Barbados z otroki – 11 razlogov za obisk karibskega bisera

1

Barbados ti nudi vse. Izjemne ljudi, sproščeno vzdušje, mir in divjino na atlantski obali ter turkizno morje in peščene plaže na karibski strani otoka. Naravo v svoji prvobitnosti, izjemne potapljaške dogodivščine, odličen veter za športne navdušence in kar je najbolj pomembno- presrečnega otroka 24 ur na soncu in zraku.

11 družinski doživetij na Barbadosu:

Barbados ima poleg prelepih plaž tudi veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati.

IMG_9947
Naš Roadtrip plan

 

1. Silver Sands in deAction Beach

Silver Sands je majhno mestece, ki spada pod okrožje Christ Church in je bila naša baza celih 14 dni. Mestece ima vse kar potrebuješ:

  • najboljšo kajt plažo na otoku, Silver Rock
  • majhen gozdiček s parkom tik ob plaži, kamor sva se z Erikom dnevno skrila pred vročino;
  • večji market in manjše trgovinice, ki so odprte tudi ob nedeljah;
  • mestno igrišče in
  • super lokal Surfer’s Bay, kjer se otroci igrajo v drevesni igralnici, ti pa piješ hladno pivo, ješ dober burger in opazuješ valove.
IMG_9954
Mestno igrišče
IMG_9957
Gozdiček z veliko sence, poleg glavne kajt plaže
IMG_9955
Kajt plaža Silver Rock

Glavna atrakcija mesteca pa je vsekakor Silver Rock plaža in deAction Beach Bar & Apartment, ki sta bila naš dom. Lastnik apartmajske hiše, Brian Talma, je svojo hiško na obali prebarval v tople pisane barve ter popisal stene zunaj in znotraj s svojimi verzi, ki te že navsezgodaj zjutraj spravijo v dobro voljo. Njegov moto „Brain smiles, Life sings, Happy rings“ je čutiti vsepovsod na njegovem malem posestvu. Ni bilo kraja na svetu, kjer se je naša družinica počutila tako domače. Več o njemu in njegovi ponudbi, pa si preberite na njegovi spletni strani.

Sam kajt spot (Silver Rock) je točno to, kar sva si želela. Zadovolji tako napredne in zahtevnejše kajtarje in srfarje, ki iščejo valove, kot tudi srednje znalce. Flat vode tukaj ne boste našli, prav tako plaža ni primerna za začetnike, saj so tokovi precej močni, veter side shore in se kar hitro znajdeš na par plažah nižje. Med kajtanjem te pozdravlja na desetine želv, od malih do največjih, in ga ni bilo takega kajtarskega raja do sedaj. Ob brezvetrnih dneh pa jih lahko občuduješ tudi med šnorklanjem.

IMG_9951
Silver Rock z naše terase
IMG_9953
Spot le zame:)

 

2. Oistins ribja tržnica

Vsak petek se zberejo lokalci in turisti na majhnem ribjem trgu v ribiškem mestecu Oistins na jugu otoka. Čeprav je petek glavni dan za ta dogodek, smo ga mi obiskovali vse druge dneve, saj je ob petkih taka gužva, da lahko čakaš na ribiško pojedino tudo do ure ali več. Celoten trg mesta je sestavljen iz večih hišk, ki so vsak večer ponudniki svežih rib tistega dneva. Poleg naročiš pivo, se vsedeš na eno izmed številnih klopi na trgu ali pa kar na obalo in opazuješ tisoče zvezdic na nebu. Ko pade noč, se na osrednjem delu tudi pleše na živo glasbo reggae skupin. Res odlično doživetje.

IMG_9965
Tržnica v Oistins, ko še sameva
IMG_9956
Ribja pojedina

3. Plaže primerne za najmlajše

Vsekakor glavna stvar za naše malčke. Čeprav je Erik zelo užival na naši domači kajtarski plaži, tam zaradi velikih valov ni mogel plavati. Lepih plaž na južnem in zahodnem delu otoka je res veliko, navajam nam in za mulca najbolj primerne.

  • Najbolj priporočamo plažo Hastings Beach na karibski strani (J del otoka), ki ima narejen naravni bazenček za otroke, saj so s kamni zagradili pogled do valov. Voda je otrokom le do pasu, prav tako pa smo tam občudovali enega od najlepših sončnih zahodov.
  • Od plaže Hastings Beach pa vse do plaže Accra Beach pelje lepo urejena 1,6 km dolga peš pot (Richard Haynes Board Walk), ki predstavlja glavno avenijo za sprehajalce, jogerje in občudovalce sončnega zahoda. Accra Beach ali Rockley Beach je ena najdaljših in lepše urejenih peščenih plaž na južnem delu otoka, ki ponuja veliko sence, nizko vodo, manjše valove ter bare s prigrizki in je kot taka priljubljena destinacija družin, parov, turistov in lokalcev. Izposojajo tudi vodne skuterje in druga igrala.
  • Ena od lepših plaž je tudi Miami Beach ali Enterprise Beach, skrita na koncu ribiške vasice Oistins. Ima prelepo peščeno plažo, z veliko naravne sence dreves in je ena bolj priljubljenih med lokalci, še posebno ob vikendih in večerih. Glavni del plaže je precej izpostavljen valovom, je pa na njenem skrajnem vzhodnem delu plaže skrit zaliv, zavarovan s pomolom, ki je odličen za kopanje malčkov, saj je voda plitka in valovi komaj znatni. Na plaži je en sam ponudnik hrane, Mr Delicious Snack Bar, ki pa nudi vse kar potrebujete za popoldansko malico.
IMG_9963
Miami Beach
SubstandardFullSizeRender
Prelepi sončni zahodi na Hastings Beach

4. Barbados Wildlife Reserve

Če ste na Barbadosu z mulcem, je to točka, ki je vsekakor ne smete zamuditi. Park se nahaja na severu otoka in čigar glavna naloga je zaščita avtohtone barbadoške opice (Green Monkey). Park je sestavljen iz dveh delov, prvi se imenuje Grenade Hall Forest & Signal Station. Gozd je prelepa sprehajalna in poučna pot v divjini narave in danes predstavlja enega najbolj neokrnjenih delov Barbadosa. Obnovljena signalna postaja pa je priložnost dobiti vpogled, kako je otok deloval in komuniciral še pred izumom telefona. Navdušil vas bo tudi razgled na oceansko stran otoka.

IMG_9389

Drugi del parka, Wildlife Reserve, je naravni rezervat divjih živali otoka oziroma njihov dom. Tu se prosto sprehajate med opicami, jeleni, marami, želvami in račkami. Opazujete lahko kajmane, ribe in legvane, občudujete 30 let starega pitona in poslušate glasno govorjenje papig in ostalih ptičev otoka. Nekatere živali žal obstajajo le še v rezervatih in so v naravi že iztrebljene. Mednje sodijo tudi želve- Red Footed Turtoise, ki jih je v njihovem rezervatu preko 200.

IMG_9547
Ena izmed 200 želv
IMG_9973
Opice se prosto sprehajajo po rezervatu

5. St. Nicholas Abbey, Cherry tree hill in Morgan Lewis Sugar Mill

St. Nicholas Abbey je ena od treh še ohranjenih jakobinskih plantažnih posestev v Ameriki, iz leta 1650. Lahko si ogledate pridelavo sladkornega trsa z delujočim parnim mlinom, preizkusite njegovo sladkobo še v nepredelanem stanju in si pogledate nastajanje glavne pijače otoka, ki naj bi tukaj tudi nastala – ruma. Otroci bodo medtem, ko vi raziskujete zgodovino otoka in se navdušujete nad sladkim in žganim, uživali v razstavnih eksponatih avtobusov, traktorjev in se pogovarjali s papigama na posestvu. Na posestvu je tudi prodajalna njihovih izdelkov in manjša restavracija.

IMG_9596
Predelava sladkornega trsa
IMG_9612
Jakobinska hiša iz 17. stoletja
IMG_9638
Zabava za Erika
IMG_9635
Destilarna ruma

Cherry tree hill je naravna avenija, ki povezuje vzhodni in zahodni del obale, sestavljena iz dreves mahagonija in prečudovitim razgledom na vzhodno obalo otoka. Mahagonij so tukaj posadili že v 18. stoletju in je edinstven kraj na otoku. Danes tukaj izvajajo program obnove mahagonija in jih tako vsako leto julija nekaj sto ponovno nasadijo.

Morgan Lewis Sugar Mill je zadnji mlin na veter na otoku od nekoč 600, ki so predelovali sladkorni trs, in je uvrščen pod nacionalno varnost.

IMG_9588
Zadnji mlin na veter na otoku

6. Welchman Hall Gully in Harrison’s Cave

Če imate radi naravo, rastline in zgodovino narave, doline Welchman Hall Gully ne smete izpustiti. Tropski gozd, džungla v pravem pomenu besede, nudi lep vpogled v Barbados 300 let nazaj, predno so zaradi plantaž sladkornega trsa posekali gozdove. V dolino vodi le ena pot, ki je danes učna pot. Sprehajaš se s knjigico v roki, iščeš števike na rastlinah in drevesih ter raziskuješ, spoznavaš. V dolini lahko občuduješ več vrst prečudovih in do neba visokih palm, visoko dvigajoč bambus, magahonij, sandalovino, plezaš po naravni jami, kličeš opice in še in še. Super popotnica našemu mulcu, ki je uro in pol užival v tišini in pristnosti narave. V hiški, kjer plačaš vstopnino, ti prijazna ženička tudi pokaže vse plodove narave in ti podari nekaj zelišč za domov.

IMG_9576
Harmonija narave
IMG_9581
Welchman Hall Gully
IMG_9584
“Pridelki” gozda

Dolina je povezana z jamo Harrison’s Cave. Vlakec te popelje na eno urno raziskovanje jame, sestavljene iz stalaktitov, stalagmitov, jezer in slapov. Tura je precej turistična, vendar zanimiva za otroke, predvsem zaradi vlaka.

harrisons-cave-pools
Harrison Cave

7. Bathsheba in potepanje po vzhodni obali

Najbolj neokrnjen in nam najlepši del otoka. Batsheba je vsekakor eden od glavnih turističnih točk vzhodnega dela otoka. Prestolnica srfanja na valovih, s prečudovito obalo s skalami, ki štrlijo ven iz morja. Najlepši razgled dobite v restavraciji in butičnem hotelčku Round House, kjer si lahko privoščite kozarec odličnega punča. Za otroke imajo notri lepo urejeno igralnico, vendar je niti ne potrebujete, saj mulc uživa v tekanju po plaži, nabiranju kamenčkov in školjk ter gledanju nadobudnih lovilcev valov na vodi.

IMG_9659
Batsheba

Pot proti jugu smo nadaljevali z raziskovanjem obale in njenih skritih kotičkov. Tako smo našli tudi Bottom Bay, ki je skrit pred masovnim turizmom. Majhno idilično plažo obdajajo visoki klifi in palme in čeprav je bila ob našem obisku polna nasedle morske trave, ji to ni vzelo čara. Gostinska ponudba plaže zajema beach boya, ki vam za 7USD odpre kokos. Najdražji v mojem življenju.

IMG_9732
Bottom Bay

V sosednjem zalivu se prav tako skriva idilična plaža Harrysmith, nedaleč stran pa tudi znana plaža Crane Beach, dolga bela peščena plaža, prav tako obdana s palmami in klifi. Pravijo, da je to najlepša plaža Barbadosa, kar je verjetno tudi vzpodbudilo, da nad plažo leži eden najlepših hotelov na otoku Crane Resort. Nobena od štirih plaž ni primerna za majhne otroke, saj so valovi zaradi Atlantika previsoki. So pa vse več kot vredne obiska zaradi naravnih lepot in prelepih razgledov.

IMG_9723
Crane Bay

8. North Point in Animal Flower Cave

Na skrajnem severu otoka se nahaja North Point, dom prečudovitih klifov ter velikih valov Atlantskega oceana, ki veličastno butajo ob klife. Enkrat letno naj bi tukaj tudi opazovali kite grbavce, ki pa žal ob našem obisku niso bili na poti. Zanimiv je tudi obisk podvodne jame Animal Flower Cave, kjer živijo morske vetrnice. Obvezno vzemite s seboj kopalke, saj lahko v jami tudi plavate. Po končanem ogledu je dobrodošel postanek v Pirates Tavern, ki ima odlično urejeno otroško igrišče s pogledom na klife, dobro hrano po zmernih cenah in najboljšo limonado na otoku. Na postajališču je tudi nekaj lokalnih umetnikov, ki prodajajo unikaten nakit in spominke.

IMG_9971
Igralnica ob Taverni, s pogledom na klife
IMG_9972
Magični klifi

9. Bridgetown

Večina obiskovalcev otoka obišče Bridgetown zaradi duty-free nakupovanja. Mi smo se temu izognili v velikem krogu in smo si vzeli eno dopoldne za pohajkovanje in izbrali samo najbolj atraktivne znamenitosti tega pod UNESCOM zaščitenega mesteca. Vsekakor je to njegovo pristanišče, ki je za mulca najbolj zanimiv dogodek. V pristanišču je tudi nekaj prijetnih lokalčkov, kjer lahko opazujete ribiče pri njihovem delu. Prav tako je vredna ogleda ribja tržnica, ki je največja na otoku in kar žari od dogajanja. Našemu mulcu je zelo všeč pogled na vse ribe in rokovanje ribičev z njimi. Nedaleč stran od ribiške tržnice je tudi glavna mestna tržnica Cheapside Market, ki je najbolj pisana s sadjem in zelenjavo daleč naokoli. V prvem nadstropju ponujajo tudi odlično lokalno hrano in vse vrste domačih sokov, od kokosa, sladkornega trsa in ingverja s cimetom. Obisk je najlepše doživetje ob petkih ali sobotah, saj je takrat največ ponudnikov.

IMG_9799
Cheapside market
IMG_9784
Promenada ob pristanišču
IMG_9777
Prijazni ribiči
IMG_9769
Mesto je pod Unesco zaščito
IMG_9793
Ribja tržnica

10. Ogledovanje otoške umetnosti

Earthworks Pottery v notranjosti otoka je velika delavnica ročno izdelane keramike, kjer lahko opazuješ delavce med samim procesom in seveda tudi kupiš izdelke za domov.

IMG_9546

Pelican Craft Market na izhodu iz Bridgetowna, v bližini pristanišča, ponuja lepo zbirko otoške umetnosti – od slik na platno, keramike, lesenih in steklenih umetnin.

IMG_9970
Galerije na Pelican Craft Marketu

11. Barbados Concorde razstava

Hanger poleg letališča gosti razstavo Concorda G-BOAE. Vsekakor priporočljiv obisk pred poletom domov. Obiščete lahko notranjost tega izjemnega letala, si pogledate kratek film o njem, predvsem pa navdušite vašega mulca ob pogledu na to prečudovito “upokojeno” ptico. Veliko bolje kot zapravljanje časa po letaliških (predragih) trgovinah.

IMG_9817
Concorde

 

Dodatne zanimivosti na otoku, ki jih mi žal nismo uspeli pogledati in so nam jih priporočali:

Orchid World, kjer lahko občudujete več kot 30.000 orhidej na drevesih, v kokosovih lupinah in v rastlinjakih; Andromeda Botanic Gardens – vrtovi s pogledom na vzhodno obalo, blizu Batshibe. Poleg občudovanja rastlin se tukaj lahko tudi naučite pravilno vrtnariti in saditi. Glass Bottom vožnje z ladjicami, kjer lahko s čolna opazujete tropske ribice, želve in korale.

Več o nasvetih in dejstvih o Barbadosu, si preberite v članku “Z otroki na Barbados – potovalni nasveti za družine.

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si