8 razlogov zakaj je Kostarika primerna za potovanje z majhnimi otroki

3
Če ste tudi vi eni izmed tistih, ki že v času nosečnosti iščete letalske karte za naslednjo družinsko potovanje, potem je Kostarika zagotovo država, ki jo morate dodati na vaš “bucket list”.

Letos spomladi smo se s šestmesečnim dojenčkom in petletnikom odpravili na tritedenski potep po tej čudoviti Srednjeameriški državi, ki se že vrsto let ravna po smernicah trajnostnega turizma. V prvi vrsti smo iskali destinacijo z lepo naravo in možnostmi ogleda živali v naravnem okolju, hkrati pa možnost aktivnega oddiha. Tokrat delimo z vami razloge, zakaj smo se za prvo potovanje z novim družinskim članom odločili ravno za to državo. V naslednjih tednih pa sledi prispevek kaj vse smo na poti doživeli.
Kostarika je super dežela za potovanje z dojenčkom
Kostarika je odlična dežela za prvo potovanje z dojenčkom
Zakaj smo se odločili za družinsko potovanje na Kostariko?

 

1. Kostarika je izredno urejena in varna država. Z razliko od sosede Nikaragve in Paname se že vrsto let ravna po smernicah trajnostnega turizma, tako da so vsi Nacionalni parki in ostala naravna območja, ki smo jih obiskali, izredno lepo urejena. Država je tesno povezana z ZDA, zato je tudi turistična ponudba prilagojena številnim ameriškim turistom. Večino naravnih znamenitosti je lahko dostopnih in zavarovanih. K urejenosti pripomore tudi dejstvo, da je večina naravnih znamenitosti plačljivih in da domačini znajo zaračunati vstopnino v višini 10$ in več tudi za najmanjši slap, ki ga boste slučajno odkrili ob poti.
Večina stvari na Kostariki je plačljivih
Večina ogledov na Kostariki je plačljivih, z nekaj sreče pa boste našli tudi kak brezplačen ogled
Ogled slapa v La Fortuni, Kostarika
Ogled slapa v La Fortuni, Kostarika
2. Kostarika je raj za ljubitelje narave in opazovanja živali v divjini. Približno 25% njene površine je del enega izmed 26 nacionalnih parkov. Na relativno majhnem ozemlju pa je zastopane kar 5% svetovne biotske razvrstnosti. Na Kostariki boste vsekakor na račun prišli ljubitelji živali. Priporočamo ogled tako v divjini (posebej popularni so nočni ogledi), kot tudi obisk katerega izmed centrov za rešene živali. Mi smo obiskali Jaguar rescue center, ki ga priporočamo vsem, ki boste v bližini Puerto Vijea.
Čudovita tarantela, ki smo jo srečali na ogledu gozda v oblakih - Monteverde
Čudovita tarantela, ki smo jo srečali na ogledu gozda v oblakih – Monteverde
Ogled klinike za rešene živali, Jaguar rescue center, Kostarika
Ogled klinike za rešene živali, Jaguar rescue center, Kostarika
3. Kostarika je raj za družine. Turistična ponudba je raznolika in prilagojena družinam. Tudi v hostlih in prenočiščih nižje kategorije boste zelo verjetno našli posteljico za otroke, v restavracijah pa so velikokrat imeli na voljo otroški stol. V vseh športnih agencijah so se maksimalno potrudili, da so uskladili vse člane družine, tako da smo imeli vsi nekaj od dneva.
Raznolika ponudba terem za celo družino pod vulkanom Arenal, La Fortuna
Raznolika ponudba term za celo družino pod vulkanom Arenal (La Fortuna, Kostarika)
4. Voda je pitna, trgovine pa dobro založene. V hostlih in družinskih hotelih imajo velikokrat na voljo skupno kuhinjo, kjer lahko pripravite preproste obroke, kar nam je še posebej ustrezalo, ker smo potovali z dojenčkom, ki je šele dobro spoznaval gosto hrano. V vseh krajih, kjer smo bivali, smo v trgovini našli osnovna živila in tako poskrbeli za zdrav in svež obrok za dojenčka. Že v naprej pripravljeno kašico je jedel samo na letalu, drugače pa smo vsak dan poskrbeli za njegovo uravnoteženo prehrano. Pitna voda je prednost predvsem pri tuširanju, saj dojenčki in otroci velikokrat pri umivanju nehote spijejo nekaj vode. Če je voda pitna, je manjša verjetnost da se z vodo okužijo.
Založen otroški oddelek v supermarketu na Kosatriki
Založen otroški oddelek v supermarketu na Kosatriki
Priprava svežega obroka za dojenčka v letni kuhinji manjšega hotela v Samari, Kostarika
Priprava svežega obroka za dojenčka v letni kuhinji manjšega hotela v Samari, Kostarika
5. Za obisk Kostarike ne potrebuješ nobenih tablet proti malariji ali dodatnih cepljenj. K občutku varnosti pripomore tudi razvit sistem privatne zdravstvene oskrbe. Na našo srečo se z njim nismo srečali, vendar smo po pogovorih z drugimi družinami izvedeli, da je oskrba na visokem nivoju.
6. Kostarika je raj za ljubitelje adrenalina. Med drugim je Kostarika zibelka Zipline. Popularni pa so tudi bungie jumping in njegove izpeljanke, saj ponudniki kar tekmujejo med seboj, kateri bo iznašel novo adrenalinsko pogrutavščino. Priljubljeni so tudi surfanje, trekingi po visečih mostovih in rafting. Večino aktivnosti je prilagojenih družinam in zagotovo bo vmes poskrbljeno tudi za tiste, ki niso ravo adrenalinski odvisniki.
Naš petletnik prvič na deski Santa Teresa, Kostarika)
Naš petletnik prvič na deski (Santa Teresa, Kostarika)
7. Na Kostariki boste našli lepe in družinam prijazne plaže. Obiskali smo tako karibski kot pacifiški del in na obeh straneh lahko izbirate med nešteto lepimi kraji. Nam je bila karibska stran iz vidika plaž lepša, pacifiška pa bolj zabavna zaradi valov in možnosti srfanja. Vse plaže so bile peščene, kar je bil sicer velik minus za šestmesečnika, ki daje vse v usta, ampak smo situacijo vsaj malo omilili z dudo 🙂
Peščene plaže imajo prednosti, pa tudi slabosti Puerto Viejo, Kostarika)
Peščene plaže imajo prednosti pa tudi slabosti (Puerto Viejo, Kostarika)
Uživanje v naravnih bazenčkih v Santa Teresi, Kosatrika
Uživanje v naravnih bazenčkih v Santa Teresi, Kosatrika
8. Najlažje se boste po Kostariki premikali z najetim avtomobilom. Najem ni poceni, je pa za družinsko potovanje zagotovo najbolj udobna možnost, saj je sistem javnega prevoza zelo slabo razvit, še posebej če želite potovati iz ene strani države na drugo. Obstaja dobro razvit sistem privatnega skupinskega prevoza, ki pa bi nas kot štiričlansko družino prišel dražje kot najem avtomobila. Tako smo ga najeli za ves čas potovanja in v tem času naredili pot, ki je prikazana na spodnjem zemljevidu.
Naša pot po Kostariki
Naša pot po Kostariki
Najlažje se boste po Kostariki premikali z najetim avtomobilom
Najlažje se boste po Kostariki premikali z najetim avtomobilom
Največji pomisleki pred potovanjem na Kostariko z dojenčkom
1. Največji pomislek pred odhodom je bil strah pred komarji in boleznimi, ki jih le ti prenašajo. Pri tem so nam pomagale informacije iz aktualnih spletnih strani zdravstvenih organizacij in tujih blogov. Še posebej uporaben je naslednji članek o komarjih in zaščiti pred njimi ameriške družine, ki se je po parih potovanjih na Kostariko preselila za stalno. Na naši poti smo komarje srečali le na karibski obali v Puerto Vieju in nekaj na pacifiški strani, v Santa Teresi. Ves čas potovanja smo imeli s sabo repelente in naravno zaščito za vse družinske člane.
Postanek na dolgi vožnji je mulc izkoristil za osvežitev v bazenu z razgledom na jezero Arenal
Postanek na dolgi vožnji je mulc izkoristil za osvežitev v bazenu z razgledom na jezero Arenal

2. Kostarika je draga država za družinsko potovanje, kar smo ugotovili še pred odhodom, ko smo želeli rezervirati rentacar in prenočišča. Tako dragega najema še nismo imeli in upam, da ga tudi še nekaj časa ne bomo doživeli. Tudi preproste nastanitve niso ravno poceni, zato se vam splača rezervirati vnaprej.

Tukaj je nekaj naših predlogov za cenejše družinsko potovanje po Kostariki:

 • Pri rezervaciji prenočišč smo gledali tudi na to, da imajo skupno kuhinjo, kjer smo lahko pripravili zajtrk, včasih tudi preprosto večerjo in večino obrokov za dojenčka.
 • Hrano smo kupovali v supermarketih, le sadje večinoma na stojnicah, saj je bilo bolj sveže.
 • Večinoma smo spali v hostlih, ki pa so na visokem nivoju in več kot primerni za družine.
 • Za dojenčka smo vzeli lupinco od doma.
 • Za dojenčka nismo nikjer doplačali za posteljico.
Hostli na Kostariki imajo bogato dodatno ponudbo La Fortuna)
Hostli na Kostariki so lepo urejeni in imajo bogato ponudbo za družine (La Fortuna)

Bi nas dejstvo, da je država draga odvrnilo od podobnega potovanja? Ne! Mislimo, da je Kostarika odlična država za prva potovanja z otrokom. Koliko smo zapravili in kaj vse smo doživeli, pa vam zaupamo v naslednjem prispevku. 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.
Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

3 KOMENTARJI

  • Zika je res prisotna na določinih območjih na Kostariki in izredno nevarna za nosečnice, saj lahko okužba nosečnice resno poškoduje plod. Tudi NIJZ odsvetuje potovanja nosečnic na območja in svetuje: priporočamo, da nosečnice in tiste, ki želijo zanositi, ne potujejo na območja z ZIKV. Obstaja namreč možnost, da okužba z virusom Zika neugodno vpliva na potek nosečnosti. Okužba z virusom Zika lahko povzroči okvaro ploda (mikroencefalijo in druge razvojne motnje)(vir: http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/zika2_nacrt_pripravljenosti_za_splet_2017.pdf)

   Za Vsem, ki potujejo na območja oziroma v države, kjer se virus Zika širi s komarjev na ljudi, svetujemo zaščito pred vbodi komarjev (zlasti od sončnega vzhoda do sončnega zahoda, ko so piki komarjev najbolj pogosti). Možnosti zaščite so naslednje: Uporaba repelentov. Pred uporabo si preberemo navodila, kako repelent uporabljati.
   Posebej pozorni moramo biti na priporočila glede hkratnega nanosa krem za sončenje in repelentov. Repelenti na osnovi DEET niso priporočljivi za otroke, mlajše od treh mesecev, nosečnice pa ga lahko uporabljajo.
   Oblečemo se v srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače, zlasti v času, ko je vrsta komarja, ki prenaša virus Zika (rod Aedes), najbolj aktivna.
   Spimo v sobah, ki imajo na oknih mreže (komarnike) ali sobah s klimatsko napravo (zaprta okna).
   Nosečnice in potniki, ki imajo imunske motnje ali resne kronične bolezni in tisti, ki nameravajo potovati z majhnimi otroki, naj se pred potovanjem posvetujejo s svojim zdravnikom ali se obrnejo na ambulanto za potnike (ambulatne so na vseh območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje), da se seznanijo s priporočili o uporabi repelentov in drugih preventivnih ukrepih. (vir: http://www.nijz.si/sl/zika-virus)

   Več o virusi zika si lahko preberete tukaj http://www.nijz.si/sl/zika-virus in tukaj https://www.cdc.gov/zika/parents/index.html

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime