»Backpacking« poročno potovanje z mulcem po deželi vzhajajočega sonca

2

Japonska je dežela, kjer se prepletata moderno in tradicionalno. Dežela, v kateri spoštuješ njeno čistočo, organiziranost in točnost. Dežela, v kateri smo doživeli tropske plaže in sneg. Dežela, v kateri smo ugotovili, da z mulcem lahko »hostlaš«. Dežela, v kateri se je mulc navduševal nad vlaki, oči nad sushijem, mami pa nad zen parki, drevesi ter spanjem na tatamiju.

Destinacija: Japonska

Čas potovanja: april 2015

Časovna razlika: GMT+9 (Ljubljana +7 ur)

Dnevi na potovanju: 16

Starost otroka: 2 leti in 5 mesecev

Primerno za otroke: vseh starosti

Let: tja smo leteli z japonsko letalsko družbo Ana iz Münchena direktno do Tokia (letališče Haneda). Let je trajal približno 11 ur. Do Münchena smo leteli z Adrio iz Ljubljane. Do leta za Tokio smo imeli 1,5 uro časa – kar je minimum. Nazaj smo leteli z Lufthanso do Frankfurta (let je trajal 11 ur), kjer smo do leta v Ljubljano imeli 2 uri in smo morali kar pohiteti, saj je treba čez kar nekaj pregledov.

 • Cena odrasle letalske vozovnice: 767 EUR
 • Cena otroške letalske vozovnice (nad dve leti): 678 EUR
 • Letalske karte smo kupili na spletni strani Lufthansa.com 

Preden se odpravite na dolg let predlagam, da si preberete članek Kako se pripraviti na let z otrokom? Pred dolgim potovanjem pa priporočam, da si prebrete tudi članek Potovalna lekarna – nasveti za brezskrbno pot.

Pot z letališča do lokacije: Pot smo načrtovali s pomočjo spletne strani Hyperdia.com. Nikakor ne vzemite taksija, saj so povezave z mestom tekoče organizirane in pridete v istem času, prihranite pa lahko tudi do 70 EUR. Mi smo za pot z letališča do stanovanja plačali 10 EUR za vse tri.

Nekaj napotkov za pripravo na potovanje:

1. Namestitve rezervirajte tudi do dva meseca vnaprej

Če se na pot opravljate spomladi, rezervirajte prenočišča tudi do dva meseca vnaprej, saj je lahko vse zasedeno, pa tudi cene so nižje, če rezervirate namestitve dosti vnaprej. Predvsem rezervirajte dovolj vnaprej prenočišča v tradicionalnih Rykonih. Preverite, če so otroci v določenih hotelih ali prenočiščih dobrodošli, nam se je namreč zgodilo, da nekje nismo mogli rezervirati bungalove ali sobe, ker otroci do 15 leta niso dobrodošli.  Stanovanja ali hotelske sobe, tudi če je cena višja, znajo biti zelo majhne. V večjih mestih smo rezervirali stanovanja prek Airbnb.com, en hotel pa smo rezervirali prek booking.com.

2. Časovna razlika

Japonska je 7 ur pred slovenskim časom. Nam se je zgodilo, da smo prve par dni hodili pozno spati (to smo izkoristili za nočni ogled Tokia) in se zbujali ob 11h zjutraj. Nekaj atrakcij, predvsem v Tokiu, kot so ogled vadbe sumo borcev in obisk ribje tržnice, je treba obiskati pred 7h zjutraj, kar smo mi ali pa vsaj nekateri od nas zamudili, ker je mulc še spal.

3. Vse je napisano v latinici

Oznake na cesti, prihodi in odhodi vlakov, imena linij različnih prevozov, imena krajev, obvestila v vlakih – vse je napisano v latinici, zato je na Japonskem zelo enostavno potovati in se prestaviti iz enega vlaka na drug. Skoraj vsak kraj, povezan s hitrimi vlaki na Japonskem, dosežeš v parih urah.

IMG_5158
Latinični napisi

4. Denar

Japonci so navajeni s sabo nositi večje količine denarja. V večjih mestih je dvigovanje denarja relativno enostavno – če nič drugega, lahko denar dvignete na večjih poštah in v trgovinah Seven-Eleven.  Na kakšnih odročnih krajih (pri nas se je to zgodilo na Yakushimi, pa kartic niso sprejemali nikjer – hiško, najem avtomobila, hrano – vse smo morali plačati z denarjem. Priporočam, da preden se odpravite v kakšen odročen kraj, preverite in izračunajte, koliko denarja potrebujete za brezskrbno potovanje.

5. Voziček – da ali ne?

Na nekaterih spletnih straneh piše, da so Japonska mesta, mesta z veliko stopnicami in tako za voziček zelo nepraktična. Predvsem, če si imate v planu  ogledati veliko templjev, shrinov. Vendar z 2,5 letnim mulcem si ne predstavljam tega potovanja brez vozička. Popoldanski spanec je opravil kar v vozičku, medtem ko sva si midva ogledovala znamenitosti. Torej voziček absolutno da, sploh tak, ki se nagne tako nazaj, da otrok v njem lahko spi.

6. Lonely planet Japonska

Predlagamo, da si pred potovanjem priskrbite Lonely Planet Japonska. Mi smo ga kupili v Mladinski knjigi. Cena cca 30 EUR.

7. Ob ponedeljkih so (lahko) turistične znamenitosti zaprte

Ponedeljek je njihov vikend – no vsaj kar se tiče večjih turističnih znamenitosti, ki so lahko na prvi dan v tednu zaprte. Ob vikendih je praviloma vse odprto.  Vsekakor prej preverite na spletnih straneh.

8. Hrana

Japonska velja za kulinarično kraljico sveta, sploh če imate radi sushi in ribe. Našemu mulcu hrana ni bila tako všeč, tako da smo ob najemu stanovanja vedno preverili, če je opremljeno s kuhinjsko opremo in si tako naredili hranljiv zajtrk. V trgovinah, ki delajo tudi ponoči, je izbira hrane velika, tako da boste našli vse sestavine za pripravo hrano. Cena hrane je sprejemljiva, le kakšne vrste sadja znajo biti pregrešno drage (npr. jagode).  V večjih mestih boste našli tudi kakšne pekarne, drugače pa se, recimo kruha, ne dobi povsod.

9. Prevozi

 • Vlaki so daleč najlažje prevozno sredstvo na Japonskem. Vse je zelo jasno označeno v latinici. Na vlakih so tudi posebni prostori za prtljago in voziček. Vlaki, ki povezujejo večja mesta med saboj, peljejo na 10-15 minut (shinkansen), ostali okrajni vlaki zagotovo vsako uro. Vsak kraj, povezan direktno z železnico na Japonskem, dosežeš v parih urah.
 • V Tokiu smo se veliko vozili s Skylinerji, ki pa so zelo podobni metrojem. Tu zna biti ob »rush hour« zelo velika gneča.
 • Nekajkrat smo si pomagali s taksijem Postavite se ob cesto in pomahate prvemu praznemu taksiju, ki pride mimo. Cene taksi prevozov so sprejemljive za krajše razdalje. Na večjih železniških postajah je organizirano tudi taksi postajališče. Predlagam, da imate naslov napisan tudi v japonščini, saj taksisti slabo govorijo angleško.
 • Na info točkah na železniških postajah dokaj dobro govorijo angleško, so zelo prijazni in z veseljem odgovorijo na vsa vprašanja.

Zanimivo je bilo tudi to, da na cestah ni bilo nikoli gneče, zato je bilo tudi potovanje z avtobusom prijetno.

JR vozovnica velja za proge Japonskih železnic in povezuje skoraj vse kraje na Japonskem

Predlagam, da si pred potovanjem preračunate, kam vse boste potovali z vlakom in če boste v enem tednu za vlake in mestne prevoze morali odšteti več kot 250 EUR na osebo, vam predlagam, da si naročite JR vozovnico.

Dostopne so samo tujcem in jo morate naročiti vnaprej, izven Japonske. Kupite jo lahko na www.jrpass.com. Mi smo preračunali, da se nam ne splača, saj smo se večinoma vozili s shinkansenom, tip vlaka Nozomi, ki je najhitrejši. Zanj ne velja JR vozovnica, velja pa za druge hitre vlake, ki so prav tako zelo pogosti in hitri.

96F506C0-64D7-46D7-B25C-97CD0C7A05D8
Vožnja s skylinerjem

Nizkocenovni letalski prevozniki:

V primeru, da načrtujete potovanje z notranjim letom, si ponudbo vozovnic ogledate na spletnih straneh dveh nizkocenovnih prevoznikov:

Pri obeh smo voziček čekirali čisto brez težav in dodatnih plačil. Bodite pozorni, nekateri zahtevajo online check-in vsaj 2 uri pred letom.

10.  Na Japonskem nič ne zamuja in vse poteka kot po tekočem traku

Na japonskem so vsi prevozi izjemno točni. Nikoli ti ni treba stati v dolgih vrstah, vse poteka gladko. To njihovo vrlino smo vsi vzljubili, saj vsi vemo, kako je, če mulc mora čakati za brez veze.

11.  Fotografiranje mulca

Pripravite se, da se bi veliko ljudi, predvsem izven mest, želelo fotografirati z vašim otrokom. Nam se je velikokrat zgodilo, da je kdo kar prijel malega in ga dvignil in se z njim nastavljal fotoaparatu.

12.  Za najem avtomobila potrebujete uradni prevod vozniškega dovoljenja:

Za izposojo avtomobila na Japonskem mednarodna vozniška ne velja.  Slovenci (eni izmed 5 narodov na svetu) lahko na slovenski ambasadi v Tokiu zaprosijo za uraden prevod vozniškega dovoljena. Da vam prevod pošljejo na slovensko zunanje ministrstvo traja lahko tudi do 2 tedna. Prevoda ne pošiljajo na domače naslove. Mi smo prevod osebno dvignili na ambasadi v Tokiu. Cena prevoda je 35 EUR (prevedejo ga šele, ko jim pošljete dokazilo o plačilu. Stroški pošiljanja denarja so bili 11 EUR). Pošiljanje prevoda v Slovenijo vas stane dodatnih 11 EUR. V primeru, da se odločite za prevod, pišite na vto@gov.si.

13. Nikjer na Japonskem ni košev za smeti

Na japonskem ni ne košev za smeti niti ni smeti. Imaš občutek, kot da vsak dan posesajo vsak kotiček te urejene države. Zato imejte s seboj vrečke, kamor boste odlagali smeti in jih potem odvrzite v hotelu ali stanovanju. Še posebej so vrečke priročne, če je treba s seboj nositi kako umazano plenico.  Japonci so tudi zelo striktni glede ločevanja, ki je malce drugačno kot pri nas, ampak se boste hitro navadili.

Pripomočki za lažje načrtovanje poti:

 1. Hyperdia.com:

Pri načrtovanju prevozov z vlaki in avtobusi (od letališča do stanovanja ali hotela), od mesta do mesta, smo si pomagali s spletno stranjo hyperdia.com, ki ti predlaga najhitrejše in najbolj udobne povezave med mesti ali kraji v enem mestu, s točnimi časi prihodov, imenom prevoznikov in ceno prevoza. Zelo prav pride za načrtovanje poti z letališča, kjer smo prihranili tudi do 70 EUR na prevozu.

 1. Mobilna aplikacija Triposo Japan:

Mobilno aplikacijo smo uporabili kot vodnik od točke do točke (zelo prav je prišla pri iskanju stanovanj), saj dela prek GPS-a in ne potrebuje internetne povezave. Na aplikaciji si lahko označiš kraje, ki bi jih obiskal in ti preračuna, koliko je hoje od ene do druge točke.

Apple store: https://itunes.apple.com/us/app/japan-travel-guide-by-triposo/id467670217?mt=8

Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.triposo.droidguide.japan

Naša smer potovanja:

Prileteli smo v Tokio, ostali tri dni, nato smo leteli v Kagoshimo, od koder smo z ladjo odpluli na otoček Yakushima. Po 6 dneh uživanja na otoku smo iz Kagoshime odleteli v Kyoto, kjer smo se zadržali dva dni. Iz Kyota smo se s hitrim vlakom in nato lokalnim vlakom odpeljali do Takayame, kjer smo si ogledali znamenite tradicionalne vasice Shirakawa-go in Goykoyama. Po Takayami pa smo skočili na hitri vlak in se vrnili v Tokio.

smer potovanja

TOKIO

Mesto, v katerem živi 13 milijonov ljudi, a imaš vsak dan občutek, da je nedelja. Nikjer ni gneč (no razen v metroju) niti najmanjše smetke po tleh. Je mesto, kjer si zaželiš in dobiš – obljubljeno mesto.

IMG_5048
Potepanje po Tokiu
IMG_5166
Prečkanje najbolj obremenjenega prehoda za pešce na svetu

 

Namestitev prek Airbnb.com: stanovanje v Shibuya distriktu

Najeli smo stanovanje z zelo dobro lokacijo. 5 min peš od Sinjuku parka in 5 minut peš od Yoyogi postaje (XX distrikt). Za Japonske razmere je bilo zelo prostorno, z lepo teraso. Kuhinja je bila dobro opremljena.

Top 3 v Tokiu

1. Norenje po čudovitih parkih

V Tokiu lahko uživaš v številnih parkih in vrtovih. Mi smo obiskali tri: Sinjuku, Harjaku in park ob sloviti »Imperial palace«. Naš mulc je užival v svobodnem tekanju po parkih, navdušilo nas pa je to, da se domačini radi srečujejo v parkih, si prinesejo deko in ležerno počivajo na njej.

IMG_5150
Delanje velikih mehurčkov sredi Sinjuku parka
IMG_5138
Prelepe cvetoče češnje
IMG_5063
Ples sredi Meiji Shrine Parka

 

2. Opazovanje vlakov

Če vaš mulc obožuje vlake, je Tokio s svojimi razglednimi terasami nad najbolj prometnimi železniškimi postajami mesto, kjer bo vaš otrok vriskal od sreče. Najboljši razgled na zapleteno mrežo tirov različnih vrt vlakov lahko občudujete na terasi nad železniško postajo Tokio Central station.

IMG_5201
Opazovanje vlakov

 

3. Kulinarični užitki

Tokio je znan kot destinacija kulinaričnih užitkov – predvsem je treba tukaj uživati v sushiju in jajčnih zvitkih. V vsakem priročniku vam bodo svetovali obisk znamenite ribje tržnice – Tsujiki Fish Market. Sicer odsvetujejo obisk z malimi otroci in vozički. Mi smo vseeno imeli namen ogleda, vendar je zaradi časovne razlike mulc še spal, tako da je tržnico ujel le oči.

IMG_5163
Japonci zelo radi izložijo plastične makete svoje ponudbe
IMG_5081
Mulcu je bilo zelo zanimivo jesti s palčkami
EEC08F57-436C-4EA4-8F22-EF70C402003C
Sushi na ribji tržnici

 

Na tej povezavi najdete zelo dober članek s predlogi, kam peljati otroke v Tokiu, sploh malce starejše: . Izbire je več kot dovolj, med njimi je tudi Disneyland.

OTOK YAKUSIHIMA

To potovanje je bilo tudi najino poročno potovanje. In ker je pred poroko vedno cela norija, smo se odločili, da si bomo vzeli 6 dni oddiha na otoku Yakushima.  Otok Yakushima smo si izbrali, ker je nenavaden (ni tipičen tropski otok) in ni turističen.   Ima 13.000 prebivalcev, 6.000 srn,  6.000 opic in čudovito naravo.  Kljub temu, da naj bi bil to najbolj deževen otok na Japonskem, smo imeli kar veliko lepega vremena.

EE0AF5DE-1B19-4617-A677-5ABE8BC277F5
Pogled na delujoči vulkan na poti na Yakushimo
IMG_5360
Čudovita narava otoka Yakushima
IMG_5362
Lepi razgledi
IMG_5618
Drevo domacih Tangerin

Nastanitev: Zen hiška z manjšim onsenom

Najeli smo prekrasno leseno hiško s prelepim zelenim razgledom, zbujali smo se ob pomirjujočem petju ptic in šelestenju valov v ozadju – ravno pravšnje za poporočni oddih. Več o namestitvi najdete na tem linku. 

143ADAB6-D657-4CE5-B879-D2B1EC7CDBC5
Naša hiška

 

Top 4 otoka Yakushima

1. Trek po Shiratani Usuikyu parku

Otok Yakushima se ponaša s prelepimi starodavnimi gozdovi, ki so tudi uradno zaščitena naravna dediščina. Najstarejše drevo na otoku je staro več kot 7.000 let. Ta subtropski otok turiste privablja zaradi slikovitega gozda prekritega z mahom in številnih treking potmi z navdušujočimi razgledi. Naš mulc je tukaj opravil svoj prvi trek po pravljičnih poteh Shiratani Usuikyu narvanega parka. Užival je v pogledu na slapove, prehodu čez viseče mostove in opazovanju srn, ki so nas prišle pogledat.

IMG_5338
Srnice ti večkrat prečkajo pot
IMG_5344
Hoja po visečem mostu

 

2. Nagata – Peščena plaža, topli naravni tolmunčki in nabiranje dragoceni kamenčkov

Dolga peščena plaža na severno zahodnem delu otoka, ki jo imenujejo tudi plaža želv. Nas so na tej plaži najbolj navdušili naravni tolmunčki, ki nastanejo ob oseki med visokim skalovjem. Voda v njih je topla in pripravljena za otroško igro.

IMG_5534
Nagata – najlepša plaža na Yakushimi
IMG_5544
Igra na plaži
IMG_5562
Namakanje v tolmunčkih med skalami
IMG_5511
Nabiranje dragocenih kamenčkov z domačini

Pa ne se čuditi, če boste edini na plaži, ker domačini se ne sončijo in ne počivajo na plaži. Le vsake toliko se bo ustavil ob plaži veliki avtobus s turisti, ki se bodo na plaži poslikali in odhiteli naprej. Če otok obiščete maja ali junija, boste lahko na plaži opazovali želve, ki so prišle odložiti svoja jajca.

Če se do Nagate pripeljete iz južnega dela otoka, vas bo pot peljala skozi pravljično gozdno cesto, kjer vas bodo na eni strani pozdravljale srne in opice, na drugi strani pa se vam bo odpiral čudovit razgled na strme pečine in pljuskajoče valove.

IMG_5532
Čudovita gozdna pot

3. Namakanje v tradicionalnih »onsenih«

Onsen v japonščini pomeni topli vrelec . Namakanje v njem te ponese v toplo japonsko tradicijo kopanja, ki ima zelo pomembno vlogo v njihovi kulturi. Otok Yakushima kljub temu, da ni vulkanski otok, se lahko pohvali z enimi najlepših onsenov s pogledom na morje.

V nekatere onsene ob morju lahko vstopiš samo, ko je oseka, ob plimi jih namreč poplavi morje.
Temperature vode v onesnih se v povprečju gibljejo med 23-25 stopinj Celzija, nekateri pa dosežejo tudi do 50 stopinj Celzija.

45A495AE-439C-43DE-87FB-C9DFF86B8798
Uživanje v topli vodi z lepim razgledom
668FE8F6-3857-494D-BB78-225982C2EFF4
Poplavljeni onseni

 

4. Opice in srne

Ko se sprehajaš po gozdnih poteh imaš res smolo, če mimo tebe ne priskaklja srna. Mulc se jih je vedno razveselil tako na glas, da so nam zbežale še preden smo jih uspeli ujeti v lepo fotografijo. Poleg srn pa so na otoku glavne predstavnice živali Yakushima makaki opice, ki živijo samo na tem otoku.

Če se odločite za otok Yakushima, predlagam, da si nastanitev in prevoze ter najem avtomobila organizirate prek turistične agencije YesYakushima (http://www.yesyakushima.com/).

Opozorila bi, da na otoku nikjer ne sprejemajo plačilnih kartic, zato poskrbite, da vnaprej preračunate stroške in porabo in dvignete denar pred prihodom na otok. Če ostajate več dni, priporočam, da si najamete avto, za kar pa potrebujete uradni prevod vaše vozniške.

KJOTO

V nekdanji Japonski prestolnici v Kjotu, pridejo na svoj račun ljubitelji kulture, saj si tukaj lahko ogledate številna svetišča, mogočne, a tihe templje ter čudovite zen vrtove.  Je mesto, kjer boste, če boste imeli srečo, videli gejšo, ki po ulici hiti za svojimi opravki.  Kjoto je popularna turistična destinacija, zato pričakujte veliko gnečo na vseh večjih atrakcijah.

Nastanitev: prek Airbnb spletne strani smo najeli majhno stanovanje. Stanovanje je na dobri lokaciji, blizu železniške postaje in tudi dostopno pes do »starega centra« in mnogih templjev. 10 minut vožnje s taksijem

Top 5 Kjota

1. Sprehod po starem mestnem jedru z domnevno najlepšo ulico v Aziji in ogled templjev ter njihovih prelepih vrtov

Predlagali bi vam, da se v Kyotu sprehodite po južni sprehajalni poti v predelu Higashiyama.Na poti si boste lahko ogledali številne templje, se po njih sprehodili in občudovali njihove zen vrtove. Otroci so v templjih dobrodošli. Med potepanjem po mestu ne pozabite na sprehod po domnevno najlepši ulici – Shimbashi street, kjer boste uživali ob pogledu na dekleta v tradicionalnih oblačilih. V primeru, da imate seboj voziček, se pripravite na veliko stopnic.

F4E27D62-C127-4B61-9CE1-0F9C2CC6F778
V Kjotu je ogromno templjev
DE7692BF-545C-4C5D-917C-F5AA5152EC85
Sprehod po ulicah Kjota
IMG_5700
Sprehod po domnevno najlepši ulici v Aziji
IMG_5698
Lepe Japonke
A1509522-51DF-4CF3-B912-AA3BDD948050
Smo imeli srečo

 

2. Gejša plesi

Ogledali smo si tudi slovite gejša plese. Sama predstava se odvija v enem izmed slovitih templjev, pred predstavo, pa smo se udeležili pitja čajev z gejšami in skakali po prelepem vrtu okoli templja.

Gejša plese smo si ogledali v Miyako Odori teatru. Karte za nastop kupite kar na mestu dogajanja, priporočamo, da par dni prej, ker hitro poidejo.

IMG_5705
Tradicionalno pitje čaja pred predstavo
IMG_5702
Lepi vrtovi okoli templjev
4F841E4B-687E-456E-9D7F-B122CB6C241F
Urejeni vrtovi okoli templjev

3. Kyoto glavna železniška postaja

Glavna železniška postaja v Kyotu je ena največjih stavb na Japonskem in deluje kot mesto v malem – tukaj najdete hotel, restavracije, nakupovalni center, trgovine, pisarne. Poleg impresivne arhitekture, pa pestro dogajanje na tirih navduši vsakega mulca.

4. Sprehod po bambusovem gozdu Sagano

Sprehod po džungli bambusovega rastja, ki se razprostira na 16 kvadratnih kilometrih velja za enega najlepših doživetij na Japonskem. Zvok, ki ga veter ustvarja med drevesi, je Japonska vlada zaščitila kot uradno svojega. Mi smo imeli malce smole, saj je deževalo, zato je bil sprehod z mulcem otežen, vendar tudi dež ni prekril lepote bambusove atrakcije.

A8C24560-B226-4F32-8F23-E077FF0C7282
Sloviti bambusov gozd

 

5. Zlati paviljon Kinkaku-ji

Zlati paviljon je eden od spomenikov svetovne kulturne dediščine, za katerega se trdi, da so v njem pokopani posmrtni ostanki samega bude.  Veličastni zen tempelj stoji sredi prečudovitega parka. Pričakujte veliko gnečo.

IMG_5763
Zlati paviljon

 

JAPONSKO PODEŽELJE V GIFU PERFEKTURI

Japonska je razdeljena na perfekture. Gifu perfektura je znana po tradicionalnem mestecu med gorami Takayama in po tradicionalnih japonskih vasicah globje med gorami, kjer se prične tudi slovita Japonska alpska cesta.

1. Mesto med gorami – Takayama

Staro mestno jedro očarljivega mesta Takayama ti z lesenimi hiškami pričara staro tradicionalno Japonsko. Mesto je bilo že večkrat na vrhu seznama »najbolj prijazna mesta na Japonskem«. Sprehod po mestu je sproščujoč, celotno mesto pa je ležerno in diha počasi in umirjeno.

1308840D-9BFA-464D-992F-2A8BBE0CED33
Razgled na mesto Takayama
AB6C9487-F51F-44F2-BE01-BBB38FAE319A
Sprehod po starem delu Takayame
EED23330-1514-4EA7-9D3F-85C6EAEB898A
Mogočni Shrine sredi mesta

 

2. Ogled Unesco zaščitenih tradicionalnih japonskih vasic Shirakawa-go, Gokayama in Ainokura

Obisk oddaljenih tradicionalnih vasic imenovanih gasshō-zukuri v osrčju Japonske so na seznamu mnogih turistov – domačina ali tujca. Očarljive vasice med gorami so znane po slikovitih riževih terasah in izdelavi papirja.

Spanje v oddaljenih planinskih tradicionalnih vasicah je zelo popularno. V primeru, da se odločite za to, vam predlagam, da obiščete nekomercialno in po duši še zmeraj tradicionalno vasico Ainokura. Kajti Ogimachi vasico, najbolj popularno vasico v  Shirakawa-go, obišče veliko turistov in zaradi gneče ne moreš doživeti pristnosti tradicionalne japonske kulture.

V primeru, da ste z majhnimi mulci, bi vam predlagala najem avtomobila, ker prevozi iz Takayame do vasic z avtobusom znajo biti naporni – sploh, če si vzamete samo en dan za ogled. Poleg tega pa imate prost urnik in ni treba čakati na ostale turiste in lahko urnik prilagodite otroku, ki bo tudi lažje spal v avtomobilu.

Za najem avtomobila se za pomoč obrnite na turistično točko na železniški postaji.

FullSizeRender
Tradicionalna gasshō-zukuri hišica
FullSizeRender_1
Raziskovanje vasice Ainokura
BB7D8333-2655-4EE5-9405-6795C6398C10
V vasici visoko med gorami Ainokura nas je počakal sneg
FullSizeRender
Raziskovanje templjev

 

Spanje v budističnem templju

Imeli smo srečo, da smo dobili zadnjo prosto sobo v hostlu, ki je postavljen v enem izmed tradicionalnih japonskih budističnih templjev.  To je bila prvo naše prenočevanje v hostlu z mulcem, kar se je izkazalo za zelo priročno, saj je bil hostel bolje opremljen od marsikaterega hotela ali stanovanja (predvsem kuhinja), poleg tega pa v hostlu spoznaš veliko zanimivih ljudi, ki ti dajo priporočila za oglede.  Vsakemu toplo priporočam, da prenoči v  tem hostlu, če se znajde v Takayami.

Spletna stran: Hostel Zenkoji Temple. Hostel je lociran blizu železniške postaje in vseh atrakcij.

IMG_5817
Zenkoji hostel

Hida govedina je posebna vrsta govedine, ki jo lahko poskusite samo na teh koncih Japonske.

3 predlogi, kako ceneje potovati po Japonski

Japonska je draga država, vendar lahko z nekaj truda postane cenejša. Predvsem na končni strošek najbolj vpliva cena namestitev in prevoza. Spodaj nekaj predlogov:

 • Planirajte mesece vnaprej
 • Spite v hostlih

Da, tudi z mulci je spanje v hostlih lahko zelo prijetno. Iz več razlogov menim, da je lahko še boljše kot hotel ali hostel:

 • ker so tam drugi ljudje, ki tudi potujejo z otroci
 • ker so kuhinje navadno bolj opremljene in je tako kuhanje lažje
 • ker ponekod pričakujejo otroke in imajo za njih pripravljene različne igrače
 • ker imajo skupne prostore in ni nenavadno, če se mulc podi naokoli
 • ker je ceneje (hostel prenočitev 60 eur za vse tri osebe: prenočitev v hotelu/stanovanju cca 150 eur).

Preden se odločite za »hostlovanje« z mulcem, si preberite vse ocene hostla preteklih gostov. Menim, da so možnost najema privat sobe,  prisotnost dobro opremljene kuhinje, skupni prostori, čistoča in 24h dostop  do hostla najbolj pomembni faktorji za izbiro enega. Dodatne točke naj dobijo hostli s teraso ali vrtom. Mi smo imeli izkušnjo, da so bile skupne sanitarije tako čiste, da nisva imela nobenih pomislekov pri uporabi (sva pa pred odločitvijo preverila čistočo sanitarij).

IMG_5814
Zelo dobro opremljena kuhinja 
 •  Vozite se z lokalnimi prevozi

Izogibajte se vožnji s taksijem, predvsem z letališč do mesta. Avtobusni prevozi ali metro linije po mestih so zelo dobro organizirani, cene so sprejemljive, postajališča pa niso daleč od  izbranih atrakcij. Predlagam, da si na postajah vzamete karte javnih prevozov, da si boste lažje planirali prevoze med točkami.  Vnaprej si naredite seznam stvari, ki bi jih počeli in si ogledali na določenem kraju in si rezervirajte dovolj časa, da lahko v miru z javnim prevozom pridete med kraji, ki bi jih radi obiskali.

192A8594-5D7E-4DED-9396-FB61BB7E1F29
Kjer je volja, je lahko tudi veliko prtljage
IMG_5831 (1)
Ne moremo mimo avtomatov z igračami
IMG_5662
Igra s prijaznimi otroci na igrišču

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si