7 nasvetov, če se letos odpravljate na ljubljanske Gregorčke

2

Na pred večer praznika svetega Gregorja ob številnih potokih in rekah po Sloveniji potekajo prireditve v znamenju pozdrava pomladi. Gregorjevo obuja star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo prihoda pomladi in daljših dni, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

KDAJ? v ponedeljek, 11. 3. (TOČEN TERMIN TO LETO ŠE NI ZNAN)

KJE? Eipprova ulica ob Gradaščici, Ljubljana

SPLETNA STRAN: Pozdrav pomladi z Gregorčki

gregorjevo
Najbolj živahno dogajanje poteka med Trnovsko cerkvijo in izlivom Gradaščice v Ljubljanico

Ker gre za eno najbolj obiskanih množičnih prireditev na prostem za otroke v Ljubljani, vam ponujamo nekaj nasvetov:

1. Barčice naj bodo iz naravnih materialov. Organizatorji svetujejo poslikane hiške iz papirja ali lesa, okrašene s papirnatimi rožami, v katerih gorijo svečke. V vsakem primeru tik pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico iz vode z lopatami odstranjujejo vaše nasedle izdelke. Čeprav je pogled na kup pisanih izdelkov zelo žalosten, bo še huje, če svoje ladjice ne boste imeli. Nekaj D.I.Y. idej smo našli na tej povezavi.

IMG_2309
Barčica naj bo iz naravnih materialov

2. Pridite proti večeru (okrog 18:00). Uradno se letos prireditev prične že ob 13:00, vendar je tradicionalno najlepši pogled na gregorčke proti večeru. Sonce na letošnje Gregorjevo zaide ob 18:02. Najbolj čaroben pogled na dogajanje je sigurno takrat, ko se vsaj malo zmrači in ujame čarobnost lučk, ki se vozijo po Gradaščici.

ŠE NI ZNANO! POČAKAJTE NA TOČNE INFORMACIJE.

3. Parkiranje ob Gradaščici in bližnji okolici na dan prireditve je praktično nemogoče. Če je možno, se odpravite z javnim prevozom. Najbližje ustavi avtobus številka 9 in 19 na postaji Mirje ali številke 2, 3, 11 in 27 pri Križankah. V vsakem primeru boste del poti prepešačili. V primeru, da je avto vaša edina možnost, je primerno parkirišče pri Križankah ali pa parkirišča v okolici Mirja, proti Viču. Trnovo in Prule zaradi velike gneče odsvetujemo.

avtobus
Priporočamo, da izstopite na postaji Mirje ali Križanke

4. Idealno mesto za opazovanje se razlikuje od otroka do otroka. Večji otroci bodo tekli za svojimi izplutimi ladjicami do izteka Gradaščice, mlajšim pa bo mogoče zanimivo le opazovati celotno dogajanje. Dobro izhodišče za opazovanje je manjša brv, ki povezuje Eipprovo in Gradaško ulico.

IMG_2323
Barčica je izplula (Grgorčki v Ljubljani)

5. Mami, žejen/lulat/lačen… kaj pa ko ugotovimo, da je vse skupaj veliko bolj zanimivo nam, kot mulcu? Ob Eipprovi je kar nekaj znanih Ljubljanskih lokalov, kjer se boste lahko spočili in okrepčali. V vsakem primeru so prigrizki nujni. Če ste kaj pozabili, je manjši Mercator tik ob Ljubljanici.

6. Nekaj logističnih nasvetov za:

  • vozičkarje: težko se boste z vozičkom premikali tik ob Ljubljanici, zato so nosilke primernejše
  • malčke: pazite, da jih ne zamika skok v vodo. Skupaj z njimi izdelajte njihovo lastno barčico, saj bodo tako bolj pozorni na dogajanje.
  • (pred)šolske otroke: verjetno bodo tekmovali v hitrosti spuščenih barčic, kar pomeni tekanje ob reki gor in dol. Konec koncev so že veterani pri izdelavi in obiskovanju Gregorjevega.

7. Kje vse še praznujejo Gregorjevo:

Za ostale kraje priporočamo ogled članka Kje vse letos praznujeno Gregorjevo 

Zgoraj navedeni dogodki so zbrani iz javno objavljenih napovednikov. Če veste še za kak kraj, ki organizira Gregorjevo nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar in z veseljem bomo dogodek uvrstili na aktualen seznam. Za napake objav s strani nosilcev dogodkov ne odgovarjamo, predlagamo, da pred dogodkom preverite tudi spletne strani izvajalcev, v primeru, da je potrebna predhodna rezervacija.