6 razlogov, zakaj se ima vsak mulc na kmetiji lepo

1

Nekateri imamo to srečo, da imamo babice in dedke, ki živijo na kmetiji, zato vemo, da ga ni mulca, ki bi se na podeželju dolgočasil. Spodaj si preberite 6 razlogov, zakaj vam bodo mulci hvaležni, da ste jih peljali na kmetijo. Obisk podeželja je ideja za doživetje z mulci vseh starosti, ki je aktualna skozi celo leto, saj vsak letni čas podeželje obarva po svoje in narekuje druge kmečke aktivnosti.

1.  Spoznavanje živali

Ste že spoznali mulca, ki ne bi z velikimi očmi opazoval konje, se podil za goskami, metal koruzo kokoškam, pobožal kužka in muco ter se navduševal nad pujskom. Otroci tudi radi skrbijo za živali, zato z veseljem sodelujejo pri njihovem hranjenju, skrbijo, da niso žejne, z veseljem poskusijo pomolzti kravo in počešejo konja.

slika

 

2.  Sodelovanje pri kmečkih opravilih

Pobiranje sena, hlevska opravila, pomoč pri zalivanju vrta, peka kruha in stiskanje domačih jabolk v okusni jabolčnik  – to so le nekatera od kmečkih opravil, ki bodo mulcem vsaj za nekaj časa pritegnila pozornost.  Številne slovenske turistične kmetije ponujajo vodene delavnice za otroke, kjer lahko spoznajo tradicionalno predelavo hrane in se naučijo, kako hrana pride do naših krožnikov.

pobiranje orehov
Otroci sodelujejo pri pobiranju orehov
kmečka opravila
Samo še brata naložim, pa prideva

 

IMG_1075
Vrtnarjenje na kmetiji

 

3.  Kmečka mašinerija in spoznavanje delovnih strojev

Vožnja s traktorjem in upravljanje ogromnega volana – to je nekaj kar bi naš mulc lahko počel cel dan. Imamo to srečo, da imajo naši prijatelji v okolici Ljubljane veliko kmetijo z delovnimi stroji kot so celo bager in nakladalnik – ure in ure bi na njih sedel in opazoval kmete pri delu.

2014-04-24 14.54.01
Upravljanje z velikim volanom
IMG_1031
Sodelovanje pri moških opravilih je vedno zabavno

 

4. Domača hrana

Kmečke lokalne domače dobrote je nekaj v čemer uživajo starši in mulci. Nikoli ne rečemo ne domačemu kislemu mleku ali domačemu namazu, vsak obisk kmetije pa nas preseneti  z okusnimi kmečkimi domislicami, ki jih potem kuhamo še doma. Najlepše pa je, kadar  z domačih dreves trgamo domače sadje in se ga najemo do mere, da nam je že skoraj slabo. 🙂

BVB_5247
Uživanje v domačih jedeh
IMG_2867
Sreča po nabiranju domačih pridelkov

 

5. Igrišče brez meja

Plezanje po senikih, skrivanje po koruznih poljih, ogledovanje hlevov, piknik na jasi, plezanje po drevesih in svobodno tekanje po pokošenih travnikih na svežem zraku  – to je igrišče, ki ga vsak mulc ceni.

raziskovanje okolice
Raziskovanje okolice
2014-04-24 15.18.55
Tudi ko dežuje, je na kmetiji lepo

 

6. Raziskovanje okolice

Turistične kmetije so navadno obdane s prečudovito naravo in so idelano izhodišče za raziskovanje okolice in odpravo na krajši izlet. Eden od lepih primerov je Turistična kmetija Govc-Vršnik, od katere se lahko po prečudoviti položni poti primerni za mulce odpravite do Robanovega kota.

IMG_0578
Dnevni izleti po bližnjih poteh

 

Za tiste, ki nimate babic in dedkov ter družine, ki imajo kmetije, predlagamo, da obiščite turistično kmetijo (ostajajo že t.i. vzpodbudne kmetije, ki so nastale prav iz razloga, da otrokom predstavijo življenje živali in življenje na kmetiji).  Na spletni strani  Združenje Turističnih Kmetij Slovenije  si oglejte seznam turističnih kmetij. Nekatere od njih nudijo tudi organizacijo rojstnodnevnih praznovanj. Tudi vaši hišni ljubljenčki bodo lepo sprejeti na kmetijah.

Uživajte in poskusite kakšno noč prespati na seniku in ne pozabite zakuriti taborni ogenj.

Preberite si tudi o našem vikend pobegu na podeželje med valovite Slovenske gorice.

Sem mama triletniku, žena 33-letniku, sestra, hči, prijateljica, ustanoviteljica start-upa in popotnica. Moja družina praktično živi v torbah, saj se vsak mesec seli iz doma v Ljubljani v dom v Maastrichtu na Nizozemskem, no skoraj vsaj mesec.

1 komentar

  1. […] Ob prihodu na kmetijo nas je presentila dobrodošlica družine, ki vodi kmetijo. Kmetije prej nismo poznali, a smo dobili, kar smo iskali. Ima vse kar družina potrebuje za tridnevno skupno preživljanje prostega časa. To je dobra hrana, konje, ki jih otroci pa tudi odrasli lahko jahajo, odprt bazen, manjše otroško igrišče in številna drevesa, s katerih si lahko naberemo sadeže, ki, če imamo srečo zorijo v času obiska (orehi, fige, sivka, lovor in še in še…). Kmetija pa je že tudi sama po sebi neomejeno igrišče za male in velike otroke – preberite si tudi članek o mulcih na kmetiji. […]

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime