7 stvari, na katere morate pomisliti, če se odpravljate na prižig lučk v Ljubljano

0

Dan, ko se v Ljubljani prižgejo praznične lučke, zagotovo velja za enega najbolj pričakovanih dogodkov leta. Prireditev radi obiščejo tako mladi in stari, zato velja tudi za enega bolj obiskanih dogodkov na prostem v Ljubljani. Če se tja odpravljate z otroki, vam svetujemo, da se nanj še posebej dobro pripravite.

Gneča na cesti, gneča na ulicah in morebitno slabo vreme lahko hitro spremeni težko pričakovan dogodek v nočno moro za celo družino. Svetujemo, da dobro premislite logistične zadeve, še posebej, če želite prireditev obiskati z majhnimi otroci. Pripravili smo nekaj predlogov, da se boste lažje izognili nepotrebnemu stresu. Navsezadnje gre za eno bolj čarobnih prireditev za otroke v Ljubljani.

Praznična Ljubljana

KDAJ: petek, 1. december 2023 ob 17:00 uri

KJE: Prešernov trg z okolico

Razgled na osvetljeno mesto iz Robbovega vodnjaka
Včasih se je za dober razgled treba povzpeti tudi malo višje. Robbov vodnjak, Ljubljana

1. V center z avtomobilom? 

Če bo vreme suho, se bo v center mesta zgrnila množica ljudi. Od 16h dalje se vse pomika proti centru, zato so polna tako parkirišča kot javni prevoz. Ne bodite presenečeni, če boste tudi za najkrajše razdalje potrebovali ogromno časa.  Če razmišljate o parkiranju, si izberite katerega izmed parkirišč izven strogega centra. Razmislite o parkirišču pri glavni postaji (Emonika) ali parkirišču Tivoli.

Parkirišče pod Kongresnim trgom priporočamo za tiste, ki imate bolj jeklene živce 🙂

2. Javni prevoz

Kot rečeno, se na dan prireditve tudi javni prevoz pomika bolj po polžje. Iz obrobja mesta do centra boste na določenih relacijah z avtobusom potrebovali tudi dobro uro, zato se tudi na avtobus odpravite dovolj zgodaj. Alternativa je zagotovo kolo ali celo prevoz z vlakom za tiste izven Ljubljane.

3. Najboljše mesto za opazovanje

Ko boste prispeli do centra, je seveda najbolj pomembno, iz katerega mesta boste najbolje videli razsvetljeno Ljubljano. Najbolj logična izbira je pas od Prešernovega trga proti Mestni hiši. Kjer je najlepši razgled na veliko smreko na Prešernovem trgu in osvetljenim gradom. Seveda je tam tudi največja gneča. Če ste sami, to ne bo problem, ko pa imate s seboj otroke, velja razmisliti kam se boste umaknili, če bo otroka na stranišče ali če ga bo popadla volčja lakota 🙂 Mogoče za najmlajšimi izberite katero od manj obljudenih lokacij iz katere se lahko kadarkoli umaknete.

IMG_1445
Na Mesarskem mostu praviloma ni gneče. Je pa res, da tudi razgled ni tako impresiven

4. Kdaj moramo biti v centru?

Uraden prižig je načrtovan ob 17:00, vendar se po naših izkušnjah ne zgodi pred 17:30. Županov nagovor in odštevanje slišite tudi zelo zelo daleč, zato je majhna verjetnost, da boste zamudili veliki trenutek, tudi če boste oddaljeni od Prešernovega trga.

5. Dodatna oprema

Založite se s priročnimi prigrizki in če utegnete, si pripravite termosko z vročim čajem. Sigurno bo to manj zahtevno kot z mulcem čakati v vrsti na štantih 🙂

6. Kaj pa voziček?

Smo že omenili gnečo? Če ste še v fazi vozičkanja, se poskusite izogniti Prešernovem trgu, saj malčki ne bodo ravno uživali med množico, še posebej če bodo svet opazovali iz “žabje” perspektive. Najbolje se bodo tako ali tako počutili, če jih boste zavihteli na rame. Zaradi lažjega premikanja svetujemo, da so dojenčki v nosilkah.

12233105_10154370624613312_536541810_n
Največja gneča je praviloma na Prešernovem trgu

7. Kaj pa če je slabo vreme?

Glede na letni čas so lahko vremenski pogoji zelo različni. Obisk z otroki odsvetujemo v primeru dežja, vse ostalo pa zna biti čisto OK. V vsakem primeru dobro oblecite otroke. Kot vemo so še posebej pomembni topli čevlji, z debelim podplatom, v katerih jih ne bo takoj začelo zebst v noge. Za nakup dodatnih kap, šalov in rokavic pa boste imeli več kot dovolj priložnosti na številnih stojnicah.

Več o ostalih prireditvah za otroke decembra v Ljubljani, si lahko preberete v članku

13 brezplačnih doživetij za otroke v okrašeni Ljubljani

Poleg prižiga lučk veljajo za množično obiskane tudi naslednje prireditve:

  • Miklavžev sprevod ( 5. december 17.00–18.30),
  • Sprevodi dedka mraza (od 26. do 30. decembra med 17.00 in 19.00)
  • Silvestrovanje na prostem (31. decembra)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.