7 načinov za lepo preživete velikonočne praznike v času #ostanidoma

0
Barvanje pirhov

V običajnih časih velikonočni prazniki lepo popestrijo tedne do težko pričakovanih prvomajskih počitnic, hkrati pa predstavljajo čas za umiritev, ustvarjanje, druženje z ožjo in širšo družino ter uživanje v velikonočnih dobrotah. Letos bodo posebni in nekatere izmed zgornjih aktivnosti bo potrebno izpustiti, a ni nujno, da je zato pokvarjeno razpoloženje. Kljub temu, da množičnih druženj, pa tudi obiskov trgovin, ne bo, lahko določene prilagoditve, uporaba domačih materialov in nekaj trikov pričarajo mulcem nepozabne velikonočne praznike.

V nadaljevanju ponujamo nekaj načinov, kako popestriti praznike, brez da bi kršili smernice #ostanidoma ali tvegali slabo voljo mulcev:

1. Okraševanje doma

Praznično vzdušje se prične z lepo okrašenim domom, v katerega se lahko super vključijo mulci. Ni potrebe, da so to najnovejši okraski, niti mrzlično iskanje le-teh po spletu. Otroški prstki lahko izdelajo krasne izdelke, od enostavno pobarvanih papirnatih pirhov, do izrezljanih zajčkov. Nekaj idej za preproste in lepe dekoracije je dostopnih v spodnjem videu.

2. Barvanje velikonočnih pirhov

Barvanje pirhov

Barvanje pirhov je klasika, brez katere pač čez praznike ne gre. A sedaj verjetno nimamo vsi pri roki najboljših barv in svetlečih nalepk, ki bi v običajnih časih krasile pirhe, mulčki pa bi jih veselo lepili nanje. Kljub temu se da pričarati lepe pirhe tudi z materiali, ki jih imamo več ali manj vsi na voljo. Pod nadzorom staršev lahko mulčki pirhe s čebulo v vreli vodi obarvajo rjavo/rdeče, s kurkumo rumeno ali z nekaj listi rdečega zelja modro. Malo večji mulci lahko vosek različno obarvanih sveč pokapajo po jajcih v zanimive kreacije, mlajši pa uporabijo tempera barvice ali flomastre.

3. Pismo, risbica ali ustvarjalna lutka zajčku

Velikonočno ustvarjanje mulcev in staršev

Super popestritev praznikov bo tudi pismo ali risbica zajčku ali pa kar doma narejenega velikonočnega zajčka. Ker tudi zajčki, podobno kot dobri možje decembra, radi prejmejo lepo sporočilce in zato še raje nastavijo kakšno čokoladko. Namesto risbice bo naslovnik vesel tudi pobarvanke; nekaj lepih se najde tukaj.

4. Priprava potice in drugih sladkih dobrot z mulcem

Priprava velikonočnih sladic

Seveda k praznikom sodijo tudi praznične dobrote. In le-te so še boljše, če so pripravljene skupaj z mulci. Naj bo to potica v vseh svojih različicah (orehova, makova, pehtranova, kokosova,…) ali pa kaj preprostejšega iz sestavin, ki so pri roki. Nekaj idej za praznično peko, ki so dovolj preproste za sodelovanje tudi mlajših mulcev, in dovolj dobre za praznično sladkanje, je dostopnih v spodnjem članku.

Preberite tudi članek 5 receptov za sladko ustvarjanje z mulci v času #ostanidoma

5. Navodila ali zemljevid za iskanje darilc

Že tradicionalno mulci pričakujejo tudi iskanje prazničnih pirhov in drugih dobrot, ki jih zanje nastavi zajček. Še toliko bolje, ker slednje ponavadi pomeni tekanje po domačem ali dvorišču starih staršev, sorodnikov, prijateljev. Nič ne de, če letos tega nekateri ne bodo mogli izvesti na svežem zraku. Tudi v stanovanju je lahko iskanje pirhov zelo razburljivo, v kolikor je zajček nekoliko zvit in iskanje zastavi po korakih s posebnimi navodili ali kar zemljevidom.

Igra iskanja pirhov 🙂

6. Nadaljevanje zabave s skupno celovečerno risanko

Po razburljivem iskanju in uživanju v prazničnih dobrotah, je fino imeti malo počitka. Mulci in njihovi starši bodo zagotovo veseli “kino” popoldneva ter ogleda ene izmed lepih in poučnih risank. Več idej za izbor ene izmed teh je dostopnih v spodnjem prispevku.

Naših top 15 risank o strpnosti in spoznavanju sveta

7. Skupna telovadba po velikonočnih dobrotah

Tisti občutek, ko smo vsi polni prazničnih dobrot in se nam nič ne da? A ni izgovorov, tudi v času #ostanidoma. Najbolje je seveda oditi na svež zrak, a če vreme in možnosti ne dopuščajo, se lahko celotna družina malo razgiblje in poveseli ob številnih možnostih telovadbe, ki jih ponuja Youtube. Več idej pa spodaj.

Kako vas Youtube lahko reši na deževen dan?

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo, a v teh časih se držijo priporočil in ostajajo doma ali izbirajo aktivnosti, kjer ne ogrožajo sebe in drugih.