8- dnevni roadtrip po Nemčiji: Schwarzwald z Europa-Parkom, grad Neuschwanstein in Stuttgart

0

Nemčija se vsako leto najde na spisku Kamzmulcem potovanj- ali kot podaljšan vikend izlet v katerega od tematskih in zabaviščnih parkov, kot prehodna država, ko se podajamo na sever Evrope ali pa kot ciljna počitniška destinacija. Navsezadnje je bila tudi naš dom 5 let in nas nanjo vežejo še toliko bolj močne vezi.

Letošnje leto smo se za prvomajske počitnice odločili za združitev večih točk interesa: malo zabave za otroke v Europa- Parku in Rulantici, igranje princes in vitezov na pravljičnem gradu Neuschwanstein, odkrivanje čarobnega Črnega gozda- Schwarzwald ter raziskovanje še nam nepoznanega mesta Stuttgart.

Narava, Schwarzwald
Mesta, Stuttgart
In tematski parki, Europa- Park
 • Destinacija: Nemčija
 • Čas potovanja: prvomajske počitnice 2024
 • Dnevi na potovanju: 8 dni
 • Starost otroka: 2 otroka – (skoraj) 12  in 6 let
 • Pot do destinacije: potovali smo z avtom. Za potovanje po Nemčiji je to daleč najboljši način prevoza, razen, če si ciljno želite ogledati le mesta in najdete do tja dobro letalsko ali vlak povezavo. Na naši poti smo naredili okoli 2000 km.

Namestitev (vse zelo priporočamo!):

 • Füssen: Bivali smo 1 noč v Old Kings Design Hostel, v samem starem delu mesta Füssen. Majhen, a moderen hostel, z možnostjo 24h self check in, kar je res priročno pri potovanju, ko ne veš, kdaj prispeš na lokacijo.
Booking.com
 • Schwarzwald: 2 noči smo bivali na krasni kmetiji Farnbauernhof, ki bo zadovoljila tako odrasle, še bolj pa otroške želje po kvalitetnem času. Dodatno pa še eno noč v mestu Titisee- Hotel Coucou. Res prijeten hotel s preprostimi a moderno opremljenimi sobami. Restavracija v hotelu je odlična, sama lega pa je poleg železniške postaje, kar je bilo otrokom zelo všeč, saj so ob zajtrku lahko spremljali prihod in odhod vlakov. Lokacija je odlična tudi za vse, ki bi želeli Schwarzwald odkrivati z vlakom, saj je odlično povezan z glavnimi znamenitostmi.
Booking.com
 • Freiburg: 1 noč Best Western Premier Hotel Victoria. Hotel se nahaja le 200m od glavne postaje in 300m od katedrale. Zelo priporočamo- hotel z zgodovino ter okolju prijazen.
 • Stuttgart: 2 noči smo bivali v odličnem aparthotelu Adina, ki se nahaja v centru mesta (poleg knjižnice). Aparthotel je opremljen res z vsem, kar potrebujete ter v bližini vse nujne infrastrukture za prijetno raziskovanje mesta.
Booking.com

Roadtrip po dnevih:

1. dan: Ljubljana – Fussen, 475 km

Prvi dan smo na končno destinacijo- mesto Füssen prispeli okoli 14h, kar nam je dalo ravno dovolj časa za odkrivanje tega slikovitega in romantičnega mesta na Bavarskem, ki ponuja bogato zgodovino, čudovito naravo in kulturne znamenitosti. Preberite si naš članek “Pravljični grad Neuschwanstein ter romantični Füssen“.

Romantični Füssen
Romantični Füssen
Z veliko doživetji v naravi za otroke, Füssen

2. dan: Fussen- grad Neuschwanstein in okolica ter pot do Farnbauernhof, 255km

Takoj zjutraj smo si vzeli čas za obisk pravljičnega gradu Neuschwanstein, ki je ena najbolj obiskanih turističnih točk v Nemčiji. Tudi njegova okolica je čudovita in ponuja raznolike aktivnosti.

 • Obisk bližnjega gradu Hohenschwangau, kjer je kralj Ludvik II. preživel svoje otroštvo.
 • Sprehod do razgledne točke Pindarplatz (cca. 15min hoje, ko se vrnete z gradu Neuschwanstein)
 • Z gondolo na Tegelberg(1,881mnv) in na kosilo z razgledi na Alpe, bližnja jezera in znamenita gradova Neuschwanstein in Hohenschwangau. V primeru lepega vremena vsekakor na gori tudi sprehod (v času našega obiska je bil sneg, zato smo ta del izpustili, vendar je na voljo res veliko pohodnih poti).
 • Pri gondoli Tegelberg je tudi veliko otroško igrišče, lokal ter letne sanke Sommerrodelbahn.
Pravljični grad Neuschwanstein
Čudovita okolica gradu Neuschwanstein, Pindarplatz
Pogled na drugi pravljični grad, Hohenschwangau
Z gondolo na Tegelberg (1,881mnv) in na kosilo z razgledi
Pri gondoli Tegelberg je tudi veliko otroško igrišče, lokal ter letne sanke Sommerrodelbahn.

Pozno popoldne smo prispeli na našo novo bazo potovanja- čudovito kmetijo Farnbauernhof. Farnbauernhof je družinam prijazna kmetija se nahaja v kraju Schönwald in je idilična namestitev za družine. Na cca. 1000 nmv se nahaja pravi raj, poln notranjih in zunanjih igral, čudovito opremljenih apartmajev v naravnem stilu, lepih razgledov ter domačih živali, ki jih lahko hranite in božate. Na kmetiji smo preživeli dva dni, a bi z veseljem ostali še kakšen dan več in se ne premaknili od tam. Več o kmetiji si preberite v našem članku.

Raj za otroke, Farnbauernhof

3. dan: odkrivanje Črnega gozda

Po odličnem domačem zajtrku na naši kmetiji Farnbauernhof, smo se odpravili v raziskovanje Schwarzwald. Najprej smo šli do izvira Donave, nato pa na čudovito cca. 1,5h krožno pot z naravnimi znamenitostmi od Martinskapelle do Brend in nazaj.  

Izvir Donave
Krožna pot z naravnimi znamenitostmi, Schwarzwald
Impresivne formacije Günterfelsen

Po koncu pohoda bo več kot pasal postanek za tradicionalno Schwarzwald kosilo v Kolmenhof, ki se nahaja neposredno pri izviru Donave (Donauquelle). Priporočamo, da sedite zunaj na terasi in uživate v razgledih, medtem ko bodo otroci lahko risali in barvali (res je poskrbljeno za najmlajše).

Dan smo nadaljevali v mestu Triberg, slikovitem mestu, ki ponuja veliko naravnih ter kulturnih znamenitosti kot tudi ostalih doživetij za otroke.

Vsa doživetja s podrobnimi opisi doživetji si preberite v članku “Čudoviti Schwarzwald z družino“.

Tribergski slapovi- so eni najvišjih slapov v Nemčiji, saj se spuščajo kar 163 metrov v globino
Največja kukavičja ura v Tribergu- ni le merilnik časa, ampak simbol kulturne dediščine in obrti regije
Schwarzwaldmuseum- muzej prikazuje kulturo in zgodovino Schwarzwalda
Triberg Land- obsežna razstava modelnih železnic, ki potujejo skozi realistične pokrajine in okolja
Triberg Fantasy- instagram okolje za malo smeha in zabave ob fotografiranju!

4. dan: Farnbauernhof- Rulantica, 77km

Dan za vodno zabavo mulcev! Cel dan smo namenili domišljijskem vodnem svetu Rulantica, ki se nahaja 2km stran od Evropa- parka. Več kot 50 atrakcij za otroke, desetinami vodnih toboganov vseh adrenalinskih nivojev, številnimi vodnimi igrišči za mlajše otroke, počasno reko in bazenom z valovi, ki se nahajajo v ogromnem notranjem kompleksu, se v Rulantici zagotovo najde nekaj za vsakogar! V toplih mesecih je prav tako na voljo velik zunanji kompleks z igrali ter tobogani. Nad obiskom sta bila navdušena tako 6 letnica kot 12 letnik, naju z možem pa je ponovno osupnila celotna zgodba okoli vodnega mesta Rulantica ter kako dobro je poskrbljeno za varnost in dobro počutje. Preberite si več o naših doživetjih Rulantice.

Stormvind
Vikingløp (vir: europa- Park)
Zunanji kompleks z igrali in tobogani
Počasna reka Snorri Saga
Dežela trolov- The Trølldal, Rulantica

Po celodnevnem kopanju, smo si večerjo privoščili na glavnem trgu v mestu Freiburg, kjer smo tudi bivali. Mesta vsekakor ne smete izpustiti, če ste v teh krajih!

Glavni trg okoli katedrale, Freiburg
Katedrala, Freiburg

5. dan: Europa- Park

Europa Park je bil odprt že leta 1975 in je razdeljen na 20 tematskih sklopov, od tega je 17 držav (Slovenije ni med njimi), pri katerih najdemo svojstvene značilnosti. Npr. v Avstriji prevladujejo gore, v Italiji Benetke in Rim, v Grčiji vodne naprave, v Rusiji vesoljski program…Izbire doživetij je res veliko in sam park je kombinacija pravljičnega sveta za mlajše, predstav pa vse do zabaviščne tematike ter najbolj adrenalinskih naprav. Skratka res za vsakogar nekaj.

WODAN Timburcoaster v ozadju ter Whale Adventures – Northern Lights spredaj, Europa- park
Voltron Nevera by Rimac, Europa- Park
Najljubše doživetje 6 letnice, Snorri Touren
Liechtenstein Balloon Ride

Četudi ste v parku že ob odprtju in imate srečo z minimalnimi čakalnimi vrstami, boste vseeno težko vse obšli. Mi smo se razdelili- oče je bil večino časa s 6 letnico, jaz pa sem adrenalinsko norela z 12 letnikom :). Naši highlighti parka, čeprav je bilo še veliko drugih doživetij, ki bodo ostala v spominu. Ampak ker ima park preko 100 atrakcij, ne moremo vseh našteti :). Preberi več o Europa-Parku!

6. dan: Freiburg- nazaj v Schwarzwald, 66km

Zjutraj smo se iz Freiburga odpravili nazaj v Schwarzwald, natančneje v kraj Todtnau.

Najprej smo z otroki preizkusili Hasenhorn Rodelbahn, ki veljajo za najbolj spektakularen gorski tobogan v Nemčiji. Celotna proga za sankanje je dolga 2,9 km, med vožnjo pa uživate v v čudovitih razgledih na Schwarzwald, mesto Todnau in okolico. Sanke lahko dosežejo kar visoko hitrost, kar je super novica za adrenalinske mulce, vendar je mogoče hitrost tudi nadzorovati s pomočjo zavornih ročic na sankah.

Na začetek sankališča se peljete s sedežnico, ki ponuja tako lepe razglede na Todnau in okolico, Hasenhorn Rodelbahn
Hasenhorn Rodelbahn
Otroci do 8. leta gredo lahko na sanke v spremstvu staršev

Po adrenalinskem jutru pa smo doživeli enega izmed naših vrhuncev Črnega gozda v Nemčiji- sprehod okoli čudovitega slapu Todtnauer ter sprehod čez viseči most Blackforestline. Viseči most so odprli šele maja 2023, dolg je skupno 450m ter na višini 120m. Priporočamo, da se najprej sprehodite čez most, občudujete slap s ptičje perspektive, na koncu pa se podate še na 1h gozdni sprehod ter si slap ogledate od spodaj in z različnih perspektiv ter se vrnete na vaše izhodišče (center za obiskovalce). Doživetje je od odprtja postalo eno glavnih znamenitosti v Črnem gozdu.

Viseči most Blackforestline
Pogled na slap Todnauer s ptičje perspektive
Slap od spodaj, kjer lahko ob lepem dnevu tudi poležite na velikih ležalnikih in meditirate 🙂

Dan smo zaključili v mestu Titisee, s čudovitim jezerom (vožnje od Todnau cca 20km). Ker smo bili tam še v predsezoni, je kraj še nekoliko spal, v poznejših pomladnih in poletnih mesecih pa zagotovo ponuja zelo živahno vzdušje.

 • Vožnja s čolni: Ob jezeru lahko najemete čoln in se odpravite na vožnjo po jezeru ter občudujte čudovite razglede na okoliške gore.
 • Plaža ob jezeru: Titisee ima peščeno plažo ob jezeru, kjer se lahko otroci igrajo in kopajo v toplejših mesecih.
 • Pohodništvo: Okoli jezera vodijo številne urejene poti za pohodništvo, primerne tudi za otroke. Pot okoli jezera traja cca 1h odrasle hoje in je čudovita!
 • Kolesarjenje po kolesarskih poteh okoli Titiseeja.
Urejeni parki v Titisee
Vožnja s čolni po Titisee in peščena plaža
Jutranji sprehod okoli jezera Titisee

Vsa doživetja s podrobnimi opisi doživetji si preberite v članku “Čudoviti Schwarzwald z družino“.

7. dan: Titisee- Stuttgart, 160km

Iskreno od mesta Stuttgart sprva nisem veliko pričakovala, me je pa tako lepo presentil, da ga bom z veseljem obiskala še kdaj. Obdan z naravo, poln zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, doživetij za otroke, dobro kulinariko ter s prijetnim in živahnim utripom v centru mesta.

Prvi dan smo z ogledom Stuttgarta pričeli okoli 12. ure in ga preživeli večinoma v naravi. Najprej smo skoraj 4 ure občudovali enega največjih živalskih vrtov v Evropi, ki je hkrati tudi botanični vrt in eden najbolj biotsko raznolikih živalskih vrtov na svetu, Zoo Wilhelma. Če sta bila otroka navdušena nad živalskim delom vrta, sva bila midva z možem še toliko bolj nad botaničnim delom, saj je le ta vpet v zgodovinske stavbe in resnično bogat.

Čudovit botanični vrt je vpet med zgodovinske stavbe, Wilhelma
Botanični vrtovi, Wilhelma
Akvarij, Wilhelma
Wilhelma, Stuttgart

Po ZOO parku pa smo si vzeli še popoldne za enega najlepših parkov v mestu, Park Höhenpark Killesberg, ki je poln zanimivih dejavnosti za vso družino: vožnja skozi park z vlakom, razgledni stlop s čudovitimi razgledi na mesto, mini zoo, igrišča, fontane in flamingoti ter odlične restvaracije za večerjo.

42m visoki razgledni stolp Killesbergturm
Mini Zoo

Vsa doživetja s podrobnimi opisi doživetji si preberite v članku “6 najboljših doživetij Stuttgarta z otroki“.

8. dan: Stuttgart

Jutro v Stuttgartu smo pričeli z ogledom mestnega jedra. Tukaj je zame mesto dobilo kar nekaj točk, saj je vzdušje izredno sproščeno, ljudje radi posedajo v kavarnah na soncu, pijejo kavo (in aperol :)) in če mesto obiščete v soboto, bodo svoj pečat naredile tudi tržnice in prijeten vrvež vikenda.

Prijeten utrip mestnega jedra, Stuttgart
Musikpavillon, Schlossplatz
Flohmarkt Karlsplatz
Ikonični sladoled Pinguin z razgledom na mesto

Dan smo nadaljevali z obiskom slovitega Mercedes-Benz Museum. Izjemen muzej za vse ljubitelje avtomobilizma a tudi za nas “normalne” obiskovalce, ki spremljamo ljubitelje :). Že sama zunanjost in njegova arhitektura vas bosta zagotovo navdušila, notranjost pa še bolj, saj so na voljo stalne in začasne razstave, ki predstavljajo zgodovino avtomobilizma in razvoj znamke Mercedes-Benz skozi leta. Vse kar muzej ponuja, si preberite tukaj.

Mercedes-Benz Museum bo vsekakor highlight za navdušence avtomobilizma
Mercedes-Benz muzej vas z audio vodičem vodi skozi razstavljena vozila
Tudi 6 letnica je bila nad muzejem navdušena, le potrebovali sva uro in pol manj za ogled 🙂

Dan smo zaključili z vzponom na vrh 217m visokega Stuttgartskega televizijskega stolpa, od koder se razprostira čudovit 360 stopinj razgled na mesto. Gre za edinstveno znamenitost mesta, ki se dviga visoko nad mestnim horizontom.

Stuttgart TV Tower

Vsa doživetja s podrobnimi opisi doživetji si preberite v članku “6 najboljših doživetij Stuttgarta z otroki“.

9. dan: pot domov po zajtrku, 640km

Nemčijo smo obiskali na povabilo Nemške turistične organizacije, vendar zapisano mnenje popolnoma odraža našo izkušnjo. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.