Afriški safari z otroki – praktični nasveti in vsi odgovori

2

Ne glede na to, koliko slik ste videli, koliko dokumentarnih serij ste gledali ali kakšna pričakovanja imate, bo prvi trenutek, ko boste v živo videli divje afriške živali, za celo družino ostal nepozaben. 

Naša družina se še vedno spominja lanskoletnega safarija v Afriki kot da bi bilo včeraj. 3 – dnevni safari nas je čakal na koncu Garden Route roadtripa. V naš Game Reserve smo prispeli v času kosila in že takoj smo videli nekaj nosorogov, nedaleč stran od naše terase kjer smo kosili. Bilo je neverjetno doživetje za vse tri!

Seveda ni vsak trenutek safarija vrhunec potovanja. Daleč od tega! Lahko se vozite ure in vidite malo (oziroma vsaj ne pričakovanih Big 5:)) Ampak potem pa jih zagledate…in je vse čakanje poplačano! In boste želeli ostati dlje.

IMG_5024
Ko dobiš tako sliko pred oči, je vso čakanje poplačano:) Amakhala Game Reserve

 

Čas potovanja: December 2017

Dnevi na safariju: 3 dni (od skupno 22 dni potovanja po JAR).

Pred planiranjem potovanja v JAR, si preberite tudi članek “22 dnevni družinski roadtrip po Južni Afriki”

Safari za začetnike

1. Zakaj je Južna Afrika (še natančneje, Garden Route in okolica) odlična destinacija za safari z otroki?

 • Ker ima država urejeno in dostopno opazovanje prosto živečih živali.
 • Ker lahko obiščete nacionalne parke ali ti. “game reserve” s svojim avtomobilom ali se odločite za organizirani vodeni ogled.
 • Ker je zelo majhno tveganje za malarijo, torej lahko vzamete otroke na safari ne da bi vzeli tablete za malarijo.
 • Ker je država razmeroma varna za družinsko potovanje. Pravim “razmeroma”, ker se lahko slabe stvari zgodijo kjerkoli.
Južna Afrika je odlična destinacija za prvi safari z otroki, Amakhala Game Reserve
Južna Afrika je odlična destinacija za prvo izkušnjo safarija z otroki, Amakhala Game Reserve

2. Izbira safarija

Izbira safarija, kjer bi si ogledali afriške živali v naravi, je bila precej težka, saj je le ta v Južni Afriki pestra. Prav tako je pomembno ločiti med “dobrimi” in “slabimi” naravnimi rezervati; med rezervati kjer delajo v dobro živali ali kjer je pomemben le obisk in denar. Na našem roadtripu po Garden Route smo jih imeli možnost obiskati kar nekaj, vendar smo z veseljem naredili dodatno pot do našega izbranega, ki smo ga dobili po priporočilu prijatelja ter tudi lokalnih prebivalcev.

Lokacija: Amakhala Game Reserve, Eastern Cape

Amakhala Game Reserve se nahaja čisto na koncu Garden Route, še naprej od Port Elisabeth. Ko bomo čez nekaj let peljali še našo hčerko na safari, bomo z veseljem še enkrat obiskali prav tega, saj je presegel vsa naša pričakovanja.

Amakhala Game Reserve
Amakhala Game Reserve obsega 80km2 veliko ozemlje
Jutranji prizor, Amakhala Game REserve
Jutranji prizor, Amakhala Game Reserve
Amakhala Game Reserve
Amakhala Game Reserve
Kdo opazi slona:)?
Kdo opazi slona:) Amakhala Game Reserve
Amakhala Game Reserve, nosorogi
Amakhala Game Reserve, nosorogi (Big 5)
Amakhala Game Reserve, bivol
Amakhala Game Reserve, bivol (Big 5)
Amakhala Game Reserve, slon in lev:)
Amakhala Game Reserve, slon in lev (Big 5)

Izmed vseh možnosti, ki jih ponujajo za nastanitev, smo se odločili za Woodbury Tented Camp, saj je njegova prednost, da je družinsko naravnan.

Kamp je sestavljen iz osmih velikih udobnih šotorov (glamping stil), vsak postavljen tako, da zagotavlja popolno intimo pred sosedi. Vsak šotor ima tudi veliko kopalnico, vročo vodo, električne odeje za mrzle večere ter idilično teraso za ogledovanje nočnega neba. Mi smo se odločili za družinski šotor, kar pomeni, dva ločena šotora za več udobja.

Woodbury Tented kamp je odličen družinski glamping
Woodbury Tented Camp je odličen družinski glamping
Prostorna notranjost šotora, Woodbury Tented Camp
Prostorna notranjost šotora ter darilna vrečka za našega mulca, Woodbury Tented Camp

Življenje v kampu je osredotočeno okrog glavnega jedilnega poslopja, z idlično veliko teraso, kjer med obedom lahko opazujete različne divje živali, ki se sprehajajo v dolini pod njo. Med posameznimi vodenimi ogledi pa se lahko namakate v bazenu in uživate na ležalnikih, medtem ko poslušate zvoke narave.

Središče dogajanja je zunanja terasa, kjer lahko opazujete živali
Središče dogajanja je zunanja terasa, kjer lahko opazujete živali, Woodbury Tented Camp
Med organizirami vožnjami je čas za skk v bazen, Woodbury Tented Camp
Med organizirami vožnjami je čas za skok v bazen, Woodbury Tented Camp
Po popoldanski vožnji je čas za vročo čokolado ob ognju:)
Po popoldanski vožnji je čas za vročo čokolado ob ognju:)

Paket nočitve pri njih vsebuje:

 • 2 vodena ogleda na dan (zgodnje jutranji ter popoldanski)
 • vsa hrana in pijača (tudi alkoholna!) ter prigrizki preko dneva

Strošek:

 • mi smo decembra ujeli akcijo “plačaš 2 nočitvi, dobiš 3” in plačali za celotno družino 1050 eur. Dodatno smo si privoščili še en nočni ogled, ki nas je prišel 50 eur. Dodatnih stroškov, razen nakupa spominčka, nismo imeli.
Pravi afriški žar, v objemu narave:) Woodbury Tented Camp
Pravi afriški žar, v objemu narave:) Woodbury Tented Camp

3. Koliko morajo biti stari otroci, da gredo lahko na safari

Večina vodenih ogledov zahteva starost 6 let. In obstaja seveda razlog za to. Otroci v starosti 6 let in več bi morali načeloma že mirno sedeti več ur v avtu, kar pa je pogoj za safari vožnjo. Med vožnjo namreč otroci ne smejo biti preglasni, morajo upoštevati navodila za varnost, zdržati brez wc-ja ipd.

Naš mulc je bil pri obisku safarija star 5 let in pol, vendar moram omeniti, da je res dobro vajen dolgih roadtrip potovanj in dokaj “poslušen”.

Priporočena starost otrok za safari je 6 let
Priporočena starost otrok za safari je 6 let

Vendar to ne pomeni, da če se nahajate v Afriki z mlajšimi otroci, izkušnja opazovanja živali ni mogoča. 2 – 5 letni otroci se lahko udeležijo samovodenih safarijev in opazovanja divjih živali na vodotokih. Ali obiščete z njimi enega izmed parkov, ki jih je na Garden Route res veliko (klikni na članek za več informacij)

4. Koliko dni potrebujete za safari z otroki

To je odvisno od destinacije. V Keniji, Tanzaniji, Bocvani in mnogih drugih afriških državah je namen celotnega potovanja pogosto le opazovanje živali. Naša družina je mnenja, da so takšna potovanja predolga in preveč “enolična” za majhne otroke (čeprav bi starša pa takoj šla na enega:)) Zato je Južna Afrika odlična destinacija za prvi safari, kjer lahko safari združimo z drugimi aktivnostmi in ogledi po državi.

Po naši izkušnji lahko rečemo, da je 3 do 4 dni safarija več kot dovolj (in tudi minimalno) za vsakega otroka, saj boste v tem času najverjetneje videli vse, kar vam park ponuja. Če lahko v svoje potovanje dodate opazovanje živali vsakih nekaj dni (Južna Afrika ponuja na svoji poti skozi Garden Route ali v okolici Cape Towna še veliko več drugačnih doživetij z živalmi), boste imeli veliko bolj sproščujoč in zabaven izlet.

Za pravo doživetje safarija si vzemite vsaj 3 dni
Za pravo doživetje safarija si vzemite vsaj 3 dni
Toliko boste namreč verjetno potrebovali, da boste videli vse, kar želite
Toliko boste namreč verjetno potrebovali, da boste videli vse, kar želite

5. Vodeni safari vs. safari v lastni režiji (s svojim vozilom)

Tudi v Južni Afriki sta na voljo obe možnosti safarija – vodeni ogledi ali vožnja skozi rezervat z lastnim vozilom. Npr. znani narodni park Kruger ali Addo lahko brez težav obiščete sami. Vendar priporočamo kot prvo safari izkušnjo voden safari ogled.

Vodiči bodo najbolje vedeli, kje se skrivajo živali
Vodiči bodo najbolje vedeli, kje se skrivajo živali

Prednosti vodenih safarijev:

 • Brez vožnje. Ni vam treba voziti in se osredotočati na cesto in tako je predvsem vam veliko bolj sproščujoče.
 • Boljša vidljivost. Sedite višje, ni oken, zato vse vidite bolje.
 • Znanje in strokovnost. Veliko se lahko naučite o afriških živalih od vodnikov safarijev. Prav tako vodniki vedo, kje in kdaj naj iščejo nekatere živali in jih pogosto vidijo veliko pred vami.
 • Komunikacija. Vodniki safarijev nenehno komunicirajo s svojimi kolegi in si izmenjujejo informacije ter vas tako lahko hitro pripeljejo v središče akcije.
Vodiči med seboj komunicirajo
Vodiči med seboj komunicirajo
 • Dostopnost. V nekaterih parkih lahko zasebna vozila vozijo samo po določenih cestah, vodeni ogledi pa imajo manj omejitev.
 • Piknik v afriški savani. Eden izmed lepših spominov iz safarija je bil piknik sredi afriške savane, kjer so nedaleč od nas malicale tudi žirafe:)
Piknik v afriški savani
Piknik v afriški savani, Amakhala Game Reserve
 • Nočne vožnje. Če želite slišati leve rjoveti ali videti, kako lovijo ponoči, boste morali rezervirati nočno vožnjo (seveda tudi v tem primeru ni nujno, da se to zgodi:))
 • Otroci so bolj zagnani in navdušeni. Otroci se lažje vključijo in celotna izkušnja safarija v odprtem džipu jim je bolj zanimiva. Ponudite otrokom dober daljnogled in se igrajte igro, kdo vidi prej žival:)
Safari bo otrokom nepozabna izkušnja, preverjeno!
Safari bo otrokom nepozabna izkušnja, preverjeno!

6. Praktični nasveti za safari z otroki

 • Bodite odprti in prilagodljivi. Vsak safari je edinstven in zato nepredvidljiv, zato pustite kontrolo doma:). Včasih ne boste videli veliko, včasih več kot pričakujete, včasih bo vožnja traja dlje, včasih bo cesta precej luknjasta in vožnja groba:). Bodite pripravljeni na toplo in hladno, za veter ali sonce, za komarje in muhe. Vse to pa bo poplačano, ko boste zagledali eno izmed divjih živali, ki ste jih do tedaj z otroki gledali le v knjigah ali na televiziji!
 • Upoštevajte pravila za varnost. Ostanite v svojem avtomobilu ves čas, pravila v parkih so tam z dobrim razlogom. Ne vstajajte s sedeža, ne deljate hrupa, držite roke in kamero v avtu, ne hodite preblizu slonom, nikoli ne bodite med povodnim konjem in vodo…in podobno:) vsa ta pravila vam bodo povedali v izbranem rezervatu in vsa so tam le za vašo varnost. Tudi vodiči zelo dobro poznajo obnašanje živali in še pravočasno odidejo, če zaslutijo, da živali ni všeč, da ste blizu. Nam se je to zgodilo pri enem slonu, mulc se še vedno spomni, kako je bil nejevoljen:)
 • Sprašujte. Večina vodnikov safarija veliko ve in vas lahko marsikaj novega nauči o živalih ter njihovem vedenju. Mi smo imeli srečo z našim vodnikom Jasonom, ki je bil pravi srčni ljubitelj živali in je potrpežljivo odgovarjal na vsa naša vprašanja.
 • Prosite vodiča, da se ustavi. Mislite, da vidite nekaj v daljavi, vendar niste prepričani ali pa želite še eno sliko zebre? Ne bojte se zaustaviti vozila – vodniki so tam, da vam dajo najboljše izkušnje s safarija.
Ko se ustavimo in potrpežljivo počakamo, doživimo najlepše
Ko se ustavimo in potrpežljivo počakamo, doživimo najlepše
 • Slikajte, slikajte, slikajte. Prvič, ko vidite zebro, boste verjetno naredili 25 slik, naslednjič 10, do konca safarija pa jo boste komaj opazili:). Slike lahko vedno izbrišete in pustite le najboljše, levinje pa mogoče na naslednji vožnji ne boste več videli oziroma ne boste imeli možnosti za boljši posnetek.
Ne skoparite s slikami na safariju!
Ne skoparite s slikami na safariju!
 • Oblačila. Na safariju je lahko zelo hladno ali vroče, zato bodite pripravljeni na oboje, vedno. Vedno se oblecite v plasteh. Nosite udobna oblačila, najbolje v nevtralnih barvah, nič pa ni hudega, če imate bolj živahne barve. Če boste za potovanje v Afriko morali kupiti nekaj novega, pojdite na nevtralne barve. V nasprotnem primeru spakirajte tisto, kar imate. Svetujemo, da nosite zaprto obutev, sicer vas bo zeblo v noge v odprtem vozilu zjutraj ali zvečer. Večina vodenih ogledov tudi nudi dodatne deke v vozilih (verjemite, da vam bodo še kako prav prišle!).
 • Kaj, če mora otrok med vožnjo na wc? Na nekaterih področjih je to lahko problem, ja. Prepričajte se, da gre celotna družina na WC pred odhodom. In vedno, ko vodnik naredi postanek, saj je tam zagotovo varno. Se pa je nam zgodilo z našim 5 letnikom, da ga je močno tiščalo ravno, ko smo navdušeno opazovali geparde med njihovim lovom. Ni imel druge kot potrpeti, da smo se odmaknili v varno razdaljo, kjer ni bil na vidiku in dosegu gepardov. Vendar ne pozabite, da so lahko živali zelo dobro kamuflirane v naravi, zato se poskusite izogibati toaletnim postankom med vožnjo.

7. Obvezna oprema za safari z otroki

 • Fotoaparat. Vzemite najboljši fotoaparat, ki ga imate in najboljši objektiv, ki si ga lahko privoščite. S pametnim telefonom žal ne boste posneli najlepših slik živali. Verjemite temu nasvetu, saj ga mi nismo vzeli in nam je bilo še kako žal! Spakirajte vsaj 50% več pomnilniških kartic kot za druga potovanja s podobnim trajanjem. Vzemite dodatne baterije in jih polnite vsakič, ko lahko ter ne pozabite na stojalo.
Preberite si 7 razlogov, zakaj bi vsaka družina, ki rada potuje, morala imeti s seboj tudi fotoaparat
Brez dobrega fotoparata take fotografije ne bodo mogoče
Brez dobrega fotoparata take fotografije ne bodo mogoče
 • Električni adapterji. Pred odhodom preverite katerega potrebujete.
 • Daljnogled. Ne morete iti na safari brez daljnogleda. No, lahko, vendar je bolj zabavno in zanimivo, če ga imate s seboj. Če ga nimate, vprašajte vašega vodiča, če vam ga lahko posodi.
 • Repelent proti komarjem
 • Sončna očala ter pokrivalo za sonce
 • Majhen nahrbtnik, ki je zelo priročen za shranjevanje vseh vaših stvari med dolgimi safari vožnjami. Poskrbite, da se bo lahko dobro zaprl. Mi uporabljamo nahrbtnik znamke Fjällraven.
 • Pitna voda in lahki prigrizki. Vedno morate imeti nekaj pitne vode s seboj. Organizirane vožnje imajo s seboj ponavadi vodo in druge pijače ter prigrizke, vendar boste morali počakati na postanek, zato je bolj primerno, če imate svoje, še posebej, če potujete z otroki.
 • Svetilka
 • Komplet za prvo pomoč, zdravila in dobro potovalno zavarovanje so bistvenega pomena za vsako potovanje v Afriko. Če ste nagnjeni k potovalni slabosti, boste morda želeli vzeti nekaj zdravil z vami. Afriške ceste so resnično neravne. Vedno vzemite zdravila proti driski in se prepričajte, da imate vsa potrebna cepljenja. Preverite tudi malaričnost območja, kamor potujete.
Safari je izjemna izkušnja za otroke in se že veselimo ponovnega doživetja
Safari je izjemna izkušnja za otroke in se že veselimo ponovnega doživetja
Dobro jutro Amakhala:)
Dobro jutro Amakhala:)
in lahko noč:)
in lahko noč:)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih na potovanju doživela s svojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.