7 nepozabnih družinskih doživetij na Kozjanskem

0

Če želite oddih preživeti v regiji, kjer boste imeli zeleni odklop z zadostno dozo miru, vrsto aktivnosti za otroke, kjer je doma dobra kulinarika ter iskreno gostoljubje, se odločite za Kozjansko.

Kozjanski regijski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji, večji del parka je uvrščen med Natura 2000 območja, saj kozjanska pokrajina ustvarja pogoje za izjemno biotsko pestrost.

Lokacija: Kozjansko- Grad Podsreda in okolica

Čas obiska: september 2022

Priporočen čas obiska: Kozjansko je primerno za obisk skozi vse leto, najlepša doživetja pa so zagotovo med pomladjo in jesenjo, ko naravi cveti in sadje dozoreva. Za odkrivanje le tega si vzemite vsaj vikend, če pa ste bližje tej regiji, pa je tudi že en dan dovolj.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: za doživetje kulinarike in obisk kulturnih znamenitosti je obisk primeren v kateremkoli letnem času in vremenu, seveda pa je najlepše ob sončnih dnevih.

Namestitev: bivali smo v nedavno odprtih nastanitvah na Gradu Podsreda, ki ponuja tako sobe kot apartma za družino. Spanje na gradu, zbujanje ob čudovitih razledih ter piknik košarica domačih dobrot, ki smo si jo postregli na grajskem vrtu je izkušnja, ki bo še dolgo ostala v spominu celi družini. Sama lokacija pa je popolna za družinski oddih ali počitnice – sprostitev in raznolike aktivnosti hkrati – vse je na dosegu z Gradu Podsreda.

Našo KZM oceno namestitve Emin apartma si preberite tukaj.

Grajski vhod v apartmaje Gradu Podsreda
Čudoviti razgledi z okna našega apartmaja, Grad Podsreda
Glavna spalnica Eminega apartmaja, Grad Podsreda
Košarica dobrot z okoliških kmetij, ki smo si jo postregli na grajskem dvorišlu ali v grajski kleti

Kaj doživeti z mulci na Kozjanskem?

1. Ogled Gradu Podsreda ter družinska dogodivščina “Lov na zaklad”

Gradu Podsreda, “najbolj grajskemu med gradovi na Slovenskem”, pripada posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega parka, saj z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes. Je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki je v zadnjih tridesetih letih iz skoraj propadajočega stanja skozi celovito prenovo postal pomemben nosilec kulturne, promocijsko-izobraževalne, družabne in turistične ponudbe v tem delu Slovenije.

Najbolj grajski med gradovi, Grad Podsreda

Grad Podsreda

Poleg vsebine srednjeveškega gradu Podsreda, ki na ogled postavlja številne zanimive razstave in zgodovinske prostore, je na gradu mogoče tudi sodelovanje v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda, primerni za vso družino, ki bo zagotovo uživala v raziskovanju skrivnih kotičkov gradu. Vsi člani družine boste dobili kraljeve krone, s katerimi boste lahko vstopili v čudovit grad. Dodatno boste dobili še zemljevid in navodila za iskanje čarobnega zdravila, s katerimi bomo rešili bolno grofico in ostale prebivalce gradu ? Zabavno in poučno doživetje za otroke je zagotovljeno!

Lov na zaklad, Grad Podsreda

Pred nami je zahtevna a zabavna naloga  Grad Podsreda
Iščemo, iščemo:) Lov na zaklad, Grad Podsreda

V najstarejšem delu gradu je na ogled stalna slikarska razstava slovenskega umetnika Franceta Slane “KO IGRA TRENUTKA POSTANE BREZČASNOST”.
Interaktivna otroška razstava »Herman Lisjak v Kozjanskem parku«
Razstava historičnega stekla, Grad Podsreda

V nekdanjih kletnih prostorih gradu Podsreda domuje razstava GLIVE KOZJANSKEGA PARKA
Na podstrešju gradu je na ogled fotografska razstava fotografij z natečaja »Biodiverziteta – umetnost življenja 2021«.

V nekdanjem zgornjem gospodarskem poslopju gradu Podsreda je zraven grajske sprejemnice in trgovinice lokalnih produktov nastala zanimiva INTERAKTIVNA PREDSTAVITEV NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE KOZJANSKEGA PARKA TER BIOSFERNEGA OBMOČJA KOZJANSKO IN OBSOTELJE. Vse stalne in občasne razstave si poglejte tukaj.

Interaktivna predstavitev naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka

Trgovinica z lokalnimi produkti, Grad Podsreda

Na koncu pa si le vzemite čas za užitek in osvežitev v njihovi očarljivi grajski kavarnici, kjer imajo za najmljaše tudi 3 lesene poganjalce! Na grajskem dvorišču je trenutno tudi razstava fotografij živali.

Grajska kavarnica, Grad Podsreda
Razstava, Grad Podsreda

2. Po Grajski učni poti Podsreda

Grajska pot Podsreda je del pešpoti Podsreda. Poteka od srednjeveškega trga Podsreda, mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda (ali v obratni smeri kot smo naredili mi)

Pot je označena s smernimi in informacijskimi tablami, s pomočjo katerih boste raziskovali izjemno biotsko pestrost in bogato kulturno dediščino. Sam sprehod pa je naravnost čudovit in sproščujoč.

 • Dolžina poti: 2,5 km (ena smer)
 • Težavnost: lahka (iz smeri Gradu proti Podsredi se pot večinoma spušča, obratno vzpenja:))
 • Več informacij: tukaj
Naš pričetek Grajske poti je bil pri Gradu Podsreda
Grajska učna pot vodi večino časa po gozdu
Grajska učna pot
Grajska učna pot, proti trgu Podsreda
Grajska učna pot, trg Podsreda

3. Z e-kolesi po grajskih poteh

V kolikor so vaši otroci že dovolj veliki (cca. 160cm+) vam priporočamo, da grajske poti od Gradu proti trgu Podsreda odkrivate z e-kolesi. Na gradu Podsreda imajo na voljo najem 4 treking električnih koles (2 moški in 2 ženski kolesi).

Z e-kolesi od Gradu Podsreda po grajskih poteh
Z e-kolesi po grajskih poteh
Obvezen postanek pri klopici jabolka s pogledom na Grad Podsreda
 • Cena: 20 €/dan (za goste Sob in apartmajev gradu Podsreda 15 €/dan)
 • Dodatne informacije: izposoja e-koles je možna od torka do nedelje od 10.00 do 17.00 ure na gradu Podsreda (ob ponedeljkih je grad Podsreda zaprt). Rezervirate jih lahko na številki: +386 (0)3 5806 118 ali na info@castlepodsreda.com.

4. Repnica Najger

Približno 30min vožnje od Gradu Podsreda se nahaja Repnica Najger, ki jo marsikateri uvrščajo med najlepše na Bizeljskem.

Repnica je jama, izkopana v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin, saj je v njih idealna temperatura in vlaga, ki sta potrebni za shranjevanje in zorenje vin.

Repnica Najger ima 4 prostore:

 • V prvem, največjem prostoru, je naravno poslikan strop, ki bo predvsem pritegnil otroke in s svojo domišljijo bodo lahko videli marsikatere like:)
 • V drugem delu je prostor za shranjevanje odprtih vin in za degustacije (bizeljčan, rumeni muškat, modra frankinja)
 • Tretji prostor je namenjen zorenju vin v buteljkah.
 • V četrtem pa hranijo barrique.
 • Na koncu repnice, pri izhodu pa je tudi prodajalna vin.
Repnica Najger, Bizeljsko

5. Kosilo v Kozjanskem dvoru in hranjenje kozic

Prenovljena restavracija v Kozjanskem dvoru s teraso in pogledom na ribnik bo prava lokacija za družinsko kosilo ali večerjo. Odlične domače jedi, božanske sladice, okoli restavracije pa dodatne zanimivosti za otroke, ki jih bodo zamotile za kar nekaj časa – iskanje rib v ribniku, igra na manjšem igrišču, predvsem pa hranjenje kozic!

 • Več informacij o Kozjanskem dvoru in njihovi ponudbi: tukaj
Čudovita restavracija Kozjanski dvor in njene aktivnosti
Odlične domače jedi in sladice za prste polizat!

6. Spoznavanje izdelave moke na Kukovičičevem mlinu

V ozki tesni ob reki Bistrici pred Podsredo se nahaja enonadstropna stanovanjska stavba, stara preko 500 let. Od 14 mlinov v zgornjem delu Bistrice je ohranjen le še Kukovičičev mlin, katerega podoba je skoraj v celoti ohranjena. Kukovičiči ohranjajo bogato družinsko tradicijo, vi pa si lahko ogledate njegovo delovanje ter prisluhnete gospodarici, ki predstavi pot od zrna do kruha. Otroci pa se v delu lahko tudi preizkusijo.

Kukovičičev mlin
Ohranjeni mlinarski pripomočki, Kukovičičev mlin
Od zrna do kruha, Kukovičičev mlin

Kukovičičevi se ukvarjajo tudi z ekološkim kmetovanjem. Pri njih si lahko na koncu tudi naredite dobro zalogo za doma: mlinci, čemazovi rezanci, piškoti vseh vrst tudi brez glutena, sirupi, marmelade, namazi in več vrst moke.

 • Več informacij o obisku Kukovičičevega mlina: tukaj

7. Piknik s culico kozjanskih dobrot v sadovnjaku Kozjanskega parka

Na Kmetiji Kukovičič si lahko naročite kozjansko culico dobrot, ki jo napolnijo z domačimi izdelki s kmetije in se odpravite v bližnji sadovnjak Kozjanskega parka, kjer si priredite piknik.

Piknik s culico kozjanskih dobrot s Kmetije Kukovičič

V Kozjanskem parku si prizadevajo ohraniti travniške sadovnjake kot pomembne življenske prostore za številne živalske in rastlinske vrste. Preko 100 različnih tradicionalnih sort jabolk imajo posajenih v nasadu, ki so poučno označeni z imeni na glinenih tablicah.

 • Več informacij o sadovnjaku: tukaj
 • Pomemben praznik, ki ga ni zamuditi z družino: praznik kozjanskega jabolka, ki se vsako leto odvije drugi teden v oktobru že vse od leta 2000.
Sadovnjak Kozjanskega parka, kjer je dom več kot 100 sortam jabolk
Piknik v sadovnjaku Kozjanskega parka- seveda brez najboljšega jabolčnega zavitka ne gre:)

Grad Podsreda smo obiskali na njihovo povabilo, vendar zgornji opisi in informacije odražajo moje mnenje. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime