7 razlogov, zakaj obiskati Hišo kranjske čebele, Višnja Gora

0

Višnja Gora je starodavno mesto z dolgo zgodovino in v njeni neposredni bližini, v Gradu Podsmreka, je tudi rojstno mesto kranjske sivke. Konec leta 2021 je občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v Višnji Gori prenovila tamkajšnjo nekdanjo šolo in nastala je Hiša kranjske čebele.

Hiša kranjske čebele, Višnja Gora

Lokacija: Mestni trg 2, 1294 Višnja Gora

Spletna stran za več informacij: Hiša kranjske čebele – Življenje kot v panju (hisakranjskecebele.si)

Vstopnina za muzej: odrasli 8eur, otroci nad 6. let 6eur, družinska vstopnica 20eur. Otroci do 6. leta imajo prost vstop. Aktualen cenik.

Kranjska čebela je dobila ime po deželi Kranjski, v katero je spadalo tudi območje današnje Dolenjske. Leta 1857 je dr. Philipp Rothschütz v članku z  naslovom Aus Unterkrain (Z Dolenjskega) zapisal: »Obstaja pa ena pridna in utrjena čebela, taka je kranjska.« To je bil prvi korak čebelarjev družine Rotschütz v slovensko čebelarstvo, ki so ga razvijali vse do leta 1909. Emil Rotschütz (1836‒1909) je bil eden najpomembnejših evropskih čebelarskih strokovnjakov svojega časa. Nadaljeval je delo očeta in z naprednim čebelarjenjem in trgovanjem je poskrbel, da si je kranjska čebela uspešno utirala pot v svet. Zaradi njegovega delovanja in svojih lastnosti je kranjska čebela hitro postala svetovno izjemno priljubljena pasma čebel in takrat tudi dobila svoje znanstveno ime, ki je njen izvor jasno lokaliziral. (vir: prijetnodomace.si)

Spoznajmo kranjsko sivko, Hiša kranjske čebele

Danes je kranjska sivka druga najbolj razširjena vrsta čebele na svetu. Najbolj pridna in tudi najbolj medonosna. Nanjo smo Slovenci lahko več kot ponosni in prav je, da se o njej tudi dobro izobrazimo.

Zakaj priporočamo vsem družinam obisk Hiše kranjska čebela?

Hiša kranjske čebele ponuja za vsakogar nekaj. Poleg spodaj naštetih glavnih doživetij, vključuje tudi Turistično informacijski center, kjer se obiskovalci lahko seznanijo z vsem, kar občina Ivančna Gorica ponuja.

1. Ogled doživljajske razstave, kjer je predstavljena avtohtona slovenska čebelja pasma kranjska sivka

Sodoben interaktivni muzej, kjer izveste vse o kranjski sivki. Sami smo se o kranjski sivki izobrazili že v muzeju v Radovljici, sprehodili po učni poti čebelice, a priznamo, da se nikjer nismo tako dobro podučili o naši čebelici in njeni poti v svet kot prav v Hiši kranjske čebele.

Edinstvena doživljajska razstava je vodena z virtualnimi junaki, člani slovite čebelarske družine Rothschütz iz Višnje Gore. Prisluhnite Filipu na Travniku, raziskujte čudežni svet čebel in Emilove podjetniške podvige v Laboratoriju ali odkrivajte blagodejne učinke medu v Kuhinji skupaj z Antonijo. Čebelji svet boste na doživljajski razstavi spoznali preko multimedijskih vsebin, posebno doživetje pa bo ogled čisto pravih steklenih panjev, v katerih so naseljene žive kranjske čebele, opazujete jih lahko pri vsakdanjem delu, omogočili pa so tudi direkten prenos njihovega vsakdanjika iz panja na ekran.

Interaktivni doživljajski muzej, Hiša kranjske čebele
Filip Rotschütz vas bo vodil čez Travnik
Travnik, Hiša kranjske čebele
Emila Rotschütz in njegove podjetniške podvige boste spoznali v Laboratoriju
Družinsko drevo Rotschütz
Prav tako se boste v Laboratoriju pobližje spoznali s kranjsko sivko
Multimedijske vsebine v Laboratoriju
Najmlajši bodo sivko spoznavali tudi skozi njim prilagojene vsebine 🙂
Posebno doživetje pa bo ogled čisto pravih steklenih panjev, Hiša kransjke čebele
Čebele lahko opazujete pri vsakdanjem delu
V Kuhinji pa boste odkrivali blagodejne učinke medu skupaj z Antonijo Rotschütz
Kuhinja, Hiša kranjske čebele

Priporočamo voden obisk, saj boste z otroki tako največ izvedeli, osebje pa bo z največjo ljubeznijo odgovarjalo na vsa zvedava vprašanja otrok. Otroci prav tako dobijo posebno knjižico, ki bo sploh mlajše otroke lepo zaposlila.

2. Spanje v panju – v čudovith sobah, ki so oblikovane v obliki čebeljega satja

Otrokom najboljši del celotnega doživetja je bilo zagotovo spanje v panju, čisto na vrhu hiše, kjer so sobe zasnovane v obliki inovativnih lesenih satnih celic. Trinajst sob sestavlja povezano strukturo velikanskega satja z lastnimi vhodi. Med njimi so skriti družabni kotički, kjer je živahno kot v čebelnjaku.

Posamezni moduli nastanitev nudijo zasebnost, je pa celoten koncept spanja narejen v konceptu sobivanja v skupnosti – kjer gostje sodelujejo, sobivajo in se družijo. Obiskovalci imajo tako na voljo skupne sanitarije, potem imajo skupne prostore za druženje ter souporabo kuhinje.

Spanje v panju, Hiša kranjske čebele
Družabni kotički, Spanje v panju, Hiša kranjske čebele
Družabni kotički, Spanje v panju, Hiša kranjske čebele

Oprema posameznega modula, ki je namenjen dvema osebama, je široka zakonska postelja, omara, nekaj odlagalne površine, police, pulti, v nekaterih so tudi sanitarije. Glavno vodilo vse opreme je šesterokotnik, tudi ročaj na ograji je šesterokoten, ploščice so šesterokotne, klubske mizice so šesterokotne- torej bivanje v čebeljem satju 🙂

Notranjost modulov, Spanje v panju, Hiša kranjske čebele

Goste zjutraj čaka 360-stopinjski razgled na Višnjo Goro in okolico ter zdrav zajtrk z lokalnim medom in drugimi dobrotami, ki je postrežen v kavarnici.

Obilen in domač medeni zajtrk, Hiša kranjske čebele

Cenik nočitve v panju: tukaj

3. Obeležje kranjski sivki – interaktivna skulptura

Otroci so vsako jutro in večer pozdravili veliko skulpturo kranjske sivke, ki ponosno stoji ob Hiši kranjske čebele. Ponoči bo lepo svetila, prav tako pa lahko s pritiskom na gumb slišite njeno brenčanje.

Interaktivno obeležje kranjski sivki, Hiša kranjske čebele
Pogled z vrha hiše na nočno osvetljeno obeležje, Hiša kranjske čebele

4. VR doživetje

V turističnem informacijskem centru je tudi kotiček za VR doživetje, kjer se boste sprehodili skozi grad Podsmreka kot je bil v 19. stoletju

VR doživetje, Hiša kranjske čebele

V Info centru sta tudi trgovina s spominki in recepcija.

Recepcija, Hiša kranjske čebele
Trgovina s spominki, Hiša kranjske čebele

5. Učni čebelnjak kranjske sivke

Ob Hiši kranjske čebele čez cesto stojita tudi učni čebelnjak in vrt medovitih rastlin, ki spodbuja zanimanje za čebele pri vseh generacijah.

Učni čebelnjak in vrt medovitih rastlin, Hiša kranjske čebele

6. Prijetna kavarna, ki ji pravijo medarna in kjer so gosti postreženi z medenimi dobrotami.

Kavarna z lepo teraso, pogledom na obeležje kranjski sivki in dobrotami z okoliških kmetij resnično vabi na postanek. V kavarnici pa je postrežen tudi okusen in bogat zajtrk za vse, ki boste prenočili v Hiša kranjska čebela.

Kavarna, Hiša kranjske čebele

7. Hiša kranjske čebele je tudi odlična iztočnica za raznolika doživetja v občini Ivančna Gorica, zato si le vzemite vikend in prespite s čebelicami.

Samostan Stična
Do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca
Kratek pohodni izlet na Lavričevo kočo na Gradišču
Adrenalinska doživetja v parku Cukarca

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime