7 idej za zdravo malico za mulca na krajšem potepu

0

Ne veste kaj bi vzeli s sabo za na pot za vašega otroka? Nekaj pač vedno morate imeti pri sebi, »za vsak slučaj«. Otroški keksi in kašice, kupljene čokoladice, sendviči in pijače, nato kmalu zmanjka idej?

Malica za vašega otroka naj tudi na krajšem potepu zadosti kriterijem kar se da »najboljšega« goriva za vašega otroka. To pomeni, da mora biti ustrezno uravnotežena in ne enolična. Poskusite s spodnjimi enostavnimi predlogi. Obliko malice izberite sami, glede na starost vašega otroka in glede na trajanje vaše odprave. V pripravo vključite otroke, ki bodo nato še z večjim zadovoljstvom pojedli obrok, ki so ga sami pripravili.

1. Odlična izbira za na krajše »vozičkanje« je sadje. Banana, pomaranča, jabolka, jagode…. Sadje priročno narežete in v neprodušni posodi nesete seboj, ponudite z atraktivnimi nabodalci, ki bodo prepričala še tako izbirčne otroke. Sadeže po potrebi zmiksajte v kašo s paličnim mešalnikom. Sadje je hitro prebavljivo, vaše otroke oskrbi z vitamini in minerali in po njem ne bodo utrujeni.

Sveže narezano sadje
Sveže narezano sadje

2. Zelenjava namesto slanih palčk? Prikupne palčke korenja, kumar, paprike, morda češnjevi paradižniki in redkvice – priročna in enostavna malica takrat, ko vaš otrok morda niti ni lačen in bi le rad nekaj grizljal.

3. Ob sadni ali zelenjavni malici po potrebi dodajte oreščke – ne slane ali pražene. Domači orehi, lešniki, mandlji se odlično obnesejo, so nasitni in vsebujejo kvalitetne maščobe, potrebne za možgane malih otrok.

4. Pripravite domače krekerje – iz polnovredne moke iz ovsenih kosmičev, semen, oreščkov in ghee ali kokosovega masla. Začinite jih po okusu.

5. Pomaka za krekerje ali zelenjavo: pripravite jo iz skute, drobnjaka in nerafinirane soli. Čičerikin ali humus namaz (zanj zmeljite 200 g čičerike, 1 žlico olivnega olja, žlico sezama, sok ½ limone in sčep popra, peteršilj po okusu). Stročnice so odlična hrana za možgane. Avokadovo pomako naredite iz pretlačenega avokada, soka 1 limone in sladke paprike.

5. Musli ploščice ali keksi – iz navadnih (ovsenih, pirinih, ječmenovih) kosmičev, kokosove moke, oreščkov, nesladkanih brusnic, malo masla, za sladilo pa uporabite pretlačeno banano, cimet. Drugič vključite arašidovo maslo in poskrbite za raznolikost.

6. Domač sadni jogurt pripravite iz navadnega polnomastnega jogurta ali morda kefirja, ki mu vmešate na koščke narezane jagode, borovnice in banano. Ta kombinacija je sladka že sama po sebi, sicer lahko dodatno sladite s suhim sadjem (nor. marelice) ali žlico domače marmelade. Za sadno skuto s paličnim mešalnikom zmešajte 1/3 jogurta, 1/3 skute in 1/3 sadja. Energijsko vrednost povečate z ovsenimi kosmiči, ki se bodo v jogurtu lepo napihnili in bodo poskrbeli za dobro prebavo ter dolgotrajno sitost vaših otrok.

Domači navadni jogurt z dodatkom domače marmelade, ovseimi kosmiči in razlinimi semeni
Domači navadni jogurt z dodatkom domače marmelade, ovsenimi kosmiči in različnimi semeni
Neprimerne malice:
  • Kupljeni slani in sladki prigrizki – ocvrti, iz bele moke, s hidrogeniranimi maščobami in preveč soli. Po njih bodo vaši otroci žejni in lahko povzročijo napihnjenost. Sladki prigrizki vsebujejo tudi preveč sladkorja, po katerem so vaši otroci lahko razdražljivi in nezbrani, sladkor tudi povzroča karies. Vsi izdelki iz bele moke imajo visok glikemični indeks, kar pomeni, da se sladkor po njihovem zaužitju iz njih hitro sprošča v kri, kar ima za posledico, da bodo vaši otroci najprej polni energije, nato pa hitro utrujeni, zaspani ter za nameček hitro spet lačni.
  • Kupljeni sadni jogurti, deserti in skute niso primerna malica in glede na svojo sestavo spadajo med sladice.

Sladkarije  – da ali ne?

Otroku sladkarij ne moremo prepovedati, gotovo pa piškot ali čokoladica ni primerna vsakodnevna malica. V okviru uravnotežene prehrane je piškot poleg kosa sadja lahko čisto na mestu, sploh v prvi polovici dneva, ko bo otrok vneseno energijo tekom dneva še porabil.

 

JOC_7623_1Članek je za Kamzmulcem napisala Anja Pristavec, ki zaključuje magistrski študij Prehrana na Biotehniški fakulteti. Anja pravi: »Že od malih nog mi je zdrava prehrana blizu, celo željo postati vrtnarka sem imela. Sedaj se profesionalno ukvarjam s prehranskim coachingom – z individualnim svetovanjem pri hujšanju in zdravi prehrani. Uravnotežena prehrana je potrebna pri otrocih – ki so mali odrasli, kot pri njihovih starših. Kot teta 4-letnega Vida in nekajmesečne Zale vem, kako pomembno je, da smo otrokom prav sami v zgled in spodbudo. Z veseljem pripravljam okusne jedi iz sezonskih živil. Misli si zbistrim s športom in delom na domači kmetiji.

Promocijsko za starše »mulcev« v mesecu juliju nudim 15 % popust na sestavo jedilnika. Več o mojem delu si lahko preberete na www.prehrana.info, ali mi pišete na anja@prehrana.info.