Ali je Turška obala (spet) primerna destinacija za družinske počitnice?

0

Turčija tudi med slovenskimi ljubitelji družinskih hotelov velja za idealno počitniško destinacijo. Peščene in prodnate plaže, odlična hotelska ponudba za celo družino, kratek (čarterski) let iz Ljubljane in znana turška gostoljubnost. Zaradi preteklih političnih dogodkov pa je kar nekaj agencij v zadnjih dveh letih odpovedalo turistične aranžmaje. Letos so mnoge agencije zopet vzpostavile odlične povezave iz Ljubljane in okoliških letališč. Mi pa smo pri bralcih, ki so pred kratkim dopustovali v Turčiji preverili kako je z varnostjo in ponudbo.

Klavdija, ki ustvarja odlično stran z recepti za dojenčke, malčke in odrasle Boobeefoodee.si – preprosti slastni zdravi receptije z nami delaila svojo pretekle izkušnje družinskega dopustovanja na turški obali:

“Lanski september smo z družino (otroka 11 mesecev in 5 let) že tretjič obiskali Turčijo. Leteli smo iz Münchna do Alanye. Na počitnicah nismo imeli nobenih težav ali čudnega občutka. Večji del počitnic smo bili v resortu v kraju Lara, ki je namenjen le turistom, parkrat pa smo se sprehodil po okoliških ulicah in avenijah do nakupovalnih centrov. Ljudje so prijazni, veliko beračev, ampak noben vsiljiv.”

Ponudba vodnih doživetij za vse družinske člane (Turčija)
Ponudba vodnih doživetij za vse družinske člane (Turčija)
Kaj lahko trenutno pričakujete v Turčiji?
  • Poostrena varnostna kontrola hotelov

Nobeno leto do sedaj nismo čutili posebne napetosti, smo pa drugič zapored, ko smo dopustovali zahodno od Antalye, imeli poostreno varovanje hotela. Na območju hotela so bili varnostniki, okrog njega pa visoka ograja. Tudi na ulicah smo opazili več revnih, beračenja in kraj. Vzhodno od Antalye, kjer je že tako več hotelov, tega nismo opazili. Ima pa tudi tam vsak resort strogo kontrolo vstopa in izstopa ter identifikacijo gostov.”

  • V sezoni so večji hoteli še vedno polni

Kot opaža Klavdija so hoteli nabito polni. “Tudi ko smo opazovali sosednje hotele je bilo vsepovsod polno. To je bilo občutiti tudi pri iskanju ponudbe, saj so bile tudi agencijske ponudbe že zelo zasedene. Med turisti je predvsem ogromno državljanov iz bivše Sovjetske zveze – Rusi, Estonija, Ukrajina, Azerbajždan, Gruzija, Belorusija. Določeni hoteli so polni Nemcev, Angležev pa tudi nekaj Slovencev se najde. Čeprav smo bolj eksotika.”

  • Turška gostoljubnost in hotelska ponudba ostajata na visokem nivoju

Klavdija prisega na Turško gostoljubnosti in svetuje: “Osebje je povsod prijazno, sploh če se naučiš kakšno besedo turško – hvala, prosim. To zelo cenijo. Čistilke poskrbijo, da je povsod izredno čisto. Hrana fenomenalna, kjerkoli smo bili.”

Turški hoteli višje kategorije so znani po čistoči
Turški hoteli višje kategorije so znani po čistoč
Na kaj bodite pozorni pri družinskem planiranju izbora hotela in destinacije v Turčiji?
  • Plaže in morje

Kar se tiče plaže in morja vam Klavdija priporoča kraje, ki se nahajajo zahodno od Antalye. Kraji kot so Kemer in Tekirova imajo veliko lepše plaže, morje je lepše, naokrog pa je več zelenja.

Kraji zahodno od Antalye so bolj zeleni (Turška obala)
Kraji zahodno od Antalye so bolj zeleni (Turška obala)
  • Oddaljenost od letališča

Klavdija pravi, da bi na vzhodno stran šla največ do kraja Side, saj drugače vožnja z avtobusom iz letališča traja predolgo in zna biti naporna za majhne otroke. Side je drugače krasen kraj, ogromno zgodovine, veliko za videt, hoteli pa se razprostirajo ob celotni obali od letališča do kilometre daleč. Klavdija opozarja, da je do lepih krajev zahodno od letališča (Kemer, Tekirova) še več vožnje z letališča.

  • Ponudba “all inclusive” paketa

Kot že rečeno, so ponudba in storitve v turških družinskih hotelih na visokem nivoju. Tudi Klavdija priporoča All inclusive ponudbo, saj jo boste v Turčiji res dodobra izkoristili, poskrbijo pa za vse okuse in želje.

Storitve in ponudba v Turških hotelih je na visokem nivoju
Storitve in ponudba v Turških hotelih je na visokem nivoju
V katerem primeru vseeno odsvetujemo izbiro Turčije kot družinsko destinacijo (v tem trenutku):
  • Če vas moti poostrena varnost in kontrole na vstopu in izstopu v hotel,
  • če vas moti poostrena kontrola varnosti in navzočnost policije ali vojske na letališču in v večjih mestih,
  • če vas že misel potovanja v Turčijo preveva s strahom (ki se ga ne bi mogli otresti),
  • če se zaradi preteklih političnih dogodkov ne bi dobro počutili na Bližnjem vzhodu.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust po Turčiji na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Hvala Klavdiji, ki nam je pomagala s svojimi izkušnjami pri nasvetih za dopustovanje na turški obali. Klavdijo in njene zdrave in slastne recepte za celo družino lahko spremljate na njeni spletni strani https://www.boobeefoodee.si/ in na FaceBook profilu Boobeefoodee.si – preprosti slastni zdravi recepti.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime