Bajer Zacurek – mini izlet do igrišča v naravi

0

Bajer Zacurek se nahaja v prelepem gozdički, nedaleč stran od kraja Šmarje – Sap. Do njega se lahko pripeljete z avtom ali pa še bolje, da se od njega odpravite kar peš. Ne pozabite poganjalcev, skirojev in ostale opreme za svoje mulce!

Primeren čas obiska: vsi letni čas.

Primerno za vreme: Primerno za vse vremenske pogoje.

Priporočen čas obiska: vsaj 1 ura.

Primerno za otroke: vse (dojenčki v vozičkih, v nosilkah, malčki, večji predšolski in šolski otroci samostojno).

Primerno za vozičke: DA. Pot vodi po neprometni, lokalni cesti, zato vseeno pričakujte nekaj avtomobilov. Primerno tudi za poganjalčke in skiroje.

Dober kilometer ceste proti Zacurku vodi po manj prometni lokalni cesti

Zahtevnost: Popolnoma nezahtevna pot.

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: avtocesto zapustimo na izvozu za Šmarje – Sap, na krožnem križišču se držimo tabel za Šmarje – Sap.

Parkirišče za mini izlet do bajerja Zacurek: Parkiramo na parkirišču pri Družbenem domu.

Če gremo do Zacurka z avtom: V kraju, pri cerkvi zavijemo levo in prečkamo avtocesto. NE zavijemo ostro levo, ampak se odpravimo na naslednji odcep, po neprednostni cesti, ki vodi naravnost proti gozdu. Peljemo se po asfaltirani cesti še dobrih par 100 m in tik preden bi prečkali potok zavijemo desno na parkirišče.

Pri bajerju Zacurek se nahaja ogromno parkirišče

Sprehod iz Šmarja – Sap do bajerja Zacurek

Parkirate lahko v centru Šmarja – Sap, pri Družbenem domu. Nekaj prostih parkirišč se ob vikendih najde tudi ob šoli, ki se nahaja v neposredni bližini. Od tam zavijete desno in greste mimo cerkve, čez avtocesto. Poleg cerkve se nahaja Turenček, ki je bil del obrambe proti turkom in je nastal že v 15. stoletju. Že takrat naj bi v njem bila šola. Danes občasno v njem prirejajo razstave, uporablja pa se za potrebe župnije.

Parkirajte pri Družbenem domu v centru Šmarja-Sap
Na poti do Zacurka prečkamo avtocesto

Ko prečite avtocesto, se držite levo, vendar ne zavijete ostro levo, ob avtocesti, ampak greste na naslednji odcept, na neprednostno cesto.  Asfaltirana cesta je idealna za vožnjo s poganjalci in skiroji, vendar previdno saj gre kljub vsemu za manj prometno lokalno cesto.

Do bajerja Zacurek skozi polja vodi asfaltirana cesta

Po slabem kilometru hoje prispemo do gozdička in tik preden prečimo potok, na desni že vidimo večje parkirišče. Za vogalom se skriva bajer Zacurek. Tam boste našli mini igrišče in veliko površin za rekreacijo in počitek. Glavni prebivalec Zacurka pa je medved, ki je dobil častno mesto tudi zaradi Medvedovega studenca. 

Fotografije so nastale v poletnem času. Po poročanju domačinov, potrebuje bajer Zacurek in okolica ponovno osvežitev, saj je zaradi vandalizma kar nekaj objektov uničenih, kar je še posebej žalostno. 🙁

Živahno poletno popoldne pri bajerju Zacurek
Igrišče pri bajerju Zacurek je tudi poleti večinoma v prijetni senci
Čas za malico pri bajerju Zacurek
Medved je zaščitni znak bajerja Zacurek in medvedovega studenca

Tik ob bajerju Zacurek je Medvedov izvir. Voda iz njega je pitna, nekateri pa pravijo, da celo zdravilna. V Šmarju so  svoj vodovod dobili konec 19. stoletja, pred tem pa so hodili po vodo v Zacurek. Baje so sicer še vedno kdaj šli po vodo, saj je tam namreč še vedno obstajal nek studenček, z vodo iz katerega naj bi se pozdravil šmarski dekan Anton Medved, po katerem je studenec tudi dobi ime Medvedov studenec. (vir: Visit Grosuplje)

Tik ob bajerju Zacurek se nahaja Medvedov studenec, iz katerega teče pitna voda
Pri bajerju Zacurek je tudi manjši fitnes v naravi
Pri bajerju Zacurek je dovolj klopc in ostalih površin za rekreacijo in počitek
V poletnem času ob vikendih je pri bajerju Zacurek tudi občasna ponudba sladoleda in napitkov

Prispevek je nastal na pobudo Zavoda za Turizem Grosuplje. Za več informacij o izletu pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar.