7 idej za zimsko-praznično ustvarjanje z mulci kar od doma

0

Včasih nas vreme ali pa kaj drugega preprosto prisili, da ostanemo doma. Predstavljamo vam nekaj idej, s katerimi lahko čas doma izkoristite za razvoj kreativnosti vaših malčkov, hkrati pa izdelate unikatna darila za sorodnike in prijatelje. No, pa tudi za okrasitev svojega doma poskrbite!

1. Izdelava adventnega venčka: Tudi, če otroke ne vzgajate v krščanskem duhu, je izdelava in uporaba adventnega venčka za otroke zelo zabavna. Adventni venček simbolizira adventni čas in štiri zadnje nedelje pred božičem. Zato kar pohitite z izdelavo. Če ste kakšno nedeljo izpustili pa nič zato, več sveč prižgemo, bolj so otroci navdušeni 🙂

Zanimive napotke za izdelavo netradicionalnega adventnega venčka štiri sveče, gumbe, ki označujejo vsako posamezno nedeljo od štirih ter primerno osnovo za krašenje, na primer oljčne vejice. Napotke za to preprosto izdelavo najdete na spletni izdaji revije Dom in stil.

Iz arhiva: Dom in stil
Iz arhiva: Dom in stil

2. Izdelava domačih jaslic: Enako kot za adventni venček velja tudi za jaslice. Poznavanje zgodovine iz njenih zgodb je aktualno kadarkoli in za kogarkoli. Za jasli so pomembne figurice, ki jih lahko naredite sami (za kalupe ali modelčke pokukajte v trgovine z materialom za ustvarjanje) ali pa jih kupite v Promaku, Merkurju in drugod. Ob prvem obisku gozda si lahko naberete nekaj mahu in ostalih sadov gozda (lubja, vejic, suhega listja), ki vam kaj hitro pričara pravo malo vasičko. Jaslice so lahko majhne ali velike, važno, da se ob tem zabava cela družina. Uporabite lahko marsikatero drugo figurico, ki so jo vaši otroci dobili iz kinder jajčkov, Lego kock ali drugih otroških igrač. Otroška domišljija nima meja, zato jim prepustite prosto pot. Jaslice lahko postavite pod okrašeno jelko ali pa lahko stojijo samostojno.

jaslice
Sodobne jaslice iz Lego kock 🙂

 

3. Ustvarjanje unikatnih voščilnic za praznike: Veseli nas, da je izmenjava voščilnic med ljudmi v prazničnem času še vedno zelo živa in to lahko izkoristimo tudi za pripravo čisto svojih voščilnic. Mi bomo to leto poskušali uporabiti malo več materialov za ustvarjanje. Nekaj preprostejših idej, primernih tudi za manjše otroke smo našli na spletnih straneh Otrokoskop in Rudi in Rubi.

Iz arhiva Otrokospop
Iz arhiva Otrokospop

4. Izdelava čisto svoje novoletne jekle, njenih okraskov in ostale dekoracije po stanovanju

Izdelava novoletnih okraskov je vsaj za nas še posebej zanimiva, ker nam okraski, ki jih naredimo ostanejo tudi za prihodnje leto, seveda, če so dovolj enostavno ali kvalitetno pripravljeni. Okraski so lahko čisto preprosti – z barvnim sprejem pobarvani storži, vejice ali ostali “gozdni”material do majhnih darilc, narejenih iz stiroporja, ovitih v lep celofan z dodatno petljico pa do dobrih bombonov, na katere namestimo vrvico in jih obesimo na jelko. Za okraske, ki zahtevajo malce več truda, pa vam prilagamo zanimivo povezavo Zelene hiške.

Poleg okraskov pa lahko izdelate tudi male novoletne jekle, ki vam krasijo mizo, okenske police, in ostale površine po stanovanju. Postavljene tudi nad kamin so prav čarobne. Izdelava teh je zelo preprosta, le izrežete papirnate kroge, ki jih zlepite v male stožce in jih okrasite za različnimi okraski (kolaž papir, lepilo in breščice, vata ipd.)

Iz arhiva Viviana's Childhood Treasures
Iz arhiva Viviana’s Childhood Treasures

5. Polepšajmo praznike otrokom iz socialno ogroženih družin. Tu je pomoč staršev priporočjiva, saj je treba darila skrbno pripraviti in po navodilih organizatorja akcije. Pomagamo lahko na več načinov – lahko postanemo Božiček za en dan, lahko prejmemo pisemce od otrok in jim uresničimo njihovo skromno željo, lahko podarimo hrano ali pa s prijatelji skupaj zberemo manjše prispevke in jih darujemo, tistim, ki to potrebujejo. Več idej o dobrodelnih projektov, ki sem jim lahko pridružite in nekoga osrečite najdete v članku Polepšajmo praznike otrokom iz socialno ogroženih družin

božiček

 

6. Peka piškotov in priprava ostalih dobrot primernih tudi kot praznično darilo. Peka piškotov in drugih dobrot je super družinsko preživljanje prostega časa kadarkoli, za praznike pa menimo, da je ta še bolj pravljična, saj je lahko organizirana bolj tematsko z zimskimi motivi, pri katerih lahko uporabite modelčke, ki jih kupite pri kateremkoli dobro založenem trgovcu z živili, dodatki za dom, ipd. Piškotki so lahko v obliki Miklavžev, parkeljnov, Božičkov, škratov, Dedka Mraza, snežakov ali snežinke. Lahko pa pripravite tudi vaše trenutno najpopularnejše risane junake.

Doma pripravljena dobrota pa je lahko tudi praznično darilo. Če nakupite nekaj steklenih lončkov, lahko pripravite tudi marmelade, med z oreščki, vanje prelijete vedno uporabne smrekove vršičke, če vam jih je kaj ostalo. Za tiste manj sladkosnede pa lahko pripravite manjše porcije visokokakovostnih olj, v katere vstavite različne začimbe, kot so česen, čili, rožmarin, žajbelj ipd.

Čisto domači zdravi piškotki.
Čisto domači zdravi piškotki.

7. Izdelava zimskih dodatkov, kot so kape, šali itd. Za tiste z nekaj več znanja v izdelavi zimskih dodatkov pa seveda predlagamo izdelavo otroških kap, rokavičk ali šalov. Sevede, če jih želite izdelati iz volne, je predznanje pletenja, kvačkanja nujno, a jih lahko izdelate tudi iz materialov kot je bombaž, svila ipd,, kjer je poleg dobre izdeje pomemben še dober rez in šivanje. Da bodo te še bolj unikatni naj sodelujejo tudi otroci 🙂

Kape šali

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele z družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.