6 razlogov, zakaj z mulcem lahko »hostlaš«

0

Res je, da večina od nas ob besedi hostel pomisli na mlade, ki z omejenim budgetom brezskrbno potujejo po svetu – tudi sama sem bila ena od njih. Od kar pa smo z mulcem potovali po deželi vzhajajočega sonca – Japonski, pa sem mišljenja, da so hostli lahko odlična izbira namestitve tudi za družine z otroci.

Pred odhodom na naše prvo »backpack« potovanje niti pomislila nisem na možnost nastanitve z mulcem v hostlu. V naš prvi hostel smo prišli čisto slučajno (pozno zvečer smo sledili predlogom Lonely Planeta) in po eni noči bivanja v hostlu mi je bilo žal, da se tega nismo spomnili že prej.

Spodaj podajam 6 razlogov, zakaj menim, da se z mulcem da brezskrbno »hostlati«

1.   Hostli so cenejši od hotelov ali stanovanj na Airbnbju

Za primerjavo vam dam kar primer iz Japonske. Hotel bi nas za dva odrasla in enega mulca stal med 100 in 150 EUR na noč. Zasebna soba (brez privat kopalnice) v hostlu pa 60 EUR. Soba v hostlu je bila primerljive velikosti z marsikatero hotelsko sobo, od nekaterih je bila celo večja.

Na recepciji hostlov velikokrat delajo ljudje, ki so sami popotniki in navadno govorijo tekoče angleško in se z veseljem družijo z gosti. Spet navezava na Japonsko, kjer je jezik lahko velika ovira, so v hostlu govorili vsi angleško, medtem ko v nekaterih hotelih so govorili samo japonsko.

V skoraj vseh hostlih, ki sem jih obiskala je internet brezplačen, ponujajo pa tudi prevoze na in z letališča. V ceno so velikokrat vključene tudi sveže brisače in posteljnina.

2.  Lokacija

Veliko hostlov se nahaja v centru mest oz. blizu velikih atrakcij in tako so boljša izbira kot hoteli z nižjimi cenami namestitve, ki so navadno oddaljeni od centra ali turističnih atrakcij tudi več kilometrov.

Presenečeni boste, da so nekateri hostli bolj domiselno opremljeni od hotelov in domujejo v arhitekturno zelo dovršenih zgradbah. Na primer, mi smo na Japonskem preživeli dva dni v budističnem templju, v katerem je sedaj hostel.

IMG_5817
Hostel v budističnem templju v centru mesta Takayama
IMG_3016
Razgled iz hostla v Tela Vivu, ki lociran čisto ob plaži

 

3.  Kuhinje so navadno bolj opremljene in je tako kuhanje lažje

Na potovanju, kjer cele dneve preživiš izven hotelske sobe, je bilo meni zelo pomembno, da pojemo bogat in hranljiv zajtrk, ki smo si ga naredili sami. Sploh na Japonskem naš mulc ni ravno užival v hrani, zato sem mu želela čim večkrat pripraviti obrok, za katerega sem vedla, da ga bo pojedel in to ne bo fast-food z ulice.

Ugotovila sem, da je bila kuhinja v hostlu dosti bolje opremljena kot kuhinje v najetih stanovanjih prek Airbnb-ja. Če nič drugega so bili na voljo sol, poper , olje, čaji itd. Poleg tega pa smo prišparali nekaj denarcev, ker smo si kuhali sami. Nekateri hostli imajo tudi pralne stroje, ki pridejo zelo prav na potovanjih, kjer se veliko premikaš in skušaš imeti s seboj čim manj prtljage.

IMG_5814
Dobro opremljena kuhinja z pralnim strojem

4.   Skupni prostori, v katerih se mulci lahko igrajo

Hostle predvsem zaznamujejo skupni prostori za druženje. Taki prostori otrokom omogočajo gibanje, saj v hotelskih sobah (sploh, če so tako majhne kot smo jih mi doživeli na Japonskem) otroci hitro postanejo nejevoljni. V nekaterih hostlih tudi pričakujejo otroke in imajo celo za njih pripravljene igrače,  igre in knjige. Če so v hostlu tudi drugi otroci, so skupni prostori odličen prostor, da se otroci med seboj igrajo. Še posebej je hvaležno za otroka (sploh za mlajše, ki še ne razumejo, da so na potovanju), če ima hostel svoj vrt, ki ga mulci hitro  spremenijo v svoje igrišče.

IMG_0125
Skupni prostori, ki jih lahko izkoristimo za igro
PEYHA_DiningKids
Skupni protori v Port Elliot Beach House hostlu v Avstraliji

 

5.  Otroci se prek bivanja v hostlu učijo spoštovanja pravil

Hostli so lahko odlična izkušnja za otroke, vendar moramo vedeti, da niso narejeni za tekajoče otroke. Zato je hostel odlična izbira, da otroke naučimo, da spoštujejo mir in prostor drugih stanovalcev in da sodelujejo pri npr. pospravljanju, pomivanju posode, razumejo, da mora biti tišina ob določeni uri itd.

IMG_5773
V hostlu je moral mulc poskrbeti, da ne hodi v čevljih in jih pridno pospravi

6.  Nasveti drugih popotnikov

Hostli so narejeni za druženje. Mimogrede spoznaš popotnike z različnih koncev sveta, ki ti svetujejo, kaj si je vredno ogledati in kaj ne ter ti podajo ideje za oglede, ki mogoče niso zapisani v vodičih. Hitro si lahko z njimi izmenjaš izkušnje in bolje pripraviš na oglede v naslednjih dneh. Še posebej pride prav, če spoznaš družino z otroci, s katero si lahko izmenjuješ mnenja in predloge za oglede.

Poleg tega pa so hostli po mojih izkušnjah dosti bolje opremljeni z informacijami o točkah, ki so vredne ogleda, dobrih restavracijah, bližnjih trgovinah v primerjavi z apartmaji in hoteli.

Najbolj pomembni elementi pri izbiri hostla:

 1. Ocene hostla preteklih gostov – predvsem ocenite, če gre za »party« hostel. Takih se boste verjetno želeli izogniti, da bodo otroci lahko zvečer v miru zaspali.
 2. Čistoča – preden se nastanite, preverite sanitarije in njihovo čistočo, sploh če nimate zasebne kopalnice.
 3. Možnost najema zasebne sobe s kopalnico – če so zasebne sobe brez kopalnice, bodite pozorni na ocene drugih gostov glede čistoče.
 4. Prisotnost dobro opremljene kuhinje
 5. Skupni prostori – te navadno lahko vidite na fotografijah na spletnih straneh hostlov
 6. 24h dostop – ni uradnih odprtih ur
 7. Hostel ima teraso ali vrt
 8. Parking – v primeru, da imate avtomobil
 9. Možnost najema posteljice za otroke (če potujete z majhnim otrokom)

Priporočam, da vnaprej preverite, če so otroci v hostlu dobrodošli (obstajajo namreč hostli, ki ne sprejemajo otrok do določenega leta). Če to ni razvidno iz njihove spletne strani, jim pišite.

IMG_0126
Vrt pred hostlom

 

IMG_5816
Varen parking takoj ob hostlu

Za hostel bi se osebno odločila, ko gre za potovanja:

 • kjer se boste veliko premikali in ne boste dolgo ostali na isti lokaciji,
 • v dragih državah,
 • v mestih.

Dodala bi samo še informacijo o varnosti. Hostli prav tako kot hoteli imajo recepcijo oziroma v primeru, da recepcija ni 24h odprta, so vrata hostla zaklenjena. Veliko hostlov ima možnost najema sefov, tako da menim, da je varnost primerljiva z varnostjo v hotelih.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mama triletniku, žena 33-letniku, sestra, hči, prijateljica, ustanoviteljica start-upa in popotnica. Moja družina praktično živi v torbah, saj se vsak mesec seli iz doma v Ljubljani v dom v Maastrichtu na Nizozemskem, no skoraj vsaj mesec.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime