6 razlogov za nepozabne aktivne družinske počitnice na grški Lefkadi

6

Dostopnost otoka, gorata skalnata pokrajina v objemu borovcev v višjih predelih in z oljkami posejana obala, čudovite peščene plaže s turkizno barvo morja, odlična grška kulinarika ter stabilen termični veter za vodne športe, so nas letošnje poletje zvabili z mulcem na Lefkado. Pričakovanja so bila presežena in verjamemo, da Lefkada nobenega ne pusti ravnodušnega. Nas je tako prepričala, da se drugo leto zagotovo vrnemo.

Lefkada (Lefkas) je grški otok na zahodu Grčije, s kopnim povezan preko nasipa in dvižnim mostom. Otok je precej majhen (330 km2) in ga tako od severa do juga lahko prevozite v eni uri z avtom, obkrožite pa v cca dveh urah. Tako so najlepše plaže otoka dostopne kadarkoli si zaželite, četudi ste nastanjeni na drugi strani otoka. 117 km obale otoka premore kar 62 plaž, od katerih so nekatere razglašene za ene najlepših na svetu.

map
Lefkada, Grčija

 

Destinacija: Lefkada, Jonsko morje, Grčija

Čas potovanja: julij 2015

Časovna razlika: Ljubljana – 1h

Dnevi na potovanju: 15

Starost otroka: 3 leta

Primerrno za: družine, ki iščejo rajske peščene plaže in turkizno morje, ljubitelje grške kulinarike, ljubitelje aktivnih počitnic in za vse navdušence nad vodnimi športi (kitesurfing, windsurfing, SUP)

SubstandardFullSizeRender_2
Lefkada, Grčija: idealna destinacija za aktivne družine

 

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: najboljši meseci za obisk Lefkade so od junija do septembra. Čez dan so temperature okrog 30 stopinj. Zvečer se temperature redko spustijo pod 25 stopinj, dežna obali pa je tudi prej izjema. Marsikdo pride na Lefkado zaradi stabilnega termičnega vetra, ki pa se ga občuti večinoma le na plažah, namenjenim vodnim športom.

Potovanje na otok: Iz Ljubljane do Ancone z avtom (6 ur), nato na nočni trajekt do Igoumenitse (15 ur) ter z avtom do Lefkade (1,5 ure). Celotna pot s postanki in čakanji je trajala 30 ur. Več informacij, kako se pripraviti na podobno pot, si preberite v članku Roadtrip z mulcem  in v članku 7 nasvetov, če greste na ladjo z otrokom kot palubni potnik

130
Ancona, Italija: odhod trajekta iz Ancone

 

Namestitev: Camping Village Episkopos

Nastanitev Camping Village Episkopos je le 7 km oddaljen od glavnega mesta Lefkade in je predstavlja popoln oddih za družine, ki jim je blizu kampiranje in druženje s podobno mislečimi. Nahaja se sredi bujnega vrta oljk, 200 m od plaže v kraju Nikiana (vzhodni del otoka).

FullSizeRender9
Episkopos, Lefkada, Grčija: naša kamp rezidenca

Booking.com

Budget:

 • gorivo + cestnine Ljubljana – Ancona, Igoumenitsa – Lefkada ter gorivo za raziskovanje otoka (mi smo na našem dopustu naredili okvirno 2300 km)
 • trajekt Ancona (IT) – Igoumenitsa (GR) – Ancona (IT); 2 odrasla, otrok in osebni avto: 380€ (palubni potniki), kjer je že vključen popust 80€ zaradi AMZS članstva
 • kampiranje v šotoru za celo družino: 17€ / noč (šotor in elektrika za 2 osebi, naš triletnik je bival brezplačno)
 • cene hrane in pijače v trgovinah so podobne našim, obrok s pijačo v restavraciji (predjed, glavna jed, lokalno vino) pa vas stane cca. 20 € na osebo

6 razlogov zakaj se tudi drugo leto vrnemo na Lefkado

1. Kampiranje v Camping Village Episkopos

Letošnje kamping počitnice so bile za nas testne, saj smo se vedno posluževali apartmajev in udobja, ki ga le ti nudijo. Starši in mulci smo izkušnjo odlično prestali in kampiranje drugo leto vsekakor ponovimo. Zakaj? Ker je kampiranje v naravi z otroci odličen način povezovanja družine, povezovanja otrok z naravo, zaradi brezskrbnega otroškega igranja na prostem ter novih otroških prijateljstev. Za nas odrasle pa je kampiranje tudi priložnost za druženje s podobno mislečimi starši ter nova poznanstva.

3 prednosti kampiranja v Camping Village Episkopos:

 • Ponudba kampa

Čeprav je kamp manjši od nam poznanih hrvaških različic, nudi vse kar imajo veliki. Izbirate lahko med klasičnim kampiranjem v šotorih, prikolicah ali kamperjih, pokrbljeno pa je tudi za tiste, ki si želijo več udobja, hkrati pa kamp vzdušje – najemete lahko prostorne apartmaje ali studije. Ena večjih prednosti kampa je bazen, ki ima tako del s plitko vodo za najmlajše (ne)plavalce kot tudi globlji del za starše in vragolije večjih mulcev. Ob bazenu je senčni barček in ležalniki, mulce pa zabava tudi manjši ribnik z žabami in hranjenje domačega morskega prašička. V sklopu kampa je tudi družabni prostor z mizami in žarom ter mini market, kjer lahko kupite domače olivno olje od lastnika kampa, zelenjavo ter lokalno grško vino. Občasno pripeljejo svežo domačo zelenjavo in sadje tudi v sam kamp z malim tovornjačkom.

_4MT0199
Episkopos, Lefkada, Grčija: igre v bazenu (foto: M. T.)

 

 • Lega in velikost kampa

Kamp ponuja veliko naravne sence, saj so po celotnem prostoru nasajene oljke. Kamp je majhen, varen in otrokom zelo prijazen. Razen glavnega vhoda v kamp, otroci nimajo možnosti izhoda, prav tako se majhnost pozna v številu vozil čez kamp, ki jih je res malo. Kamp je oddaljen le 200 m od plaže, kjer je otrokom primeren zaliv z majhnimi kamenčki in manjše igrišče v sklopu beach bara, ki je predvsem sprostitev za starše.

FullSizeRender5
Episkopos, Lefkada, Grčija: kamp ponuja veliko naravne sence

 

Dnevne nakupe hrane lahko opravite kar v mestecu Nikiana, za večje nakupe pa priporočam supermarket AB v Lefkadi. Ne zgrešite domače bogate pekarnice nasproti supermarketa- sline se vam bodo cedile že pred vhodom:)

 • Dodatne aktivnosti za starše in mulce v organizaciji slovenske kajt šole Kiteskul

Poletje v kampu Episkopos je močno zaznamovano z aktivnimi družinicami, ki jih veselijo raznovrstni vodni športi. V 14 dneh, ki smo jih preživeli v kampu, smo spoznali veliko slovenskih družin in stkali nešteto nepozabnih trenutkov nam in našim mulcem. Slovenska kajt šola Kiteskul že leta organizira na Lefkadi kajt tečaje vseh stopenj, ker pa so jim ciljna skupina prav aktivne družine, so letošnje leto organizirali tudi nekaj dodatnih aktivnosti: dnevno varstvo otrok v kampu in na kajt plaži ter jutranji pilates camp. Otroci so vsako dopoldne v varstvu uživali v aktivnih uricah na bazenu, ob branju pravljic, likovnem ustvarjanju ter ostalih športih, nam staršem pa je tako ostalo tudi nekaj prostega časa za odrasle pogovore in celo za solo dopoldansko kavico v mestu Lefkada. Zvečer smo se starši in večji mulci zbrali ob žaru, pekli ribe, igrali kitaro in peli. Nepozabni trenutki, ki jih ponavadi doživljamo v srednješolskih časih.

SubstandardFullSizeRender18
Episkopos, Lefkada, Grčija: ustvarjalne dopoldanske urice z Anjo
P1050444
Episkopos, Lefkada, Grčija: longboard fun v času varstva
_4MT0031
Episkopos, Lefkada, Grčija: dopoldanski pilates camp z mulcem:)
SubstandardFullSizeRender12
Episkopos, Lefkada, Grčija: večerna druženja v kampu s kitaro in petjem

 

2. Rajske plaže in čisto turkizno morje

Plaže Lefkade se uvrščajo med najlepše v Evropi, nekatere celo med najlepše na svetu. Najlepše so tiste na zahodni strani otoka, so pa te žal tudi najtežje dostopne za naše najmlajše mulce, saj je dostop do njih ponavadi precej strm. Spodaj navajamo le nekaj plaž, ki mo jih mi obiskali in so se nam zdele primerne. Plaž na Lefkadi je 62 in prepričani smo, da bo vsak izmed vas našel svoj košček raja, za vas in za mulca:)

Kot alternativo vožnji z avtom in izogib gužvi, se lahko vkrcate na eno izmed mnogih turističnih ladjic v Nidri ali Vasiliki, ki vas bo krožno peljala po južni strani otoka do vseh najlepših plaž Lefkade, ogledali si boste pa tudi Kefalonijo, Itako in Megalonisi. Vožnja stane med 15 – 20€ z obrokom, na vsakem kraju pa se ladjica ustavi tudi do 2 uri in tako se lahko okopate v kristalnem morju in opazujete turiste z varne razdalje.

065
Lefkada, Grčija: kristalno čisto morje

 

Pomembno za starše pri obisku plaž z mulci:

 • Parkiranje na večini plaž zahodne obale je plačljivo, razen če dobite prostor ob cesti (cena dnevnega parkiranja se giblje okrog 5€).
 • Obisk plaž zahodne obale priporočamo v zgodnjem dopoldnevu, ko je vročina še znosna in imate nekaj naravne sence skal. Prav tako je takrat gužva na plaži najmanjša (nekje do 11-12 ure).
 • Če boste plaže obiskali po 11.uri, pričakujte veliko gužvo – tako na plaži, kot na parkirišču.
 • Kljub prijetni senci visokih pečin na zahodni obali, se izogibajte ležanju tik pod njimi, saj obstaja verjetnost krušenja skal.
 • Zaradi močnega vetra za zahodni obali, so lahko valovi zelo visoki in tok močan. Takrat kopanje otrok v morju odsvetujemo.
 • Ležalniki in senčniki na večini najlepših plaž so plačljivi, v času našega obiska 6€ za komplet.

Porto Katziki (Z obala): ena najbolj poslikanih plaž Lefkade, označena tudi kot ena najlepših v Evropi. Ime plaže v prevodu pomeni “zaliv koz”, saj so nekoč le koze lahko pristopile do obale. Danes je k sreči plaža dostopna tudi za nas, le 50 stopnic nas loči od parkirišča do plaže. Najlepši pogled na plažo je na koncu desnega parkirišča. Parkiranje je plačljivo. Poleg parkirišča je nekaj kioskov, kjer lahko kupite prigrizke in napitke. Če želite pojesti kaj konkretnejšega, je poleg parkirišča restavracija Bilvi, ki ponuja tudi brezplačno uporabo bazena in prekrasen pogled na morje.

IMG_1834
Porto Katziki, Lefkada, Grčija: najlepši razgled na plažo je s parkirišča

 

Egremni (Z obala): prav tako ena najlepših v Evropi. Turkizna barva morja in dolga peščena plaža, obdana z visokimi pečinami, do katere vas pripelje 350 kamnitih in strmih stopnic. Tik pod javnim (plačljivim) parkiriščem je preprosta Taverna Egremni, ki pa nudi prelep pogled na plažo – priporočamo, da se ustavite na osvežitvi, tudi cene so normalne. Ker so stopnice strme in kamnite, bodite primerno obuti in ne nosite preveč stvari s seboj, saj boste morda morali nositi tudi mulca. Na plaži je prav tako bar s prigrizki in pijačo- tudi tukaj so cene podobne našim cenam v lokalih.

078
Egremni, Lefkada, Grčija: stairway to heaven
077
Egremni, Lefkada, Grčija: stopnice so vredne vsakega truda za tako plažo

 

057
Egremni, Lefkada, Grčija: do plaže vodi 350 kamnitih in strmih stopnic

 

Avali (Z obala) se nahaja nekaj kilometrov naprej od Agios Nikitas proti jugu otoka, v bližini mesta Kalamitsi. Na plaži je kiosk- taverna, ki nudi tudi hrano. Plaža je veliko manj obljudena kot zgornji dve sosedi in mulcem zelo primerna. Obezno pa s seboj vzemite senčnik, saj razen taverne ni sence na plaži.

Avali-1
Avali, Lefkada, Grčija

 

Kathisma (Z obala) je ena lepših plaž Lefkade, nahaja se v bližini mesta Agios Nikitas. Dolga plaža s peskom in malimi kamenčki ter prelepo turkizno barvo morja. Na plaži je organiziranih kar nekaj aktivnosti za mulce (paragliding ipd). Taverne in lokali se nahajajo nad plažo, prav tako brezplačni tuši, ki so na otoku precej redki. Za osvežiteb izberite taverno Colpa z bazenom, ki je za obiskovalce brezplačen.

IMG_1843
Kathisma, Lefkada, Grčija: ena bolj atraktivnih plaž za mulce

 

Episkopos (V obala) plaža se nahaja 200 m od kampa Episkopos in je zelo primerna izbira za mulce. Plaža z malimi kamenčki, plitka in topla voda ob obali ter odličen beach bar z ležalniki, senčniki ter mini igriščem in bazenom so več kot dober razlog, da se ustavite tam, četudi niste nastanjeni v kampu.

SubstandardFullSizeRender_22
Episkopos, Lefkada, Grčija: jutranji sprehod do plaže je najbolj pomirjujoč
121
Episkopos, Lefkada, Grčija: beach bar na plaži

 

3. Grška kulinarika

Grška kulinarika nas vsako leto znova vleče nazaj na grške otoke. Čeprav smo pogosto sami kuhali v kampu, smo si privoščili kar nekaj večerov tudi v lokalnih tavernah. Grški tzatziki s stročjim fižolom, souvlaki in hobotnica na žaru žal premagajo mojo kamp kuhinjo. Cene hrane v restavraciji so sprejemljive in se gibljejo okoli 20€ na osebo, če izberete predjed, glavno jed in lokalno vino.

116
Lefkada, Grčija: božanska grška hrana

 

Otok je najbolj poznan po olivnem olju, timijanovem medu, grozdju in vinu. Pravijo, da na Lefkadi proizvajajo eno boljših grških vin, „Bertzami“. V njihovi kulinariki je seveda najbolj pogosta mediteranska kuhinja, vendar se kaže tudi močan vpliv italijanske kuhinje, saj so bili vsi otoki Jonkega morja dolgo pod okriljem Beneške republike.

IMG_1837
Lefkada, Grčija: otok je najbolj znan po timijanovem medu

 

Preizkusite njihove medene slaščice, pikantne klobasice in salame, ribo Savoro, pito z olivnim oljem, jogurt z medom in seveda ne pozabite na klasične grške specialitete: tzatziki, grško solato, souvlaki, jagnjetino, feta sir na več načinov in odlično pripravljeno lokalno zelenjave.

Vsako soboto je v mestu Lefkada tudi lokalna tržnica, kjer lahko res ugodno kupite več vrst sezonskega sadja in zelenjave.

Ko pa si boste vzeli prost večer kuhanja, pa vsekakor preizkusite eno izmed spodnjih petih restavracij:

 • Taverna Oasis se nahaja se na poti med mestom Dragano proti plaži Egremni. Odlična hrana in še lepši razgled na zahodno obalo. Imajo tudi senčno otroško igrišče in viseče mreže za počitek med borovci.
 • Restavracija Thymari v centru mesta Lefkada je dobra izbira za gurmanski užitek. Kratek menu z odličnimi jedmi. Preizkusite tuno in jagnjetino in ne izpustite predjedi.
 • Rachi v mestu Exanthia v notranjosti otoka premaga večino zaradi nepozabnega sončnega zahoda.
 • O Giannis v kraju Lygia, med mestoma Episkopos in Lefkado je tipična grška tavernica. Hrana je dobra, prepriča pa predvsem lokacija ob malem ribiškem pristanišču ter plaža, kjer se otroci lahko igrajo. Imajo tudi gugalnico in razstavljeno barko v notranjosti restavracije, ki navdušuje mulce.
 • Taverna Lefteris v ribiškem mestu Agios Nikitas
104
Exhantia, Lefkada, Grčija: restavracija Rachi z najlepšim sončnim zahodom
SubstandardFullSizeRender_34
Agios, Nikitas, Lefkada, Grčija: restavracija Lefteris

 

Ne pozabite pa tudi na odličen zmrznjen grški jogurt – mi smo bili navdušeni nad ponudbo slaščičarne Lefko, na glavni peš ulici v mestu Lefkada.

095
Lefkada, Grčija: najboljši zmrznjen grški jogurt v glavnem mestu – Lefko

 

4. raziskovanje otoka in majhne vasice

Otok je zaradi svoje relativne majhnosti odličen za raziskovanje in odkrivanje skritih kotičkov otoka. Poleg plaž priporočamo tudi ogled:

IMG_1819
Lefkada, Grčija: raziskovanje otoka

 

 • glavno mesto Lefkada je očarljivo majhno mestece na severu otoka. Arhitekturno ni presežek, je pa odlična iztočnica za večerni sprehod, opazovanje sončnega zahoda, večerjo ali le grški jogurt. Imajo veliko majhnih, butičnih trgovinic, ob večerih pa tudi veliko aktivnosti za najmlajše – nam najljubša sta bila zabaviščni park in cestni vlakec, ki vozi okoli lagune Agios Ioannis
SubstandardFullSizeRender_4
Lefkada, Grčija: otrokom posebej zanimiv most, priporočam tudi za opazovanje sončnega zahoda

 

 • ribiško mestece Agios Nikitas, ki ima poleg ličnih tavernic in barov na plaži, tudi lepo (a majhno) plažo s kamenčki. Mestece je zaradi bližine najlepših plaž otoka precej obiskano, tako da ga raje izberite za večerni sprehod in obisk ene od tamkajšnjih restavracij.
SubstandardFullSizeRender_35
Agios NIkitas, Lefkada, Grčija: ulica, ki vodi do plaže

 

 • ribiška vasica Vasiliki, ki je najbolj poznana po odličnih pogojih za windsurfing, nudi pa tudi lep dopoldanski postanek na poti k plažam Egremni in Porto Katziki.
 • IMG_1822
  Vasiliki, Grčija, Lefkada
 •  odkrivanje malih vasičk v notranjosti otoka (Karia, Dragano)
 • jutranji obisk slapa pri mestu Nidri. Slap se nahaja  v kanjonu, nedaleč stran od mesta Nidri (označena pot). Od parkirišča do slapa je približno 350m hoje. Primerno tudi za otroke, le obutev naj bo dovolj stabilna zaradi spolzkih kamnov na poti. Zaradi gneče od 11.ure dopoldan naprej in posledično motne vode v kanjonu, raje vstanite zgodaj zjutraj in si privoščite jutranjo kopel v kristalno čisti vodi. Pri parkirišču je tudi prijetna tavernica s prigrizki in pijačo.
IMG_1733
Nidri, Lefkada, Grčija: slap nudi najlepšo osvežitev v jutranjih urah, ko ni turistov

 

 • krožna pot z ladjico okoli Lefkade in obiski najlepših plaž Lefkade ter sosednjih otokov Jonskega morja
 • Agios Ioannis je sicer plaža, vendar zaradi močnega vetra ni primerna za otroke. Plaža je znana predvsem med kajtarji in windsurferji, saj nudi odlične pogoje. Četudi vas vodni športi ne zanimajo, pa jo vseeno obiščite v popoldanskih urah. Plaža je prečudovita, poseben dodatek pa ji dajo ostanki nekdanjih kamnitih vetrnic- ena izmed njih je preurejena v Taverno. Sončni zahod z njene terase je posebno doživetje, pijača pa obutno cenejša od sosednjega Miloš Kite Cluba.
IMG_1875
Agios Ioannis, Lefkada, Grčija: kajta plaža, primerna tudi družinsko opazovanje sončnega zahoda

 

5. Kitesurfing in windsurfing

Čeprav naveden kot peti, je bil to naš glavni razlog za obisk Lefkade. Vse ostalo je dodalo le piko na i. Lefkada je poznana po stabilnem termičnem vetru in vetrovna statistika ji je ponavadi celo poletje naklonjena. Kar je odlično za družinice je to, da se veter ponavadi začne okoli treh popoldne, kar pomeni, da imate celo dopoldne čas za aktivnosti z vašim mulcem.

_4MT1060
Lefkada, Grčija: Kiteskul in njihov tabor, ki je nudil tudi senco našim mulcem (foto: M. Tomažin)

 

Če ste zainteresirani za kajt tečaj, začetni ali nadaljevalni, ali pa je vaš mulc že primeren za to (od 10. let dalje), vam toplo priporočam, da izberete šolo Kiteskul. Preverjeno naučijo trikov tudi najbolj trmaste in previdne mamice, saj je njihov učni pristop res pozitiven, profesionalen in predvsem potrpežljiv:) Na kitespotu imajo organizirano senco in varstvo, tako da starši brez skrbi lahko nekaj uric uživajo na vodi.

P1050277
Lefkada, Grčija: varstvo na plaži s Kiteskul

 

6. Dostopnost otoka

Ena večjih prednosti izbire počitnic na Lefkadi je, da otok lahko precej enostavno dosežete z vsemi prevoznimi sredstvi kot tudi ta, da je Lefkada edini otok v Grčiji, do katerega lahko pridete z avtom brez dodatne vožnje s trajektom. Kopno je povezano z otokom preko dvižnega mostu.

Možnosti potovanja na Lefkado:

 • slovenske agencije ponujajo čarterske lete iz Ljubljane v Prevezo, ki je od Lefkade oddaljena cca 20min vožnje
 • z avtom; pot do Lefkade lahko doživite kot pravi balkanski roadtrip – ker je 1700 km v eno smer kar velik zalogaj, priporočamo postanke na poti – Leskovac v Srbiji ali Bitola v Makedoniji
 • kombinacija avto- trajekt; trajekt za Igoumenitso lahko ujamete v 6 italijanskih pristaniščih, odvisno od ladijske družbe. Sloveniji najbolj priročna so Trst, Benetke ali Ancona. Več info na Greek Ferries, kjer smo tudi mi naredili rezervacijo. V primeru, da se odločite za to opcijo, se vam splača narediti rezervacijo čimpreje, saj je cena tako najugodnejša.

 POMEMBNO ZA STARŠE:

 • Namestitev – na Lefkadi boste našli vse, od hotelov, apartmajev, studijev in lepih kampov. Nam ni žal, da smo se odločili za kampiranje in znova bi ponovili, predvsem zaradi pozitivne izkušnje za našega triletnika. Kaj potrebujete za uspešno kampiranje, si preberite v Kampiranje z mulcem – na kaj vse moramo pomisliti za brezskrbne počitnice?
 • Otroška oprema – Grčija velja za družinsko destinacijo, zato najem otroške opreme ne predstavlja posebnega problema.
 • Rentacar – možen je najem v vsakem večjem kraju. Priporočamo, da si vzamete vsaj par dni za raziskovanje otoka in predvsem njegovih prečudovitih plaž ter vasičk v notranjosti otoka.
 • Aktivnosti – raziskovanje plaž, vodni športi, windsurfing, kitesurfing, ribolov, izleti z ladjico.
 • Hrana – hrana na Lefkadi je klasično grško okusna! Otok je najbolj poznan po olivnem olju, timijanovem medu, grozdju in vinu.
 • Zdravje – večino ambulant in manjšo bolnišnico boste našli v mestu Lefkada. Vzemite pa vsekakor na pot tudi Potovalno lekarno.
 • Zabava (brez otroka) – največ nočnega življenja boste našli v mestu Lefkada in Nidri.
 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji: Izlet z ladjico po ostalih otokih Jonskega morja, če ste na poti z avtom, pa se ustavite tudi v Meteori.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.