11 idej za izlete s poganjalčkom v Ljubljani in okolici

0

Ko mulci zvozijo poganjalčka se odpre nov svet možnosti za raziskovanje mest in narave. Kar naenkrat lahko načrtujemo malo daljše pohode in izlete, kjer združimo naravo, otroško igrišče, kakšen sladoled in prijetno druženje na svežem zraku.

Preverite spodaj naš seznam najljubših poti v Ljubljani.

Za izlet izberemo lahek, okreten in za vse terene primeren poganjalček Chillafish

Za naše izlete z malčki nam je izjemno pomembno, da imamo opremo, ki ji lahko zaupamo. Chillafish poganjalčki so okretni, zanesljivi, primerni za vse terene in dovolj lahki, da jih mulci lahko obvladajo.

Za našo mestno vožnjo smo uporabili verzijo Chillafish Charlie, ki je majhen (10 colska kolesa) in lahek (2,5kg), primeren res za popolne začetnike (a na račun dvižnega sedeža tudi za večje mulčke). Primeren je predvsem za mestno vožnjo, a zmore tudi lepše uhojene poti.

Za manj urejene poti, gozdne in makadamske poti pa je verzija Chillafish BMXIE idealna. Je nekoliko večji (12 colska kolesa), a še okretnejši in le malenkost težji (3,6kg), kar je še vedno idealno za mulce. Kolesa so izjemno odporna, saj so gumirana in polnjena s peno ter tako skorajda neuničljiva. Naš mlajši mulc je z njim brez težav zvozil vse makadamske poti in bil nad njim navdušen.

Na poganjalčke Chillafish (in skiroje ter čelade Nutcase) pa imate tudi 30% popust s kodo KAMZMULCEM, ki je veljavna do 31.5.2022.

Naše najljubše poti:

1. RIC Sava

Otroško igrišče Rekreacijskega in izobraževalnega centra (RIC) Sava v Tomačevem v Ljubljani, je kraj, kjer lahko preživiš par uric v mirnem, sproščujočem okolju stran od mestnega vrveža. Poleg ograjenega igrišča z domiselnimi igrali, bodo otroci zagotovo navdušeni nad mini živalsko farmo, kjer stanujejo ovčke, koze, pujski, race in druge živali.

Opis poti: Pot je speljana po makadamu, ki je dovolj utrjen, da bodo malčki lahko nemoteno vozili s poganjalčki. Ker je celoten park s sprehajališčem ob Savi prepreden z različnimi potmi, lahko sami izbirate poljubno dolžino. Do kmetije in otroških igral je par sto metrov poti, ki pa jo seveda lahko podaljšate tudi na nekaj kilometrov ob Savi. Cesta načeloma ni prometna, bodite pa pozorni na posamezne avtomobile.

Parkirišče: Parkirišče ob piknik prostorih (46.081936555919334, 14.541755810425878)

Otroško igrišče: Da, lepa lesena igrala, s peskovnikom, trampolini, plezali itd.

Gostinska ponudba: V manjšem objektu je mogoče dobiti pijačo in poleti kak sladoled. Malico, svetujemo, prinesite s seboj.

Dodatne zanimivosti: Velika dodana vrednost RIC Sava je konjeniški klub PIP, kjer je po dogovoru mogoče tudi jahati. Sicer so konji tudi na ogled in bodo zagotovo zanimivi za malčke. Dodatno je ob igrišču urejena mini kmetija, z goskami, kozami, pujski in pavi, kjer je mogoče živali tudi hraniti (s kupljeno, zanje primerno, hrano!).

Naš članek v branje: tukaj

2. Mostec

Mostec leži na pobočju hriba Rožnik ob Večni poti. Je priljubljena rekreacijska točka v Ljubljani, saj poleg sprehajalnih poti v zavetju dreves ponuja tudi trim stezo.

Ob otroškem igrišču Mostec

Opis poti: Pod od parkirišča do otroškega igrišča v Mostecu je makadamska, a lepo utrjena in več kot primerna za poganjalčka. Ob koncih tedna je lahko bolj prometna, a kljub temu večina obiskovalcev avtomobile pusti na parkirišču ob Večni poti. Pot je krajša, par 100 metrov in primerna tudi za popolne začetnike.

Parkirišče: Parkirišče ob Večni poti (46.06441295337804, 14.47396132154985).

Otroško igrišče: Ob gostišču je starejše, a lepo obnovljeno otroško igrišče z gugalnicami, plezali, vrtiljakom in drugimi igrali. Ob koncih tedna zna biti precej polno, saj je priljubljeno zatočišče predvsem v poletnih mesecih.

Gostinska ponudba: Gostišče v Mostecu nudi hrano in pijačo ter en kup zunanjih miz, kjer je, sploh poleti, zelo prijetno posedeti.

Dodatne zanimivosti: Pot lahko podaljšate na vrh Rožnika, pri čemer bo mestoma potrebno sestopiti s poganjalčka, mestoma pa bo kljub temu prišel prav. Računajte na vsaj 30 min pohoda z malčki v eno smer.

3. Koseški bajer z okolico

Koseški bajer je še eno priljubljeno zbirališče okoliških prebivalcev, predvsem na račun zelenja in urejenosti. Območje namreč nudi veliko možnosti za sprehode, vožnjo s poganjalčkom in kolesarjenje, ki se nadaljuje po PST, na račun ploščadi in lepih igral pa tudi možnost za počitek staršev in sproščeno igro mulcev.

Opis poti: Pot po PST in okoli Koseškega bajerja je makadamska, a lepo urejena in primerna za poganjalčke. Dolžino lahko prilagajate glede na sposobnosti in želje malčka, a zagotavljamo, da bo obvezen postanek pri račkah in labodih ter ponovno na igralih. Sam krog okoli bajerja je dolg cca 500m.  Pot je zaprta za avtomobile in varna, lahko pa je gneča v popoldanskem času in ob koncih tedna.

Parkirišče: V bližini kavarne Lokus (46.06458625429121, 14.470185533754274) ali otroškega igrišča ob bajerju (46.06870410289359, 14.471433776862344)

Otroško igrišče: Da, čudovito urejeno otroško igrišče s sodobnimi plezali, motoričnimi postajami in nekoliko oddaljenim fitnesom (za starejše mulce in starše).

Gostinska ponudba: Gostinske ponudbe v okolici je več, nam je najbolj všeč kavarna Lokus (na račun ponudbe in krasnih zunanjih igral), kjer lahko dobite pijačo, prigrizke in res odlične sladice ter gostilna Kačji pastir (s širšo ponudbo toplih jedi).

Dodatne zanimivosti: Jezerce – bajer z racami in labodi (previdno predvsem pri mlajših mulcih, saj zna biti po poti okoli gneča in posledično nevarnost zdrsa v jezero), nadaljevanje poti po PST.

4. ZOO Ljubljana

Kdo ne pozna ZOO Ljubljana? Verjetno smo vse ljubljanske družine z mulci vsaj 1x zavile vanj. Premalokrat pa pomislimo, da je lepo, vsaj če želiš obdelati vse živali, do njih prispeti tudi s poganjalčkom. Še posebej v poletnih mesecih, ko gozd nudi prijetno senco ob vročih dnevih.

Opis poti: ZOO Ljubljana je tako prepreden s potmi, da lahko začetniki prevozijo 300m do prvih igral, navdušenci nad poganjalčki pa 5 kilometrov po lepo urejeni makadamski poti v senci dreves in s pogledom na živali. Pot seveda ni prometna, pazite le, ker je lahko ob sončnih koncih tedna precej obiskovalcev.

Parkirišče: Urejeno parkirišče ob vhodu v ZOO (46.05207818155887, 14.472445805448233)

Otroško igrišče: Več čudovitih igrišč, ki jih naši mulci obožujejo. Plezala, še posebej tista iz naravnih materialov, tobogani, gugalnice, trampolini so res krasni in ob koncih tedna tudi precej polni.

Gostinska ponudba: Gostilnica ob igralih, ki nudi osnovne prigrizke, pijačo in sladoled.

Dodatne zanimivosti: Glavna atrakcija ZOOja so seveda živali. Ne pozabite na tiste največje favorite, kot je lev, žirafe, slon ipd, nikakor pa ni za zanemariti tudi tiste nekoliko bolj oddaljene, kot so ptice, volkovi ipd. Mi se tudi vedno zelo radi zadržimo v delu, kjer lahko mulci živali tudi pobožajo, le poskrbite za spoštljivo ravnanje.

Vstopnina: tukaj

Naš članek v branje: tukaj

5. Tivoli

Naš največji park v prestolnici nudi res ogromno možnosti za preživljanje prostega časa v naravi. Njegova prednost je, da je v neposredni bližini centra, zato se je mogoče na sprehod s poganjalčkom odpraviti čez teden po vrtcu in službi ali pa po sobotnih dopoldanskih nakupih.

Manjše igrišče ob bazenu, ki so ga jeseni prenovili in dopolnili

Opis poti: Tivoli je poln poti, ki so deloma makadamske, deloma asfaltirane. Za mlajše priporočamo krajšo pot do prvih igral, z večjimi navdušenci pa lahko opravite več kilometrov.

Parkirišče: urejeno parkirišče ob hali Tivoli (46.059921423215904, 14.49714611021062) ali nekoliko bližje centru (46.05775250190952, 14.499035131933933)

Otroško igrišče: Da, več otroških igrišč, ki so vsa lepo urejena, a ob sončnih popoldnevih in koncih tedna tudi zelo polna.

Gostinska ponudba: Da, širša ponudba kavarn za pijačo, prigrizek ali sladoled (Čolnarna) ali bistro Švicarija za kakšen malo večji obrok.

Dodatne zanimivosti: V Tivoliju se lahko podate tudi na partijo mini golfa ali opazujete živali – še posebej so zanimive veveričke.

6. Ljubljanski grad

Ljubljanski grad morda ni prva izbira za izlet s poganjalčkom, a je kombinacija grajskega hriba z možnostmi, ki ga jih grad ponuja res super za vikend izlet. Še posebej ob pestrem dogajanju na gradu.

 

Opis poti: Lepa pot se nahaja tudi po grebenu gradu. Družbo boste delali predvsem tekačem in sprehajalcem, a je pot vseeno lepo urejena. Dolžino lahko poljubno prilagajate, za tiste zelo vztrajne pa je opcija tudi s poganjalčkom od vznožja na vrh. Za začetnike toplo priporočamo, da parkirate na gradu.

Parkirišče: Parkirišče na Ljubljanskem gradu (46.04813879581452, 14.509231668825127)

Otroško igrišče: Na gradu igrišča ni, je pa sam grad toliko zanimiv, da zagotovo ne bo dolgčas.

Gostinska ponudba: Da, Grajska kavarna za pijačo in posladek. Druga gostinska ponudba precej na nivoju.

Dodatne zanimivosti: Z nekoliko sreče lahko ujamete tudi zanimivo dogajanje na Ljubljanskem gradu, ki obsega od lutkovnih predstav do drugih delavnic. Več tukaj. Trenutno potekajo tudi Friderikovi pravljični dopoldnevi.

7. Po centru Ljubljane do Špice

Še ena klasična pot, ki pa bolj kot zaradi centra nas pritegne zaradi lepe sprehajalne poti v Prulah in predvsem Špice.

Opis poti: Po centru Ljubljane do Špice je ena naših ljubših poti, ki jo lahko po želji prilagajate. Z mlajšimi avto pustite v Trnovem in opravite ne krajšo pot ob Ljubljanici do Špice, malo starejši pa bodo uživali v panoramski vožnji iz centra. Je pa, pričakovano, čez vikende v centru klasična gneča.

Parkirišče: Predlagamo da avto pustite v bližini osnovne šole Prule (46.042019337184804, 14.509249933291745), kjer je do Špice krajša in lepa pot. Za štart iz centra, lahko parkirate kjerkoli v centru.

Otroško igrišče: V Prulah je na poti do Špice manjše igrišče (46.04107584078802, 14.510734033536366)

Gostinska ponudba: Ogromna:) nam je všeč sproščenost Špica caffeja, kjer lahko dobite tudi okusne tortice, sicer pa imate v samem centru res ogromno vsega. V kolikor bi želeli malico prinesti s seboj, je lepo posedeti tudi na obrežju Ljubljanice na Špici.

Dodatne zanimivosti: Ogledovanje labodov na Špici ali nadaljevanje izleta v Botanični vrh (ki ga res toplo priporočamo), a boste poganjalčka žal morali pustiti ob vhodu.

POTI V OKOLICI LJUBLJANE:

8. Bajer Zacurek (Šmarje Sap)

Bajer Zacurek se nahaja v prelepem gozdički, nedaleč stran od kraja Šmarje – Sap. Je predvsem priložnost za lep izlet malenkost iz Ljubljane, ki je primeren tako za čez vikend,m kakor tudi med tednom. Izlet je še posebej primeren v poeltnem času, saj je v gozdičku prijetno hladno, na izviru pitne vode pa se lahko tudi prijetno ohladite.

Opis poti: lokalna cesta je asfaltirana, manj prometna, a vseeno je potrebna visoka stopnja previdnosti. Po dobrem kilometru prispemo do gozdička, kjer se nahaja bajer Zacurek.

Parkirišče: parkirišče pri Družbenem domu v kraju Šmarje Sap.

Otroško igrišče: Da, a bi ga bilo potrebno nekoliko osvežiti. Glavna atrakcija bo verjetno leseni kip medveda. V okolici je tudi veliko površin za rekreacijo in počitek.

Gostinska ponudba: v poletnem času se nahaja občasna ponudba napitkov in sladoleda.

Dodatne zanimivosti: Tik ob bajerju se nahaja Medvedov izvir s pitno oz. glede na nekatere vire celo zdravilno vodo.  V okolici je še mini fitnes v naravi, ki bo prav tako pritegnil obiskovalce.

9. Stari Maln, Vrhnika

Priljubljena vikend točka predvsem za prebivalce Vrhnike in okoliških vasic, a vredna tudi vožnje iz Ljubljane oz. drugih krajev (še posebej, če skombinirate izlet še s kakšno točko v okolici). Izlet je še toliko bolj vabljiv v vročih poletnih dneh, saj se lahko (sploh večji mulci) na koncu ohladijo v zajezeni vodi, sprehod po gozdu pa že sam po sebi nudi nekaj osvežitve.

Opis poti:  Caa. 3 km dolga in lepa makadamska pot v eno smer, v kolikor parkiramo pri izhodišču. Pot lahko tudi skrajšate. Sicer pa v večji meri poteka ob potoku in v senci dreves.

Parkirišče: parkirišče na koncu Betajnove (45.963213850995466, 14.27023394238211)

Otroško igrišče: Posamezna igrala in ogromen travnik, ki sam po sebi vabi k igri.

Gostinska ponudba: da, Koča pri Starem Malnu, za pijačo, prigrizke in tudi konkretnejše jedi/kosila.

Dodatne zanimivosti: Kopališče pri Starem Malnu, ki je zaradi globine in temperature vode primerno predvsem za starejše mulce in odrasle.

10. Iški Vintgar, Ig

Eden najlepših in zato tudi najbolj obleganih kotičkov v okolici Ljubljane ponuja osvežilen sprehod ali vižnjo s poganjalčkom po vintgarju ob reki Iški ali pa zgolj posedanje na prodnatih bregovih in kopanje v tolmunih. Gre za ozko, slikovito sotesko, ki ponuja nešteto lepih kotičkov za počitek in osvežitev.

Opis poti: Sprva asfaltirana cesta (tudi precej prometna, zato izjemno pazljivo), od parkirišča do začetka pešpoti (cca 300, 400m), nato makadamska, neprometna, mestoma težje prevozna pot s poganjalčkom (do cca 1 km). Pot poteka v senci dreves, ob reki Iški.

Parkirišče: parkirišče  (45.915454760481445, 14.504654363968811)

Otroško igrišče: ne, a ga zagotovo ne boste pogrešali.

Gostinska ponudba: včasih je obratovalo gostišče, trenutno ne. Nudijo pa nabvrežine toliko lepih kotičkov, da vzamite s seboj dekco in pripravljeno hrano/prigrizke, kar bo ustvarilo čudovit piknik.

Dodatne zanimivosti: Čofotanje v reki Iški v poletnih mesecih.

11. Zbiljsko jezero, Zbilje

Ena najbolj priljubljenih destinacij v okolici Ljubljane, saj združuje jezero, lepe pohodne poti, ki so primerne tudi za poganjalčka, labode in račke, otroška igrala in dobro gostinsko ponudbo.

Opis poti: Pohodne poti okoli jezera nudijo priložnost tudi za vožnjo s poganjalčkom. Pot je delno asfaltirana, delno makadamska, prometa ni, je pa, še posebej ob vikendih, ogromno sprehajalcev, zato previdno. Prav tako je mestoma precej ozka, nabrežina pa ni zaščitena z ograjo, zato svetujemo pri manj stabilnih mulcih nekoliko previdnosti.

Parkirišče: parkirišče  (46.158262559098816, 14.417781420466802)

Otroško igrišče: da, lepo urejeno, tudi prostran travnik za prosto igro.

Gostinska ponudba: da, obsežna gostinska ponudba, od kave/napitkov, do pice/drugih jedi. Čez vikend pričakujte gnečo.

Dodatne zanimivosti: Pohod na bližnji grad Smlednik za krasne razglede na vse strani.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime