9 razlogov ZA družinski roadtrip po Maroku in 3 proti

0
S kamelo po Sahari je zagotovo posebno doživetje (Maroko z otrokom)

Ni ga lepšega časa za popotovanje po Maroku kot za 1. maj. Sneg v Atlasu se počasi tali, puščava in Marakeš še nista prevroča, na obali Atlantika pa lahko že doživite kopalni dan, če ste bolj “vroče” sorte :). Težko si je zamisliti boljši način družinskega potovanja po tej raznoliki državi, kot z najetim avtomobilom. Celotna dežela se kopa v čudovitih barvah maka (iz Marakeša v Ouarzazat), sivke (od Casablace do Feza) in vrtnic (od Ouarzazata do soteske Todra). Še tako zahtevni mulci pa bodo fascinirani nad kamelami v puščavi, oslovskimi vpregami na podeželju in medinami znanih mest, makaki okrog slapov Ouzoud in kačami na slavnem Jemaa El-Fnaa v Marakešu.

Spoznavanje raznolikih živali na poti po Maroku
Spoznavanje raznolikih živali na poti po Maroku

Destinacija: Maroko

Čas potovanja: prvomajske počitnice 2015

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otroka: 2,5 leta

Primerno za: če boste potovali po mestih je Maroko primeren za dojenčke, ki še ne raziskujejo samostojno in malčke, ki že razumejo, da vsaka stvar ni za v usta 🙂 Zaradi razgibanega terena v naravi in neurejenih ulic v mestih, priporočamo da za najmlajše s seboj vzamete tudi nosilko.

Mlajše otroke boste po mestih verjetno veliko nosili - priporočamo nosilko
Mlajše otroke boste po mestih verjetno veliko nosili – priporočamo nosilko

Raj za: ljubitelje kulture, pisanih mest, raznolike pokrajine, čudovite narave, odlične hrane in prostranih plaž ob Atlantskem oceanu.

Časovna razlika: +1 h

Pot do letališča: z avtom iz Ljubljane do Benetk, kjer smo parkirali na parkirišču Marco Polo.

Let: direktni iz Benetk do Casablanke z dubajskim nizkocenovcem Air Arabia. Preverite tudi Ryan Air iz Trevisa v Marakeš ali iz Bergama do Feza.

Namestitev: Namestitve smo bookirali sproti, saj sva pred tem z možem v Maroku bila že večkrat. Verjetno bi jih za prvič rezervirala pred odhodom prek bookinga, saj se marsikaj lepega in ugodnega najde ravno tam. Priporočamo spanje v Riadih, to so tradicionalne maroške hiše, preurejene v prenočišča, kjer vam navadno postrežejo tudi s slastnim maroškim zajtrkom. Ne glede na to kako hektična je okolica zgradbe, boste na notranjem vrtu zagotovo našli svoj mir.

Rentacar:  Rentacar smo rezervirali za ves čas potovanja. Prevzeli in vrnili smo smo ga na letališču v Casablanci. Ker nismo imeli v načrtu nobenih off road poti, smo najeli preprost, mali avto. V primeru, da načrtujete bolj zahtevne poti, čez Atlas in v Saharo pa se pozanimajte o najemu 4×4 vozila.

Za večino cest ne potrebujete 4x4. Če bo vaša pot bolj avanturistična in boste prečili Atlas, pa razmislite o najemu močnejšega avtomobila
Za večino cest ne potrebujete 4×4. Če bo vaša pot bolj avanturistična in boste prečili Atlas, pa razmislite o najemu močnejšega avtomobila

Priporočilo za vožnjo po Maroku: Upoštevajte omejitve hitrosti in dosledno upoštevajte prometne predpise. Na naši 10-dnevni vožnji smo imeli dve bližnji srečanji s policisti. Prvi nam je za prehitro vožnjo po hitri cesti do Feza pogledal čez prste, po tem ko smo obljubili, da bomo mulcu kupili ekstra sladoled. Drugo srečanje ni bilo tako prijetno. Tokrat nas je ustavil policist, ki je opravljal kontrolo na eni izmed vstopnih točk, pred mestom Essouira. Plačali smo kazen, ker odrasel potnik na zadnjem sedežu ni bil pripet z varnostnim pasom.

Budget:

  • prevoz z avtom: gorivo LJ – Benetke (v vsako smer cca 250 km)
  • najem parkirišča Marco Polo v Benetkah za 10 dni: 45 €
  • letalske vozovnice (Air Arabia): 200 €/ odraslo osebo
  • namestitve za 2 odrasli osebi in otroka: 20 – 50 €/ noč
  • najem avtomobila za 10 dni (http://www.rentalcars.com/en/): 250€ s polnim zavarovanjem
  • cene hrane in ostalih živil so v Maroku nižje.

Vreme: z možem sva Maroko v času prvega maja obiskala že večkrat. In doživela vse od snega v Atlasu do 40 stopinj v Markakešu in seveda vse vmes. Priporočam čebulno oblačenje od kopalk do vetrovke in debelejšega puloverja za zvečer. Pa ne pozabite kopalk in japank 🙂

V Maroku vam bo zelo prav prišlo "čebulno" oblačenje
V Maroku vam bo zelo prav prišlo “čebulno” oblačenje (Essouira)

Naša pot po Maroku (priporočen čas 7 – 10 dni)

Ker sva z možem pred tem že bila v Maroku, smo na tokratnem družinskem popotovanju naredili le del “maroškega klasičnega roadtripa”. Če se boste v Maroko odpravili prvič ali pa imate manj časa za obisk, si spodaj oglejte nasvet za priporočeno pot za roadtrip po Maroku.

Na mojo željo smo se iz letališča odpravili proti Fezu, kjer smo prespali in nato obiskali slapove Ouzoud. Na poti proti Essouiri pa smo se v Marakešu, ki je nama kljub kaosu in poplavi vsiljivih prodajalcev in množici turistov še vedno najljubše mesto v Maroku. Do Casablance smo se odpravili po daljši poti, ob obali in se ustavili v mestu Safi in El Jadida. Krog smo zaključili z ogledom znamenite mošeje Hassana II v Casablanci in se od tam odpravili na letališče.

Morroco road trip 1

 

Priporočena pot za roadtrip po Maroku (14 dni)

Če imate vsaj 14 dni časa in mulce, ki zdržijo dolge vožnje in jim ni problem vsak dan spati v drugem prenočišču, potem priporočamo krožno vožnjo iz Casablance, proti Fezu, od tam prek Erraschidie do puščave v Merzougi, kjer obvezno prespite vsaj eno noč v šotorih v puščavi Erg Chebbi. Iz Merzuge proti soteski Todre, mimo doline vrtnic do Ouarzazata. Od tam čez prelaz Tizi N’Tichka do Marakeša ali pa naredite ovinek do slapov Ouzoud. Iz Marakeša se lahko odpravite do obale ali pa nazaj prosti Casablanci. Glede na razpoložljiv čas in želje do bolj razvitega Agadirja ali pa do bolj sproščene Essouire. Od tam se lahko do Casablance vrnete prek krajše poti.

Morroco road trip 2

 

Priporočena pot za roadtrip po Maroku (7 dni)

Če imate za ogled Maroka približno en teden, potem priporočamo, da izpustite Casablanco in Fez. Če je možnost letite do Marakeša, od tam se odpravite do Ouarzazata in naprej mimo soteske Todra do Merzouge, kjer prespite eno noč v puščavi. Nazaj se vrnete prek Ouarzazata do Marakeša ali pa se odpravite od tam na obalo do Agadirja in prek Essouire nazaj do Marakeša. V enem tednu boste tako občutili utrip medine v Marakešu, občudovali čudovit naravo in berberske vasi v okolici Ouarzazata, prespali v Sahari in za konec dan ali dva preživeli na obali Atlantika.

Postanek v oazi na poti do Ouarzazata
Postanek v oazi na poti do Ouarzazata
Berberski otroci pasejo koze
Berberski otroci pasejo koze
Zakaj bi ponovili road trip po Maroku?

1. Raznolika in osupljiva pokrajina

V dobrem tednu potovanja lahko mucem predstavite puščavo, neskončno obalo Atlantika in gorati Atlas. Vmes pa se boste vozili po zavitih cestah mimo starodavnih mest in oaz. Kaj je lepšega in bolj uporabnega kot učne ure geografije v živo 🙂

Znameniti ovinki v dolini reke Dades (z otrokom po Maroku)
Znameniti ovinki v dolini reke Dades (Maroko z otrokom)
Pogled na berbersko vasico v Atlasu
Pogled na berbersko vasico v Atlasu
Oaza - Maroko z otrokom
Oaza – Maroko z otrokom

2. Življenje v mestih kot nekoč

Če si vaši otroci radi ogledajo zgodovinske oddaje, je Maroko kot nalašč za njih. Tam boste imeli priložnost videti življenje v medini, kot je nekoč bilo. In kar je najlepše, da kovačije, usnjarne in brivnice niso samo kulisa za turiste, ampak ljudje dejansko še dan danes živijo na ta način. Priporočamo, da se skupaj z mulci izgubite v medini Marakeša ali Feza.

Tradicionalna obdelava in barvanje usnja v Fezu (Maroko z otrokom)
Tradicionalna obdelava in barvanje usnja v Fezu (Maroko z otrokom)
Če imate brado si v Maroku obvezno privoščite obisk brivca
Če imate brado si v Maroku obvezno privoščite obisk brivca
Utrinek iz medine, Marakeš
Utrinek iz medine, Marakeš
Znotraj obzidja Maroških mest se nahaja medina, ki je prepredena z uličicami in oboki (Marakeš)
Znotraj obzidja Maroških mest se nahaja medina, ki je prepredena z uličicami in oboki (Marakeš)

Nam sta še posebej v lepem spominu ostali mesti Marakeš in Essouira.

Utrinek iz Essouire
Utrinek iz Essouire
Znameniti Jemal el Fna v Marakešu
Znameniti Jemal el Fna v Marakešu
Safi, Maroko
Prodajalne kermike v mestu Safi, Marok0

3. Maroška kulinarika

Maroška kulinarika je bogata in odraža lokalne posebnosti. Na obali boste jedli morsko, v notranjosti bolj mesno. Povsod pa bo veliko slastne zelenjave in okusnih oreščkov ter stročnic. Mi smo ljubitelji Maroške juhe, na osnovi čičerike – harire in tajinov vseh velikosti in okusov. Vseh vrst. Še najrajši imamo tiste iz ulice, ki so se cmarili par ur. V večini restavracij za turiste vam namreč hrano le postrežejo v ličnih posodicah. Vendar to ni to. Če imate možnost, naročite tistega, ki so ga na ognju kuhali vsaj 3-4 ure. Enako velja za kuskus.

Tajin in metin čaj - popolna Maroška večerja
Tajin in metin čaj – popolna Maroška večerja
Ljubitelji raznovrstne zelenjave bodo v Maroku zagotovo prišli na svoj račun
Ljubitelji raznovrstne zelenjave bodo v Maroku zagotovo prišli na svoj račun
Maroški zajtrk je nabadno sestavljen iz marmelade, medu, svežega pomarančnega soka in posebnih palačink
Maroški zajtrk je navadno sestavljen iz marmelade, medu, svežega pomarančnega soka in posebnih palačink ali kruha

Poleg tajina ne morete it mimo sveže stisnjenega pomarančnega soka. Še najbolj voden in najdražji  bo tisti na Jemal El Fna v Marakešu, vendar je vreden tistih nekaj centov že zaradi zabavnega (ali vsiljivega) vabljenja prodajalcev.

Privoščite si kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka (Jemal el Fna, Marakeš)
Privoščite si kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka (Jemal el Fna, Marakeš)

4. Maroška kultura je izredno bogata

Maroška kultura je bogata in ravno dovolj drugačna od naše, da boste začutili utrip in vonj oddaljene dežele. Prevladuje arabski vpliv, ki se meša s tradicijo berberov in skrivnostnimi puščavskimi osvajalci – Tuaregi. Vsi pa imajo izredno dobro razvite pogajalske sposobnosti. Še najbolj vsiljivi so prodajalci v Marakešu, tako da če želite vseeno v miru kupiti kak spominek za domov, priporočamo da to v miru opravite v Essouiri ali v kakšnem podobno manjšem mestu.

Barve in vzorci Maroka
Barve in vzorci Maroka
Barve Maroka
Barve Maroka
Utrinek iz Sahare
Utrinek iz Sahare, Maroko

5. Spanje kot v 1001 noči

Priporočamo spanje v stilu tisoč in ene noči v enem izmed tradicionalnih Maroških Riadov. Ti imajo navadno široke zidove, v sredini pa vrt. V okolici Ourzazata je ogromno Kasbahov – trdnjav spremenjenih v prenočišča. Če imate srečo, lahko za dobro ceno dobite tudi takega z bazenom. To pa je ponavadi tisto, kar bo še tako zahtevnega in od vožnje utrujenega mulca spravilo v dobro voljo 🙂

Privoščite si krepčilen spanec v stilu 1001 noči )z otrokom po Maroku)
Privoščite si krepčilen spanec v stilu 1001 noči (Maroko z otrokom)
Nekateri riadi imajo znotraj obzidja tudi bazen  (Maroko z otrokom)
Nekateri riadi imajo znotraj obzidja tudi bazen (Maroko z otrokom)

 

6. Maroko je cenovno dostopen

Maroko je cenovno dostopen, kar pomeni da lahko za relativno ugodno ceno letalskih vozovnic iz okoliških letališč in z nizkimi cenami nočitev, v kratkem času doživite čar te čaroben dežele, ne da bi za to zapravili gore denarja ali vzeli kredit. Po drugi strani pa je to tudi dežela, kjer za ceno naših storitev marsikje uživate na visokem nivoju. Ne bodite pa presenečeni, če bosta v turističnih predelih Marakeša in Casablance čaj in sladica dražja kot doma.

Zajtrk v puščavi
Zajtrk pred šotorom v puščavi

7. Maroko je varna država

Maroko je varna država, še posebej smo to občutili izven večjih mest, kjer načeloma vrat sploh ne zaklepajo. Vsekakor pa morate biti bistveno bolj pozorni na žeparje na ozkih ulicah medine v Marakešu, Fezu ali Casablanci. Poleg tega so Maročani nori na otroke, kar pomeni, da bodo vaši otroci vedno v središču pozornosti, vaša družina pa praviloma lepo sprejeta. Zdravstvena oskrba je v večjih mestih zagotovljena, v odročnejših vasicah pa imajo domačini le redko dostop do zdravnikov.

Petčlanska Francoska družina na počitnicah v Marakešu
Petčlanska Francoska družina na počitnicah v Marakešu
Bližnje srečanje z makaki v okolici slapov Ouzoud v Maroku
Bližnje srečanje z makaki v okolici slapov Ouzoud v Maroku

8. Potovanje lahko združite z aktivnimi počitnicami

Če vam čas dopušča, lahko ogled Maroka združite z raznimi športnimi aktivnostmi. Tukaj so naši trije predlogi:

Pohodništvo: nekaj lažjih pohodov lahko naredite okrog slapov Ouzoud (cca 2h hoda z 2 letnim mulcem) ali v okolici soteske Todra. Ljubitelji bolj resnega pohodništva pa naj na svoj program obvezno dodajo tudi izlet v Atlaško gorovje. Izhodišče tako za obisk manj zahtevnih tur kot najvišje gore severne Afrike, Toubkal je kraj Imil. Tam lahko za ugodno ceno najamete vodiča, ki vam organizira od enodnevnih pa do več dnevnih pohodov čez Atlas.

Raziskovanje čudovite maroške narave z otrokom
Raziskovanje čudovite maroške narave z otrokom
Okolica največjega maroškega slapu - Ouzoud je primerna za pohod po čudoviti naravi
Okolica največjega maroškega slapu – Ouzoud je primerna za pohod po čudoviti naravi

Srfanje: najbolj znano srfaško mestece je zagotovo Taghazout, ni pa edino za spoznavanje z deskanjem na valovih.

Windsurfing in Kitesurfing: najbolj znani spoti so v okolice Essouire. V nasprotju s srfanjem na valovih, niso najbolj primerni za začetnike. So pa toliko bolj zabavni za vse, ki imajo že nekaj znanja.

Essouira je idealno mesto za aktivne počitnice ob Atlantiku
Essouira je idealno mesto za aktivne počitnice ob Atlantiku

9. Road trip lahko zaključite s počitkom ob Atlantiku

Po razgibani vožnji si vzemite nekaj dni za počitek ob Atlantiku. Mi smo zaradi windsurfanja nekaj časa preživeli v Essouiri, kar pa ne svetujem sovražnikom vetra 🙂 Morje je bilo vedno mrzlo, ampak če ne piha in sije sonce se lahko pogumni tudi osvežijo v morju. Med nje spada tudi naš mulc. Če želite malo bolj pristno izkušnjo plaže, pa se iz Essouire odpravite do Sidi Koukija in s privoščite čaj z razgledom na ocean

Za bolj pogumne mulce bo Atlantik ravno prav topel :)
Za bolj pogumne mulce bo Atlantik ravno prav topel 🙂

Ljubitelji srfanja prisegajo na Taghazout, tisti, ki si želijo malo bolj urejene resorte pa se bodo ustavili v Agadirju. Mi pa priporočamo, da vsaj del vožnje nameniti kateri od obalnih cest 🙂

Kaj bi nas odvrnilo od ponovnega družinskega road tripa po Maroku?

1. Velike razdalje med mesti in dolgotrajne vožnje med zanimivimi kraji

Zagotovo je ena od reči, ki vas lahko odvrne od takega roadtripa dolge vožnje in neurejene ceste. Razmislite o taki poti, še posebej, če vaši otroci težko prenašajo dolgo vožnjo in imajo med vožnjo pogoste slabosti. V tem primeru se lahko vaše počitnice spremenijo v nočno moro, saj se boste težko premagovali tovrstne razdalje. Tudi, če so vaši otroci vajeni vožnje, si ne zadajte preoptimističnega plana, saj se kmalu izkaže, da 100 km na zemljevidu lahko pomeni tudi 4 ure vožnje v realnosti.

Igra maroških otrok na trgu
Igra maroških otrok na trgu (Maroko z otrokom)

 

2. Umazanija v večjih mestih

Če vaši malčki še niso sposobni upoštevati osnovnih higienskih načel, se še vedno plazijo, vsega dotikajo in radi dajejo roke v usta, potem boste v večjih mestih zagotovo imeli veliko dela s preprečevanjem morebitnih okužb. Namreč mesta zaradi umazanije in gneče res niso prijazna do malih raziskovalcev. Našega 2,5 letnika smo zato veliko nosili “štuparama”, saj je bil takrat že prevelik za voziček in prehiter za lovit po zavitih ulicah medine 🙂

Raziskovanje Marakeša na očkovem hrbtu (z otrokom po Maroku)
Raziskovanje Marakeša na očkovem hrbtu (Maroko z otrokom)

3. Določene aktivnosti. kot so s kamelami po puščavi, pohodništvo po Atlasu in učenje surfaja na Atlantiku, mogoče bolj primerne za otroke starejše od 6 let.

 

 

 Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime