9 razlogov za družinski izlet v Goriška Brda

5

Na skrajnem zahodu Slovenije se razprostira čudovita, zanimiva in opojna deželica Brda, ki na jugovzhodu meji na smaragdno lepotico Sočo, na severozahodu na reko Idrijo, na vzhodu jo zaključuje ponosni hrib Sabotin in Korada na severu. A Brda so poznana predvsem po dobrih vinih in kulinariki, nekoliko manj pa po družinam zanimivih aktivnostih. To pa še ne pomeni, da jih ni! V to slovensko regijo se namreč radi vračamo vsako leto zaradi večih razlogov- spodaj vam jih naštevamo vsaj 9, ki bodo zapolnili cel dan ali še bolje – vikend.

1. Panoramska vožnja ali pohodniške poti po Brdih

Brda so preprosto čudovita in polna panoramskih razgledov, ne glede na to, ali se po njem vozite z avtom, s kolesom ali si izberete eno izmed pohodniških poti.

Brda Praznik Cesenj PDF LoRes[1]_Page_29_Image_0001
Prečudovita Brda
Brda Praznik Cesenj PDF LoRes[1]_Page_08_Image_0001
Pohodniške poti vodijo tudi med vinogradi, Goriška Brda
Brda Praznik Cesenj PDF LoRes[1]_Page_40_Image_0001
Lepa pokrajina Goriških Brd
2. Gradnikova učna pot

Učna pot, poimenovana po slovenskem pesniku Alojzu Gradniku, je lepa pot s pričetkom pri gradu Dobrovo, v dolžini približno 3 km. Po poti, ki se vije med vinogradi, bodo mulci spoznavali za Brda značilna drevesa, vključno z murvami, figami, oljkami in vinsko trto, pri čemer je vsaki posvečena ena info tabla z vsemi podatki. Z nekaj sreče bo ob poti tudi veliko živali – nas so razveselile ptice, metulji in celo srna. Pot, za katero je potrebno načrtovati približno 1 uro, ni primerna za otroški voziček, a ni prenaporna in jo bodo (vsaj deloma) zmogli tudi najmlajši.

Gradnikova učna pot se prične s spoznavanjem murve.
Pot se začne pri gradu Dobrovo, ki je prav tako vreden ogleda.
Prijetna pot vodi med vinogradi.

3. Ogled mesta Šmartno 

Ob obisku Goriških Brd, obiščite vsaj idličino mestece Šmartno. Nekoč vojaška utrdba, danes romantično naselje, kjer se zdi, da se je čas ustavil. Ob vstopu v okrilje šmartenske trdnjave in sprehodu po ozkih uličicah med starimi, nekaterimi tudi obnovljenimi hišami, se počutiš kot v srednjeveškem labirintu, ki oživi še posebej ob obisku Briške hiše.

IMG_1245
Šmartno, Goriška Brda
IMG_1248
Sprehod po Šmartnem, Goriška Brda

4. Vzpon na razgledni stolp Gonjače

Pred ali po obisku mesta Šmartno, se povzpnite tudi na 23 m visok razgledni stolp s 144 stopnicami, ki je bil zgrajen leta 1961. Ob lepem vremenu se vam z njega odpre veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

IMG_1234
Razgledni stolp Gonjače
IMG_1237
Razgled na Šmartno z razglednega stolpa Gonjače, Goriška Brda

5. Vzpon na Sabotin po prečudovite razglede

Hrib Sabotin je zaradi svoje razglednosti ter naravoslovnih in zgodovinskih zanimivosti pomembna izletniška točka Goriške, ki jo je vredno obiskati, predvsem pa vam bo ponudil prečudovit razgled vse od morja do Triglava. Na jugovzhodu sabotinskega grebena se dviga 535 m visok vrh Sv. Valentina, kjer so vidne obnovljene ruševine cerkvenega kompleksa. Pohodnikom in kolesarjem je dostopen tudi pozimi, ko vrhove drugod po Sloveniji prekriva sneg.

Najbolj pa je Sabotin znan po tem, da je čezenj v prvi svetovni vojni potekala soška fronta. Celoten Sabotin je prepreden s sistemi jarkov in kavern, zlasti so zanimivi sistemi kavern na grebenu. V bitkah na Sabotinu so bili udeleženi pripadniki številnih narodov, ki so se takrat borili v okviru avstro-ogrskih ali italijanskih oboroženih sil.

Tako Park miru na Sabotinu nudi obiskovalcem sprostitev v naravi, hkrati pa je z jarki in kavernami iz prve svetovne vojne, ki ga prepredajo, odlična iztočnica za izobraževanje o nesmiselnosti nasilja za malo starjše mulce. V okrepčevalnici Sabotin se nahaja tudi muzej 1. svetovne vojne posvečen Sabotinu.

Čas pohoda: okvirno ena ura od okrepčevalnice Sabotin, kjer se po povratku lahko tudi okrepčate (odprto med vikendi in prazniki, zaprti so od 15.7. do 15.8.)

Primerno za: otroke od cca. 3 leta naprej in vse otroke v nosilkah ali nahrbtnikih. Zaradi kamnitega grebena priporočamo boljšo pohodno obutev.

IMG_1254
Z avtom se lahko pripeljete do vstopne table, kjer pričnete pohod, Sabotin
IMG_1256
Kaverne bodo zelo zanimive mulcem, Sabotin
IMG_1314
Poti na Sabotin so dobro označene
IMG_1305
Pohod po grebenu Sabotina
IMG_1311
Najlepši pa so razgledi na smaragno Sočo, ki vas spremlja po celotnem grebenu, Sabotin
IMG_1315
Razgledi s Sabotina
IMG_1308
Kaj vse lahko vidimo s Sabotina
IMG_1317
Razgledi z okrepčevalnice Sabotin

6. Apiturizem v kraju Hlevnik

Tik ob meji z Italijo v vasici Hlevnik je vredno nameniti vsaj 1 uro (še bolje 2) odlični razlagi, vodenju in degustaciji medu na čebelarstvu Skubin. Celotna družina se bo spoznala s svetom čebel, si ogledala panje, ob tem pa degustirala tudi številne različice medu. Ob tem je možna tudi apiterapija – sproščanje v posebnem prostoru, ob zvokih čebel iz 50 panjev. Priporočamo predhodno najavo!

Voden ogled čebelnjaka, kjer se je celotna družina veliko naučila.
Čebelice je čisto od blizu opazoval tudi naš mlajši mulc.
Prostor za apiterapijo.
In najslajše na koncu – degustacija, pri čemer sta mulca najbolj z veseljem preizkušala predvsem čokomed:).

7. Odlična kulinarika

Nam ena boljših kulinaričnih destinacij v Sloveniji. Velikokrat so cene seveda nivoju primerne, vendar vam priporočamo vsaj dve preizkušeni restavraciji, ki sta vredni obiska (seveda jih je veliko več) in primerni tudi za otroke:

IMG_1263
Okusen narezek v Hiši Marica, Šmartno
IMG_1307
Idilično razgledno dvorišče Domačije Kabaj, kjer res odlično jeste, lahko pa tudi prespite

8. Vikendi, polni češenj in dogodkov za vso družino

In nenazadnje- mesec junij je v Goriških Brdih mesec češenj. Kaj je bolj okusnega za otroke kot dogodki polni glasbe, plesa ter sladkih češenj:) V mesecu juniju sta organizirana kar dva vikenda, zanimiva za celo družino.

  • 9.6. – Briška poroka, s pridihom briškega, domačega in naravnega, v celoti posvečena rdeči briški češnji. Poročni dan v Brdih se bo zgodil v naravi, v samem objemu briških gričev, v deželi sadja in vina z vrhunsko kulinariko in med prijaznimi Brici. Za podrobnejši program kliknite tukaj.
  • 10.6 Tradicionalna povorka – Osrednji del Praznika češenj je že tradicionalno namenjen povorki kmečkih vozov. Brici in Brike na vozovih skušajo obiskovalcem približati briško kmečko življenje, briške običaje in  navade. Za podrobnejši program kliknite tukaj.

Brda Praznik Cesenj PDF LoRes[1]_Page_11_Image_0001
Praznik češenj, Goriška Brda
9. Obisk in prenočevanje na eni izmed turističnih kmetij

V Brdih se nahajajo tudi številne družinam prijazne turistične kmetije, ki poleg dobrih vin nudijo tudi odlično kulinariko, v tipičnem briškem stilu urejene prenočitvene zmožnosti in, nekatere med njimi, tudi bazen.

Priporočamo prenočevanje v eni izmed turističnih kmetij z bazenom. Mi smo izbrali posestvo Valentinčič.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.