7 razlogov, zakaj bi ponovili roadtrip z mulcem po severu Brazilije

2

Iskali smo destinacijo, ki bo zadovoljila naše apetite po dobrem kajtanju, eksotiki, peščenih plažah, toplemu vremenu in aktivnemu družinskemu oddihu. Zimsko družinsko potovanje nas je tako peljalo na SV del Brazilije, v slovito prestolnico kajtanja; ki odkriva dolge peščene plaže in skrite sladkovodne lagune, kjer se soncu vsak dan skrivaš v senci palm in kjer se kokosova voda pije namesto navadne.

IMG_0624
Hello Brasil

 

Destinacija: Brazilija, provinca Ceara

Čas potovanja: december 2013 – januar 2014

Časovna razlika: GMT-3 (Slovenija  -4 ure)

Dnevi na potovanju: 21

Starost otroka: 1 leto in 7 mesecev

Primerno za otroke: vseh starosti

Kdaj obiskati SV del Brazilije? Najboljši čas je med junijem in februarjem, ko je suho obdobje. Povprečna temperatura zraka je 28°C, vode 26°C.

Let: letalska družba Tap Portugal; Benetke – Lizbona – Fortaleza. Let do Lizbone traja 4 h, do Fortalaze pa 8 h. V našem paketu je bilo na poti tja vključena nočitev v Lizboni (s prevozom do hotela in nazaj do letališča), nazaj grede pa smo v Lizboni čakali na prestop 1,5 h.

Preden se odpravite na dolg let predlagamo, da si preberete članek Kako se pripraviti na let z otrokom ter Kaj spakirati v ročno prtljago. Pred dolgim potovanjem pa priporočamo, da si preberete tudi članek Potovalna lekarna – nasveti za brezskrbno pot.

Pot z letališča do lokacije: Fortaleza je 4. največje mesto v Braziliji. V bližini letališča je ena večjih favel mesta, zato je temu primerna tudi potrebna previdnost pri prevozih. Če pristanete v poznih urah in če nimate v naprej organiziranega najema avtomobila priporočamo, da vzamete katerega od znanih taxi služb. Še bolje pa je, če vam prevoz organizira gostitelj, kjer boste prenočevali. Naša začetna baza je bilo majhno mestece Cumbuco, ki je od letališča oddaljen cca. 40km. Nam je prevoz z letališča organiziral lastnik pousade, kjer smo spali. Za prevoz v eno smer smo plačali 35 EUR.

Namestitev: nočitve v Braziliji je najbolje iskati v privatnih pousadah. Kaj je pousada? Ni B&B, ni hotel – je nekaj med njima. Pousada ni rangirana z zvezdicami. Večinoma so v privatnem lastništvu in je od lastnika odvisno, kaj vse vam nudi poleg nočitve . Boljše nudijo poleg sobe tudi bazen, bar, BBQ kotiček in kuhinjo. Včasih vam lastnik tudi kaj lokalnega skuha, vas vzame s seboj na ribolov ali pripravi večerno capirinho. Večina pa ima tisti unikatni dotik vsakega posameznega lastnika, ki naredi spanje v pousadi resnično prijetno. Zato se je vredno potruditi pri iskanju, saj izbira naredi razliko doživetja Brazilije. Cene za dobro pousado se gibljejo med 30 in 50 EUR na sobo/dan.

IMG_1963
Naša pousada v Cumbucu

 

Okvirni budget:

 • cena letalske vozovnice za odraslega 1.165 EUR, za otroka pod dve leti smo doplačali 150 EUR
 • privatni najem avtomobila (od soseda) cca 35 EUR na dan, vendar imate v tem primeru omejeno zavarovanje, najverjetneje boste pa tudi na koncu doplačali za “storjeno” škodo. Naša grenka izkušnja nas je naučila, da naslednjič raje vzamemo avto, pri katerem od uradnih posrednikov in plačamo nekaj EUR več na dan.
 • 5 dnevni najem terenskega vozila z voznikom – okvirno 800 EUR
 • Cena hrane v trgovinah je cenejša kot pri nas, predvsem, če boste jedli lokalno. V boljših restavracijah so cene podobne evropskim, v lokalnih gostilnah pa seveda jeste občutno ceneje.
 • Denar in plačevanje – ponekod boste prišli čez tudi s plačevanjem v EUR (nočitev, najem avtomobila), večinoma pa se plačuje v lokalni valuti (brazilski real -BRL). Pri dvigovanju denarja na bankomatih je treba paziti, saj so avtomati pogosto prirejeni in vas lahko hitro okradejo.

7 razlogov, zakaj priporočamo roadtrip po SV delu Brazilije?

1. Vožnja s terenskim vozilom po peščenih sipinah

Četudi je vaš cilj obiska Brazilije le sproščeno poležavanje ob in na plaži, vam priporočamo, da si vzamete čas za izkušnjo roadtripa po plažah in peščenih sipinah. Za to je najbolje najeti izkušenega voznika, ki točno pozna čas plim, osek ter skritih nevarnosti vožnje po plaži, vožnja z njim pa je tudi veliko bolj adrenalinska:). V kolikor se odpravite v lastni režiji, lahko kar hitro obstanete sredi peska.

IMG_0730
Adrenalinska vožnja čez sipine
IMG_0802
Roadtrip po brazilski plaži
IMG_0825
Roadtrip po brazilski plaži
IMG_0855
Zabava na sipinah

 

Nas je pot peljala od Cumbuca pa vse do Tatajube, kar je cca. 320 km v eno smer. Za to pot smo potrebovali 4 dni, ob naslednjem obisku pa jo bomo vsekakor raztegnili na vsaj 14 dni in preživeli po 2 dni v vsakem lepšem kraju na poti. Predlagani kraji za daljši obisk na poti so: Cumbuco, Paracuru, Lagoinha, Ilha do Guajiru, Icarai, Jericoacoara. Nam je najbolj v spominu ostala vasica Jericoacoara, kjer vam tudi več dni ne bo dolgčas.

1Cumbuco - Jericoacoara
Roadtrip s kajtom in terenskim vozilom; od Cumbuca do Jericoacoare
IMG_0847
Izposodite si tudi buggye in se poženite po sipinah
IMG_0712
Postanki pri ribičih
IMG_2254
Na poti
IMG_0716
Postanki na poti – Prea

 

2. Družinski oddih v vasici Cumbuco

Cumbuco je bil naša baza popotovanja po Braziliji. Je majhna ribiška vasica, 25 km severno od mesta Fortaleza. Na eni strani meji na Atlantik, na drugi strani pa ga obdajajo mogočne peščene sipine. Kot tak je hitro dobil pomembno mesto v turizmu, tako domačem kot mednarodnem. Predvsem ob vikendih se vasica spremeni v lokalno turistično destinacijo, ko se na plažah in v centru zbirajo tako Brazilci kot vsi ostali, ki smo prišli iskat sonce in energijo Brazilije.

IMG_1985
Plaža v Cumbucu
IMG_1983
Plaža v Cumbucu
IMG_0673
Ob vikendi so plaže polne turistov
image03
Center vasice Cumbuco

Cumbuco ima majhen center, kjer lahko najdete vse, kar potrebujete za vsak dan in življenje v tem mestu. Nekaj korakov od centra vas čaka glavna plaža, kjer se prek dneva dogaja celoten utrip vasi – glavna aktivnost na plaži je kajtanje, otroci bodo uživali v vragolijah in plavanju v toplem morju, starši v sončenju ali pa le posedanju v enem izmed beach lokalov na plaži ter srkanju odličnih naravnih sokov. Nam najljubši beach lokal je bil Durobeach bar (ki je tudi hotel z bazenom), kjer se je odvijala tudi glavna kite scena. Ponujajo raznovrstno ponudbo brazilskih napitkov in prigrizkov, senco palm za otroke, neomejeno velik peskovnik in dobro vzdušje.

IMG_0939
Duro Beach bar
IMG_2553
Duro Beach bar
IMG_0952
V Duro Beach baru otroci tudi zlahka opravijo tudi popoldanski spanec

Če imate poležavanja in uživanja na plaži dovolj, odkrivajte peščene sipine, ki se pričnejo takoj za vasjo. Resnično je prijeten občutek bose hoje po drobnem pesku, nagradi vas pa tudi pogled na vas in morje. Najlepši je izlet na sipine proti večeru, ko lahko opazujete tudi zahod sonca. Če želite sipine raziskovati z avtom, morate najeti buggy, avtomobili so namreč prepovedani.

image01
Peščene sipine za hrbtom vasice Cumbuco

V Cumbucu lahko najdete kar nekaj odličnih restavracij, cene pa so zaradi visokega turističnega obiska podobne kot v Evropi. Mi smo preizkusili kar nekaj restavracij, ki jih lahko najdete na Tripadvisorju, vsekakor pa priporočamo Castanha 0031.

IMG_2205
Cumbuco ponuja kar nekaj odličnih restavracij

 

3. Spoznavanje ekološkega rajskega otočka Ilha do Guajiru

Ilha do Guajirú, brazilski ekološki raj, se nahaja skoraj ob ekvatorju, 170 km severno od Fortaleze in nudi več kot 3000 ur sončnih dni na leto. Kar nekaj desetletij je otok služil kot eden najbolj produktivnih plantaž kokosa in tudi sedaj se v tem kraju zavedajo pomembnosti ekosistema. Impresivni gozdovi mangrov, reka v ozadju otoka, čudovita turkizna laguna, peščene plaže, peščene sipine ter ocean, zaokrožajo celoto eko sistema otoka.

islandmap_touristmap
Ilha do Guajiru aktivnosti

 

Otok ponuja nešteto aktivnosti za posameznike in družine. Ogromna flat laguna je vrhunec za ljubitelje kajtarjev, wind surfarjev, ostali pa se navdušujejo z vožnjo po peščenih sipinah, jahanjem po plažah, kolesarjenjem, kanuiranjem ali pa le uživanjem na plaži. Če vas zanimajo želve, lahko v bližini otoka raziskujete njihovo življenje. Tamar” Sea turtle project je projekt 9 provinc Brazilije, kjer skupaj želijo zaščititi kar 1100 km obale, ki jo želve uporabljajo za gnezdenje.

IMG_2387
Ilha do Guajiru
IMG_2370
Harmonija narave in športa

 

4. Doživetje hipijevskega nacionalnega parka in peščenega mesta Jericoacoara

Jericoacoara (Jeri) je resnično poseben kraj v tem delu Brazilije in nam tudi najbolj ostal v spominu na celotnem potovanju. Nahaja se 300 km severno od mesta Fortaleza. Ribiška vasica je leta 2002 dosegla status nacionalnega parka, ki s svojimi sanjskimi dolgimi plažami, obdana s sladkovodnimi lagunami in peščenimi sipinami, privablja obiskovalce iz celega sveta. Predvsem tiste turiste, ki so željni posebnih, nenavadnih in čarobnih krajev, odmaknjenih od masovnega turizma.

IMG_0859
Dobrodošli v Jericoacoaro (Jeri)

Zaradi posebne lege vasice in omejenih gradbenih dovoljenj ter državne zaščite, v vasici ne boste našli hotelskega turizma, kar je ena prednosti, da mesto ohranja svoj čar in podobo skozi leta. Lastniki pousad se združeno trudijo ohranjati naravno podobo Jerija in tako so tudi pousade majhne, prijetne, domače in preprosto očarljive. Ker ima Jeri posebno odmaknjeno lego od glavne infrastrukture, lahko kraj dosežete le s terenskimi avtomobili, skozi vožnjo po peščenih sipinah in plaži. Ravno ta vožnja in dostopnost kraja dodata Jeriju prav posebno lepoto. V mestu še vedno lahko opazujete ribiče, ki se v zgodnjem jutru odpravljajo na ribolov v njihovih tradicionalnih Jangada čolnih, kar počno že desetletja.

IMG_0810
Jangada čolni

Mesto brez avtomobilskega prometa in sproščeno vzdušje sta ena večjih prednosti Jerija. Vse ulice Jerija so prekrite s peskom in to vam še dodatno upočasni korak. Po eni stran boste peščeno pot vasice delili skupaj z mulo ali kravo, po drugi strani pa vam vasica nudi vse kar si poželite – od odlične večerje v restavraciji, do piknik večerje na plaži, dobrega nočnega življenja ali masaže na plaži.

IMG_2485
Vasica je popolnoma prekrita s peskom

S posebno lego na skrajni severni točki province Ceara, nudi Jeri obiskovalcem tako pogled na vzhod in zahod in tako občudovanje sončnega vzhoda in zahoda na glavni peščeni sipine Jerija- “Sunset Dune”, kar je eden glavnih dnevnih ritualov v Jeriju.

IMG_2504
Pogled na glavno sipino “Sunset Dune”

Jeri je izjemen tudi ponoči, ko zaradi neonesnaženosti, nebo prekrijejo tisočere zvezde. Takrat se na ulicah združi mlado in staro – večerja v prikupnih restavracijah, še bolje pa piknik na plaži s capirinho v roki:)

IMG_2492
Zvečer se glavno dogajanje prestavi na plažo

Zahodno od sipine je par kilometrov dolga plaža, kjer se odvijajo dnevne aktivnosti obiskovalcev- jahanje, kajtanje, windsurfanje, boardanje po sipinah, kajakiranje, tek ali le sprehajanje.

IMG_0932
Večerno jahanje po plaži Jerija

Če nadaljujete potovanje še naprej zahodno, vas pot pelje skozi impresiven gozd posušenih mangrov, imenovan Mangue Seco (suhe mangrove) ter do kraja Guriu, ribiške naseldbine ob ustju reke. Ribiči nudijo izlet po reki, med mangrovami, kjer skupaj iščete morske konjičke, ki jih je v reki res veliko. Zanimiva izkušnja tudi za najmlajše otroke.

IMG_0841
Mangue Seco
IMG_0834
Morski konjički

Odpeljite se tudi do vasice Tatajuba, ki leži cca 25 km od Jericoacoare. Izposodite si tradicionalen Jangada čoln, raziskujte sladkovodne lagune (mi najraje s kajtanjem:)), pojejte svežo ribo v viseči mreži, otroci pa bodo hitro našli družbo lokalnih otrok.

IMG_2539
Lokalni otroci v Tatajubi

5. Nepozabna izkušnja kajtanja

Poleg kajtanja v sami krajih na poti med Cumbuco in Jericoacoaro (Cumbuco, Paracuru, Ilha do Gujiru, Baleia, Prea, Jericoacoara, Tatajuba), ki nudijo res odlične pogoje za vse nivoje znanja, je najboljša izkušnja downwind safari na tej razdalji. Če imate srečo z vetrom (ki je načeloma v tem letnem času zagotovljen), je ta izkušnja zares nepozabna. Naš downwind kite trip je bil na relaciji: Cumbuco – Paracuru (28 km) – Guajiru (15 km) – Baleia (27 km) – Moitas (30 km); Icarai – Jericoacoara (28 km). Na poti vas vseskozi spremlja terensko vozilo, včasih pa je treba na poti uporabiti tudi pomoč ribičev pri prečkanju morja ali reke z njihovimi “trajekti”.

IMG_0795
Prečkanje z lokalnimi trajekti
IMG_2562
Kajtanje v Cumbucu
IMG_2446
Kajtanje v naravnem parku Ilha do Guajiru
IMG_1993
Kajtanje v sladkovodnih lagunah

 

6. Brazilska hrana

Brazilije nikakor ne smete zapustiti, dokler se do sitega ne najeste njihovih lokalnih dobrot – eksotičnega sadja (acai, mango, ananas, papaja, avokado, banane,…), kokosove vode v neomejenih količinah ter seveda brazilske govedine in morskih dobrot. Vse našteto je veliko ugodneje kot pri nas, predvsem, če kupujete v trgovini. Naravni sokovi iz vseh vrst sadja bodo odlična osvežitev za vas in otroke na plaži ali na poti. Zvečer, ko imate čas zase, pa se le preizkusite v pripravi domače capirinhe, ki je tudi najcenejši napitek za “odrasle”.

IMG_0955
Ko postaneš obseden…
IMG_2092
Sveži sokovi – z brazilskimi jagodami Acai je najboljši in tudi izredno zdrav!
IMG_0658
Ribe in govedino bi lahko jedli vsak dan

 

7. Prijaznost domačinov

Če potujete z otrokom, vas bodo na vsakem koraku pričakali nasmejani obrazi domačinov. Predvsem otroci se bodo radi igrali z vašim malčkom, po drugi strani pa bodite previdni pri sklepanju poslov (najem avtomobila ipd), saj bodo želeli Brazilci zaslužiti tudi kakšen dodaten evro na vaš račun.

IMG_2693
Otroška prijateljstva

 

Pomembno za starše:

 • Namestitev– pousad in možnosti spanja je veliko, so pa dobre tudi hitro razprodane. Če potujete z otrokom vam priporočamo dobro opremljene pousade, s kuhinjo in bazenom, saj bo tako vsem bolj udobno.
 • Otroška oprema– domačini priskrbijo za vse kar potrebujete, četudi sami tega nimajo (avto sedež, prenosno posteljico) Mesta vozičkom niso prijazna, tako da bodo cula, nosilka in nahrbtnik za malo večje otroke veliko boljša izbira kot voziček. Mi smo ga imeli s seboj in ga praktično nismo uporabljali.
 • Aktivnosti- Brazilija nudi veliko raznolikih aktivnosti, tako za športne navdušence kot tudi za tiste, ki imajo radi naravo ali pa le poležavanje na plaži.
 • Temperatura vode in kopanje- voda je v tem času topla (26 stopinj), vendar so vzdolž celotne obale valovi, kar ni najbolj ugodno za majhne otroke.
 • Hrana- pri hrani ni večjega tveganja, četudi imate otroke, ki se v hrano šele dobro uvajajo. Izbira sadja, zelenjave, rib in odlične govedine je res bogata.
 • Zdravje– nobenih posebnih nevarnosti (razen komarjev). Večja bolnišnica je v Fortalezi.
 • Zabava (z ali brez otroka) – v vseh vasičkah se raja pozno v noč. Predvsem sta živahna Cumbuco in Jericoacoara, medtem ko si v manjših vasicah vsaka družba sama ustvari zabavo v svoji pousadi

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela na poti jaz in moja družina. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si