7 stvari, ki smo jih z mulcem počeli čez vikend na Kolpi

4

Kolpa je idealna reka za mulce. Velja za najtoplejšo reko v Sloveniji, hkrati pa je njen tok miren in ponuja ogromno mirnih bregov, ki bodo varni za kopanje tudi za najmlajše mulce.

Sama Bela Krajina ponuja nešteto družinskih aktivnosti in zagotovo velja za eno bolj družinam prijazno destinacijo v Sloveniji. Obisk priporočamo vsem, ki obožujete lepo naravo, pristen stik domačinov in ne previsokih cen storitev.  Seznam možnih aktivnosti pa je bil za en vikend predolg, zato bomo kmalu morali spet na obisk, da preiskusimo še ostale 🙂

Čas obiska: avgust 2015

Prenočišče: Kamp Podzemelj V zadnjem času smo dobili več opozoril s strani bralcev, da je kamp zelo slabo vzdrževan. Če imate kakršnokoli osebno izkušnjo, vas lepo prosimo, da jo delite z nami na info@kamzmulcem.si ali zapišete v komentar

Lokacija: Kamp Podzemelj se nahaja na mirnem bregu reke Kolpe, v vasi Škrilje. Podrobnejšo lokacijo si oglejte tukaj.

1. Vožnja s kanujem po Kolpi

Kolpa je mirna reka, zato je varna za veslanje tudi za manj izkušene “plovce”. Sami sigurno sodimo v to kategorijo 🙂 Kanu smo si izposodili v kampu Podzemelj in se za 2 uri podali na veslanje proti toku, do prvega slapa in mlina. Našemu mulcu je bila pot izjemno zabavna.

Pomembno za starše:

  • obvezno s seboj vzemite dovolj vode
  • zaščitite celo družino pred soncem
  • lahek prigrizek bo prav prišel na poti
  • poskrbite, da bodo neplavalci imeli rokavčke, rešilne jopiče ali drugo opremo na sebi ves čas vožnje.
Veselje v kanuju
Veselje v kanuju na Kolpi
postanek
Postanek na poti za hitro kopanje (reka Kolpa)
ob kolpi
Na Kolpi so tudi brzice
IMG_2473
Čudovita narava in mirna Kolpa

 

2. Adrenalinski park Podzemelj

Naš triletnik je nor na adrenalinske parke. V kampu Podzemelj so se še posebej potrudili, da so v njihov adrenalinski park vnesli lokalne elemente. Tako boste vi in vaši mulci lahko uživali z vožnjo s pisanico in hojo po sodih. Park je narejen v dveh nivojih. Prvi je primeren za otroke nad 4 leta, drugi nivo pa za zahtevnejše adrenalinske odvisnike.

IMG_2336
Ziplajnanje na pisanici v kampu Podzemelj
IMG_2345
Adrenalinski park Podzemelj, hoja po jabolčkih

 

3. Kampiranje v kampu Podzemelj

Ob našem obisku je bil kamp lepo vzdrževan, vendar smo od naših bralcev dobili več sporočil, da je vzdrževanje čistoče in reda v kampu zelo na nizkem nivoju. Če imate kakršnokoli osebno izkunjo, nam jo prosimo zapište v komentar.

To je naša izkušnja iz leta 2015: Kamp Podzemelj ponuja ogromno aktivnosti za družine. V samem kampu pa ponujajo tudi raznolike oblike namestitve.

Kamp se deli na dva dela. Manjši del leži levo od recepcije. Tam si lahko neposredno ob reki Kolpi postavite svoj šotor. Večina parcel leži v senci, skupna kopalnica je bila ob našem obisku lepo vzdrževana. Med drugim v njej najdete tudi kotiček za kopanje in previjanje dojenčkov.

Kamp Podzemelj
V kampu Podzemelj je veliko sence
kampiranje
V kampu Podzemelj je veliko sence
kopalnica
Kopalnica v kampu Podzemelj je lepo urejena

Desno od recepcije je del kampa namenjen prikolicam, poleg njih pa so v zadnjih letih postavili mobilne hišice. 2015 so za zahtevnejše goste dodali Keltsko glamping vas in wellness.

Mobilne hiške v kampu Podzemelj
Mobilne hiške v kampu Podzemelj

Poleg raznolikih oblik prenočišč, boste v sklopu kampa Podzemelj našli tudi restavracijo, kjer vam postrežejo predvsem z običajno hitro hrano (ocvrta hrana, žar…). Mi smo pogrešali ponudbo domače, lokalne hrane.

V sklopu kampa pa ponujajo številne športne aktivnosti kot so odbojka na mivki, mini golf, namizni tenis, košarka, mali nogomet, badminton, slackline, zunanje fitnes naprave, itd. Nas je seveda najbolj navdušilo urejeno igrišče za otroke.

IMG_2314
Urejeno otroško igrišče ob Kolpi (kamp Podzemelj)

 

4. Kopanje v Kolpi

Reka Kolpa lahko poleti doseže tudi 30 stopinj in velja za našo najtoplejšo reko. Kljub temu, je bila ob našem obisku reka Kolpa mrzla, saj smo jo obiskali po daljšem deževju. Kopališče okrog kampa Podzemelj je lepo urejeno, kopanje pa je primerno tudi za najmlajše.

kopanje
Kopanje v reki Kolpi je primerno tudi za najmlajše
IMG_2401
Kopališče pri kampu Podzemelj je lepo urejeno

 

5. Ogled letala DC3

Nekaj kilometrov stran od kampa Podzemelj, na robu travnika ob cestnem križišču za vas Otok, stoji vojaška različica letala DC-3. Letalo so imenovali tudi Dakota. Ostarelo letalo Jugoslovanske ljudske armade so v spomin na medvojno zasilno partizansko letališče postavili pred leti. Ogled priporočamo vsem mulcem, ki obožujejo letala 🙂

dc 3
Vojaško letalo DC-3, Bela Krajina
letalo
Navdušenje nad letalom v Beli Krajini

 

6. Ogled izvira reke Krupe

Reka Krupa izvira izpod 30 metrov visoke stene in velja za edino znano nahajališče jamske školjke v Sloveniji, tu pa so še druge endemne vrste jamskih polžev ter celo človeška ribica. Več o reki Krupi si lahko preberete tukaj.

Nas je izvir navdušil zaradi mirne okolice, primerna pa je tudi kot cilj družinskega kolesarskega izleta. Ob izviru boste našli tudi mizico, ki je primerna za malico. Mi smo se na domače kosilo odpravili v dober kilometer oddaljeno Turistično kmetijo Cerjanec.

IMG_2560
Prečudovita narava okrog izvira Krupa
IMG_2564
Izvir Krupe, Bela Krajina

 

7. Domače kosilo na Turistični kmetiji Cerjanec.

Turistična kmetija Cerjanec leži v vasi Krupa, nedaleč od izvira reke Krupe. Za podrobnejši zemljevid kliknite tukaj. Domače kosilo vam postrežejo pod kozolcem, od kjer imate super razgled na igrala in njihove domače živali. V ogradi imajo osličke, kozličke in ovčke, ki so seveda prava atrakcija za otroke. Na Turistični kmetiji Cerjanec lahko tudi prespite.

 

Čerjanec kosilo
Pri Cerjancu vam kosilo postrežejo pod kozolcem
belokranjska hrana
Belokranjska pogača (Turistična kmetija Cerjanec)
Domače živali
Domače živali na turistični kmetiji Cerjanec

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar.