7 nasvetov za nepozaben zadnji šolski dan

0

Letošnje leto je brez dvoma posebno. Pa ne samo za starše, ki so se čez noč prelevili v vzgojitelje in učitelje, zraven pa še spretno vihteli kuhalnico, animirali, vzgajali, prali in čistili ter po možnosti od doma oddelali tudi službene obveznosti. Posebno je bilo tudi za mulce in mulčke, ki so ostali brez družbe in vsakodnevne rutine. Včasih malenkost prestrašeni in slabše organizirani, včasih s kakšno nalogo manj kot potrebno ali bolj nametanim stanovanjem kot se spodobi, smo se oboji prebili do konca. Tako smo v sredini maja oz. na začetku junija, vsaj v večini, ponovno pričeli z vsakodnevno rutino, ki nas je pripeljala proti koncu šolskega leta, do zasluženih počitnic.

In ker si po takšnem letu oboji, najmlajši in malo starejši ter njihovi starši, zaslužimo dober konec šolskega leta, v nadaljevanju predstavljamo par idej, ki bodo presegle klasičen sladoled v bližnji kavarni (s čimer pa ni prav nič narobe in bo ravno tako super!):

1. Zajtrk zmagovalcev za zmagovalne mulčke tega leta

Četudi smo pristaši zdravih zajtrkov za uspešen in energije poln pričetek dneva, konec šolskega leta dovoljuje majhno izjemo. Palačinke s čokoladnim namazom, posute z narezanimi jagodami, bananin kruh in čokoladno mleko ali vaflji s smetano se slišijo kot odlična ideja za zadnji šolski dan. Če je mulc bolj zaspane sorte, ga zajtrk lahko pričaka na mizi, v nasprotnem primeru pa bo dobrodošla tudi pomoč pri pripravi ali dekoriranju mize.

V pripravo zajtrka, še sploh če bo po njihovem izboru, se bodo z veseljem vključili mulci.

2. V šolo in vrtec malo drugače

Če so mulčki navajeni, da se v šolo ali vrtec pripeljejo z avtomobilom, zakaj ne bi na zadnji šolski dan naredili izjeme? Jutranje kolesarjenje ali vožnja s skirojem bo lepo popestrilo dan. Če odhajajo starejši mulci samostojno peš – morda ga tokrat pospremijo starši. Če pa uporabljajo mestni ali šolski avtobus, je zadnji šolski dan zagotovo priložnost, da za prevoz, če je mogoče, poskrbijo starši. Morda mulca na zadnji dan preseneti babica ali dedek in ga pospremi do vrtca oz. šole. Možnosti je precej, zahtevajo pa ne veliko dodatnega napora, da bo dan nekoliko drugačen in bolj zanimiv.

3. Prešpricajte del vrtca in šole

V kolikor je mogoč dogovor v šoli oz. vrtcu in delovne obveznosti staršev to dopuščajo – presenetite mulca malenkost prej. Program v šoli se zadnji dan hitreje zaključi in ob vnaprejšnjem dogovoru predhoden odhod ne bi smel biti problematičen. Mulci bodo vsekakor presrečni – že siceršnja evforija ob koncu šole bo še toliko večja, če bodo vedeli, da je preostanek dneva namenjen njim.

4. Mini spominska knjiga

V vmesnem obdobju, ko so bili zaprti vrtci in šole, smo se vsi, vsak po svoje, borili z dnevnimi obveznostmi, a hkrati se imeli tudi lepo, ob dejstvu, da smo skupaj. Zagotovo se je zapisalo precej lepih, pa verjetno tudi manj lepih zgodb, veliko spominov in fotografij skupnega časa. Zakaj jih ne bi zbrali in s kakšno mislijo vključili v mini spominsko knjižico ter si tako izdelali trajen spomin? Takšnega projekta se lahko lotite tudi z mulcem- z zagotovostjo se bo z veseljem spominjal, kako je včasih lahko pogledal kakšno risanko več, da se je kosilo v miru skuhalo in včasih še tik pred odhodom v posteljo delal matematiko. Pa tudi, kako je lahko zjutraj v postelji brez skrbi, da mora hitro vstati, objemal bratca ali ob lepih sončnih dnevih plezal po drevesu, čeprav bi moral pisati spis.

Mulci bodo z veseljem pripravili in kasneje listali spominski album.

5. Nov projekt po koncu šole

Zakaj ne bi konca šole obeležili s kakšnim novim projektom? Nečim, kar je v načrtu že dolgo, pa nekako ni našlo pravega časa za pričetek ali dokončanje. Recimo učenje vožnje s kolesom, prva ura jahanja, hoja s hoduljami ali dokončanje hiške na drevesu. Nekaj, kar predstavlja prelomnico in zahteva popoldne s starši, ko se nikomur nikamor ne mudi. Mulčki si bodo takšno prelomnico prav gotovo zapomnili, skupen čas pa bo lepo preživet.

Naš nov projekt je prav gotovo vožnja v bike parkih.

6. Piknik v naravi

Enostavna ideja, ki ne zahteva veliko časa in energije, prinese pa veliko veselja in gibanja na svežem zraku. Piknik v bližnjem parku ali travniku, v bližini gozda, s pijačo in sendvički bo super ideja in odmik od vsakodnevne rutine. V primeru slabega vremena se da izvesti tudi notranjo verzijo sredi dnevne sobe, ob sočasni risanki na televiziji pa bo fina nadgradnja v domači kino.

7. Mini izlet v neznano ali odhod na dopust

Počitnice ali zgolj skok na sosednji hrib – vse to bo lepo doživetje ob koncu šole.

 

Četudi zgolj z vodo in sadjem v nahrbtniku na bližnji hrib, bo popoldne v naravi lepa popestritev zadnjega šolskega dne. Še posebej, če mulci tega še niso obiskali. Na izletu lahko mulcu predate tudi skrivni zemljevid zakladov (in za sosednjim drevesom skrijete čokoladko) ali pa načrtujete preživljanje skupnega časa med počitnicami.

Posebno presenečenje pa bo tudi odhod na večji ali manjši dopust takoj po koncu šole. Možnosti za aktivno ali sproščeno preživljanje časa Sloveniji je ogromno, podaljšan vikend pa kar kliče po načrtovanju skupnih trenutkov. Za več idej, kam jo mahniti pa:

Po zaključku dneva pa se vrzite v iskanje pravih počitnic za vašo družino in počitniških varstev za vaše mulce.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v kometar.