6 razlogov za vikend obisk štajerske prestolnice

1

Maribor z okolico je krasna, a po krivici nekoliko spregledana regija, ki ji namenimo več pozornosti pozimi na račun smučanja, v preostalih letnih časih pa še vedno (pre)malo. A zaradi bližine Pohorja, številnih možnosti preživljanja postega časa za mulce in živahnega mestnega jedra, je vredno načrtovati vikend izlet tudi v preostalih letnih časih. S kombinacijo vseh destinacij in aktivnosti lahko namreč dobimo res lep športno – adrenalinsko – kulturno obarvan vikend, v katerem bodo uživali tako mulci kot njihovi starši.

6 razlogov za družinski vikend oddih v Mariboru in okolici:

1. Obisk Pohorja in peš do Trikotne jase

Pohorje je simbol in ponos Maribora ter hkrati priljubljena točka za preživljanje prostega časa vse dni v tednu. Možnosti za pohodništvo je res ogromno, prav tako pa Pohorje ponuja tudi downhill progo, letno sankališče, prijetno pa je tudi samo posedeti v eni izmed kavarn z lepim razgledom.

Za družino z majhnimi ali malo večjimi mulci bo pa še posebej lep sprehod do Trikotne jase (izhodiščna točka je spodnja postaja gondolske žičnice), ki traja 15-30 min. Pot je mestoma strma, delno bi jo zmogli mulci od 3 let naprej.

Pri Trikotni jasi so to sezono tudi nova igrala, starši pa se lahko osvežijo pri postojanki, ki nudi števine jedi, prigrizke in pijačo. Vrnete se lahko po isti poti ali z letnimi sanmi.

Postojanka pri Trikotni jasi
Nova igrala

2. S Pohorsko vzpenjačo na vrh Pohorja

Lep celotnevni izlet predstavlja tudi vzpon z gondolsko žičnico – Pohorsko vzpenjačo na vrh Pohorja, kjer se odpira lep razgled na celoten Maribor. Z vrha vodi precej pohodniških poti, ena nam ljubših je odhod v dolino, kar bo vzelo cca. 1 uro.

3. Adrenalinski park Maribor

Na obrobju Maribora, v Betnavskem gozdu, se nahaja Pustolovski park Betnava. Park ima 7 različnih prog, pri čemer je najlažja primerna za otroke od 3 let naprej. Preostale proge so pogojene z višino otroka, pri čemer je težavnostna stopnja ustrezno prilagojena.  Naš starejši mulc je užival na štirih različnih progah, zato predlagamo, da načrtujete za obisk vsaj 2 uri.

Pustolovski park Betnava
Starejši mulc je užival med krošnjami.

4. Lent in mestni utrip Maribora

Lepo je zaviti tudi v center Maribora in uživati njegov utrip. Še posebej živahni so sobotni dopoldnevi, ko predlagamo kratek sprehod čez mestno jedro. Nekaj časa je vredno nameniti tudi ogledu Lenta in vedno prisotnih labodov ter sprehodu mimo kar 400 let stare vinske trte.

Lent z okolico je poleti tudi prizorišče enega najbolj znanih festivalov v Evropi – festivala Lent, ki prav tako združuje številne prireditve za mulce in njihove starše.

Ogled Stare trte.
Ljubezen na Lentu.
Sprehod lahko zaključite z ogledom in hranjenjem labodov in račk.

5. Mestni park, do Treh ribnikov ali obisk Akvarija

Umik pred mestno gnečo nudi mesti park, ki se nahaja severno od mestnega jedra.  V velikosti 54 hekrarjev je pribljubljeno mesto za sprehode ali igro z mulci, priporočamo pa tudi obisk Treh ribnikov, kjer je možnost opazovanja številnih živali, vključno z račkami in želvami.

V primeru slabšega vremena ali če ostane kaj dodatnega časa, pa se na robu mestnega parka nahaja tudi akvarij in terarij.

Z mulci v Mestni park Maribor

6. S kolesom naokoli

Maribor in njegova okolica sta prijetna tudi za raziskovanje s kolesom. Za začetnike priporočamo lažje in ravninske dele v Mariboru, kolesarski navdušenci pa bodo našli številne poti tudi pod obronki Pohorja ali bližje Slovenskim goricam.

Najlepše poti za kolesarjenje z mulci v Ljubljani in Mariboru

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo.