6 razlogov za vikend izlet na Bloško jezero z otroki

5
Poletne radosti ob Bloškem jezeru
Bloško jezero postaja vse bolj priljubljena izletniška točka. Obiskovalce privablja skozi vse leto: pozimi nudi otrokom imenitno drsališče, poleti navdušuje kopalce, spomladi in jeseni pa vabi pohodnike, ljubitelje narave, kolesarje ter otroke na urejeno igrišče. Vsekakor si izlet splanirajte vsaj en vikend še to leto (in drugo:))

Bloško jezero ali nekateri mu pravijo tudi Volčje jezero leži v bližini naselja Volčje na Bloški planoti, ki se nahaja na Notranjskem. Jezero je nastalo ob zajezitvi izvira že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, zadnjih deset let pa postaja vse bolj priljubljena, pa tudi vedno bolj urejena kopalna točka. Jezero je tudi odlična ribiška točka, saj je dovoljuje športni ribolov krapov. Zaradi umeščenosti celotne infrastrukture v okolje in spokojnosti, ki jo nudi neokrnjena narava okoli jezera, je jezero vsekakor odlična odločitev za vsaj vikend izlet.
  • Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih. Mi smo ga obiskali oktobra in avgusta, se pa vsekakor vrnemo še pozimi in, ponovno, poleti.
  • Priporočen čas obiska: pol dneva do cel dan, še bolje vikend v Glampingu Hija
  • Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Primerno za pse:psom prijazna izletna točka

Dostop: Na Bloško planoto, ki leži na robu Notranjske, vodijo dobre cestne povezave: iz Cerknice, čez Rakitno ali iz Dolenjske smeri skozi Velike Lašče oz. Ribnico. Iz Ljubljane boste potrebovali cca 45min vožnje.

  • Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno, a le do naselja Velike Lašče, kjer nadaljujemo desno (iz smeri Kočevja levo) v smeri Nove vasi na Blokah. V nadaljevanju se peljemo po občasno nekoliko bolj ovinkasti in tudi vzpenjajoči cesti, ki nas vodi mimo nekaj manjših naselij. Za naseljem Kramplje, točneje nekaj 10 metrov, za tem, ko prečimo potok Bloščico, pa prispemo na manjše križišče, kjer se v levo odcepi ožja asfaltna cesta proti Bloškemu jezeru in vasi Volčje. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Primeren prostor je nekaj 10 m stran od križišča ob glavni cesti.
  • Z avtoceste Ljubljana – Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa cesti sledimo v smeri Cerknice ter naprej v smeri Bloške Police in Nove vasi. Iz Nove vasi z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Velikih Lašč, mi pa se nato peljemo mimo naselja Nemška vas na Blokah ter mimo prvega odcepa proti Bloškemu jezeru in naselju Volčje. Od prvega odcepa se peljemo še približno 1,5 km, nato pa prispemo do drugega odcepa k Bloškemu jezeru. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Primeren prostor je nekaj 10 m stran od križišča ob glavni cesti. (vir: hribi.net)

6 razlogov za izlet na Bloško jezero

1. Sprehod okoli Bloškega jezera

Sprehod je kratek, vendar s postanki pri ribičih, metanju kamenčkov v jezero, opazovanju račk in ob drugih vragolijah na bližnjem travniku, ravno pravšnji za predšolske in šolske mulce. Na koncu bodo poplačani z odlično vročo čokolado ali sladoledom v Brunarici.

Sprehod okoli Bloškega jezera (Bloke z otroki)

16
Sprehod okoli Bloškega jezera (Bloke z otroki)
21
Ribarjenje na Bloškem jezeru (Bloke z otroki)
18
Sprehod okoli jezera (Bloke z otroki)
22
Norčije na Bloškem jezeru
Počitek po sprehodu na odličnih lesenih počivalnikih v bližini Brunarice.

2. Okrepčilo ter igrišče pri Brunarici ob jezeru

Direktno ob Bloškem jezeru, v objemu dreves in sence, bo vas in vaše mulce pričakala slikovita brunarica z unikatnimi igrali in lesenimi klopmi. Osebje je res gostoljubno in v Brunarici bodo poskrbeli za lačne in žejne mulce: lokalne jedi, jedi iz žara, sladice, solate, tople in hladne napitke, točen sladoled. Brunarica je odprta skozi celo leto vse vikende in praznike in vsak dan od maja do oktobra.

19
Brunarica “Hiša nasprot sonca” (Bloke z otroki)
1
Domiselne lesene klopi pri Brunarici (Bloke z otroki)
4
Pogled na sončni del Brunarice (Bloke z otroki)
Odlična igrala za mulce pri jezeru.

3. Kopanje in ostale športne aktivnosti

Na vroč poletni dan bo obisk Bloškega jezera še posebej dobrodošel že zaradi tega, ker so temperature nekoliko nižje. Drug, še boljši razlog pa je skok v osvežujoče Bloško jezero. Poleg kopanja je na voljo tudi super tobogan, dobra izbira bo pa tudi supanje.
Poleg vodnih športov poleti, je okolica Bloškega jezera idealna tudi za kolesarjenje, pohodništvo, tek…, pozimi pa bo jezero odlično tudi za drsanje. Bloško jezero torej nudi vsak letni čas nekaj za aktivne mulce in njihove starše.
Kopanje v prijetno osvežujočem jezeru.
img-05-v
Bloško jezero pozimi (vir: Bloke.si)

4. Uživanje v neokrnjeni naravi

Zaradi poznega razvoja turizma in odgovornega ravnanja je narava v okolici Bloškega jezera še vedno neokrnjena, s številnimi živalmi. Pohodništvo ali sprehod okoli jezera, predvsem zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko je dnevnih obiskovalcev manj, bosta še posebej idilična.

Pozno popoldne boste imeli jezero in naravo, ki ga obdaja, skorajda zase.
Če mulcem ostane še kaj energije po plavanju čez dan, jo lahko porabijo na bližnjem travniku.

5. Prenočevanje v Hija glampingu

Zaradi številnih aktivnosti, pa tudi zato, ker je glaming prostor res odličen, priporočamo, da vsaj eno noč prenočite. Hija glamping sestavljajo lične glamping hišice in druge nastanitvene možnosti, tik ob Bloškem jezeru. Celotna infrastruktura je družinam prijazna, izdelana iz lesa, s številnimi lesenimi skulpturami. V glampingu so na voljo tudi super opremljena skupna kuhinja, postrežba zajtrk košarice (priporočamo!), večnamenski prostor za druženje in otroška igrala. Preberite si našo oceno glampinga tukaj.

Vhod v glamping  se nahaja tik ob jezeru.
Lične lesene hišice in skulpture.
Otroška igrala.
17
Vstop v Park Bloška Idila varujeta 2 moža (Bloke z otroki)
9
Glamping hišice Park Idila (Bloke z otroki)
13
Glamping hišice Park Idila (Bloke z otroki)
11
Udobna postelja za martinčkanje, Park Idila (Bloke z otroki)
15
Dodatne aktivnosti v Glamping Park Idila (Bloke z otroki)
10
Domiselne lesene skulpture so priostne po celotnem posestvu, Glamping Park Idila (Bloke z otroki)

6. Obisk znamenitosti v okolici:

– pohod na Slivnico
– Grad Snežnik

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.