7 nasvetov, če greste na ladjo z otrokom kot palubni potnik

1

24 urno potovanje na trajektu je svojevrstno doživetje. Še posebej, če potujete kot palubni potniki. Preberite kako se lahko, kljub vsem omejitvam, udobno naspi in zabava cela družina.

Ko smo se odločili, da gremo na počitnice v Grčijo z ladjo, sem si seveda predstavljala, da bomo najeli kabino. Saj gremo navsezadnje na počitnice z otrokom in ne na maturantski izlet. Izkazalo se je, da bi za to ugodje morali rezervirati karto že januarja, zato nam ni preostalo drugega, kot da se podamo v avanturo družinskih palubnih potnikov. Tukaj je par nasvetov, za udobnejše potovanje.

IMG_4876
Čakanje na vkrcanje v Pireju

1. Na ladjo se vkrcajte med prvimi

To je zelo pomembno, saj morate najti idealno mesto za spanje. Izkušeni potniki to dobro vedo, zato bodo najboljša mesta zelo hitro zasedena. Večina se jih organizira tako, da voznik sam odpelje avto v garažo, saj mora čakati na vrstni red, ostali potniki pa naj se na ladjo odpravijo peš in rezervirajo čim boljše mesto predvsem za spanje. Za rezervacijo prostora je dobro imeti spalke, kakšno blazino, brisače itd.

IMG_5973

2. Že doma ločite prtljago, ki jo boste vzeli s seboj na palubo

Večina ladijskih družb zelo omejuje dostop do avtomobila, po tem ko ste se vkrcali, zato je dobro imeti skrbno pripravljeno posebno prtljago za na ladjo.

3. Iskanje najboljšega mesta za spanje

Občutek na ladji v mirovanju je bistveno drugačen od tistega, ko ladja pluje. Če si boste našli idealno mesto v pristanišču, še ne pomeni, da boste prespali mirno noč na morju. Na zunanjih delih ladje piha in je vsaj ponoči zelo vlažno. Pomislite tudi kaj bi bilo, če vas slučajno ujame dež. Ladja je ponoči močno osvetljena. Če vas moti svetloba, si vzemita prevezo za čez oči. Moteče je lahko tudi žgoče sonce, zato pomislite kako je ladja zasidrana in v katero smer se boste kasneje odpeljali. Lahko se zgodi, da v pristanišču potniki zasedejo senčno stran ladje vsi najboljši prostori na sončni strani pa ostanejo prosti. Ko ladja končno izpluje in obrne v smer v katero se nato peljete cel dan, pa zavlada vsesplošna panika.

IMG_4821

 

Če nameravate spati v notranjosti ladje, imejte v mislih, da boste svoje spalke lahko razprostrli šele, ko bo že zelo pozno oziroma, ko s tem ne boste nikogar več motili. Če boste ostali zunaj vedite, da ponoči piha in da je vlažno. Mi smo našli mesto na zgornjem delu palube, pri bazenu, kjer je bila od vsega najbolj moteča močna svetloba in hrup.

IMG_4806
Na zunanjih delih ladje piha

 

4. Kako pa bo naš otrok zaspal med vsem tem hrupom?

Preprosto. Ker smo se odpravljali na kampiranje, smo si kar ladji postavili šotor. No, nismo ravno zabijali klinov, ampak smo vzeli notranji del šotora, v njem napihnili turbo maximus in razvili spalke. Lahko si mislite kako zabavno se je vse skupaj zdelo našemu mulcu! Imel je svojo hišo sredi ladje, kjer se je lahko v miru igral.

 

IMG_5974

Popoldanski spanec je odspal kar v vozičku, s katerim smo se “sprehajali” med kabinami.

IMG_4890
Vozičkanje med ladijskimi kabinami

5. Kaj boste delali naslednjih 22 ur?

Priznam, da sem se najbolj bala dolgočasja, ki se te zna polotiti na omejenem prostoru. Še posebej, ker se je mož moral naspati po nočni vožnji. Par idej:

 • Na palubi je bazen. V našem primeru en otroški z nizko vodo in en globok za večje otroke. Vodo vsak dan zamenjajo. Kar pa ne pomeni, da vam ni treba znižati higienskih standardov vsaj za eno stopnjo 🙂
IMG_4852
Jutranje kopanje v otroškem bazenu
 • Tekanje med kabinami
 • Raziskovanje ladje. Lokali, igralnica, terase, rešilni čolni, … vse to lahko zanima vašega otroka.
 • Izplutje in pristajanje. Preden ladja izpluje, boste imeli najmanj eno uro časa za opazovanje pristanišča. Tudi ko ladja pristaja je dovolj časa za opazovanje dogajanja. Žerjavi, tovorne ladje, kontejnerji, … vse to zna biti otrokom zelo zanimivo.
IMG_5965
Vkrcanje potnikov v Igoumenitsi

 

 •  Igralnica na ladji. Na žalost je v našem primeru to pomenilo le mini prostor z dvema Ikea mizicama in šestimi stolčki.
 • Obedovanje v ladijski restavraciji. Cene v ladijskih lokalih znajo biti visoke, vendar se med ponudbo najde tudi poseben menu za otroke. Tako lahko vsaj malo razbijete monotonost suhe hrane, ki jo imate s seboj.
 • Igranje z najljubšimi igračami. Ne pozabite na knjige, barvice, liste in najljubše igrače. Če boste imeli srečo, bo za sosednjo mizo družina, s katero boste lahko menjali dobrine.
 • Spoznavanje novih prijateljev.
IMG_5989
Nova prijateljstva

 

6. Obvezen seznam opreme za “kampiranje” na palubi:

 • šotor (samo osnovni del)
 • spalna vreča
 • turbo maximus + električna tlačilka ali blazina za kampiranje. Električnih vtičnic je na ladji načeloma dovolj.
IMG_5970
Soba z razgledom
 • (električna) hladilna torba, v kateri je obvezna voda, sadje in najljubši prigrizki. Večino stvari pa se sicer da kupiti na ladji, vendar so cene višje.
 • viseča mreža
IMG_4812
Viseča mreža je zagotovo ena boljših idej za popoldanski počitek na ladji

 

 • Osnovne toaletne potrebščine (zobna ščetka, pasta, milo), osvežilni robčki in rezervni toaletni papir. Na ladji so tudi skupne kopalnice s tuši.
 • Kopalke, rokavčki in brisača za kopanje, krema za sončenje, očala in pokrivala, …
IMG_4849
Sončenje na palubi

 

 • Razkužilni robčki ali potovalno sredstvo za dezinfekcijo rok. Ladja res ni najčistejše mesto na svetu 🙂
 • Družabne igre in igrače glede na starost otrok.

7. Nasveti, ki veljajo tudi za ostale potnike

 • Karte so običajno cenejše, če ste član AMZS ali katerega drugega evropskega avto kluba.
 • Posebej ugodne so, če jih kupite v predprodaji v januarju.
 • Če potujete z avtodomom, imate še posebne ugodnosti. V primeru, da ne omogočajo kampiranja na palubi, vam nekatere družbe brezplačno zagotovijo kabino.

Na kratko o našem popotovanju z ladjo:

 • Potovali smo z ladjo družbe Superfast ferries iz Ancone, Italija do Patrasa, Grčija.
 • Čas potovanja: avgust 2014
 • Vožnja s postankom v Igoumenitsi je trajala 22 ur. Veliko ljudi izstopi v Igoumenitsi in je ladja preostanek poti skoraj prazna. Prednost tega se pozna, predvsem na poti nazaj iz Patrasa, saj se vkrcate pred tistimi potniki, ki pridejo na ladjo v Igoumenitsi.
 • Iz Ljubljane do Ancone smo potrebovali slabih 6 ur. Potovali smo ponoči. Na cesti med Bologno in Ancono je bil izredno zgoščen promet z občasnimi zastoji, zato se pred odhodom dobro pozanimajte o razmerah na cesti.
 • Ker smo bili kar šest ur prezgodnji smo se za tri ure ustavili na plaži, v kraju Seniggalia, približno 30 kilometrov pred Ancono.
IMG_4760
Jutranji postanek na peščeni plaži pred Ancono

 

 • Tri uri pa smo porabili za ogled centra Ancone in slavne katedrale Duomo di Ancona na hribu.
IMG_4792
Razgled na pristanišče
IMG_4762
Raziskovanje centra Ancone
IMG_4787
Pred katedralo

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.