrika.

Cene: hrana je primerljiva z našimi cenami, prav tako gorivo. V primeru, da bi si zaželeli večerjo v restavraciji, je hrana zvečer precej dražja kot opoldan. Zato se večina ljudi poslužuje tako imenovane »finger food« ob pivu ali vinu.

Top 3 potovanja po Baskiji, Španija:

1. Psom prijazna in za otroško kopanje primerna pokrajina

Baskija je za potovanje s kužkom zelo prijazna, saj se lahko na večino plažah tudi okopajo, prav tako so dobrodošli na vlakih in avtobusih. Od enega mesteca do drugega vozi vlak, za katerega boste plačali nekaj evrov za vožnjo. Nočili smo v kampu Zarautz v bližini San Sebastiana. Za tri nočitve smo plačali 100 EUR. Do plaže smo imeli sicer kar precej stopnic, vendar je bil razgled iz vrha hriba na morje in plažo vreden vsakodnevnega potenja ob hoji gor in dol. V zgodnjih jutranjih urah se na plaži zbirajo deskarji in čakajo na valove. Kopanje za male otroke je v določenih predelih Baskije skoraj nemogoče, saj so lahko valovi precej visoki, pa tudi voda je precej hladna. Predvsem po mestih se najdejo urejena kopališča, ki so bolj primerna za mlajše plavalce.

Pogled na morje iz kampa Zarautz (Baskija, Španija)
Pogled na morje iz kampa Zarautz (Baskija, Španija)

Odkrili pa smo tudi nekaj naravnih morskih zajed na kopnem. Tam je voda zelo topla in nizka, idealna za otroke in slabše plavalce.

Kopališče na eni izmed morskih zajed v Baskiji (Španija)
Kopališče na eni izmed morskih zajed v Baskiji (Španija)

 

2. Mesto Bilbao

Je eno najatraktivnejših mest na severu Španije. Čeprav ima mesto precej dolgo zgodovino, pa se v njem najbolj izraža pečat industrializacije 19. stoletja. Mesto krasijo prekrasni mostovi (kot je Most Španska princesa, most Zubizuri itd.), Guggenhaim muzej in kot ena največjih atrakcij za otroke, cvetlični kuža, delo Jeff Knoosa.

Cvetlični kuža, Bilbao (Baskija, Španija)
Cvetlični kuža, Bilbao (Baskija, Španija)
Guggenhaim, Bilbao (Baskija, Španija)
Guggenhaim, Bilbao (Baskija, Španija)

 

Tudi če se odločite, da obiščete Bilbao zgolj za en dan, obvezno vzemite s seboj kopalke za mulce, da se bodo lahko skupaj z drugimi ohlajali kar v središču mesta. Tudi za kužke je zabava dovoljena.

Bilbao v Baskiji, Španija
Ohlajanje v mestu Bilbao v Baskiji, Španija

 

V večernih urah smo se odpravili v četrt mesta, kjer se vrstijo zabave na prostem. Preizkusili smo različne »finger food« prigrizke, od mesnih do zelenjavnih. Cene prigrizkov so se gibale od enega do štirih evrov.

Večerna pojedina v Bilbau (Baskija, Španija)
Večerna pojedina v Bilbau (Baskija, Španija)

 

Če potujete z avtom se je vredno ustaviti na poti od Bilbaa do San Sebastiana, ker je obala izjemno lepa. Ob cesti so odseki za varno ustavljanje. Na drugi strani ceste pa se pojavijo tudi neoznačene poti, ki vodijo do klifov.

Cesta ob obali Baskije (Španija)
Cesta ob obali Baskije (Španija)

 

3. Mesto San Sebastian

Če je Bilbao mesto ogleda, pa je San Sebastian mesto zabave in glasbe. Ulični glasbeniki, umetniki, vrtiljaki in mestna plaža, ki je večino časa natrpana s kopalci. Tako kot Bilbao je tudi San Sebastian mesto z zelo dolgo in živahno zgodovino.

Ulični glasbeniki v središču mesta, San Sebastian, Španija
Ulični glasbeniki v središču mesta, San Sebastian, Španija
Mestna plaža, San Sebastian (Baskija, Španija)
Mestna plaža, San Sebastian (Baskija, Španija)

 

Mesto je najbolj poznano predvsem po ribolovu in piratih, ki so prežali na ladje polne zlata. Na temo piratov se vrstijo številne zgodbe, ki jih domačini zelo radi pripovedujejo. Ob obali se vrstijo tudi razne piratske igre, kjer se zbere veliko število ljudi, ki z glasnimi žvižgi navijajo za svojega tekmovalce.

Igre v San Sebastianu (Baskija, Španija)
Igre v San Sebastianu (Baskija, Španija)

 

San Sebastian se ponaša z enim najlepših akvarijev v Evropi. Akvarij je ravno toliko velik, da smo brez težav v njem preživeli cel popoldan. Ponaša se z več kot 5.000 primerki in razstavljenim okostjem kita glavača.

Akvarij, San Sebastian (Baskija, Španija)
Akvarij, San Sebastian (Baskija, Španija)

 

V bližini Akvarija je še muzej pomorstva, sprehod ob obali pa vas pripelje do graščine La Mota in pripadajočega parka.

Le nekaj deset metrov od akvarija pa se nahaja raj za nakupovalce. V San Sebastianu boste našli številne trgovine z izdelki značilnimi za Baskijo. Tu je pravo mesto za nakup spominka.

San Sebastian, Baskija
San Sebastian, Baskija

 

Na poti domov, Isabela in Lady
Na poti domov, Isabela in Lady

Preberite si še članka Španska Aragonija za družine z mulci in kosmatinci in Katalonija – špansko kulturno središče z družino in s psom.

Članek je napisala Tina Drovenik, mamica 5 letne letne Isabele in lastnica psičke Lady. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki jih je doživela s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si