Aktiven in zeleni poletni družinski oddih v dolini Zillertal v Avstriji

0
Jezerce je urejeno ob obilici drugih igral (Spieljoch).

… ali zakaj mora vsaka (vsaj minimalno) aktivna družina ter tista, ki bi to rada postala, na svojo “bucket listo” dopustniških destinacij uvrstiti tudi avstrijske Alpe, konkretneje dolino Zillertal. Po šetih zapovrstnih poletjih, ko v Avstriji preživimo vsaj del našega dopusta, lahko z zagotovostjo namreč trdimo, da na ta aktiven odmor čakamo celo leto. Res je, da se po enem tednu vračamo precej (fizično) utrujeni, a hkrati polni novih vtisov, aktivno obarvanih dni na svežem gorskem zraku in s popolnoma spočito glavo. In če bi morali izbrati nam najljubšo destinacijo, ki omogoča tako pohodništvo, sproščeno igro otrok na svežem zraku, številne aktivnosti za še tako zahtevne družine in hkrati spokojnost gora, bi zagotovo izbrali dolino Zillertal, kamor smo se letos poleti vrnili že tretjič.

 • Destinacija: Zell am Ziller v dolini Zillertal
 • Čas: julij 2020 
 • Dnevi: 7dni 
 • Starost otroka: 8.5 let in 2 leti 
 • Primerno za otroke: dojenčke, malčke, šolarje, najstnike
 • Vreme: Ob naših dosedanjih avstrijskih izkušnjah smo imeli vedno precej tipično “gorsko” vreme (malo sonca in vroče, malo dežja in mrzlo), tokrat pa cel teden lepega vremena z blizu 30 stopinjami.
Lepo vreme nas je razvajalo cel teden.
 • Namestitev:  Apartment Penz v Zell am Ziller – preprost, a funkcionalen apartma, za katerega smo se odločili že drugič, predvsem na račun TOP lege (praktično čez most so gostilnice in krasen otroški park s plezali, mini golfom, tenis igrišči, zunanjim kopališčem), železniška postaja je slabih 10 min hoje stran (priporočamo prevoze z vlakom po dolini!) in zelo dostopnih cen (zelo zelo priporočamo!)

Ob našem zadnjem obisku smo zaradi zasedenosti Apartment Penz bivali v Gastehaus Garber v kraju Stumm – tudi odličen apartma, večji, v slepi ulici, čez cesto je odlično opremljeno otroško igrišče z zip line, avti na pedale, peskovnikom in klasičnimi igrali. Slabih 10 min hoje stran je odlično zunanje kopališče. Je pa železniška postaja nekoliko dlje, 2-3 min vožnje z avtomobilom. Zelo priporočamo!

 • Prevoz: lastni avto(cca. 320km po lokalnih cestah oz. 430km po avtocesti v eno smer), nato lastni avto po dolini oz. javni prevoz (vlak, avtobus)

 Budget: 

 • namestitev v apartmaju: 370 eur za 6 nočitev (2 odrasla+2 otroka), vključeno končno čiščenje in turistična taksa
 • pot: 50 eur za gorivo, dodatnih cca 40 eur za avstrijsko vinjeto, predore in prelaze
 • hrana čez dan:v večji meri smo kuhali sami, dodatnih cca. 200 eur za kakšen obrok na gorskih kočah ter popoldanske kave/sladice
 • Turistična kartica (activ card): 183 eur (družinska 6 dnevna kartica, ki omogoča prost vstop dnevno na eno izmed 10 gondol v dolini in eno izmed 6 zunanjih kopališč v dolini, brezplačen javni prevoz ter številne druge popuste; obstaja tudi 3-dnevna , 9-dnevna in 12-dnevna različica – zelo priporočamo!)

TOP 7 družinskih aktivnosti v dolini Zillertal:

1. Vrhunsko pohodništvo

Če ste aktivni pohodniki, popolni začetniki ali nekje na sredini, po dolini je speljanih več kot 1400 km odlično označenih gorskih poti v treh različnih težavnostnih stopnjah. Med slednjimi so številne poti primerne za družinske pohode tudi z najmlajšimi, nekatere med njimi so tudi tematsko obarvane (pot ob jezerih, pot iskanja gorskih rož, ipd.). Ponavadi so najlepše poti, ki so primerne tudi za popolne začetnike v pohodništvu, speljane od zadnje postaje gondolske žičnice do (bližnje) gorske koče. Mi pa smo prakticirali tudi pohode od srednje postaje gondole do končne postaje ali obratno.

Poti so speljane tako, da niso prenaporne tudi za popolne pohodniške začetnike.
Z 8- in 2-letnikom je prtljage na pohodu kar veliko, a je vredno.
Cel čas razvajajo lepi razgledi.

2. Top gorska igrala

Vsaka izmed 10 v času poletne sezone delujočih gondolskih žičnic v dolini pripelje na vrh, kjer se razprostira pravo kraljestvo gorskih igral. Obsegajo od vrhunsko izdelanih lesenih gradov, motoričnih parkov, lesenih igral, trampolinov in plezalnih sten, peskovnikov, ki ponazarjajo rudnike zlata, pa do po lesenih strugah speljanih potočkov z mlini, prog za krogle, jezerc s splavi in še in še. Mi se zelo težko opredelimo za favorite, saj so prav vsi vrhovi s svojimi igrali res TOP, a največ raznolikosti med igrali na največji površini nudijo predvsem:

 1. Isskogel (gondolska vlečnica Isskogelbahn iz vasi Gerlos) – motorični park, potočki, jezero, lesena igrala, lesene proge za krogle;
 2. Rosenalm (gondolska vlečnica Rosenalmbahn v vasi Zell am Ziller – leseni grad z igrali, potočki, lesene proge za krogle, peskovnik, v bližini jezero);
 3. Spieljoch (gondolska vlečnica Spieljochbahn v vasi Fugen – jezero s splavom, potočki, trampolini, lesena igrala, mreža za plezanje)
Mini jezerce z igrali na gori Isskogel.
Lesena igrala za najmlajše, Isskogel.
Peskovnik z veliko igral ob gorski koči, Isskogel.
Lesene proge za spuščanje krogel, Isskogel.
Leseni grad s tobogani, plezalnimi mrežami, … na gori Rosenalm
Vodni labirint, Rosenalm.
Mreže na lesenem gradu, Rosenalm.
Potočki in plezalne mreže na gori Spieljoch.
Plezalna stena na gori Eggalm.

3. Gorska jezerca, urejena v kopališča

Na številnih vrhovih so urejena lepa umetna jezera, ki so primerna tudi za kopanje (tista, ki to niso, so jasno označena). Manjša med njimi so narejena predvsem kot igrišča za otroke, s splavom, mlinčki in vrvmi (na gorah Spieljoch, Ahorn, Eggalm), a primerna tudi za kratko osvežitev, večja pa z urejenim delom za kopanje/igro otrok in delom za supanje, vožnjo s čolnom,… (na gori Rosenalm).

Super urejeno umetno jezero na gori Rosenalm…
… z veliko aktivnostmi za vse interese.
Na ostalih gorah so jezerca manjša….
…. a vseeno zelo zanimiva za vse starosti mulcev (Eggalm).
Lesen splav je zanimiv za vse mulce, tudi starejše 🙂 (Spieljoch).

4. Vrhunska igrala v dolini

Če je v gorah slabo vreme ali če ostane še kaj energije za popoldanske urice, so tudi v dolini v večini vasic urejena res lepa otroška lesena igrala, s kombinacijo toboganov, skrivnih rovov, trampolinov, plezalnih sten, mrež za plezanje,… Mi smo bili najbolj navdušeni nad tistim v kraju Zell am Ziller, ki so del celotnega športnega parka z igrišči za košarko, teniškimi igrišči, igrišči za odbojko in mini-golfom.

Super igrala so urejena tudi v vsaki izmed vasic, tole je v Zell am Ziller.
Igrala so umeščena v celoten športni park, s plezalno steno….
… in mini golfom (Zell am Ziller).

5. Poletna kopališča

Ob nakupu kartice Activ card, le ta omogoča tudi prost vstop v 6 zunanjih kopališč,kar v praksi pomeni, da ima vsaka izmed gorskih vasic svoje lepo urejeno kopališče z delom za majhne otroke, plavalnim delom in delom za zabavo s tobogani. Ob lepih dnevih zna biti sicer kar gneča, a je travnatih površin okoli bazena dovolj za vse obiskovalce, kopalna voda pa ohranja čistočo.

6. Odkrivanje gorskih vasic in kulinarični pohodi

Ob slabem vremenu ali po dopoldanskem preživljanju časa v gorah, je fino del počitnic nameniti tudi odkrivanju lepih alpskih vasic in vsega, kar ponujajo. Mi smo se na raziskovanje podali z vlakom, ki povezuje obe skrajni vasici v dolini (Fugen in Mayrhofen) ter vse vmesne, pri tem pa z veseljem zavili tudi na kakšen tradicionalen jabolčni zavitek z vaniljevo kremo.

Gorske vasice so vse lepo urejene, v svojem tipičnem slogu (Zell am Ziller).
Po aktivnem dnevu se prileže jabolčni zavitek z vaniljevo kremo.

7. Ostale aktivnosti

Celotna dolina ponuja tudi številne druge aktivnosti, za katere je nam bodisi zmanjkalo časa bodisi poguma – kolesarjenje (zelo lepa kolesarska steza povezuje vse vasi v dolini), poletno sankanje, plezanje  na naravnih stenah, gorsko kolesarjenje (urejenih je več kot 60 različnih gorskih kolesarskih poti), jadralno padalstvo, zip line,…

Ena izmed možnosti je tudi jadralno padalstvo – nam je zmanjkalo poguma.