7 preprostih nasvetov, kako varno in okolju prijazno na izlet

0

Pogosto beremo, kako pomembno je, da ko se odpravimo v oddaljene kraje, pazimo da se do prebivalcev, njihove kulture in okolja obnašamo spoštljivo in odgovorno. To enako velja, tudi ko izletnikujemo po različnih regijah Slovenije ali nas zanese čez mejo. Šele ko pokažemo svojim otrokom – smo jim zgled, kako se vesti odgovorno do svoje bližnje okolice, narave, živali ali ljudi, jim utiramo okolju prijazno in varno pot.

1. Na izletu ali vikend doživetju za sabo pospravimo organske ali embalaža odpadke

Najlepši spomini na družinske izlete, so vsaj za nas, pikniki ali malica v naravi. Zato danes za otroke vedno rade kaj okusnega in zdravega pripravimo za na pot. To najraje pojemo na dekici, ki je naša redna sopotnica in tako ustvarimo piknik pa čeprav le za čas obroka. Pri tem pa smo kot mame striktne, da otroke že od majhnega navajamo, da za sabo pospravijo embalažo ali ostanke hrane. Odpadke odnesemo s seboj ali odložimo v za to namenjene smetnjake.

Na piknik dekici ali za mizo je naša najljubša malica na izletu, okolju prijazno izletnikovanje

2. Na izlet vzemite svojo steklenico ali bidon

Ko se odpravljamo na izlet ali vikend oddih z otroki, s sabo običajno spakiramo raznovrstne prigrizke in ostalo hrano, da nas kaj ne preseneti. Običajno se spomnimo tudi na vodo za otroka. Na nas starše pa pozabimo. Ko smo žejni na poti ali izletu nimamo vode in si jo gremo kupit. Seveda je ta v plastenki in tako ustvarimo nepotreben odpadek. Še posebej v Sloveniji je to velika škoda, saj imamo dobro, pitno vodo, za katero pravijo, da je večino časa boljša za naše zdravje, kot tista iz plastenke. Zato ne pozabite pripraviti tekočine za na izlet za vse družinske člane.

3. Kupujte, obiskujte in uporabljajte lokalno

Mnogokrat na škodo manjših lokalnih ponudnikov, prespimo ali jemo v večjem hotelskem kompleksu, saj je včasih z otroci tako bolj udobno. A lahko manjši penzioni in gostišča poleg domačnosti, prispevajo tudi k boljšem spoznavanju lokalnega, običajev, navad in namigov, ki jih dobiš le od ljudi, ki tam živijo. Hkrati pa je prav, da se sredstva pridobljena na račun lokalnega turizma vrnejo v nadaljni razvoj lokalne ponudbe ali okolja.

Prikupni in domiselni izdelki lokalnih ponudnikov, okolju prijazno izletnikovanje

4. Varno in odgovorno v gore, v gozdove ali na morje

Slovenija pa tudi sosednje države so prepredene s pešpotmi v obliki gozdnih poti, gorskih poti označenimi z markacijami ali dobro zasnovanimi učnimi potmi, ki so za družine pravo doživetje. Ne zavijajte z označenih poti, še posebej v naravnih ali krajinskih parkih, saj imate tako manjši vpliv na naravo, hkrati pa prispevate tudi k varnosti otrok.

Ne vstopajte v gozdne rezervate (razen, kjer je to dovoljeno ali z lokalnim vodičem). Če najdemo brlog, gnezda, krmišča ali celo živali, v njih ne posegamo, jih z varne razdalje le opazujemo in se jim umaknemo.

Z družino ostanite na poteh, tako zaradi varnosti, kot tudi zaradi varovanja narave

5. Pazite, da ne hodite po tuji zemlji ali lastnini

Velik del izletniških točk v hribih je prepreden s kmetijskimi površinami. Pazite, da z otroci ali psi ne hodite po njivah, nabirate tuje sadje in ostale pridelke. Prav tako ne uporabljajte lovskih opazovalnic in podobnih objektov v hribih ali ob morju.

Vedno smo veseli, ko na izletu vidimo živali pa tudi če so domače, a je za varnost izletnika pomembno, da ne hodimo v ograjene pašnike, tako zaradi živine kot tudi zaradi pastirskih psov, ki so tam, da črede varujejo. Enako velja tudi za čebelnjake, da jih opazujemo z varne razdalje. 

Na lovskih opazovalnicah se je prepovedano zadrževati, varno in okolju prijazno izletnikovanje

6. Uporabite javni prevoz, če je to mogoče

Večino časa se na izlet odpravimo z avtom, sploh če gremo v hribe. Je enostavno. Usedemo se vanj v bližini doma in se zapeljemo čisto do destinacije. A je lahko izlet z vlakom in avtobusom pravo doživetje za otroke, starši pa se lahko izognejo iskanju parkirišča, stroškom in podobno.

Okolju prijazen prevoz je tudi kolo. Če se na izlet odpravljate dovolj blizu, vzemite kolo. V spominu bo ostala tudi pot, ne le cilj.

Na izlet z vlakom, okolju prijazno izletnikovanje

7. Na zahtevnejši izlet z družino se dobro pripravimo

Preden se odpravimo na izlet se o razmerah tam pozanimamo. Pod našo kategorijo Izleti najdete pravo zakladnico izletov. Preverimo vreme, opremo za pohod in se predvsem prilagodimo zmožnostim svojih otrok. Če bo otrok pohodu ali vzponu kos, mu bomo tudi mi. Tako skrbimo za varnost svoje družine.

Preden se odpravimo, preverimo ustrezno obutev vseh družinskih članov, obleke in ostalo opemo. Pogosto preverimo ali je v okolici naše izletniške točke kakšen gostinjski obrat, drugače vzamemo s sabo dovolj hrane in tekočine.

Pred izletom preverite vremenske razmere, varno in okolju prijazno izletnikovanje

Zgoraj opisane informacije so izkušnje in nasveti iz prve roke, ki jih prenašamo tudi na naše malčke. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

 

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime