7 razlogov zakaj se bomo vrnili na družinske počitnice v Turčijo

1

Turčija, dežela, ki z eno nogo meji na Orient, z rokami pa se vabljivo razprostira v evropsko področje, je ena izmed tistih držav, ki jih nikakor ne smete izpustiti, če si želite azurnih obal, izvrstne hrane, nasmejanih ljudi in imenitne all-inclusive ponudbe.

Lanski september smo z družino (otroka 11 mesecev in 5 let) ravno zato že tretjič obiskali  to čudovito državo. Zakaj radi počitnikujemo ravno v tej državi, pa si preberite spodaj.

Destinacija:  Side, Kemer, Lara (3x zapovrstjo Turčija)

Čas potovanja: mesec (2x september, 1x junij)

Časovna razlika: +1 ura

Dnevi na potovanju: Prvič smo letovali 11 dni, drugo leto 13, tretje leto pa 12 dni.

Starost otroka: prvič 3 leta;  drugič 3,5 let; tretjič 5 let in drugi 11 mesecev

Raj za: igranje, užitkarije, brezskrbno lenarjenje, dnevne športne aktivnosti

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Vreme: Na južni obali Turčije vas bo pričakalo prijetno mediteransko podnebje. Najbolj vroče je julija in v prvi polovici avgusta. Idealen čas za obisk je junij in september. Mi smo imeli vedno počitnice brez oblačka. Popoldne je vedno zapihal rahel veter,pojavili so se prijetni valovi za otroke. Voda je imela septembra 24-25°C, junija 22-23°C)

Let: 2x smo leteli iz Graza in 1x iz Munchen. Oba leta sta bila brez prestopanja. Pristali smo v Antalyi. Let je trajanjal 2h 45 min. Preverite različne letalske družbe. Največ letov in ponudb je iz nam bližnjega Munchna, prav tako se najdejo dobre ponudbe iz Graza/ Celovca in Dunaja. Nekaj dobrih ponudb je tudi iz Ljubljane, ampak je količina ponudb in razmerje med ceno:kakovostjo neprimerno večja iz tujine. Booking smo navadno opravili kar preko spletne strani posamezne turistične agencije.

Pot z letališča do lokacije: S predstavniki tujih agencij ni težav, govorijo nemško in (določeni) angleško, srečate jih samo na letališču, ko vas »pofočkajo«, voucher za hotel dobite po pošti, e-pošti in ga lahko sami naprintate. Na letališču vas usmerijo na vaš avtobus do hotela. Odhodi domov so napisani na posameznih oglasnih deskah v hotelu – napisana je ura odhoda avtobusa, ki vas pelje do letališča.
Namig: ko bukirate ponudbo, preverite ure leta. Splača se leteti zjutraj iz odhodnega letališča in ste recimo v hotelu že okoli 13, 14h, domov pa je fajn leteti enkrat popoldne – tako imate v obeh primerih še nekaj časa pred in za vami. J

Namestitev: Različni hoteli, 4-5 zvezdic, večji resorti; dvoposteljne in družinske sobe

Preverite ponudbo družinskih hotelov na Turški obali na Megabon.si 

Budget: Navadno smo bukirali celoten aranžma, ki vključuje let+transfer od letališča in nazaj, hotel. Lastni prevoz, parkiranje na letališču.

7 razlogov zakaj bomo spet šli na družinske počitnice v Turčijo

 

1. All- Inclusive ponudba 


Turčija je na vzhodni in zahodni obali od letališča v Antaliji pozidana s hoteli, ki pretežno vsi nudijo all-inclusive ponudbo. In ta je resnično all-inclusive: od prečudovitih vodnih parkov za otroke, ki so (vsaj pri večjih hotelih-resortih) nameščeni poleg hotela, do 1001 dnevne aktivnosti za odrasle (jutranja joga, dopoldanska zumba, pikado, vodna aerobika, vodne igre, odbojka na mivki, vaterpolo, pikado, balinanje, tenis, badminton, košarka, nogomet …) – ogromno aktivnosti, ki se jih poljubno udeležujemo. Za športne mame in atije je poskrbljeno, pa tudi otroci niso nič prikrajšani. Vsak hotel ima namreč svoj mini klub, ki se odpre ob 9-10h in traja do 16-17h. Vsak dan je poskrbljeno za razne delavnice – primer: peka mini pic, risanje, mini športne igre za otroke, trampolini, ogromna igra šaha, … Večji hoteli klube razdelijo še po starostnih skupinah: 2-3 let , 4-8 let, 8-12 let in tako je resnično ustreženo vsakemu okusu in starosti otroka.

V hotelih boste našli aktivnosti za celo družino (počitnice v Turčiji)
V hotelih boste našli aktivnosti za celo družino (počitnice v Turčiji)

Naša družina je vsak dan šla na več aktivnosti, ko smo bili pa z dojenčkom (11 mesecev), smo izbrali hotel, ki je imel več igrišč, vsa v senci, pika na i pa je bilo ogromno mivkasto igrišče na plaži, obdano z ograjo in s polno igrali.

Igrišče v senci za najmlajše (Turčija)
Igrišče v senci za najmlajše (počitnice v Turčiji)

All-inclusive ponudba zajema tudi vso hrano in pijačo tekom dneva, kar se nam je zdelo priročno zaradi otrok, ki bi nonstop nekaj grizljali. Posebno pozornost Turki namenjajo prav njim, saj so povsod mini-kids bifeji s sadnimi kašicami, žitnimi instant kašicami za najmlajše, mikrovalovko, grelnikom mleka, mini mikserjem, ponekod pa nudijo tudi adaptirana mleka v prahu. Za večje – tiste, ki uvajajo gosto hrano, je vsak obrok pripravljena sveže soparjena zelenjava (korenček, bučke, brokoli, cvetača), riž brez soli in dodatkov, kuhan piščanec (brez začimb, soli, …), žita (kuskus, bulgur, paštica – rižek). Najde pa se tudi poseben dietni kotiček – s hrano, pripravljeno posebej za diabetike, športna prehrana, ipd.

Turška kulinarika je pisana, bogata s svežo in kuhano zelenjavo, stročnicami in dišečimi začimbami
Turška kulinarika je pisana, bogata s svežo in kuhano zelenjavo, stročnicami in dišečimi začimbami

Hrana je razkošna, večerja je najpomembnejši obrok in vse je samopostrežne narave v toplih in hladnih bifejih – od 100 vrst oliv, različnih svežih sirov, vseh vrst svežih solat, kuhana zelenjava, mesne jedi, različne vrste krompirja, tradicionalni kebab, večerni sveže pripravljen žar, pite in pogače, … in še in še. V Turčiji ne pripravljajo svinjine, zaradi muslimanske vere, je pa zato veliko drugih vrst mesa za vse mesojede, pravi slastni okusi so pa v kombinacijah žit, dišečih začimb, ki rastejo naokoli hotela in okusne zelenjave, ki se dnevno kopa v mediteranskem soncu.

Cel dan so na voljo sokovi, jogurti, sveže sadje, sladki bife, topli napitki, ohlajena voda z limonami, mento in turški prigrizki – havla, lokum, …Lačni in žejni ne boste. Mi priporočamo, da poskusite tradicionalne jedi, sestavine in alergeni so običajno napisani, osebje pa rado priskoči na pomoč, če se ne znajdete.

 

 2. Vrhunski hoteli in urejenost

 

Hoteli so običajno zelo urejeni, ogromno osebja sproti čisti v vseh prostorih, sobarica dnevno hodi in če navežete stik (namig: naučite se nekaj osnovnih besed, kot so hvala, prosim, dober dan) in priložite kake pol evra ali evro, boste imeli kristalno čisto sobo vsak dan. Osebje je izredno prijazno in spoštljivo, gost je Turkom namreč zelo pomemben. Nasmeh vas povsod pelje daleč. Če s čimerkoli ne boste zadovoljni, prijazno pristopite do recepcije in rade volje rešijo vaše težave. Spomnim se, ko smo drugič zapored letovali v Turčiji in sem bila ravno sredi nosečnosti, z nosečniškim diabetesom. Spraševala sem po hrani, ki ne vsebuje sveže pripravljenih jajc, ampak pasterizirana – zelo specifično vprašanje. Osebje v restavraciji z dnevno 1200 gosti je takoj poklicalo šefa restavracije, ta je šel po sous-chefa, ta po glavnega chefa; potem so poklicali prevajalca iz recepcije in vsi skupaj smo potem ugotovili, katere jedi so primerne in katerim se ogibati. Skratka, resnično veliko truda je vloženega v zadovoljstvo strank.

Hoteli so lepo urejeni in čisti (Počitnice v Turčiji)
Hoteli so lepo urejeni in čisti (počitnice v Turčiji)

Povečini vsi znajo nemško (odvisno sicer od hotela, splača se pregledati mnenja na tripadvisor.com ali booking.com – če je hotel bukiran pretežno s strani nemških, avstrijskih agencij, potem bodo govorili nemško, če je več bukinga s strani angleških, nizozemskih agencij, potem bodo govorili angleško, pretežno pa zadnja leta povsod – rusko). Velika množica gostov se namreč zgrinja iz držav bivše Sovjetske zveze.

Urejeni, zeleni parki naokoli hotelov (Turčija z otroki)
Urejeni, zeleni parki naokoli hotelov (počitnice v Turčijii)

Okolica hotelov je povsod zgledno urejena – veliko je parkov, rož, grmičevja, palm, raznega zelenja, predvsem hoteli zahodno od Antalije, kjer je pokrajina že tako bolj zelena, pokrajina pa lepša zaradi okoliških hribov.

3. Za dodatno otroško opremo v sobah je odlično poskrbljeno

 

Otroška prenosna posteljica za najmlajše je povsod na voljo »on demand« in brez doplačila. Družinske sobe so klasične, dve sobi s prehodom, kopalnico in balkonom. Ob check-inu v hotelu poskrbijo, da dobite kot družina z majhnimi otroci predel, kjer so povečini samo družine, z bolj mirnimi sobami, pogledom stran od ceste in hrupnih con (bazen, nad diskom, nad terasami, …). Če vam soba ni všeč, lahko mirno poprosite za zamenjavo, tudi večkrat, če vam karkoli ne ustreza. Namig: O tem, katere sobe so boljše, bolj primerne za družine, večje, ipd. najdete veliko podatkov na tripadvisorju, kjer je poseben razdelek »Room Tips«.
Sobe so povečini dokaj prostorne, urejene, čiste –tudi to je nam razlog za izbiro hotela. Na tripadvisorju namreč vedno pregledamo najprej slike kopalnice, potem pa še sobe. 🙂

Pogled iz sobe na zelenje naokoli hotela (turčija z otroki)
Pogled iz sobe na zelenje naokoli hotela (počitnice v Turčiji)

4. Ogromni bazeni za vse okuse, lepe plaže in morje 

 

Ponudba večjih resort hotelov običajno vedno zajema večji glavni bazen, kjer je dnevno največ dogajanja – vodne igre, tekmovanja, aerobika, dva ali tri stranske manjše, en z vodnimi igrali za večje otroke in en z manjšimi igrali in plitko vodo za najmlajše otroke in dojenčke. Sence ne zmanjka – velikokrat imajo postavljene družinske vrtne ute z velikimi posteljami za družine z dojenčki, kjer je cel dan senca. Ob bazenih so ležalniki s senčniki, prav tako ima vsak hotel lastno plažo s senčniki, posteljami, blazinami, igriščem in bifejem s sveže pripravljenimi kosili, če ste preleni, da bi se odpravili s plaže na kosilo v hotel. Vsake nekaj 100 metrov je redno čiščen WC, zidan z vrati in preoblačilnice. Prav tako je na parcelah večjih hotelov vsake nekaj metrov hladilnik s sokovi, jogurti, sadjem, vodo. Občasno na plažo zavije postrežba ledenih kumar, lubenic, sveže stisnjenih sokov, pečenih prest, … – vse to je že vključeno v ceno bivanja.

Vodne vragolije za otroke (Turčija z družino)
Vodne vragolije za otroke (Počitnice v Turčiji)

Za na plažo dobite v hotelu velikanske brisače (plača se kavcija), ki jih dnevno prevzemate v wellnesu hotela in zvečer umazane oddate, zjutraj pa ponovno prevzamete sveže. Kavcijo vam ob koncu počitnikovanja vrnejo. (Namig: s sabo ne nosite plažnih brisač; ne potrebujete jih, zasedejo pa precejšen del kovčka.)

Plaže so peščene (na zahodni strani Antalije je večji pesek, na vzhodni strani pa mivka.

Sončni zahod in dolga peščena plaža (Turčija)
Sončni zahod in dolga peščena plaža (Počitnice v Turčiji)

5. Za zdravje je v hotelih in okolici dobro poskrbljeno

 

Z mulci gremo v Turčijo ali od maja do konca junija ali pa od sredine avgusta do oktobra, v poletnih mesecih se namreč temperature dvignejo tudi do in ponekod nad 40°C, kar žal pomeni preživljanje pretežno celotnega dneva v klimatiziranem hotelu, pesek je namreč prevroč za kakršenkoli aktivnosti.
Priporoča se redno mazanje s kremo z visokim zaščitnim faktorjem in skrivanje v senci med 11-16h. (junija malo dlje, septembra pa gremo lahko na sonce tudi prej).
Večji hotelski kompleksi imajo svojega zdravnika. Enkrat smo ga koristili ob vnetju mehurja, so zelo učinkoviti, hitri. Z receptom smo v bližnji lekarni dobili vse, vsoto nakupa – nekaj čez 100€ za antibiotik in nosno tekočino za spiranje pa smo dobili ob prihodu v Slovenijo v celoti povrnjeno nazaj. Zato – ne pozabite na zdravstveno zavarovanje v tujini!

Na vsakem koraku so lekarne, kjer se lahko kupi različna zdravila precej ceneje kot pri nas.

6. Turčija je odlična za nakupovanje

 

Povsod so tržnice, ulice ob hotelih pa imajo povsod trgovinice, kjer najdete lokalne začimbe, spominke, oblačila in obutev, igrače za vodne aktivnosti in običajno turistično kramo. Turki radi barantajo, zato kar pogumno predlagajte nižjo ceno, še posebej ob večjih nakupih. Namig: barantajte postopoma, če boste takoj predlagali prenizko ceno, se znajo užaliti in zavrnili vam bodo prodajo blago. Na tržnicah so rahlo vsiljivi s ponujanjem, ampak nasmejte se in strumno dalje. Govorijo pa povsod angleško in sprejemajo evre – mi nismo nikoli nakupovali turških lir. Menjalni tečaj je na tržnicah stvar presoje prodajalca, tako da imejte v mislih, koliko okvirno naj bi stvar stala.

Raznovrstnost dišavnic in začimb vas spremlja na vsakem koraku (Turčija z družino)
Raznovrstnost dišavnic in začimb vas spremlja na vsakem koraku (Turčija z družino)

 

7. Za varnost hotelov je dobro poskrbljeno

 

Marsikdo se vpraša, ali je Turčija varna. Mi smo zaenkrat dopustovali trikrat, enkrat s 3-letnikom, drugič s 3,5-letnikom in v nosečnosti, tretjič pa s 4-letnikom in 11-mesečnico. Za varnost posameznih hotelov je poskrbljeno, gostje so identificirani z zapestnicami, prav tako drugim gostom ne dovolijo na področje ostalih hotelov. Ulice so polne turistov, ozračje je prijetno. Na letališčih je poostrena varnost, že ob vstopu v glavno avlo se odda velika prtljaga, ki gre čez skener, potem pa šele na check-in, kjer jo oddate in gre ponovno čez skener. Istočasno ob vstopu se skenira ročna prtljaga, ki se potem ponovno skenira ob vstopu na letališko cono, ko ste že opravili check-in. Takrat se ponovno čekirajo osebni dokumenti. Skratka, pregledov in skenov je kar nekaj, potekajo pa hitro in učinkovito, brez nepotrebnih zastojev. Če imate otroški voziček, tudi le-tega poskenirajo, in to 2x.
Za vstop in izstop v državo morate imate veljaven potni list, vizum pa ni več potreben.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust po Turčiji na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Članek je napisala Klavdija, ustvarjalka zdravih in slastnih receptov za celo družino, ki jo lahko spremljate na njeni spletni strani https://www.boobeefoodee.si/ in na FaceBook profilu Boobeefoodee.si – preprosti slastni zdravi recepti.

reklama kmz