Aktivna poletna doživetja za otroke na Rogli in v okolici

12

Zreško Pohorje, poznano kot priljubljena zimska destinacija, skupaj z Roglo nudi številne možnosti za poletne aktivnosti, med njimi mnoge namenjene mulcem.

 • Čas obiska: avgust 2016 / julij 2019 / julij 2020 / julij 2022/ junij 2024
 • Starost otrok:  od dojenčkov do najstnikov 🙂
 • Primeren letni čas obiska: predlagamo, da se v okolico Rogle odpravite na topel pomladni, poletni ali jesenski dan/vikend.
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji
 • Raj za: vse, ki ljubite lepo naravo, aktivnosti na prostem, ki se radi sprehajate in uživate v panoramskih razgledih; vozičkarje; pohodnike; adrenalince.
 • Nastanitev: avgust 2016 Terme Zreče; julij 2019 obnovljen hotel Rogla***Superior, julij 2020 Hotel Natura****, julij 2022 in junij 2024 Bungalovi Macesen
Booking.com
Razgled iz Škratove učne poti na čudovito Zreško pohorje

Kako do Rogle:

 • Oddaljenost od Ljubljane: 122 km; cca 1,5 ura vožnje
 • Oddaljenost od Maribora: 57 km; cca 1 ura vožnje

Če se peljete iz smeri Ljubljana ali smeri Maribor, avtocesto zapustite na izvozu Slovenske Konjice, Rogla, Zreče. Se peljete do Zreč in sledite tablam Rogla.

Aktivna poletna doživetja na Rogli za otroke vseh starosti

1. Pohod po Škratovi učni poti

Na tej 4 kilometre dolgi krožni učni poti bodo otroci spoznali prebivalce Pohorskih gozdov, starši pa uživali v lepih razgledih na vse strani Pohorja. Pot se začne pri hotelu Planja, vodi čez čudovit smrekov gozd, mimo mravljišč, travnikov, opazovalnice in škratove hiške.

Škratova učna pot se začne pod hotelom Planja na Rogli
Na škratovi učni poti so tudi izobraževalne table
Sprehod skozi gozd je čaroben
Razgledi pa čudoviti
Škratova učna pot
Na Škratovi učni poti se lahko povzpnete tudi na opazovalnico
Škratova hiška na Rogli
Škratova rov na Rogli

Rahlo se vzpne do koče na Jurgovem in še naprej do stolpa na Rogli, iz katerega se ob lepem vremenu vidi celo do Nanosa. Nato se spusti do Pohorske vasice pri Uniorčku.

Kravice na Jurgovem
Škratova učna pot je dobro označena
Stolp na Rogli lahko obiščete samostojno ali pa v okviru Škratove učne poti
Razgledi s stolpa pa čudoviti

Preden se odpravite na pot, na recepciji hotela Planja ali v Pohodniško kolesarskem centru Rogla kupite leseno tablico za zbiranje žigov. Nam se je investicija zagotovo povrnila, saj otroci z veseljem zbirajo žige, ki jih s kovinsko palico in kladivom vtisnejo na leseno ploščo. Če zberete vseh 6 žigov, dobite v piceriji Planja (pri sedežnici) brezplačen sladoled ali pa magnetek za spomin.

Zbiranje žigov na Škratovi učni poti
Zaključek poti pri Pohorski vasici

2. Pohorska vasica

Pohorska vasica je zanimiva tako poleti kot pozimi. Letos so poleg ličnih lesenih hišk, kjer je predstavljeno živčjenje na pohorju postavili tudi otroški zipline in poseben spomin.

Pohorska vasica, Rogla
Spoznavanje glasbe v Godčevi hiši v Pohorski vasici na Rogli

Zakaj poseben? Ker odkrivate pokrove na kanglicah za mleko in tako iščete pare. Poleg so tudi lična otroška igrala. Nam je bilo všeč predvsem, da je večina stvari narejenih iz lesa in da smo od plastike zasledili samo tobogan. Res pohvalno, da na Rogli uporabljajo naravne materiale.

Poseben spomin na Rogli
Še tobogan je narejen večinoma v lesu – Pohorska vasica na Rogli
Hiške poleg Pohorske vasice na Rogli

Ob poletnih dnevih si lahko otroci na ognju ob koči spečejo jabolka. Pot lahko nadaljujete po Jezernikovi vodni poti.

Pri Uniorčku na Rogli si lahko na ognju spečete jabolka

Vsekakor ne izpustite Škratov gozdni poligon v neposredni bližini Pohorske vasice. Na začetku poligona lahko kupite leseno žogivo, ki se bo kotalila preko poligona in zaposlila ter razveselila vaše otroke. Naši mulki je bil poligon eden ljubših v Pohorski vasici (poleg zipline :))

Škratov gozdni poligon

3. Mini Rogla

Pri Uniorčku zavijete levo mimo koče v dolino, kjer si najprej ogledate Mini Roglo. Njeni prijazni leseni prebivalci vam bodo predstavili turistično ponudbo. Recepcija, hotel, restavracija, servis smuči in tudi apres ski spremljajo zvočni posnetki, v katerih prijazni medvedeje in druge gozdne živalice predstavijo turistično ponudbo na Rogli. Lahko se vrnete do Uniorčka, priporočamo pa, da pot nadaljujte navzdol po Jezernikovi vodni poti.

Pohorska vasica na Rogli
Prijazne živalice vam predstavijo ponudbo na Mini Rogli

4. Jezernikova vodna pot

Na koncu Mini Rogle boste na levo, videli leseno oznako za začetek Jezernikove vodne poti. Ta večinoma časa vodi ob potočku, v senci mogočnih smrek pa vas spremljajo številna mravljišča in klopce za počitek.

Začetek Jezernikove vodne poti pod Mini Roglo
Pot vodi večinoma navzdol, vse do Mašinžage
Počitek ob potočku na Jezernikovi vodni poti

Pot nadaljujete s hojo navzdol do Mašinžage, kjer vas pričaka Jezernikov vodni park. Otroci bodo v lesenih vodnih koritih iskali zlatnike in se zabavali z vodnimi zapornicami. Nazaj se vrnete po isti poti ali pa se nazaj na hrib odpravite z novo 6- sedežnico.

Iskanje zlata in igra z vodo v Jezernikovem vodnem parku pri Mašinžagi na Rogli
Igra z vodnimi zapornicami in mlinčki v Jezernikovem vodnem parku na Rogli
Igra z vodnimi zapornicami in mlinčki v Jezernikovem vodnem parku na Rogli
Pri Mašinžagi smo skupaj s kolesarskim delom naše družine pojedli sladoled in se skupaj s sedežnico odpravili nazaj na vrh

5. NOVO Park Mašinžaga

Park Mašinžaga je od konca 2023 popolnoma prenovljen in s svojimi aktivnostmi zagotavlja top adrenalinsko zabavo za celo družino tudi poleti:

 • leteči tobogan
 • gorski trikolesniki
 • bike park prge
 • panoramska vožnja z novo sedežnico

Osrednje mesto v Parku Mažinžaga je na Rogli namenjeno novi 6-sedežnici Mašinžaga, ki omogoča panoramski prevoz pohodnikov, kolesarjev in koles za Bike park ter predvsem tistih, ki se spuščajo po letečem toboganu ali pa po stezi za gorske trikolesnike v poletnih mesecih.

Park Mašinžaga pogled z nove 6- sedežnice
Nova 6- sedežnica, Park Mašinžaga

Leteči tobogan (Flying Coaster) je ena od novosti v parku Mašinžaga in predstavlja atraktivno letno-zimsko adrenalinsko doživetje za vsakogar. Obiskovalci se po progi, dolžine dobrih 1.700m in na višini okoli 5m, z atraktivnimi zavoji spuščajo tudi do hitrosti 40 km/h.

Leteči tobogan, Park Mašinžaga
Leteči tobogan, Park Mašinžaga
Leteči tobogan, Park Mašinžaga

Še eno top doživetje, ki bo navdušilo adrenalinske mulce in tudi starše. Gorski trikolesniki, s katerimi se spustite po 1.500m dolgi in razgibani stezi Mašinžage. Hitrost lahko prilagodite svojemu tempu in uživaje v varni, a vznemirljivi avanturi!

Gorski trikolesniki, Park Mašinžaga
Gorski trikolesniki, Park Mašinžaga
Gorski trikolesniki in nad njim leteči tobogan, Park Mašinžaga

Zadnja od aktivnosti, ki je okupirala večino dneva fantov, je Bike park Rogla. V parku Mašinžaga sta dve novi družinski progi, ki ju popestrijo elementi, ki jih pozna vsak pravi downhill kolesar- table, banda, drop, step up itd. Proga številka 8 je bila mulcu ob zadnjem obisku najljubša, obe pa sta idealni za male in velike gorske kolesarje.

Bike park Rogla

6. Bikepark Rogla in kolesarski spretnostni poligon

Bikepark Rogla je primeren za vse začetnike, idealen za družinsko adrenalinsko izkušnjo, nekaj prog pa bo zadovoljilo tudi izkušenejše rajderje. Odprt je od petka do nedelje. Proge so označene z zeleno (najlažja), modro in črno (najtežja). Za vse tiste, ki nimate svojega vzmetenega kolesa in zaščitne opreme, si lahko vse to izposodite v Kolesarsko pohodniškem centru Rogla, v katerem tudi kupite karto za 6- sedežnico. Cenik si lahko ogledate tukaj.

Začetek zelenih in modrih Bikepark prog je le nekaj metrov stran od Pohorske vasice
Naš mulc na zeleni progi v bikepark Rogla
Proge v Bikepark Rogla so označene kot zelena, modra in črna
Bikepark je primeren tudi za začetnike. Res ni nujno, da je druženje v bikeparku rezervirano samo za očete 🙂

Na vrhu, tik pod vrhom sedežnice Planja se nahaja tudi spretnostni poligon, ki je primeren za učenje in preizkus znanja.

Spretnostni kolesarski poligon na Rogli
Preden se odpravite v bikepark se priskusite tudi na spretnostnemu poligonu

7. Poletno sankanje v Zlodejevi deželi na Rogli in kosilo v Stari Koči

Na Rogli otroke čaka prav posebna dežela – imenuje se Zlodejeva dežela ali Zlodejevo. Tu smo se ustavili že večkrat in se preizkusili v adrenalinskem 1.360 m dolgem letnem sankališču, ki je navdušil mulce in njihove starše.  Sankaška proga je kljub dozi adrenalina zelo varna, zato je primerna tudi za mlajše mulce, a višje od 100 cm.

Poletno sankanje v Zlodejevi deželi
Poletno sankanje v Zlodejevi deželi

Po sankanju smo se na prostranem travniku ustavili še na otroškem igrišču, kjer najdete različna otroška igrala.

Otroško igrišče na Rogli pod hotelom Planja in tik nad sankališčem

Več o Zlodejevi deželi in dogajanju za otroke si preberite tukaj. Na Rogli so urejene tudi poti za vozičkarje.

Po adrenalinskem doživetju pa priporočamo odlično kulinariko v Stari Koči z lepim razgledom in resnično prijaznim osebjem. Preizkusite jedi Okusi Pohorja, ne boste razočarani 🙂

Vrhunska kulinarika in Okusi Pohorja, Stara Koča

8. Gozdni pustolovski izziv

Pomagajte Tinčku na njegovo največjo pustolovščino. “Tinček je tisti najbolj ubrisani mravljinček na Rogli, ki trdi, da mu delo v mravljišču ni prav po volji. Medtem ko se njegovi sostanovalci pridno lotevajo opravil, kot je iskanje najlepše smrekove iglice za svoje veličastno mravljišče, Tinček počiva za mogočnimi storži ter radovedno prebira knjige o največjih svetovnih popotnikih in raziskovalcih ter sanja o svoji avanturi …”

Gozdni pustolovski izziv vas na zabaven način popelje na raziskovanje Rogle in njene najlepše in najbolj igrive okolice. Gre za kombinacijo potepanja po naraviiskanja zaklada ter sobe pobega v naravi. Idealen je za družine z otroki starimi od 5 let naprej.

Gozdni pustolovski izziv

Na enem izmed prodajnih mest (spletna stran, recepcije hotelov na Rogli ali v Termah Zreče) si priskrbite nahrbtnik, ki vam bo služil kot vaš osebni vodnik, hkrati pa vam bo ponujal izzive in naloge, ki jih boste na poti opravili, da boste našli zaklad.

Pomembno: izzivi v knjižici si ne sledijo v zaporedju, vodile vas bodo QR kode.

Z nahrbtnikom polnim izzivov gremo na pot od Hotela Natura

9. Čutna pot

Med Hotelom Natura in jezerom na Rogli je postavljena čutna pot. Pod golimi stopali boste lahko z otroki občutili teksturo različnih naravnih elementov, vonjali zelišča in objemali smreke. Pot zaključite v coni sproščanja ob jezeru alipa se vrnete nazaj k hotelu Natura in uživate na njihovi terasi :).

Čutna pot in energijski park

10. Pot med krošnjami

Pot med krošnjami Kam z mulcem družine že dobro poznamo, saj smo jo že obiskale v praktično vseh letnih časih. Potrdimo lahko, da ima obisk, ne glede na to, ali pokrajino prekriva snežna odeja, ali pa sredi vročega avgustovskega dne, vedno svoj čar, saj kombiniramo pohod, čudovite razglede, informacijsko – adrenalinske točke in vzpon na 37 metrov visok stolp, ki ponuja prekrasne razglede. Za mulce pa seveda tobogan, ki bo navdušil prav vse.

Več o Poti med krošnjami in zakaj jo priporočamo tukaj.

Nova znanja s pomočjo veveričke Emila
Pot med krošnjami, Rogla
Pot med krošnjami, Rogla
Čudoviti razgledi, Pot med krošnjami, Rogla
Adrenalinsko doživetje za vse otroke nad 120cm

11. Jahanje na Pohorskem kmečkem dvorišču in kosilo v Koči na Pesku

Pohorsko kmečko dvorišče se nahaja v neposredni bližini Koče na Pesku. Naše mulce so najbolj razveselili poniji, ki so jih lahko jahali in se odpravili z njimi na sprehod po dvorišču.

Jahanje konjev, Pohorje
Jahanje konjev, Rogla

Po živalskih dogodivščinah pa nas je čakala še gurmanska domača dogodivščina v Koči na Pesku, ki stoji tik ob dvorišču. Svoje brbončice smo razveselili z domačim kislim mlekom z žganci, ješprenovo kašo z jurčki, jelenovim zrezkom in okusnimi domačimi sladicami.

IMG_8198
Koča na Pesku tik ob Pohorskem kmečkem dvorišču, Rogla
IMG_8209
Gurmanska pojedina v Koči na Pesku, Rogla
Še posebej priporočamo sladice, Pohorje
Še posebej priporočamo sladice, Rogla

Ob koči stoji tudi manjše igrišče za otroke za različnimi igrali. Parkirate tik pred kočo.

Ob koči je tudi otroško igrišče in za naše mulce še posebej zanimiva kravica, Pohorje
Otroško igrišče, Pohorje

12. Pohod do Lovrenških jezer

Družinam pohodnikov, pa tudi tistim, ki si to želijo postati, priporočamo tudi lep, položen in ne prenaporen izlet do Lovrenških jezer. Načrtujte vsaj 3 ure (z mlajšimi mulčki raje 4 ali še več), a je pot tako lepa in zanimiva, da jo bodo delno zmogli tudi najmlajši. Na koncu je trud poplačan z izjemno pokrajino z veliko jezerci,ki jih prekrivajo lokvanji. Mulčki bodo veselje našli tudi ob opazovanju pokrajine iz razglednega stolpa. V kolikor se odločite za krožno pot (priporočamo!), pa zadnji del popestri tudi vožnja s sedežnico do začetke točke pri hotelu Planja. Več v članku.

Lovrenška jezera
Sanjska pokrajina ob jezercih…
…z obilo lokvanjev, ki so v času našega obiska cveteli
Pot je nezahtevna in lepa
Otroci bodo tudi z veseljem premagovali 169 stopnic
Možnosti za postanek po poti je veliko, četudi kar na tem, kar ponuja narava 🙂

13. Osvežitev otrok in staršev v vodnem parku Terme Zreče

Kopališče obsegajo notranji in zunanji bazeni. En od bazenov je še posebej primeren za najmlajše otroke, se pa tisti z rokavčki prav tako zabavajo v bazenih “za odrasle”. Na kopališču so 3 tobogani, na katere je vstop prost in so primerni tud za mlajše otroke.

Otroški bazeni, Terme Zreče
Otroški bazeni, Terme Zreče
 • Prehrana: Kosilo ali malico si lahko privoščite v hotelu Term Zreče ali na kopališču, kjer postrežejo s hitro prehrano, sladoledom in pijačo.
 • Otroško igrišče: Poleg lokala s hitro prehrano leži večje otroško igrišče v senci dreves, ki obsega vsaj dve hutke, gugalnice, tobogan in še in še.
 • Odpiralni čas in cenik najdete tukaj. Hotelski gostje imajo brezplacen vstop v bazene vsak dan, tudi na dan prihoda in odhoda.

14. Poti in izleti v okolici Term Zreče

V okolici Term Zreče leži prijeten park v objemu dreves, ki v vročih dneh nudijo zavetje, hkrati pa je park idealen za vozičanje po njem. Veliki travniki parka nudijo neskončno možnosti za otroško igro.

Park s sprehajalnimi potmi, Terme Zreče
Park s sprehajalnimi potmi, Terme Zreče

Srčkova učna pot, kjer z otroci povezujete pomembne elemente naravne in kulturne dediščine na Zreškem. Pot je dolga okoli 10 km, a jo lahko skrajšate glede na otroške in vaše zmožnosti. Skupaj ima kar 13 učnih postaj: park, potok, bunker iz druge svetovne vojne, Zreško jezero itd.

Srčkova pot, Terme Zreče
Srčkova pot, Terme Zreče

Dodatne aktivnosti:

 • Družinsko kolesarjenje po Zrečah in Zreškem Pohorju. Kolesa si lahko sposodite v termah po veljavnem ceniku.
 • Številne sprehajalne in pohodniške poti.
 • Ribolov v jezeru, ki je le nekaj km oddaljen od Term Zreče.
 • Sprehod med vinogradi Zlatega griča.
zreče_1
Čudovita okolica Zreč

15. Družinska doživetja na Destinaciji Rogla-Pohorje

Priporočamo tudi preostala doživetja v okolici – občino Slovenske Konjice, Zreče, Oplotnica in Vitanje, ki so združena v okviru Turistične destinacije Rogla-Pohorje. S tem boste vaš obisk nadgradili, pri čemer boste aktivnostim na Rogli, ki vključujejo predvsem naravo in šport, dodali še kulturo, zgodovino, posebna doživetja in živali. Več si preberite v našem članku.

Obisk centra Noordung, Vitanje
ZOOland

V Terme Zreče in na obisk Rogle smo odšle na povabilo osebja Unitur d. o. o. Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.