6 razlogov za družinsko vikend odkrivanje Posočja

2

Visoke poletne temperature so nas navdušile nad nekajdnevnim obiskom krajev s prijaznejšo klimo in čistim, svežim zrakom. Eden od takih krajev je vsekakor zgornje Posočje, kjer smo se naužili naravnih lepot Soče, obiskali pa tudi marsikatero zgodovinsko in kulturno znamenitost tega območja.

Naša vikend baza za raziskovanje doline Soče je bil Glamping Krn nad Kobaridom. Tik pod Krnom blizu planine Kuhinja je čudovit prostor za kampiranje, kjer sta letos zrasli tudi dve glamping hišici, v naslednjih letih pa načrtujejo še kakšno.

Čas obiska: avgust 2016

Primeren čas obiska: od pomladi do jeseni

Primerno za družine z majhnimi ali malo večjimi otroki (naša dva mulca sta spala kar z nama v isti hišici, sicer pa je na voljo tudi kakšen šotor, ki se ga lahko postavi v neposredno bližino hiške)

Oddaljenost od Ljubljane: 120 km (dobri 2 uri vožnje)

Napotki za pot: Na poti od Tolmina do Kobarida sledimo oznaki za vas Kamno, nato pa nas ovinkasta pot vodi do vasice Krn. Tam vas čaka tik pod planino Kuhinja vaš prostor kampiranje.

hiska
Glamping Krn, Kobarid

 

6 razlogov za družinski vikend oddih v Posočju

1. Glamping Krn kot izhodišče za raziskovanje okolice

V neposredni bližini glamping hišic je urejena in opremljena letna kuhinja, kjer je možnost kaj skuhati ali speči na žaru. Pred hišicami pa je tudi prostor za kurjenje ognja. Zraven je urejena kopalnica s stranišči in tuši s toplo vodo. Prijazna oskrbnica vam zjutraj prinese domača jajčka, na bližnjih planinah pa si lahko kupite planšarsko skuto in sir.

krn
Glamping Krn, Kobarid

 

Lokacija je odlično izhodišče za planinarjenje, pohodništvo in raziskovanje. Neokrnjena narava in planine nudijo veliko naravnih znamenitosti, kulturnih in zgodovinskih, kot so Puščavnikova jama, rojstna hiša Simona Gregorčiča in Simona Rutarja ter raznovrstni ostanki I. svetovne vojne (npr. Kapelica na Planici, urejena kaverna na Mrzlem Vrhu, obnovljena in označena frontna črta iz I. svetovne vojne …). Na planini Kuhinja in na nekaterih drugih planinah pod Krnom, so še delujoče sirarne. Lokacija prav tako ponuja veliko možnosti za krajše in daljše planinske izlete (npr. Mrzli Vrh, Sleme, Planica, Gregorčičev slap, slap Brinta, Krnsko jezero, Rdeči rob, Krn …).

ogenj
V pripravi večerje pred hišico, Glamping Krn
ovcke
Med posoškimi ovčkami

 

2. Kobariška zgodovinska pot je 5-kilometrska pot, ki povezuje kraje v okolici Kobarida, kjer so pomembni zgodovinski, kulturni in naravni spomeniki. Za ogled potrebujete 3-5 ur. Na poti se lahko osvežite v Soči, si ogledate slap Kozjek, Tonocov grad, Italijansko kostnico in Kobariški muzej, ki prikazuje dogajanje med 1. svetovno vojno na soški fronti. Muzej je dobil Muzejsko nagrado sveta Evrope za leto 1993.

muzej
Kobariška pot, Muzej

 

3. Kamp Podbela ob Nadiži: če vam je Soča premrzla, se lahko zapeljete do kampa Podbela in se osvežite v nekaj stopinj toplejši Nadiži. Kamp je zelo lepo urejen in ima veliko igrišče za otroke.

soca3
Kkopanje v Nadiži

 

4. Tolminska korita so najnižja in najbolj južna točka vstopa v Triglavski narodni park in najpomembnejša naravna znamenitost tolminske občine. Na krožnem sprehodu lahko občudujete slikovita skalnata korita, obiščete Dantejevo jamo in se sprehodite čez Hudičev most. V poletnih mesecih je kraj zelo obiskan in je na poti kar gneča.

korita2
Tolminska korita

 

5. Sotočje Tolminke in Zadlaščice je z nadmorsko višino 180m najnižja točka triglavskega narodnega parka.

6. Če se zapeljete proti Bovcu se lahko na poti še kje osvežite v Soči. Z večjimi otroki si lahko privoščlite rafting ali celo skok z jadralnim padalom.

soca2
Smaragdna lepotica, Bovec

 

Mi smo pot nadaljevali mimo Kala Koritnice proti Lepeni, si privoščili še zadnji skok v ledeno turkizno Sočo in jo mahnili proti Vršiču.

vrsic
Na poti proti Vršiču

Po spustu v dolino smo se ustavili ob jezeru Jasna in uživali v prekrasnih gorskih slikah, ki so nas obdajale.

jasna
Jezero Jasna z otroki

 

V poletnih mesecih je sotočje Tolminske in Soče pogosto prizorišče raznih festivalov (reaggae, metal..) in zato težje dostopno. Pred obiskom preverite planirane dogodke.

Naslednje leto vikend definitivno spet ponovimo in dodamo še kakšno adrenalinsko avanturo!

Na izlet so se podali mami Katja, oči Blaž in mulca Leo (skoraj 8 let) in Jaš (6 let). Za več informacij o izletu nam pišite na info@kamzmulcem.si.