Arboretum – kiti, dinozavri, botanične razstave in super igrišče

4

Arboretum Volčji potok nudi od pomladi pa vse do pozne jeseni odličen umik od urbanega okolja. Same smo že večkrat pobegnile iz vroče Ljubljane v senco njegovega prečudovitega parka, ki ponuja veliko zanimivega za mulce vseh starosti.

Ko so bili naši otroci še manjši, smo tam vozičkale v senci dreves, zdaj, ko so že pravi mulci, pa z njimi raziskujemo in odkrivamo različne cvetlice, se učimo kitih, o obdobju dinozavrov, predvsem pa izkoriščamo super igrišče, se vozimo z vlakom po parku, hranimo some in obiskujemo otroške delavnice.

Trenutno so vrtnice v polnem razcvetu, Arboretum (junij 2022)

Lokacija: Arboretum Volčji Potok

Primeren čas obiska: vsak letni čas je park nekaj posebnega; pomladi vse cveti, poleti nudi prijetno senco, jeseni pa je obarvan v prečudovite jesenske barve. Ob vikendih je organiziranega več dogajanja, med tednom pa imate parka več zase.

Priporočen čas obiska: vzeti si moraš vsaj tri ure, da se lahko v miru sprehodiš po parku in obiščeš vse ključne točke. Še bolje je, če s časom niste omejeni. Mi ponavadi izkoristimo vikende zjutraj ali zgodaj dopoldne, ko je še vse v prebujanju in ni prevelike gužve. Da obiščete vse zanimivosti arboretuma imate na voljo daljši krog (cca 4km) ali krajši krog (2km, tega ponavadi mi izberemo in še vedno ne pirdmeo ven pod 3 urami:)) Klik tukaj za več info.

Cenik za obisk parka najdete tukaj.

Primerno za otroke: najbolj zanimivo za otroke po dopolnjenem prvem letu, je pa idealno tudi za novopečene mamice in vozičkarje.

Primerno za vreme: Vsak dan, če le ni dežja. Najlepše pa je ob sončnih dnevih. Pred odhodom si oglejte Arboretum v živo.

Hrana – preizkušeno in priporočeno:

  • Za manjše prigrizke ali malico priporočamo kar letno kavarnico sredi parka, poleg Boljkove galerije v bližini glavnih igral, ki ponuja odlične tortice, sadne kupe in druge prigrizke za malčke ter vrsto naravnih sokov, frapejev in seveda odlično kavico za starše.
  • Ob otroškem igrišču boste našli tudi avtmat s hrano in pijačo.
  • Za večji obrok, pa smo navdušeni nad restavracijo Paparotti-2, ki se nahaja v Sr. Jaršah ob Kamniški ulici. Na pokritem vrtu imajo igralnico s tremi hutkami, toboganom in dvema trampolinoma. Če je zunaj premrzlo, pa se otroci lahko igrajo v notranji igralnici polni igrač. Pa še hrana je zelo dobra.
  • Za večji obrok smo preizkusili še Gostilno Pri planinskem orlu v Stahovici, oddaljena dobrih 10 min proti Kamniški Bistrici

Psi: so dovoljeni, vendar morajo biti med sprehodom na vrvici.

Arboretum nudi res veliko doživetij za celo družino in v poletnem času tudi res nujno senco 🙂

9 aktivnosti za dnevni obisk Arboretuma z mulcem

1. Velikani morskih globin

Na koncu katerega koli kroga ogleda, vas bodo pozdravili velikani morskih globin- orka, sinji kit in tudi repi različnih kitov. Otroci bodo z največjim veseljem stekli k njim!

Velikani morskih globin, Arboretum
Velikani morskih globin, Arboretum
En kit bo tudi odlična počitek točka pri otroškem igrišču, Arboretum

2. Razstava dinozavrov

Izza visokih sten labirinta igrišča, vas bodo pozdravili prvi dinozavri, ki so videti kot pravi. V parku jih je na ogled 13 in ob vsakem se boste nekaj novega naučili o teh skrivnostnih vretenčarjih.

Svet dinozavrov, Arboretum
Svet dinozavrov, Arboretum
Svet dinozavrov, Arboretum
V parku boste videli tudi mamuta, Arboretum

3. Hranjenje somov v glavnem ribniku in opazovanje želv

Imejte pripravljenega kaj suhega kruha od doma, da bodo vaši mulčki lahko hranili lačne some. Če boste imeli srečo pa boste v enem od ribnikov lahko tudi opazovali želve.

Some boste lahko našli v velikem ribniku, Arboretum
Ribniki v Arboretumu
Vidite želvo? 

4. Arboretum otroško igrišče

Igrišče zadovolji prav vsakega mulca – od igral za najmlajše, hiške, tobogani, gugalnice, plezalnice,  več ziplinov, trampolini, bralni kotiček in še in še. Nam eno boljših igrišč v Sloveniji.

4 trampolini, Arboretum
Igrala za mlajše, Arboretum
Igrala za mlajše, Arboretum
Igrala za mlajše, Arboretum
Več ziplinov, Arboretum
Na igrišču boste našli tudi kar nekaj sence, Arboretum
Najboljši del je labirint s stolpom, Arboretum
Pogled s stolpa, Arboretum
In dol z njega, Arboretum

5. Botanične razstave

Naši mulci obožujejo cvetje in jim vedno prija sprehod ali tek skozi dele parkov, polnih barv in vonjav sezonskih cvetlic. Še posebej spomladi, ko cvetijo tulipani ali sedaj zgodaj poleti ko so vrtnice v polnem razcvetu. Na tradicionalni razstavi si lahko nakupite sadik, čebulic, gnjojil in orodja tudi za svoj vrt (zunanjega ali tistega na balkonu).

Poletje v Arboretumu, Rozarij
Poletje v Arboretumu, Rozarij
Kateri mucli ne marajo čudovitih in dišečih cvetlic?
Ko zacvetijo lokvanji, Arboretum

6. Vožnja s pravim vlakcem po parku

Vsekakor obvezna dogodivščina v parku. Lahko izbirate med majhnim ali velikim krogom, otroci do 3. leta se vozijo brezplačno. Več o cenah si preberite tukaj, o podrobnostih voznega reda dobite informacije v recepciji pri prodajalki vstopnic.

IMG_6148
Vlakec, ki vozi po parku

7. Raznovrstne otroške delavnice

Delavnice se večinoma odvijajo preko vikendov – za točen razpored kliknite na izbrani dan v koledarčku na desni strani.

IMG_5273
Otroške delavnice v Arboretumu

8. Norenje s poganjalčki in kolesi – park je odlična iztočnica tudi za mlade kolesarje in mulce s poganjalčki. Predvsem je super, če se za to doživetje odpravite v park bolj zgodaj, ko še ni veliko ljudi in je tako pot prosta za “norenje”.

9. Malica:) vsak malček, manjši ali večji, bo sigurno navdušen nad sadno kupo ali sveže pečenim rogljičkom v letnem vrtu. Poleg vrta je tudi mala hutica s knjigicami in si tako lahko ukradete čas tudi za zasluženo kavo.

Arboretum je vedno odlična ideja za izlet z otroki, tudi v hudi poletni vročini

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele mama Kamzmulcem z družino. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si