Ali lahko ustvarimo izletniško doživetje za otroka tudi doma? Aktivnosti za slabo vreme

0

Ker pri Kamzmulcem radi izletnikujemo, odkrivamo nove kotičke pa tudi načrtujemo, kam bi se odpravili, smo se tokrat odločili, da to poustvarimo kar doma, kar pride prav še posebej ob deževnih popoldnevih in vikendih.

Prepričani smo, da bodo otroci uživali in z veseljem sodelovali v namišljeni situaciji izleta, saj se pogosto, še posebej v zgodnjem otroštvu, igrajo z namišljenimi prijatelji in v izmišljenih zgodbah ali situacijah. Če ste prej veliko hodili na izlete, odkrivali nove kraje, preizkušali nova doživetja, tako organizirana kot spontana, se bodo otroci z veseljem prepustili novemu doživetju skupaj z vami, kjer bodo imeli še posebej pomembno vlogo – načrtovalca ali celo turističnega vodiča.

1. Obiščite “domačo” knjižnico otroških ali popotniških knjig

Črpajte ideje za izlet iz otroških knjig, npr. Mali plac, ki opisuje zgodbo prave Poti močvirskih škratov v Bevkah, turističnih letakov, ali vodičev. Lahko pobrskate po družinskem vodiču Kam z mulcem v Sloveniji, ki je bogat s fotografijami družin, kar otroke vedno pritegne k branju in ogledu.

Domača knjižnica otroških ali popotniških knjig

2. S prstki podrsajte po zemljevidu Slovenije

Na primer Medved Lovro raziskuje Slovenijo, kam se boste odpravili in se pogovorite o tem, kaj je značilno za to območje, znamenitost.

S prstki po zemljevidu

3. Spakirajte izletniško opremo v svoje mini ruzake, torbe ali košare

Otroci si naj pripravijo svoje mini sendvičke, narežejo svežo zelenjavo, pripravijo piškotke in vodo ali sok.

Spakirajte izletniško opremo

4. Naj otroci sami organizorajo piknik doma

Raztegnejo naj si piknik dekico, nanjo položijo krožnike in posode ter porazdelijo malico, ki so si jo prej pripravili. Na piknik naj vzemajo tudi družabne igre, ki se jih odigrajte kar na dekici.

Malica za na pot ali domači piknik

5. Domači zemljevid

Naj si naredijo ali jim naredite vi doma narejeni zemljevid in v stanovanju organizirajte igro iskanja zaklada.

Doma narejeni zemljevid za domača doživetja

6. Domače šotorišče ali kamp

V stanovanju ali na vrtu (če imate to možnost) si postavite šotor s spalkami. Otroci si lahko naredijo tudi “grad” z dek, blazin in svojih igrač. Tisti, ki imajo pograd si lahko naredijo hišico na drevesu 🙂

7. Kaj smo “prinesli” iz izleta

Ko zaključimo z izletom / doživetjem skupaj z otroki pregledamo, kaj smo spoznali ali nabrali, pospravite opremo za piknik ali šotor, tako kot bi to potekalo na izletu in se “odpeljite” domov.

Kaj smo “prinesli” iz izleta

8. Občutki in nova znanja iz izleta

“Doma” se o izletu pogovorite, kaj jim je bilo všeč, kaj jim ni bilo. Če ste fotografirali si oglejte tudi novo nastale spomine. Povprašajte otroke kam bi si želeli odpotovati prihodnjič.

Spomini in nova znanja iz izleta

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem družine. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.