Adrenalinski raj sredi gozda – z mulci v družinski park Stari Vrh

3

Pri izbiranju aktivnosti za preživljanje prostega časa skušajo družine z mulci (in tiste z več njih) balansirati in tako ustreči vsem članom, kar pa ni vedno lahko. Še posebej, če so interesi ali starost mulcev različne. A družinski park na Starem Vrhu prav gotovo ne sodi sem, saj zagotavlja zabavo za vso družino – neustrašne mulce, ki komaj čakajo, da pričnejo s premagovanjem prog, ter bolj ali manj pogumne starše, ki svojim mulcem z nekoliko tresočimi nogami sledijo.

Nenazadnje pa bodo na svežem zraku, v objemu gozda uživali tudi dojenčki in malčki, ki bodo prizorišče lahko izkoristili za igro na prostem ali na lično izdelanih lesenih igralih.

 • Lokacija: Zapreval 5, Poljane nad Škofjo Loko
 • Spletna stran za več info: www. druzinskipark.si
 • Primeren čas obiska: pomlad, poletje, jesen. Odpiralni čas je dostopen tukaj.
 • Primerno za vreme: suho vreme (v času slabega vremena oz. dežja je park zaprt)
 • Priporočen čas obiska: karta je veljavna 1,5h, a je v dogovoru z inštruktorjem vredno ostati vsako minutko dlje!
 • Primerno za otroke: vse starosti (park bodo lahko koristili starejši od 2. let, mlajši pa bodo uživali v sprehajanju ali igranju na svežem zraku).
 • Primerno za starše: DA (in zelo bodo uživali:))
 • Primerno za vozičkarje: ne oz. le delno (priporočamo uporabo nosilke pri dojenčkih in malčkih, ki še ne hodijo).
 • Parkiranje: velik travnik, zraven družinskega parka, tik pod zgornjo postajo sedežnice Stari Vrh.
 • Oprema: priporočamo lahko pohodno obutev, rezervne dolge rokave (za vsak slučaj tudi poleti, ker so temperature nekoliko nižje), vodo in malico za male plezalce, pršilo proti komarjem.

Vstopnina:

 • otroci 2-6 let (otroška proga): 8 eur
 • otroci 6-15 let (celoten park): 14 eur
 • odrasli (nad 16 let): 18 eur
 • družinska vstopnica (2 odrasla, 1 otrok do 15 let): 40eur (dodaten otrok do 15.leta: 8 eur)

Spremljevalci imajo prost vstop.

V čem bodo mulci najbolj uživali?

1. Po gozdu speljane proge

Park nudi 6 prog različnih težavnosti, ki so poimenovane z različnimi barvami in lepo označene. Najlažja, rumena , je primerna že za mulce od 2. let naprej. Težavnost se nato stopnjuje, prav tako višina, na kateri so postavljene proge. Za vse dileme in nasvete ter za celotno spremljanje dogajanja v parku so prisotni inštruktorji, ki na začetku vse obiskovalce vodijo čez začetno 5 – minutno mini šolo uporabe varnostnih pasov in obnašanja na progah.

Proge si sledijo od lahkih do višinsko in težavnostno zahtevnejših.

Proge so narejene kot super kombinacija plezanja, premagovanja ovir, zabavnih elementov (skiro, sani,..) in spustov po zip-line. Za varnost je v celoti poskrbljeno z varnostnimi pasovi in sistemom saferoller, ki ga mulci brez težav takoj osvojijo. Različne težavnosti prinesejo precejšnjo dozo adrenalina, a naš mulc je brez obotavljanja užival na vseh progah.

2. Otroška proga in lesena igrala sredi gozda

Mlajše mulčke bo zaposlila predvsem najlažja, rumena  proga, kjer varovanje ni potrebno, in lična lesena hiška. Tudi na tej progi so aktivnosti razporejene v premagovanje lažjih ovir, hojo po mreži in prilagojen zip-line, a je vse le rahlo odmaknjeno od tal in zato varno za najmlajše. Naš mlajši mulc pa je užival tudi ob prijetno urejenem “piknik” prostoru, z lesenimi mizicami in stolčki, ki jih je uporabljal za plezanje.

Naš mlajši mulc je bil za rumeno progo še malenkost majhen, a se je vseeno veselo sprehajal naokoli in gledal malo starejše pri plezanju.
Tudi piknik kotiček je lepo urejen in ta del je bil našemu mulčku najbolj všeč.

3. Plezalna stena

Del parka predstavlja tudi 8 metrov visoka plezalna stena, ki smo jo mi s pridom uporabljali. Primerna je tako za začetnike kot tudi za mulce, ki so nekoliko bolj vešči plezanja. Za varnost je v celoti poskrbljeno, tako pri plezanju kot pri spustu. Omogoča pa tudi sočasno plezanje dveh plezalcev, kaj se lahko izkoristi za tekmo.

4. Prosti pad “Quick jump”

Za mulce, ki se višine ne bojijo, pa tudi tiste, ki bi si želeli strah premagati, se zraven plezalne stene nahaja 10 metrov visok podest, s katerega lahko mulci skočijo in vsaj za trenutek doživijo prosti pad. Sistem varovanja po treh metrih padec upočasni, tako da mulci nato počasi prispejo do tal. Vsekakor pa zadeva poskrbi za višji nivo adrenalina – tako za mulce, ki stojijo na podesti in se pripravljajo na skok, kot tudi za starše spodaj :).

5. Zip-line

Ena izmed prog, šesta, rdeča proga, je skoraj v celoti sestavljena iz zip-line, ki ga v delu dopolnjujejo dodatne ovire. Nam je bil ta del skorajda najljubši, saj ob prvotnem premagovanju strahu (pri starših, ne pri mulcu!) omogoča veliko užitkov praktično med krošnjami. Proga se namreč nahaja kar 15 metrov nad tlemi, a mulci ob drvenju med drevesi kmalu pozabijo na ta del. Mi smo spust kar nekaj krat ponovili in bi ga z veseljem še, če nas ne bi čakal še naš mlajši mulc.

Na rdeči progi je zelo uživala celotna družina, večkrat 🙂

6. Osvajanje novih mejnikov in učenje varovanja

Poleg zabave, ki jo družinski park nedvomno nudi celotni družini, pa smo, vsaj mi, doživeli še nekaj drugega. Naš mulc je sicer po naravi precej pogumen, a varnost je pri nas vedno na prvem mestu. Tokrat pa je bil tudi on zelo ponosen, da je osvojil novo znanje varovanja oz. je praktično sam (po začetni šoli) skrbel, da je na progah potekalo vse tako kot mora.

Pa tudi mulci, ki se morda na čase prestrašijo višine, imajo možnost, da znanje plezanja in nove proge osvajajo postopoma, saj so začetni deli resnično lahki. V kolikor uspejo premagati strah, so vsekakor nagrajeni s super adnenalinskim dnevom, ki jim bo še dolgo ostal v spominu.

Premagovanje strahu pri mulcu ni bilo potrebno, a je bil vseeno nadvse ponosen, da lahko sam upravlja s svojim varnostnim pasom, tudi na precejšnji višini.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v kometar.