6 razlogov za družinski aktivni oddih na hrvaškem otoku Pašman

0

Otok Pašman postaja vedno bolj popularen za turiste iz Slovenije, predvsem za družine z majhnimi otroki. Na njih ni večjih naselij ali mest, le manjši kraji in vasice. Mir, lepa narava, čisto morje so glavni razlogi, zakaj mnogo z malimi mulci želimo ravno tja.

Otok Pašman leži južno od Zadra in jugovzhodno od otoka Ugljana, katerega od njega ločuje samo ozek kanal Ždrelac, preko katerega je speljan most. Otok sodi med večje Zadarske otoke, kateri pa se niso nikoli razvili tako kot ostali dalmatinski otoki ali pa kvarnerski.

Destinacija: Otok Pašman, Hrvaška

Oddaljenost: cca 4 h iz Ljubljane ali Maribora

Trajekt: v sezoni vozi non stop in sicer traja vožnja iz Biograda na moru cca 15 minut

Primerno za: mulce vseh starosti

Namestitev: priporočamo apartmaje v kraju Barotulj. Cena je odvisna od velikosti apartmaja. Apartmaji se nahajajo le nekaj metrov od obale, katera je zelo primerna za mulce (na voljo tako pesek, kamen in tudi urejena plaža iz betona).

6 razlogov zakaj z otroki na Pašman

1. Otok pri otoku

Pašmanski kanal velja za izredno slikovitega, saj se tam nahaja mnogo otokov. Tisti, ki imate čoln, je lahko vožnja med otočki nepozabno doživetje. Tam se nahaja tudi zelo znan otok v obliki srčka, kateri se pogosto pojavlja na razglednicah. Zelo znan je tudi otok Babac, na katerem se nahaja gostinski objekt.

DSC_0350
S čolnom na otoku Babac
DSC_0313
Pogled na Pašman on otočke
DSC_0792
S čolnom na izlet okoli Pašmana in po otokih

 

2. Kolesarjenje po Pašmanu

Lokalna turistična organizacija je odlično uredila kolesarske poti, katere so tudi dobro označene in za njih je možno dobiti brezplačni zemljevid. Po kolesarskih poteh je možno kolesariti tudi s prikolico z mulci.

CSC_0416
Kolesarjenje po Pašmanu z otroki

 

Cestno kolesarjenje je možno le na eni strani otoka in sicer na vzhodni, kjer živi večina otočanov. Tam so tudi majhna naselja in lepo urejena asfaltirana cesta vse do mostu na otok Ugljan. Večja naselja na otoku so Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Kraj in Tkon. Prav vsako izmed naštetih je še posebej lepo obiskati z kolesom, se popeljati po ozkih ulicah in nadaljevati raziskovanje v naslednji kraj. V primeru, da si kdo poželi daljšega kolesarjenja, se lahko poda preko mostu na otok Ugljan in nadaljuje vse do konca otoka. Le, da je potrebno po isti cesti nazaj, saj krožno cestno kolesarjenje ni možno.

CSC_0323
Kolesarjenje na najvišji vrh Pašmana
DSC_0418
Na mostu med Pašmanom in Ugljanom

 

3. Vrh Bokolj

Najvišji vrh otoka je Bokolj z 272 m nad morjem in je viden daleč naokoli. Ima posebno stožčasto obliko, in od svojih sosednjih vrhov je bistveno višji, tako da še poseben izstopa. Dviguje se nad naseljem Dobropoljana. Z vrha se razprostira lep razgled na Kornate, sosednje otoke, Pašmanski kanal z majhnimi otočki in Biograd z okolico. Do najvišjega vrha vodi samo ozka makadamska cesta z precej velikimi kamni, kateri ovirajo vožnjo z avtomobilom. Zato je najvišji vrh najbolje obiskati peš ali pa z gorskim kolesom.

DSC_0374
Na vrhu Bokolja z otroki
CSC_0324
Na najvišjem vrhu Pašmana
CSC_0480
Na najvišjem vrhu Pašmana
DSC_0476
Peš na najvišji vrh, Pašman

 

4. Kopanje

Za mulce je nedvomno glavna atrakcija na morju kopanje. Pašman nudi mnogo lepih in urejenih plaž ter tudi tistih divjih in odmaknjenih. Voda je zelo čista in seveda v poletnih mesecih tudi primerno topla.

CSC_1185
Uživancija v čisti in običajno v poletnih mesecih topli vodi

 

5. Igrala

Poskrbljeno je, da se bodo lahko vaši mulci naužili tudi igral, saj le teh ne manjka. Kjerkoli je moč opaziti košček turizma, že so na voljo tudi igrala.

DSC_1203
Igral je na Pašmanu na pretek

 

6. Ostale aktivnosti na otoku

Na otoku se lahko podate na raziskovanje jam, se potapljate, se ukvarjate z različnimi vodnimi športi, se podate na izlet na sosednji otok Ugljan ali pa se ob večerih podate na kakšno izmed mnogih zabav v majhnih mestih Ugljana in Pašmana.

CSC_1001
Potapljanje na Pašmanu
DSC_0241
Jamarstvo na Pašmanu
DSC_0400
Jamarstvo na Pašmanu
CSC_0939
Smučanje na vodi, Pašman
CSC_0154
Vodni športi na Pašmanu

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.