Aktiven družinski dan v Parku Cukarca pri Ivančni Gorici

0

Doživljajsko rekreativni park Cukarca ni samo adrenalinski park ali bike park. In tudi ni samo učna pot in plezalna stena. Cukarca je eno veliiiikooo igrišče za male in velike otroke, ki obožujejo aktivnosti v naravi, daleč stran od prometa in trgovskih srredišč. Obisk priporočamo vsem, ki bi se radi obiskali naravo, se rekrearali sami ali v družbi ali samo spili kavo z razgledom na zeleno dolenjsko pokrajino.

V nedeljo 17.9. se pridružite na praznovanju 2. rojstnega dneva! Se vidimo ob 15h na najlepši plaži na Dolenjskem, kjer nas bo zabaval Andrej Šifrer, legenda med slovenskimi glasbeniki!

Senca, igrišča, narava…Cukerca
 • Spletna stran: Cukarca.si
 • Naslov: Petrušnja vas 37, 1296 Šentvid pri Stični
 • Primeren čas obiska: vse leto
 • Primerno za vreme: suho vreme. V primeru slabega vremena (dež, veter, nevihte) je park zaprt.
 • Priporočen čas obiska: mi smo v parku preživeli dobrih 6 ur. Vsekakor za prvič kakšno uro premalo 🙂
 • Primerno za otroke: obisk se priporoča vsem. Za dojenčka priporočamo nosilko (glej naslednjo točko), vsekakor pa bo obisk najbolj zanimiv predšolskim in šolskim otrokom, pa tudi odrasli smo se več kot zabavali.
 • Primerno za otroški voziček: pogojno terenski, če ste vajeni vožnje po makadamu, ki se rahlo vzpenja, drugače priporočamo nosilko.
 • Primerno za psa: da
 • Delovni čas: med počitnicami vsak dan od 10:00 do 19:00, drugače med vikendi in za večje skupine po dogovoru.
 • Cenik: vstop v park je brezplačen, plačujejo se pozamezne aktivnosti. Cenik si lahko ogledate tukaj.
 • Kako do parka Cukarca: Dolenjsko avtocesto zapustite na izvozu proti Ivančni gorici in v krožnem križišču sledite tablam za Šentvid pri Stični. Ko prispete v Šentvid pri Stični se držite oznak za motokros progo. Peljete se skozi vas Petrušnja vas. Na koncu vasi sledite oznakam za Park Cukarca. Pot vas vodi po makadamski cesti mimo motokros proge do parkirišča Parka.
 • Parkiranje: v parku je urejeno parkirišče, od tam pa vas čaka še dobre 10 – 15 min hoje do lokala, ki je središče Parka.
Parkirišče v parku Cukarca
 • Gostinska ponudba: v parku v lokalu so na voljo osvežilni napitki, kava in prigrizki (pice, hotdogi). V parku ni pitne tekoče vode, zato priporočamo, da vzamete kakšno stekleničko ekstra, še posebej, če boste fizično aktivni.
Lokal Cukerca se razteza okrog Info točke

5 stvari, ki jih morate preizkusiti v parku Cukarca

Zemljevid Doživljajskega parka Cukarca

1. Adrenalinski park Cukarca

Naši otroci so se najprej zapodili v adrenalinski park, ki je prirejen za različne nivoje starosti. Najmlajši lahko preizkusijo Bobijevo progo, za katero ne potrebujejo varnostnega pasu, uporaba pa je brezplačna. Tisti, ki s stegnjenimi rokami dosežejo 150 cm pa se lahko preizkusijo na Rumeni progi. Vsem, ki dosežejo 170 cm pa je na voljo še 5 različnih prog, ki se razlikujejo po višini in stopnji adrenalina.

Adrenalinski park Cukarca – za malčke, ki s stegnjenimi rokami dosežejo 150 cm in več
Adrenalinski park Cukarca – otroci prejmejo varnostne pasove…

Ker je na vseh progah varovalni sistem »saferoller«, smo naše 9 letnike po kratkem izobraževanju z inštruktorjem pustili kar same. Če se je kje “zataknilo”, so v parku prisotni inštruktorji, ki takoj priskočijo na pomoč. Našim mulcem so bili najbolj všeč nešteti ziplini.

Nato pa lahko po inštrukcijah o sistemu in varnostisami raziskujejo park
Za najmlajše je na voljo Bobijeva proga, za katero ne potrebujejo pasu
Uporaba Bobijeve proge je brezplačna (Park Cukarca)

2. Bike proga in pumptrack

Naš prvotni namen je bil obisk Bike parka, vendar smo mulce komaj spravili iz adrenalinskega dela parka. Na voljo so 3 proge: smoothie za začetnike (zelena), Hillbilly za bolj napredne (del proge je označene s črno, zgornji del pa je primeren za vse) in dirth park ali kot reče naš najmlajši zemeljski pumptrack.

Najlepši del Cukarce pa je delujoč in zanesljiv Bike Shuttle. Tako da smo tokrat lahko uživali predvsem v spustih navzdol. 🙂

V parku Cukarca imajo tudi bike shuttle
Bike park Cukarca – primerno za različne nivoje MTB vožnje
V Cukarci sta dve progi
Črna proga v Bike park Cukarca ima kar nekaj lesenih objektov

Del kolesarskega parka je Dirt park, ki se razprostira na več kot 3000 m2. Sestavljen je iz zemeljskega pumptracka (dve liniji majhnih dirt jumpov in treh ravnin rollerjev, ki se skupaj povežejo v krožno celoto.) ter dveh linij skokov. Ker je bil dan vroč smo se hitro poskrili v senco, na ostale elemente.

 

3. Plezalni steni

V parku se nahajata dve plezalni steni, ki ponujata skupaj 300 kvadratnih metrov plezalnih površin, segata do višine 10 metrov in sta edini umetni steni te velikosti v Sloveniji, umeščeni v naravni prostor. Steni skupaj ponujata več kot 50 različnih plezalnih smeri. Primerni sta tako za čiste začetnike, kot tudi za bolj izkušene plezalce.

Eden od dveh plezalnih stebrov v parku Cukarca
Plezanje v parku Cukarca za različne nivoje znanja

4. Bobijeva učna pot

Učna pot bobra Bobija je namenjena najmlajšim obiskovalcem. Na 470 metrov dolgi krožni poti sredi čudovitega gozda sva srečala 35 lesenih skulptur živali, ob katerih so predstavitvene table. Midva z malčkom sva se na pot odpravila s knjižico, v kateri sva imela še dodatne naloge. V dobre pol ure sva poslušala in opazovala različne živali, božala dlako in spoznavala različne posebnosti. Vse to v senci prelepega gozda.

Knjižica bobra Bobija – Park Cukarca
Bobijeva učna pot se začne in konča pri lokalu
Čudovit sprehod po Bobijevi poti in opazovanje živali
Aktivnosti na Bobijevi poti, park Cukarca

5. Otroško igrišče in plaža Cukarca

Na plaži v parku Cukarca vas pričakajo ležalniki in različna igrala, peskovniki, gugalnice… večina elementov je narejenih iz lesa in se zelo lepo skladajo z okolico. Malčki bodo uživali v igrah, malo večji v aktivnostih v parku, vi pa boste mogoče v miru spili kavo. Mi smo tokrat imeli tooolikooo dela, da smo na kavo pozabili 🙂

Info točka je osrednji del Cukarce
Igrišče v senci v Cukarci

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.