9 otroških igrišč v Ljubljani in okolici primernih za igro v (pre)vročih poletnih dneh

0

V vročih poletnih dneh se naš seznam za igro na prostem z mulci zoža, saj kar nekaj igrišč ne nudi dovolj sence, ki bi otroke med igro zaščitila pred sončnimi žarki. Spodaj smo naredili seznam otroških igrišč v Ljubljani in okolici, ki po našem mnenju nudijo veliko sence in so tako primerna za igro tudi, ko je zunaj zelo vroče. 

1.  Igrišče na Trgu 9. Maja pri Plečnikovem stadionu

Veliko igrišče z raznolikimi igrali na Trgu 9. maja pri bežigrajskem stadionu je kot nalašč narejeno za vroče dni. Igrišče v celoti leži v senci dreves, ki ščitijo skakajoče mulce pred sončnimi žarki.

Lokacija: Trg 9. maja, Bežigrad

20150601_172545
Igrišče 9. maja je obdano z visokimi drevesi

 

2.  Otroško igrišče v Mostecu

Igrišče odeto z zelenjem ob vznožju Rožnika ima veliko igral (lesene vlakce, gugalnice, plezala, ping-pong mizo, nogometnimi goli itd).  Je odlična igralnica v vročih poletnih dneh, saj za senco na igrišču poskrbijo visoke smreke, ki obdajajo igrišče.

Lokacija: Pripeljite ali prikolesarite po Večni poti. Nasproti naselja Mostec (podite pozorni na tablo Mostec) krajši sprehod čez gozd, vas pripelje do igrišča.

IMG_5983 (1)
Igrišče v Mostecu je obdano u drevesi

 

3. Igralna pot ob Vodnikovi cesti, Ljubljana

Del igralne poti, ki jo sestavlja 10 postaj, povezanih v gibalno, čutno, likovno in prostorsko doživetje ob Vodnikovi cesti, je narejene prav v senci dreves in tako je igrišče primeren kraj za igro tudi ob vročih poletnih dneh

Lokacija: Vodnikova cesta, nasproti bolnice Petra Držaja

fmpgtmp_jli4lq
Del igralne poti je v senci

 

4.  Živalski vrt Ljubljana (vstopnina)

“Plezalno” igrišče v ZOO Ljubljana je postavljeno med drevesi in tako ima kar nekaj sence, ki otroke in starše hladi, ko je zunaj res vroče. Vsekakor pa je živalski vrt zaradi lege sredi gozda vsaj za par stopinj bolj prijeten v poletnih dneh kot je preostala Ljubljana in potke med obiskovanjem živali nudijo kar nekaj prijetne osvežitve.

Več o ZOO Ljubljana si preberite v članku ZOO, Ljubljana.

IMG_4236
“Plezalno igrišče” v senci

 

 5.  Otroško igrišče v Arboretumu Volčji potok (vstopnina)

Prav na velikem, z igrali bogatem igrišču Arobertuma, je sence veliko, zato priporočamo obisk tudi v vročih poletnih dneh.

Lokacija: Arboretum, Volčji potok

Več kaj vse početi z mulcem v Arboretumu, pa najdete v članku Arboretum.

IMG_7302_arboretum_volcji_potok_otrosko_igrisce_big
Ob igralih je dovolj sence
IMG_5270
Igrala med drevesi


6.  Park Tivoli

V dopoldanskih ali poznih popoldanskih urah sta obe otroški igrišči  (otroško igrišče ob bazenu Tivoli in veliko igrišče ob nekdanji Čolnarni) dovolj prijetni, delno tudi senčni, za igro. Izogibajte se ju le opoldne in zgodaj popoldne, saj je takrat sence najmanj.

Lokacija: Tivoli, Ljubljana

15247131_UUZ1eC8JzPjGTSPSfVCC40dWzEcmmRNO53EAwVNdApo
Drevesa ščitijo tudi del igrišč v Tivoliju

 

 7.  Otroško igrišče v Zbiljah

Za obisk ob vročih dneh priporočamo obisk igrišča ob Bistroju Sidro, kjer najdete hutko toboganom, trampolin, prijetno podlago iz lubja, ki je ob suhem vremenu primerna tudi za kobacaje. Igrala so pred hudo vročino zaščitena s krošnjami dreves.

Lokacija: Zbilje se nahajajo nekaj minut iz Ljubljane. Do njega pridete mimo Medvod ali prek Smlednika.

Več o aktivnostih, ki jih ponujajo Zbilje, si preberite v članku Zbilje.

photo-21
Igrišče ob Bistroju Sidro

 

8. Igrišče v Parku Kodeljevo

Prostorno igrišče na Kodeljevem, ki je skoraj v celoti v senci, omogoča mulcem igro na igralih v zavetju redkega gozdčka. V parku lahko preživite več ur, saj si lahko z družino privoščite kosilo v restavraciji Grad Kodeljevo. V toplnih mesecih se lahko odpravite tudi na letno kopališče. Z malce večjimi otroci lahko v parku odigrate tenis, odbojko, v hladnejših mesecih pa se okopate v zapretem bazenu Športnega parka. Parkirišče je v bližini.

Lokacija: Ob gradu in kopališču Kodeljevo, Ljubljana

Velika večina igrišča je v senci.
Igrišče je zares prostorno.

9. Igrišče Osoje na poti na Ljubljanski grad

Lokacija: na poti na Ljubljanski grad iz Gornjega trga. Po poti navzgor boste igrišče videli na levi, kamor se odcepite.

Prijetno senčno igrišče, ki je ograjeno. Lepo je vzdrževano, saj bližnji vrtec Pod gradom svoje otroke vozi redno na igro v dopoldanskem času. Naprej od igrišča vodi pot na Ljubljanski grad, kjer otroke čakajo velike zelene površine primerne za sprehod, igro ali raziskovanje. Na Ljubljanskem gradu je za otroke organizirano veliko dogodkov, obiščete lahko restavracijo/bar na gradu ali si ogledate Ljubljano iz ptičje perspektive.

Senca: Velik del igrišča je v senci, hkrati pa je zaradi okolice gozda vedno malce bolj sveže.

Senčno igrišče Osoje, Ljubljana
Igrišče Osoje, Ljubljana

Natančne opise vseh igrišč si preberite v članku top 14  igrišč za mulce v Ljubljani in okolici.

Imate tudi vi kakšen predlog, kje bi z mulci se lahko varno skrili pred močnimi sončnimi žarki?. Pišete nam na info@kamzmulcem.si.