Aktivni vikend z mulcem v osrčju slovenske Istre

0

V naši zavezi, da bomo raziskovali Slovenske kraje, je bil čas, da spoznamo tudi Istro, pa ne samo na obalnem pasu. Slabo vreme po celi Sloveniji, razen v Istri, se nam je pomagalo odločiti, da tokrat vikend preživimo v osrčju Istre, med istrskimi hribi, kjer smo uživali v naravi, geolovu, dobri hrani in prijetni turistični kmetiji v idilični vasici Puče.

Čas obiska: marec 2016

Starost otroka: 3 leta

Primeren letni čas obiska: predlagamo, da se med istrske hribe odpravite na topel pomladni, poletni ali jesenki dan/vikend, ko ni napovedana močna burja. Pred odhodom preverite vreme na lokaciji.

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji

Raj za: vse, ki ljubite lepo naravo, aktivnosti na prostem, ki se radi sprehajate in uživate v kmečkem načinu življenja, vozičkarje, za tiste, ki se radi odpravite na geolov in seveda tiste, ki imajo radi dobro hrano in vino.

Nastanitev: Turistična kmetija Tonin

Lokacija: Vas Puče, vasica v osrčju slovenske Istre

Oddaljenost od Ljubljane: 110 km (smer Koper, izvoz Pula)

Oddaljenost od Maribora: 230 km (smer Ljubljana-Koper, izvoz Pula)

Oddaljenost od Kopra: 10 km

Turistična kmetija Tonin

Zakaj smo se odločili za turistično kmetijo Tonin?

  • Imajo veliko igral in igralnih površin,
  • imajo domače živali,
  • nudijo okusno domačo, na kmetiji predelano hrano.
IMG_0739
Turistična kmetija Tonin v kamnitem istrskem slogu, Puče, Istra

 

Cena nočitve:

  • Izven sezone za 3 osebe: 60 EUR na noč najem apartmaja (za najem ponujajo dva večja, lepo urejena apartmaja s pripadajočim balkončkom. Vsa ležišča so v enem prostoru).
  • Cenik storitev si lahko ogledate tukaj.

Izven sezone nudijo samo zajtrk oz. prej preverite, če je možno dobiti kosilo ali večerjo.

V primeru, da to ni mogoče, predlagamo, da se na dobro pojedino odpravite v bližnjo vasico Korte nad Sečovljami, v eno izmed naslednjih gostiln:

–  Gostilna Korte

–  Hiša Torkla

Obe sta od Turistične kmetije Tonin oddaljene 15 min vožnje.

Lokacija, oprema in okolica domačije

Turistična kmetija Tonin se nahaja v majhni vasici Puče v zaledju Kopra in v osrčju slovenske Istre. Kmetija stoji na koncu vasi in ponuja čudovit razgled na na oljčni nasad ter bližnje istrske vasi.

Na prihod mulcev so pripravljeni, saj imajo ogromno igral (tobogani, zunanje otroške kuhinjice, gugalnici, veliko travnato dvorišče za hišo z nogometnim golom, plezala, poganjavčki, traktorji itd.

IMG_0767 (1)
Naš mulc je bil najbolj navdušen nad otroško kuhinjo pod oljko
IMG_0756
Igrišče z igrali za kmetijo

 

Na kmetiji otroke pozdravijo tudi številne domače živali: zelo simpatičen in igriv nemški ovčar Esk, ki se bo z veseljem igral z vašimi mulci, oslička Toja in Abra, poni Liza, imajo pa tudi zajčke in kokoši. Mulce bo zagotovo navdušil tudi stari traktor in stari jeep, na katerega bodo zagotovo splezali.

Dodatno:

  • Na voljo je brezžični internet z doplačilom 1 EUR/dan.
  • Na voljo so brisače in posteljnina.
IMG_0761 (1)
Razgled iz apartmaja, Puče, Istra

 

Ideje za aktivnosti v okolici:

Kratek vzpon na Lačno

Mi smo se odločili za vzpon iz Gračišča, ki ga priporočamo družinam z mlajšimi mulci in mulci v nosilki (vzpon traja približno 45 min s koraki 3 letnika).

Gračišče je od Puč oddaljeno cca. 20 km. Cesta od Puč do Gračišča nudi čudovite razglede na istrske griše in vasice. Najprej vam bo pot ponudila pogled na slikovito vasico Pomjan, naprej pa boste uživali v vožnji čez tipične istrske vasice – Babiči, Merezige, Sv. Anton itd. Po približno pol ure vožnje boste prispeli v Gračišče. Takoj za bencinsko črpalko OMW zavijte desno v vas in parkirajte nekje v vasi (prijazni domačin je nam dovolil parkirati pred svojo hišo).

Od tu se začne kratek vzpon čez gozd in kmalu boste prispeli na kamnito pot lepim razgledom. Pot je enostavna in posebna oprema ni potrebna. Na vrhu vas sicer ne bodo čakali edinstveni razgledi, se boste pa ta pogumni lahko povzpeli na razgledni stolp, kjer pa vas čaka lep razgled.

IMG_0783
Pot ni prestrma za mlajše mulce, Lačna, Gračišče
IMG_0782
Lepi zragledi na poti, Lačna, Istra
IMG_0803
Na vrhu pugumne čaka še vzpon na stolp, Lačna, Istra

 

Družine s starejšimi mulci, ki so navajeni hoje, pa priporočamo vzpon iz Kubeda ( cca. 1h). Možen je v vzpon tudi iz Hrastovelj, tudi traja približno 1 h, je pa bolj strm kot druga dva, a si vmes lahko ogledate lokalno znamenitost hrastovljeske freske v cerkvi Sv. Trojice.

Iskanje zakladov (geolov) in spoznavanje istrskih hribov

Tisti, ki se radi odpravite iskati skrite zaklade skrite po Sloveniji, naj vam sporočimo, da je v okoliških vaseh kar nekaj domiselno skritih zakladov. Tiste, ki pa še niste nikoli iskali zakladov, pa vam priporočamo, da se odpravite na eno odpravo, saj boste tako mimogrede spoznali lepote okolice v kateri se nahajte.

Mi smo našli štiri – enega pri Krkavškem kamnu, v vasici Krkavče, enega v slikoviti vasici Padna, kjer smo ob iskanju zaklada uživali v čudovitem razgledu, tretjega smo našli v Novi vasi na polju pri označeni kmetiji in četrtega pri lokalni znamenitosti vasice Sv. Petra – Tonina hiša.

krkavški kamen
Iskanje zaklada pri Krkavškem kamnu, Krkavče, Istra
Geolov tonina hiša
Iskanje zaklada pri Tonini Hiši, Sv. Peter, Istra

 

Obljubimo vam, da boste uživali v vožnji med zakladi. Več o iskanju skritih zakladov ali geolovu in zakaj  menimo, da bi bili tudi vaši mulci navdušeni nad njim, si preberite v članku Postanite geolovci in se skupaj z mulcem odpravite po zaklad.

Vsekakor priporočamo tudi sprehod po vasici Puče, ki je znana po vodnih izvirih, ogledate si lahko tudi dolino Dragonje. Istrski teren je primeren tudi za kolesarje in lepe vozičkarske sprehode, v lepem in toplem vremenu pa predlagamo, da si privoščite piknik v naravi in skok v neokrnjeno Dragonjo. V času obiranja oljk, pa se lahko cela družina pridruži kmetom pri delu.

IMG_0797
Sprehod po vasici Puče, Istra

 

Kopanje v kopališčih LifeClass

Ker je ob koncu našega obiska začela pihati močna burja, smo se odločili, da se zapeljemo do Portoroža in 3 urice preživimo v pramorju bazenov Lifeclass.

Tukaj boste našli tri ogrevane bazene, eden od njih je primeren tudi za otroke, ki še ne znajo plavati. Posebnih igral za najmlajše pa tukaj nimajo. Starejši pa se boste lahko sproščali v enem izmed 3 jacuzzijev.

Vstopnina: 3 urna družinska vstopnica  za obisk med vikendi stane 38 EUR.

IMG_7622
Kopanje v pramorju bazenov Lifeclass, Portorož

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.