8 nasvetov za sproščeno silvestrovanje v družbi mulcev in prijateljev

0

Približuje se december in s tem tudi vedno več pogovorov o tem, kako in kje boste letos silvestrovali. Če želite letos praznovati v krogu svojih prijateljev, ki imajo ravno tako otroke, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Dve leti nazaj se nas je 6 družinic (v vsaki družini je bil en otrok star med 1 letom in 1,5 letom) odpravilo na tridnevno silvestrovanje na turistično kmetijo Zavratnik v Zgornje savinjsko dolino. Večino časa je deževalo ali pa bilo zelo vlažno, snega pa od nikoder … Kljub vsemu smo si organizirali odlično druženje in z vami delimo nekaj nasvetov, kako nam je to uspelo 🙂

1. Soba s kopalnico

Ko rezervirate skupne namestitve je najpomembnejše, da ima vsaka družina svojo sobo in po možnosti svojo kopalnico. Samo pomislite kolikokrat potrebujete vodo in stranišče za svoje malčke? Če ne želite pri tem zbujati in spravljati v slabo voljo ostalih udeležencev, je najbolj preprosto, če imate kar svojo kopalnico. Če to ni mogoč, je zaželena vsaj 1 kopalnica na 2 družini.

Odsvetujemo tudi apartmaje, v katerih bo ena družina spala v dnevni na kavču. Ločena soba pomeni ravno prav zasebnosti, da se otroci in vi umaknete, ko potrebujete mir.

2. Polpenzion in novoletna večerja tam, kjer ste nastanjeni

Če si ne kuhate sami, je dobro, da je v ponudbi tudi zajtrk in po možnosti večerja. Z otroki verjetno ne boste hodili na večerjo izven območja nastanitve, zato je najbolje, če se dogovorite kar za polpenzion. Na turističnih kmetijah je to vedno najboljša odločitev, saj vas bodo lepo pocrkljali z domačo hrano tako kot so nas pri Zavratniku. Če so v družbi vegetarijanci ali vegani, to prej sporočite.

IMG_1907
Skupna silvestrska večerja na turistični kmetiji Zavratnik

 

Še posebej je to pomembno za novoletno večerjo, saj so večji otroci lahko del večerje z vami, nato pa se odpravijo spat. Ker so si otroci različni in hodijo spat ob različnih urah, bo tako tudi najlažje.

3. Skupni prostori za večerno druženje, v katerih babyphone zagotovo lovi 🙂

Ko otroci zaspijo, pride na vrsto druženje s prijatelji. Za to je predvsem pomembno, da imate skupne prostore, ki so ravno prav oddaljeni od spalnih, hkrati pa dovolj blizu, da slišite morebiten jok vašega otroka. Priporočamo katero od aplikacij, ki si jih namestite na telefon, saj na babyphone vpliva kup motenj (predebele stene, drugo nadstropje, …). Mi občasno uporabljamo Baby monitor, je pa v ponudbi še kup brezplačnih aplikacij, ki se odlično obnesejo.

4. Skupna soba, ki jo lahko spremenite v igralnico

Ker so dnevi kratki, je dobro tudi razmisliti o skupnih prostorih, kjer se lahko otroci sproščeno igrajo, ne da bi pri tem motili druge goste. Romantični prostori ob kaminu tako verjetno odpadejo 🙂

Turistična kmetija Zavratnik
Improvizirana igralnica na turistični kemtiji Zavratnik

 

5. Primerna oddaljenost od pokanja petard

Preden rezervirate namestitev tudi pomislite ali bo pokanje petard in prižiganje ognjemetov v okolici moteče za spanje vaših otrok. Prav zato je silvestrovanje na turistični kmetiji še posebej primerno, saj so praviloma odmaknjene od največjega vrveža.

6. Dodatna ponudba v sklopu nastanitve

Že ena miza za namizni tenis lahko popestri dogajanje, kaj šele če je v sami namestitvi bazen ali manjši wellness. Čar turističnih kmetij je tudi v tem, da imajo veliko živali, ki jih lahko skupaj z otroci opazujemo pri hranjenju.

Kemtija Zavratnik
Domače živali vedno popestrijo ponudbo

 

7. Plan B za deževne dni

Za novo leto si vsi predstavljamo idilično (po možnosti zasneženo) pokrajino. Otroci se sankajo, v zraku je vonj po cimetu, mi se grejemo s kuhanim vinom  na vse skupaj pa sije prijetno zimsko sonce. Vsi vemo, da zna biti realnost popolnoma drugačna. Zato se že takrat, ko se odločate za destinacijo, zamislite, kako bi bilo tam, če bi ves čas vašega obiska deževalo. Že odrasli postanemo nervozni, če smo predolgo na enem mestu, kaj šele otroci. Naredite spisek idej za deževne dni. Pri tem ne pozabite:

  • družabne igre, primerne za različne starosti,
  • barvice, barvni papir, tempre, glina in vse potrebščine, s katerimi lahko “dodatno” okrasite prostore,
  • raziskati možnosti za kopanja v okolici,
  • raziskati muzeje, razstave in drugo ponudbo v okolici v zaprtih prostorih.
Logarska dolina
Tudi Logarska dolina v dežju ne deluje prav nič idilično

 

8. Raznolike aktivnosti in znamenitosti v okolici

Če se na počitnice odpravlja več družin hkrati, je načrtovanje dodatnih aktivnosti še toliko bolj pomembno. Že pred odhodom preverite, kakšne so možnosti za raziskovanje in že večer prej, pri večerji, pripravite ohlapen program. Še posebej, če so otroci različno stari, bo organizacija skupnih izletov zelo zahtevna. Pomaga že, če si organizirate 1 – 2 aktivnosti dopoldne, potem določite, kje boste imeli kosilo in kaj boste počeli popoldne. Tako se lahko v vsakem trenutku posamezna družina priključi dogajanju ali pa umakne po svoje.

Raziskovanje Logarske doline
Raziskovanje Logarske doline

Imejte tudi v mislih, da boste vsi skupaj največ imeli od druženja, če bodo aktivnosti prilagojene otrokom, zato še posebej skrbno preverite zanimivosti in dogodke za otroke. Za sproščeno druženje pa ne pozabite:

  • organizirati vsaj en sprehod v naravi
  • s seboj vzeti termosko s čajem in se založite s prigrizki
  • če se odpravljate na sneg, obvezno poiskati zasnežen kucelj in organizirati sankaško tekmo
10968519_636597809804041_7287705582549999020_n
Sankaška tekma

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z našimi družinami. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.