7 nasvetov kako izberemo destinacijo za potovanje v nosečnosti

0

Nedvomno je nosečnost zelo posebno obdobje za vsako žensko. Potrebe nosečk in njihovo doživljanje nosečnosti pa se med seboj zelo razlikujejo. Nekatere ta čas posvečajo “gnezdenju” doma, druge bi rade preživele sproščene počitnice s prvorojenci, tretje pa razmišljajo kako dolg let bodo še zmogle v 27. tednu. Ne glede na to v katero skupino sodite, je tukaj nekaj nasvetov kako lažje izberete destinacijo.

1. Vaše počutje in potek nosečnosti

Vsekakor je prvi dejavnik za prijetno potovanje vaše dobro počutje. Nekatere boste lahko v drugem tromesečju zmogle pet urni treking na drugem koncu sveta, druge pa boste ta čas raje izkoristile za branje knjige na plaži na Krku. Oboje je OK, če se vaše telo s tem strinja in če oboje poteka brez posebnega napora. Vsekakor se o načrtih potovanja predhodno posvetujete s svojim ginekologom.

Ideja za aktivni družinski oddih v drugem tromesečju: 10 aktivnosti, ki jih priporočamo, če se z otrokom odpravite na Madeiro

Drugo tromesečje velja za najbolj optimalno za potovanje v nosečnosti (Funchal, Madeira)
Drugo tromesečje velja za najbolj optimalno za potovanje v nosečnosti (Funchal, Madeira)

2. V katerem tromesečju se odpravljate na pot

Zelo verjetno bo vaše počutje v 20. tednu bistveno drugačno kot v 32. tednu, zato je zelo pomembno, da preverite kaj približno se bo dogajalo v določenem obdobju z vašim telesom in temu prilagodite destinacijo. Nam je prav prišel kalkulator, ki ga najdete na spletni strani Otročarije.net. Ta vam izračuna na kateri datum boste v katerem tednu in kaj se takrat dogaja z vami in otročkom, kar je še posebej pomembno, če se odpravljate z letalom. Na splošno velja, da je najbolj ugoden čas za potovanje v nosečnosti drugo tromesečje (od 14. – 27. tedna), saj so glavni pregledi za vami, trebušček pa vas načeloma še ne ovira pri vsakdanjem gibanju.

Ideja za aktivi oddih v zadnjem tromesečju: Tenerife – otok vseh okusov ali prava družinska destinacija

Tenerife so idealna destinacija za oddih in potovanje v nosečnosti
Tenerife so idealna destinacija za oddih in potovanje v nosečnosti

3. Pričakujete prvega otroka ali se na počitnice odpravljate s prvorojenci?

Če pričakujete prvega otroka naj bo potovanje ali počitnice v nosečnosti za vaju s partnerjem res pravi babymoon. Kamzmulcem je dokaz, da otrok ne pomeni “konca sveta”, vendar so določene zadeve, ki jih sama v dvoje verjetno še nekaj časa ne bosta mogla početi (skupne masaže, dolge večerje, več urno potovanje z avtobusom…). Premislita kaj je tisto, kar oba veseli in si del počitnic ali potovanja rezervirajta za te aktivnosti.

Če se na počitnice odpravljate s prvorojenci, pa razmislite kako jih kar najbolje prilagoditi vsakemu izmed članov družine. Tako boste zagotovo odstranili odvečne stresne dejavnike. Nam se je še vedno obneslo, če smo del potovanja namenili oddihu na plaži ali vsaj na bazenu.

Navdih za družinske počitnice v nosečnosti: Kako se na sproščene počitnice odpravi sedemčlanska družina

4. Zdravstvena oskrba na destinaciji

Če boste vprašali druge, kaj menijo v potovanju v nosečnosti pričakujte zelo raznolike odgovore. Od tega, da “tudi na Papau Novi Gvineji rojevajo otroke” do tega, da je “nosečnost ni čas, da se izpostavljate dodatnim tveganjem”. Ker smo ljudje res različni, priporočamo, da si postavite preprosto vprašanje “Kaj pa če tam rodim/ moram na izredni pregled / začnem krvaveti…” in si iskreno odgovorite na to vprašanje. Če vam nič od tega ne povzroča dodatne stiske, potem je izbrana destinacija idealna za vas. Če imate kakršnekoli pomisleke, raje še malo prespite vašo odločitev. V vsakem primeru pa se že pred odhodom:

  • pozanimajte o zdravstveni oskrbi za nosečnice na destinaciji in priskrbite vse potrebne kontakte. V veliko pomoč vam bodo tudi (tuji) forumi
  • obvezno sklenite dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino.

Ideja za rajsko potovanje v drugem tromesečju: Družinski zimski oddih na rajskih Maldivih

*Preden se odpravite na Maldive, preverite stopnjo ogroženosti z Zika virusom.

V nosečnosti skrbno izberite destinacijo za rajski oddih (Maldivi z otrokom)
V nosečnosti skrbno izberite destinacijo za rajski oddih (Maldivi z otrokom)

5. Izpostavljenost nalezljivim boleznim in dodatno cepljenje

Če se odpravljate v katero od Evropskih držav, verjetno ni treba imeti posebnih pomislekov glede nalezljivih bolezni, saj je stopnja ogroženosti podobna kot doma. Drugače pa je, če potujete izven Evrope. Zika, denga in druge nalezljive bolezni so že same po sebi neprijetne. Če pride do okužbe s katero od njih v nosečnosti, pa imajo lahko resne posledice na plod. Za lažjo odločitev preverite stopnjo ogroženosti na interaktivnih zemljevidih svetovnih organizacij, kot je ta za ziko ali ta za dengo in druge bolezni.

Več informacij o posameznih destilacijah najdete tudi na Zdravinapot.si, kjer boste našli tudi podatke za dodatno cepljenje in drugo preventivo.

6. Kakšno stopnja udobja si želite na potovanju

Ste si izbrali destinacijo, ki je dostopna z letalom ali avtom? Boste spali v hotelu ali šotoru? Boste na potovanju zamenjali več prenočišč ali bili na enem mestu? Vsi ti dejavniki bodo vplivali na vaše počutje, zato premislite kaj vam je udobno. Ne pretiravajte z načrtovanjem ogledov in dolgimi vožnjami v avtu. Če je vaša znanka v nosečnosti prehodila Jakobovo pot, ni nujno, da jo boste zmogli tudi vi. Vsaka nosečnost je drugačna, zato poslušajte svoje telo in se ustavite, sprostite, ko ste utrujeni. In vedno imejte pripravljen plan B, v smislu “v najslabšem primeru bom počivala na plaži”. To se je nam še vedno obneslo 🙂

Nasveti preden se odpravljate v nosečnosti na letalo: 6 stvari, ki jih morajo vedeti nosečnice preden se vkrcajo na letalo

Nosečnost
V nosečnosti glejmo v prvi vrsti na lastno počutje in udobje

7. V katerem letnem času potujete

Zelo pomemben dejavnik za izbiro destinacije je tudi letni čas. Vsekakor odsvetujemo preveč ambiciozne načrte v času ekstremne vročine ali mraza. Nam bi bila idealna temperatura za potovanje v nosečnosti okrog 25 stopinj, ni pa nujno, da je to tudi vaša optimalna temperatura 🙂 Za tovrstna potovanaj so zato idealni sredozemske države izven poletne sezone ali pa severne v poletnem času.

Ideja za aktivi oddih v prvem tromesečju: Družinsko potovanje na Mallorco

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame in ne smejo nadomestiti mnenja vašega ginekologa. Za več informacij o izkušnjah nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.