Ali je Egipt (že) primerna destinacija za družinske počitnice?

0

Še nedolgo nazaj je Egipt predstavljal kar lepemu številu Slovencev odlično (ali kar samoumevno) izbiro za krajše počitnice, predvsem v zimskih mesecih: kratek let, tople temperature, čisto morje, Rdeče morje z bogatim podvodnim svetom, ugodni paketi (let in hotel) ter širok nabor športnih aktivnosti. Potem pa so notranje politične težave in predvsem terorizem leta 2013-2014, razumljivo, žal večini nagnala strah v kosti in večina evropskih agencij je hitro ukinila ali zelo omejila aranžmaje za kraje ob Rdečem morju, predvsem na strani Sinajske planote.

Naša družna je obiskala Egipt že petkrat- še ko sva bila sama, z 9 mesečnikom, zadnje dve leti pa smo se tudi mi izognili destinaciji in raje izbrali Kanarske otoke ali katero od tropskih destinacij. Letos pa smo se zopet začeli poigravati z mislijo “kaj pa če”…in predvsem “ali je že varno”, da ponovimo super oddih v nam ljubem letovišču blizu Hurghade, El Gouni. In smo šli ter preživeli super 9 dni arabskega oddiha.

IMG_0520
Doživeli smo tukaj kar nekaj lokalnih navad

 

Kaj lahko trenutno pričakujete ob Rdečem morju (Hurgada okolica):

 • Izredno prijazne domačine, ki se trudijo vse od vašega pristanka aviona naprej, da se v njihovi državi počutite dobrodošle in varne. Morate se zavedati, da je ta del Egpta skoraj povsem odvisen od turizma in neljubi dogodki v zadnjih 2 letih so ravno domačinom in prebivalcem močno otežili življenje in okrnili njihov zaslužek.
 • Ugodne cene in prilagodljivost hotelskih uslužbencev glede vaših želja. Nam so, glede na naše želje, ponudili odlično sobo s pogledom na morje in v neposredni bližini kite spota, čeprav tega nismo plačali v aranžmaju. Prav tako so nam dodali tretjo posteljo za sina brezplačno. Otroci imajo prav tako nižje cene aranžmaja kot odrasli (mi smo za 5 letnika, z letalsko karto in All-Inclusive paketom v top resortu, za 9 dni plačali le 350 eur, kar je cca 50% polne cene!)
 • Nižje cene dodatnih aktivnosti oz. možnosti pogajanja cen (dnevni ali poldnevni izleti, organizirane večerje zunaj resorta, športne aktivnosti- tečaj kajtanja, najem kanujev ipd.)
 • Turisti iz vseh držav Evrope se vračajo– naš let iz Nemčije je bil poln in kar smo bili najbolj presenečeni, vsaj tretjina gostov v hotelu je družin! Vsekakor ne boste sami- nam osebno je število gostov ravno pravšnje- ni čakanja na hrano, zgodnjega rezerviranja ležalnikov ob bazenu, (pre)glasnih AI turistov. Pravzaprav smo doživljali te počitnice kot izjemno sproščujoče in varne.
 • Vse aktivnosti v hotelu ter animacija potekajo kot nekdaj– za vas bodo poskrbeli kot so pred 3 leti.
 • Prijetne dnevne temperature (nad 25 stopinj) in morje primerno za plavanje tudi za mulce- da ne govorimo o čudovitem podmorskem svetu Rdečega morja, v katerem bodo otroci noro uživali.
 • Hoteli v okolici Hurgade so dobro zavarovani– če se odpravite na katere izmed izletov ali aktivnosti izven resorta ali mesta, vas bo najverjetneje celo spremljala policija.
IMG_0672
V Egipt se turizem zopet vrača
IMG_0440
Veliko turistov je družin, Egipt

 

Kaj vas lahko dodatno prepriča v izbor:

 • nemške in angleške turistične agencije so zopet začele nuditi aranžmaje (te so bile tudi prve, ki so jih odpovedale!)
 • Po 5 dneh v Egiptu (v top resortu v El Gouni) nam hrana vsem paše in nobeden od nas ni imel nobenih težav (tudi najmlajši ne).

Na kaj bodite pozorni pri družinskem planiranju izbora hotela in destinacije v Egiptu:

 • mi smo se na vsak način želeli (še) izogniti strani ob Sinajski planoti ter krajev v bližini Sudana (ki smo jih v preteklosti z veseljem obiskali)- tako smo si mi izbrali okolico Hurgade
 • pri izbiri aranžmaja trenutno predlagamo hotele boljše- višje kategorije (predvsem zaradi kvalitete hrane ter pričakovanega večjega obiska) ter hotele, do katerih vožnja od letališča ne traja predolgo.
 • Izberite destinacijo ali kraj, za katerega veste, da je bolje zavarovan- ima omejene vstope v mesto. To ni nekaj kot posledica dogodkov, temveč so ti kraji že od nekdaj bolje zavarovani- npr. El Gouna ima le dva dostopa do mesta, ki pa sta sedaj bolje stražena kot sta bila npr. pred 4 leti. Nam je prišel v poštev tudi Soma Bay, vendar smo bili v El Gouni do sedaj že trikrat in smo vedeli kaj pričakovati.
IMG_0433
El Gouna je zelo varno mesto ob Rdečem morju
DSC_8014
El Gouna ponuja veliko dodatnih možnosti izletov

V katerem primeru vseeno odsvetujemo izbiro Egipta kot družinsko destinacijo (v tem trenutku):

 • če vas v varnost prepričajo le polno zasedene hotelske kapacitete ter množica evropskih turistov
 • če vas že misel potovanja v Egipt preveva s strahom (ki se ga ne bi mogli otresti)
 • če se zaradi preteklih dogodkov ne bi dobro počutili v arabskem svetu
 • če vas moti poostrena varnost, spremstvo policije ali vojske na aktivnosti izven mest (npr. večerja v puščavi)

Za prvi vtis kaj vam ponuja mesto El Gouna, si lahko preberete članek El Gouna- udobno počitnikovanje z dojenčkom, kmalu pa si boste lahko tudi podrobno prebrali naša doživetja in mulčeve najlepše trenutke s tokratnega arabskega oddiha.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust v Egiptu na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Zgornje doživetje je naša osebna družinska izkušnja in nikakor ni priporočilo, da Egipt tudi vi obiščete ali zagotovilo varnosti. Vsaka družina se mora odločiti po lastnem občutku. Za kakršnakoli dodatna vprašanja pa nam pišite na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime